JAnD JAnD komentáře u knih

Biggles hledá šampiona Biggles hledá šampiona William Earl Johns

Biggles pátrá po zmizelých výstavních býcích. Ještě, že je Bertie expert na chov dobytka.
Biggles odhalí stopy tam, kde předtím pátrala policie a pak už jen hledá, čím potvrdit své domněnky.

30.10.2017 4 z 5

Kronika Pickwickova klubu Kronika Pickwickova klubu Charles Dickens

Čteno před mnoha lety, vydání z poválečných let. Velká část vtipu se ztratí nemožností překladu jmen, naštěstí jsou jména přeložena v samostatném seznamu.

24.10.2017 4 z 5

Biggles letí se smrtí Biggles letí se smrtí William Earl Johns

Mám z této knihy podivný pocit - nikdy dříve se nestalo, aby se v Bigglesovi objevily slova jako "hajzl" nebo "přijít o obě kulky". Překladatel se zřejmě snažil přiblížit slovník současnému čtenáři. nebo že by to bylo i v originálu?

Dějově se opakují stará známá schemata, neobvyklá je velikost letadla, které Biggles pilotuje a také černošský pilot.

24.10.2017 4 z 5

Biggles a modrý měsíc Biggles a modrý měsíc William Earl Johns

Dovnitř to šlo snadno, ven již hůře. Po delší době je na scéně jen Biggles a Algy. Proti nim je banda gangsterů a také hrozba nepřátelské armády.

18.10.2017

Biggles a hrob krále pouště Biggles a hrob krále pouště William Earl Johns

Opět v poušti, dokonce opět zmínka o ztraceném perském vojsku (viz Biggles na stopě). Tentokrát ale hrdinové nezažijí habub, ale půtrž mračen na Sahaře.

18.10.2017 3 z 5

Biggles - Černá maska Biggles - Černá maska William Earl Johns

Knihu jsem pravděpodobně už kdysi četl, ale kupodivu jsme si pamatoval pouze poslední kapitolu.
Kombinace všehoschopného padoucha pilota, nevinné cestovní kanceláře a hlavního mozku celé operace dopadá pro věechny zúčastněné strany poněkud jinak, než by si představovaly.

Biggles a arabská nafta Biggles a arabská nafta William Earl Johns

Překladatel má poněkud podivné představy o rozsahu Arábie.

Biggles chystá past Biggles chystá past William Earl Johns

Strašidla se dají obvykle vysvětlit přirozenými postupy. A totéž platí i o rodové kletbě.
Neznalost vlastní historie může být velký problém.

Biggles za železnou oponou Biggles za železnou oponou William Earl Johns

Biggles se podívá do Prahy, ale dlouho v ní nepobude, musí totiž do Koreje.

Jedna ze dvou knih přeložených do češtiny, kde se vyskytuje Gimlet a jeho komandos

Biggles a rudá hvězda Biggles a rudá hvězda William Earl Johns

Ještě, že Biggles v exotických lokalitách naráží na ty správné domorodce či starousedlíky. Bez nich by byla celá akce o poznání těžší

Biggles proti drogové mafii Biggles proti drogové mafii William Earl Johns

První z několika knih, ve kterých Biggles přijde do styku s narkomafií

18.10.2017 3 z 5

Kaňkáč řádí v abecedě Kaňkáč řádí v abecedě Hana Vrbová-Piskáčková

Jako malému se mi moc líbilo. A když jsem na to po mnoha letech narazil v antikvariátu, neváhal jsem. A teď to čteme se synem. který se učí písmenka, před spaním

09.08.2017 5 z 5

Zlaté české pohádky Zlaté české pohádky Lucie Lomová

Vtipné, vkusné a převodem do komiksové podoby pohádky nic neztratily na svém kouzlu.
Naše dcera je miluje.

09.08.2017 5 z 5

Biggles - Bouře nad Německem Biggles - Bouře nad Německem William Earl Johns

Jediná do češtiny přeložená povídka o Gimletovi, ve které se dokonce mihne i Biggles.
Jedna povídka o statečné Worrals, která vyšetřuje smrt obsluhy balónu..
Jedna průměrná Bigglesovka, tentokrát Biggles jako pilot bombardéru.
Tři povídky o jiných jednorázových hrdinech. Vše během druhé světové války.

Bigglesův velký lov Bigglesův velký lov William Earl Johns

V hlavní roli tentokrát Ginger a Bertie jako důstojníci, kteří si jedou do Afriky zastřílet. Ale při tom pátrají. Kamarádům tentokrát pomáhá Tug Carrington.

Biggles a ponorka U-517 Biggles a ponorka U-517 William Earl Johns

Jeden německý kapitán si nechce připustit, že válka už skončila. A se svou ponorkou napáchá ještě mnoho škod. Ale Biggles na jeho stopu přijde až neuvěřitelně rychle a po sérii obvyklých zvratů vítězí.

Biggles - Létající detektiv Biggles - Létající detektiv William Earl Johns

Válka skončila, ale někteří lupiči začali využívat svých znalostí a válečných základen. A také unikátních prototypů letadel.

Bigglesův malajský případ Bigglesův malajský případ William Earl Johns

Biggles s kamarády přepravují tuny kaučuku. K dispozici jim je jeden prohnaný Číňan a okolo spousta Japonců.

19.05.2017 4 z 5

Biggles proti kamikadze v Orientě Biggles proti kamikadze v Orientě William Earl Johns

Název je zavádějící, žádní kamikadze se v knize nevyskytují. Zato je zde tajná zbraň nepřítel, která posílá k zemi jednoho pilota za druhým. A zbraň vskutku neobvyklá a proklatě jednoduchá.

Biggles padl do pasti Biggles padl do pasti William Earl Johns

Pro mne jedna z nejlepších Bigglesovek, hlavní roli zde tentokrát hrají jeho kamarádi a Biggles se objevuje až ke konci. Špionážní příběh v okolí Monaka.

19.05.2017 5 z 5