jakub87 jakub87 komentáře u knih

Baterie mrtvých u Chlumu v roce 1866 Baterie mrtvých u Chlumu v roce 1866 Jiří Synek

Epické líčení jednoho z dějů prusko-rakouské války z roku 1866 a bojistě u Chlumu.

13.02.2025 5 z 5

Waterloo. 2. díl, Poslední bitva: bitvy u Waterloo a Wavre Waterloo. 2. díl, Poslední bitva: bitvy u Waterloo a Wavre Jiří Kovařík

Velmi čtivá kniha. Autor dopodrobna líčí tažení roku 1815. Knihu obohacují výňatky z vojenských pamětí účastníků. Škoda již komentovaných častých překlepů.

11.02.2025 4 z 5

Četnické historky z pátracích kursů Četnické historky z pátracích kursů Michal Dlouhý

Přečteno jedním dechem. Klasická sbírka četnických povídek.

Četnická kuchařka Četnická kuchařka Michal Dlouhý

V celkové edici zapadne. Zajímavý námět, zajímavé recepty. Spojit kuchařské recepty s kriminalistikou to je opravdu neobvyklé.

Četnické pohádky pro dospělé Četnické pohádky pro dospělé Michal Dlouhý

"Pohádky" pro četníky a policisty.

10.02.2025 4 z 5

Lexikon tvrzí československého opevnění z let 1935-38 Lexikon tvrzí československého opevnění z let 1935-38 Eduard Stehlík

Starší, útlá brožurka o čs. tvrzích před Mnichovem a okupací.

09.02.2025 4.5 z 5

Humoresky za kamerou Humoresky za kamerou František Švihlík

Je to deník z natáčení četnických humoresek, psaný Františkem Švihlíkem, představitelem šstrážm. a poté již prap. Čeňka Němce, fotografa ČPS Brno. Zkrze knihu dýchají vztahy a emoce na place mezi herci a štábem. Pro milovníky nezapomunetelného seriálu pěkné čtivo.

09.02.2025 4.5 z 5

Četník Josef Bojas Četník Josef Bojas Michal Dlouhý

Životní osud praporčíka četnictva Josefa Bojase, popraveného v Kobylisích. Útlá brožurka, ale velmi zdařilá!

09.02.2025 4 z 5

Pohádky o mašinkách Pohádky o mašinkách Pavel Nauman

Jako malý kluk jsem zbožňoval večerníček. Nejvyšší pan železničář, pan Blahoš, černokněžník Zababa,... Jako dospělý kluk jsem sáhl po knížce, když byly děti. Nelitoval jsem. Pohádky mají svojí atmosféru a výchovný účel.

08.02.2025 4.5 z 5

Římské legie Římské legie Daniel Peterson

Monografie o jednotkách římských legií, bohatě doprovozená fotografiemi a popisy. Pro re-enactory zabývající se římskými legiemi a pomocnými sbory jako jeden ze základních pramenů.

08.02.2025 3.5 z 5

Rakouské válečné námořnictvo 1848–1866 Rakouské válečné námořnictvo 1848–1866 Ctirad Beneš

Podrobná historie rakouského válečného námořnictva v 19. století. Přehledně děleno na jednotlivé kapitoly. Pro zájemce o naší námořní historii jako jeden ze základních pramenů nutnost.

08.02.2025 4.5 z 5

Ze slezské vísky plavčíkem u maríny Ze slezské vísky plavčíkem u maríny František Ošanec

Vzpomínky rakousko-uherského námořníka. Kdo chce poznat, jaké to bylo pro suchozemský národ tehdy, račte čísti.

08.02.2025 4 z 5

Státní pořádkové složky na Chebsku v době první československé republiky Státní pořádkové složky na Chebsku v době první československé republiky Ondřej Kolář

Autor je archivář a historik, publicista. Je to výborně zpracovaná práce na téma ozbrojených sborů první republiky na Chebsku a s tím spojenými problémy s německými nacisticky orientovanými občany a polovijenskými organizacemi.

08.02.2025 4 z 5

Četnické historky - Zločiny a přísloví Četnické historky - Zločiny a přísloví Michal Dlouhý

Již klasika od autora. Stále stejný výborný popis případů, jenž vyšetřovali naši četníci.

08.02.2025 5 z 5

Protentokrát - Četnické patálie Protentokrát - Četnické patálie Michal Dlouhý

O četnících ze Zbirožska. Krátké a pravdivé krimi příběhy.

08.02.2025

Záhadné příběhy z pátrací služby Záhadné příběhy z pátrací služby Michal Dlouhý

Jedna z mých prvních knih od četníka Michala Dlouhého. Výborné čtení na klidné a pohodové večery o tom, jak vyšetřovali naši četníci.

08.02.2025

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války 3,4 Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války 3,4 Jaroslav Hašek

Pokračování Švejkových osudů za světové války. 3. a 4. díl i přes "otravné" Švejkovy historky graduje a má to říz. Někomu nemusí vonět jazyk vypravěče a vulgarismy protknuté germanismy, ale vše skloubené dohromady s neskutečnou Švejkovo dobrosrdečností a blbostí zároveň dávají románu skvělý punc!

07.02.2025 5 z 5

Ve dne v noci podle zákoníku... Ve dne v noci podle zákoníku... Miroslav Spurný

Zdařilá monografie stejnojmenné výstavy s úvodními texty k jednotlivým sborům (četnictvo a policie) a daným obdobím.

Četnické humoresky I. Četnické humoresky I. kolektiv autorů

Jsou to úplně jiné humoresky než by dnešní čtenář čekal. Je to kolektivní práce penzionovaných četníků. Možná takový trošku předobraz četnických humoresek, nebo takový "Starý Zákon" četnických humoresek. Nicméně v každé kapitole je úplně jiný příběh, úplně jiné postavy. Jednotlivé příběhy na sebe nenavazují. Má to úplně jiný náboj, přecejen je to psáno v době první republiky.

01.02.2025 4 z 5

Sočská fronta 1915-1917: průvodce po místech bojů vojáků z českých zemí: (Julské Alpy - Banjšice - Kras - Přímoří) Sočská fronta 1915-1917: průvodce po místech bojů vojáků z českých zemí: (Julské Alpy - Banjšice - Kras - Přímoří) Josef Fučík

Výborný průvodce po místech bojů vojáků z českých zemí z první světové války. Jedna část knihy popisuje historii, nasazení vojáků, hřbitovy aj. a další část místa a jak se k nim dostat, včetně vzdálenosti, převýšení a časové náročnosti.