ivona6995
![Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355873/uz-nikdy-pesky-po-armenii-a-gruzii-3IQ-355873.jpg?v=1506447139)
Zatím přečteno prvních pár stránek, ale rozhodně se nebojím dát plný počet hvězd a psát pochvalný komentář.
Láďa už je prověřený zdroj pobavení, rozptýlení, potěšení ... zkrátka a jednoduše velké psiny :) Asi již patřím mezi skalní fanynky, ale knihu bych s klidným srdcem doporučila opravdu každému!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Africká zima: V Jižním Súdánu s Lékaři bez hranic Africká zima: V Jižním Súdánu s Lékaři bez hranic](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/353029/africka-zima-SSM-353029.jpg?v=1504173983)
Opět silná káva. Ovšem Tomáš Šebek má neuvěřitelný dar popisovat zážitky bez patosu a s nadhledem, a přesto jeho vyprávění neztrácí na síle.
Co si z jeho knih odnáším já?! Že by se člověk opravdu neměl brát tak vážně. A že jsme si všichni na světě podobní tím, že chceme žít klidný život, být zdraví, mít rodinu a práci… akorát, že ne všude to může být taková samozřejmost.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hrdinové ve člunu Hrdinové ve člunu](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/274495/hrdinove-ve-clunu-qcE-274495.jpg?v=1470472020)
Ano, kniha je o veslování.
Pro mě je ale především příběhem (ne)obyčejného muže Joa Rantze, který se prostě jen rozhodl, že bude žít jinak, než jak by se mohlo očekávat, v době, která rozhodně nenahrávala tomu, že by si člověk mohl jen tak plnit své sny. A své místo pod sluncem si tvrdě vybojoval.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tak to je, tak to bude Tak to je, tak to bude](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/302102/tak-to-je-tak-to-bude-IDS-302102.jpg?v=1476002868)
Za sebe musím bohužel napsat, že trilogie s Lacey Flint kvalitativně klesá. Neříkám, že to stále nejsou dobře napsané detektivky, ale jaksi se vytrácí originalita a napětí. A původně dobře vykreslené hlavní postavy ztratily postupem času glanc.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![O krtkovi, který chtěl vědět, kdo se mu vykakal na hlavu O krtkovi, který chtěl vědět, kdo se mu vykakal na hlavu](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129367/o-krtkovi-ktery-chtel-vedet-kdo-se--CcG-129367.jpg?v=1519815288)
„Lidi vůbec nemají smysl pro humor, proč se všichni berou tak zkurveně vážně.“
– Charles Bukowski
Zdroj: http://citaty.net/autori/charles-bukowski/?q=274632
Asi tak :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Obětina Obětina](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/210831/obetina-pMM-210831.jpg?v=1418505542)
Autorku mám ráda, ale tahle kniha mě opravdu bavila snad jen prvních 100 stránek, zbytek jsem se už spíše nutila, ať ji dočtu. Takže za mě doporučuji spíše sérii s Lacey Flint.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Pěšky mezi buddhisty a komunisty Pěšky mezi buddhisty a komunisty](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/311414/pesky-mezi-buddhisty-a-komunisty-gVf-311414.png?v=1663160870)
Prince Ládíka si prostě musíte zamilovat ;)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Sůl moře Sůl moře](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/299441/sul-more-i7c-299441.jpg?v=1467570221)
Je mi úzko z představy, že osudy Emilie, Joany, Liny a dalších miliónů kluků a holek nejsou pouze smyšlené. Že kvůli rozhodnutí pár lidí, kteří neukočírovali své ega, přišlo tolik lidí a dětí o možnost prožít život, tak jak by si oni sami přáli a představovali.
Opět klobouk dolů před autorkou. Umí na čtenáře tak věrně přenést pocity a prožitky postav, že z toho až mrazí.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Posel Posel](https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56459/posel-Yjc-56459.jpg?v=1542538428)
Líbí se mi jak Markus Zusak umí krásně popsat okamžiky v životě, které si člověk často v dané chvíli neumí užít a zdají se být obyčejné. Ale jsou to přesně ty zážitky, na které se po čase vzpomíná.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vlk Vlk](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/251911/vlk-LOl-251911.jpg?v=1604068758)
Ač se může zdát zápletka lehce překombinovaná, já mám tento typ krimi knih mnohem raději, než ty u kterých vám autor cpe tak dlouho náznaky a narážky na vraha, že by jej odhalil i slepec a vy jste si pak připadali jako detektiv Columbo. Mo Hayder si umí krásně zahrát s vaší čtenářskou duší a ve chvíli kdy se záměrně začnete lehce nudit, vás zarazí honem rychle zpátky do křesla a vy čte a čte :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kráva nebeská Kráva nebeská](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/276264/krava-nebeska.jpg?v=1722803918)
Asi jsem od Hanka Moodyho čekala víc ironie, humoru, nevím čeho. Místo toho jsem četla zvláštní příběh, u kterého jsem nepochopila pro koho (dítě/dospělý) byla kniha určena a co chtěla říct. Ze mě málem udělala vegetariána - takže jestli je tohle jejím posláním, tak plní účel skvěle.
Neříkám, že je kniha špatná, chyba byla nejspíš v mém očekávání.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![V šedých tónech V šedých tónech](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164866/v-sedych-tonech-ZIV-164866.png?v=1651750926)
Zatím jen dvě knihy v mém životě ve mě zanechaly tak silný dojem - Jiskra života a Smrt je mým řemeslem. V šedých tónech je třetí.
Ačkoli se jedná o téma tolikrát proprané, že už má člověk pocit, že všechny příběhy na válečné téma už byly řečeny, napsány nebo zfilmovány, a jednotliví hrdinové splývají v ,,německého" padoucha a ,,židovského" hrdinu. Na Linu člověk jen tak nezapomene a vryje se mu hluboko pod kůži.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dívka, již jsi tu zanechal Dívka, již jsi tu zanechal](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/226510/divka-jiz-jsi-tu-zanechal-gL5-226510.jpg?v=1441987454)
S chutí jsem se vrhla do knihy, kvůli vysokému hodnocení a zajímavému tématu. Začátek mě pohltil, ale od půlky knihy jsem začala tiše trpět :) Příběhu nešlo uvěřit, chování hrdinky L. přehnané, až hysterické.
Nevymlouvám, ale mám dojem, že i ,,relax knihy" by mohly mít propracovanější příběh a zajímavější postavy.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Jiskra života Jiskra života](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529/jiskra-zivota-eKX-529.jpg?v=1605543203)
Jedna z nejlepších knih, jaké jsem kdy četla. Jen si na příběh vzpomenu a mám husí kůži i po tolika letech...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Mise Afghánistán Mise Afghánistán](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/263911/mise-afghanistan-263911.jpg?v=1442052897)
Nebudu se zde rozplývat nad tím co úžasného Tomáš Šebek dělá a celý tým Lékařů bez hranic - to snad není ani třeba, ale chtěla bych ocenit styl jakým píše. Je naprosto upřímný, dokáže ukázat své stinné stránky s humorem a ty silné dlouho nerozmazává. Je vidět, že to co dělá miluje a své zapálení dokázal přenést i na papír.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Projekt ideálna manželka Projekt ideálna manželka](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175479/don-tillman-projekt-idealna-manzelka.jpg?v=1739286165)
Kdyby někdo hledal knihu pro kamarádku, mamku, tchýni - vřele doporučuju jako pohodové čtení. Nejlépe v létě pod třešní s růžovým vínkem v ruce :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Krev na sněhu Krev na sněhu](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231260/krev-na-snehu-itA-231260.png?v=1629637373)
**** hvězdy za hlavního hrdinu. Od puberty se mi nestalo, že bych se do knižní postavy zamilovala :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262619/divka-ve-vlaku-IOv-262619.jpg?v=1442479641)
Pro ,,amatérské" čtenáře tohoto žánru doporučuji, kniha je čtivá a dobře rozdělená na vyprávění třech osob. Ostatním fandům krimi-románů hádám, že zápletka brzy dojde.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![40 dní pěšky do Jeruzaléma 40 dní pěšky do Jeruzaléma](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262550/40-dni-pesky-do-jeruzalema-BvC-262550.png?v=1632004126)
Perfektně čtivá a velmi vtipně napsaná kniha, která mě od počátku do konce bavila. Velmi oceňuje, že se autor nebál žádných témat. Navíc Láďův optimismus je až nakažlivý a za celou dobu se mi neomrzel. Rozhodně vřele doporučuji.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Volavka Volavka](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/258574/lacey-flint-volavka-tAg-258574.png?v=1443936604)
Kniha se mi četla dobře. Je mou první, od této autorky, tak nemohu porovnat s ostatními. Je pravda, že kniha nikterak nešokuje a prakticky od začátku člověk ,,tuší", ale mi osobně to nevadilo. Velké plus dávám za to, že vyšetřovatelem nebyl 40letý alkoholik, ale pro změnu mladá sympatická policistka.