JAnD komentáře u knih
Pěkně se to četlo, tentokrát můj tip na vraha nebyl mimo, i když v jednu chvíli se vše jakoby obrátilo.
Zajímavý popis zákulisí restaurace a vína, jen mi stále nějak chybí dokončení nakousnutých událostí z třetího dílu...
Clarksona neznám, ale knížka (audio) se skvěle poslouchala, neobvyklý humor, neobvyklý pohled na techniku. doporučuji.
Kniha, která patří k povinné četbě fanoušků sci-fi, ale neuchvátila mne natolik, abych ji četl v nejbližších letech znovu. Oproti filmu ale pochopitelnější.
Tři a půl.
V poslední době mi přijde, že se autoři předhánějí ve vymýšlení morbidních zápletek. Jinak příběh napínavý, podezřelí jsou chvílemi všichni a nakonec je to stejně někdo z méně čekaných.
Kdysi jsem knihu přečetl, už si netroufám hodnotit, ale zápletka mne nadchla a filosofické a teologické disputace okolo již méně, zato si z nich mnohé matně pamatuji dodnes.
Stejnojmenný film je oproti knize sice stravitelnější, ale také ochuzen o mnoho pěkných detailů. Jeho plusem je lehká úprava konce, mám rád happyendy.
Nějak mi nesedl začátek knížky a začítal jsem se déle než obvykle. Ale stála za to a skupina Blue Öyster Cult je také zajímavá a poslouchatelná.
V tomto ohledu mi to připomnělo Pentagram od Nesba, kde byla také dobrá hudba, ale děj mne nenadchnul.
Pěkně se to četlo, zajímavé pojetí a dobré ilustrace. Děj nic extra, ale stálo to za to, Hyhlík je sympaťák
Zase trochu jiný styl, ale britské detektivky mám opravdu rád. Přítomnost moderních technologií umožňuje využít jiné zápletky a postupy než klasika od Christie či Sayers.
Cormoran mne nadchnul, Robin je také úžasná. Už mám přečtené i další dva díly a těším se na další.
Má oblíbená kniha, tentokrát jsem zkusil upravenou verzi a nebyl jsem zklamán. Byť je kratší, nepřišel jsem na nic konkrétního, co v ději chybí, zřejmě šlo hlavně o zkrácení popisů a možná některých dialogů.
Lehce pozměněný konec není na škodu, doslov uvádí knihu do historického kontextu, který asi běžný čtenář moc nezná.
Jediné, co opravdu chybělo, je v počeštěné verzi šifrované zprávy heslo "Xrzah"
Neff knihu propojil několika zmínkami s dalšími verneovkami, zaregistroval jsem tři:
Ocelové město (dodavatel zbraní) https://www.databazeknih.cz/knihy/ocelove-mesto-315
Tajuplný ostrov (zmínky o Cyrrusovi Smithovi a Gedeonu Spilletovi) https://www.databazeknih.cz/knihy/tajuplny-ostrov-302
Černé Indie (dodávky uhlí) https://www.databazeknih.cz/knihy/cerne-indie-304
Ve srovnání s akta Enzo tomu trochu něco chybělo, ale na druhou stranu i přebývalo.
Trochu hůře se mi vnikalo do situace, že autor operuje s nějakými skutečnostmi, které až někdy na dalších stránkách odhalí čtenáři, dvě časové linie a ta minulá na přeskáčku. Další díl ano, ale až za pár týdnů.
Klasika, kterou znám dodnes zpaměti (byť ne v kuse)
Biggles a spol. zachraňují rozpadající se britské impérium :-)
Že je hlavním hrdinou Ginger místo Bigglese není až tak neobvyklé. Smrt nevinné epizodní postavy také ne.
Černý Slon není tlustokožec, ale domorodý padouch.
Z knihy mám velice rozporuplné pocity. Četlo se to skvěle, prostě kniha, kterou musím dočíst, než půjdu spát. Ale na konci zklamání. Vrah odhalen, ale zůstalo po něm příliš neznámých - vrah se ve finále málo chlubil. Jak dokázal některé vraždy provést? A konec zklamal, i když zároveň vybízí ke čtení budoucího dílu.
Kniha má i další oblíbenou nectnost - podobná jména některých postav. Oč lépe se rozlišuje Adam od Bedřicha než Fawkes od Finlaye...
Tenhle díl se mi líbil z celé trilogie asi nejvíc. Je možné, že to bylo ovlivněno tím, že kniha poprvé vyšla když mi bylo 11 a přečetl jsem ji celou za večer a část noci.
Skoro jako by to psal Foglar. Až na to, že zde poměrně velkou roli hrají dospělí a děvčata. Přesná datace knize nijak zvlášť neuškodila, byť v historických souvislostech trochu pokulhává logika - pouštěli by rodiče své děti těsně po Mnichovu za šera jen tak do ulic města?
Velinský se snažil až moc zapasovat do děje i různé epizody a postavy z komixové řady Rychlých šípů - a místy to vyznívá až násilně . A také si neodpustil přihřát svoji vodáckou polívčičku.
Ale rád si tuto knihu jednou za čas přečtu.
Oproti předchozím dílům poměrně klidný děj, málo Enzových rodinných vztahů a dokonce žádný dozvuk bouřlivých událostí z minulého dílu. Že by "oddech" v poločase série?
Biggles a Algy se vrací po letech do Jižní Ameriky, tentokrát na popud pojišťovny pátrají po zmizelém letadle, které převáželo vzácnou sošku.
Kniha je v několika drobnostech netradiční - Biggles sice najde letadlo i kde se nachází soška, ale několik drobností (anonym, střelci, skutečná úloha ostatních podezřelých) zůstává navždy neobjasněno.
Výjimečně se jednou z hlavních postav stává i žena.
Co zde ještě nikdo nezmínil - hudba. Ač byla kniha napsána v době, kdy již světu vládl Rock'n'roll a Frank Sinatra, veškerá hudba, kterou ztroskotancům posílají je desítky až stovky let před tímto datem. Holt klasika :-D
Jedna z autorových nejlepších knih.
Sice musel kvůli zápletce trochu poupravit fakta o části naší planety, ale stálo to zato.
Setkáme se s výdobytky budoucnosti, které v autorově době byly jen sci-fi a o pár desítek let později již část z nich začíná existovat (přístup k počítačové sítí, komunikátory, počítačové rešerše na zadaná témata...).
Kniha mne navíc přivedla k tomu, že jsem si přečetl něco o historii Cejlonu, byť to Clarke zpracoval v této knize mnohem čtivěji.
Další detektivní příběh, kde Biggles odhalí šokující pravdu až v samém závěru. Ovšem bystrý čtenář má podezření již od druhé kapitoly.
V knize vystupuje nadprůměrný počet dlouhánů.