Jakub.T. Jakub.T. komentáře u knih

Tisíc mil, těch tisíc mil.... Tisíc mil, těch tisíc mil.... Waldemar Matuška

Matušku zbožňuju, je to pro mě pěvecký i lidský vzor. No a kniha? Putování po USA - nádhera. Dal sem to 2x.

Zaříkávač koní Zaříkávač koní Nicholas Evans

Miluju ten film, takže jsem sáhl po knize. Krása krajiny se nedá popsat, ale krásně se to četlo, romantika, život - to mě baví.

Volání divočiny Volání divočiny Jack London

V USA je toto zlatý klenot literatury navíc opět zfilmovaný. Načtená verze mě osobně více oslovila než samotná četba. Není to moje nejoblíbenější dílo. Ty popisy dost jednotvárného života a neustálého boje mě dost vyčerpávají. Osobnost to dílo má a nelze mu to upřít, nicméně i styl mi přijde trošku ošizený, mnohdy tam chybí ještě trošku práce na jazyce, ale může to být můj dojem. Musím uznat, že autor zemřel velice mladý a nestačil dozrát a to i názorově apod..

Jakub fatalista a jeho pán Jakub fatalista a jeho pán Denis Diderot

Tohle je perla, ale perla, která se ukáže jen někomu. U nás je kniha rovněž dramatizována Divadlem bez Zábradlí - moc pěkné. Doporučuji.

10.04.2020

Důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha I. Důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha I. Miguel de Cervantes y Saavedra

Pokud hodnotíme rozsáhlost knihy, tak musíme brát v potaz, že v době kdy kniha vznikala, byla kniha mnohdy jediným společníkem úzké sorty vzdělaných lidí, kteří uměli číst, takže rozsáhlost naopak byla žádoucí. Je to geniálně napsané a autor sám si prožil takové nesnáze a trampoty v osobním životě, že to o mnohém vypoví. Z dnešního hlediska nadhodím - není větší blázen Sancho Panza, který věří bláznovi? Myslím, že takových Sanchů jsou davy. :-) . Je to krásný příběh a někde jsem to viděl hodnocené jako největší kniha všech dob.

Pláň Tortilla Pláň Tortilla John Steinbeck

O trošku slabší než "Na plechárně", ale přesto si smlsnete. Přiznám ale, že může omrzet a můžete mít tendenci ji odložit nebo dokonce opustit. Autor vám prostě musí sednout. Steinbeck je vyloženě čtení pro určitý typ lidí.

O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Téma zpracované v této knize bylo a bude ještě mnohokrát přežvýkávané. Některé knihy mnohdy dostávají punc zlaté klasiky právě pro zpracování nového tématu a to je tento případ. I tak to není moje oblíbené dílo od Steinbecka. Síla charakteru člověka je téma životní, které je s námi od začátku věků - tato kniha nám to dokázala.

Na plechárně Na plechárně John Steinbeck

Steinbeck patří k mým oblíbeným autorům a je v linii spisovatelů, kteří píší vším co člověka obsahuje. Četbou jsem se nesmírně bavil a navedla mě k dalším dílům. Takováto literatura myslím daleko lépe přivede chytrého čtenáře k dnes už klasické literatuře. Po přečtení jsem si ještě našel audioverzi a kochal se dál. Je to láska na celý život.

09.04.2020

Yankee z Connecticutu na dvoře krále Artuše Yankee z Connecticutu na dvoře krále Artuše Mark Twain (p)

Jedna z nejlepších knih od jednoho z mých nejoblíbenjších autorů. Toto je vyloženě výplod geniální mysli. Není co vytknout. Zlatá pokladnice světové literatury.

07.04.2020

Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien

Krásný příběh, který nikdy nezemře. Odvaha člověka malého vzrůstem, ale velkého srdcem. Zlatá pokladnice světové literatury.

07.04.2020

Starci na Aljašce aneb Proč bychom se nezmrazili Starci na Aljašce aneb Proč bychom se nezmrazili Zdeněk Šmíd

Toto je literatura pro někoho kdo má vztah k Aljašce, Kanadě, divočině apod. - k těmto se řadím. Přesto je třeba jako kritik být objektivní. Tolik vtipných situací zde zase není, zážitky skupiny nejsou nijak zvláštní, ale i tak je to příjemné čtení. Velice kladně hodnotím historická fakt a popisy bez kterých by kniha byla daleko chudší. Pokud si to pozorně přečtete , tak získáte velice solidní povědomí o Aljašce a jejích městěch, zvycích, historii, kultuře - prostě paráda. Ke knihám tohoto autora vás zřejmě nejvíce přivede tématika - příroda, přátelství, zážitky atd.. Musí se to brát trošku s lehkostí a humorem. A i v tom je krása. :-)