JanaPokorná komentáře u knih
Trošku zklamání, podle mě Urban napsal mnohem lepší knihy, nechápu, proč je právě tato tak populární a dočkala se i zfilmování, údajně, film jsem neviděla.
Není to vůbec špatný. Zajímavý námět, dobře napsáno, není to dokonalé, ale to je máloco. Je to podle mě jedna z lepších Urbanových knih.
Někdo tu píše, že ho třetí díl zklamal. U mě to bylo naopak, myslím, že Murakami příběh v třetím díle dobře uzavřel. Rozhodně všem, co zatím přečetli první a druhý díl, doporučuju. Akorát jeden problém tu je - jakmile se odpoutáte od této knihy, hrozí, že se vám nějakou dobu budou jevit mnohé knihy jako totální odpad. Je to totiž prakticky dokonalé.
Výborné. Začala jsem číst spíš z povinnosti, protože jsem už od Murakamiho pár kratších věcí četla, ale nelíbily se mi. Chytlo mě to a už nepustilo. Geniálně vystavěné.
Něco tak strašně špatnýho jsem dlouho nečetla. Čímž netvrdím, že to nemůže existovat, ale víceméně jsem včerejší asi hodinu strávila zvráceným potěšením z pokleslosti. Mizerný jazyk, autorka třeba nerozlišuje slova tip a typ, nedokáže vyskloňovat číslovku tři atd., neuvěřitelné nepřirozené dialogy, které jsou směsicí škrobeně spisovného jazyka a nářečních výrazů, nikdy nikdo by nic podobného z pusy nevypustil, absence jakékoliv smysluplné zápletky, nedejbože napětí, k dovršení všeho jakýsi hodně primitivní a negativistický náhled na mezilidské vztahy. Vřele nedoporučuju.
Drsná četba, kdysi jsem si ji půjčila z knihovny, ale potom zapomněla název a jméno autorky. Hledala jsem ji dlouho, pak na ni náhodou narazila a mám ji doma.
Pro Honzíka: Netvrdím, že kniha byla zakázaná. Ale vůbec jsme se o ní neučili. A to ani na střední. A považte - ani na VŠ, a to jsem (rdím se) studovala anglistiku.
Naprosto skvělá knížka, nechápu, jak nám ji dokázali ve škole zatajit, a to i na VŠ. Skvost světové literatury. Čistá radost z četby.