JAnD JAnD komentáře u knih

Povídejme si, děti Povídejme si, děti Josef Čapek

Kniha, která zůstává ve stínu Pejska a kočičky, kniha složená z článků, které Čapek otiskoval v novinách, kniha obsahující humorné ilustrace, kniha, která je sice místy hodně zastaralá, ale jinde pořád aktuální.

30.11.2024 4.5 z 5

Historický kalendář města Dobříše : (všeobecný - neúplný - orientační), I. díl : 921-1986 Historický kalendář města Dobříše : (všeobecný - neúplný - orientační), I. díl : 921-1986 Oldřich Průša

Tato jinak skvělá kniha má tu vadu, že se zatím nikdo nepokusil udělat doplněné vydání ;-)

30.11.2024 4 z 5

Lovci mikrobů Lovci mikrobů Paul de Kruif

Tuhle knihu jsem četl kdysi o prázdninách v Bretani (odhadem rok 1998) minimálně 2x-3x za sebou. Později jsem zkoušel jinou knihu od téhož autora, ale namlsán lovci mikrobů jsem ji odložil nedočtenou.
Poněkud mne zklamalo, že moje dcera knihu odložila jako nezajímavou, ale třeba za pár let, až bude ve věku, ve kterém jsme j četl já, jí přijde na chuť.
A možní si jí mezitím přečtu po čtvrt století znovu...

30.11.2024

Pohoršovna Pohoršovna Daniela Fischerová

Muhehe, tohle bylo vážně dobré. Strašidla, Ježibejby, spousta narážek, i když spíš pro dospělé, povedlo se to. Trochu mi tam haprovala zápletka, ale u tohoto typu knihy se na to nesmí koukat logikou skutečného světa.

28.11.2024 5 z 5

Otázka ztracené hlavy Otázka ztracené hlavy Jeff Cohen

Vtipné. Při popisu autistického Samuela jsem si uvědomil, že i v jiných knihách byl hrdinou nejspíš autista. Zajímavé zpestření dovolené.

28.11.2024 4 z 5

Přízrak na stadionu Přízrak na stadionu Thomas Brezina

Nejsem cílová skupina, ale natolik absurdní zápletku a takovou slátaninu jsem už dlouho nečetl.

28.11.2024 0.5 z 5

Maska se zářícíma očima Maska se zářícíma očima Thomas Brezina

Určitě nejsem cílová skupina, takže mi děj připadal hodně přitažený za vlasy a nereálný. Ale děj to mělo, napínavé to bylo, číst se to dalo.

28.11.2024 3 z 5

Buď připravena Buď připravena Vera Brosgol

Komiks z tábornického prostředí, mix ruského naturelu a americké zpohodlnělosti. Pocity poněkud rozporuplné, trochu pubertální, trochu dětské, ne úplně hezké ilustrace.

28.11.2024 3.5 z 5

Mýtus zvaný Stínadla Mýtus zvaný Stínadla Miloš Dvorský

Sehnal jsem v knihovně alespoň první vydání. Je to rozhodně zajímavé, i když místy těžké čtení. Některé části osvětlují, jak Foglar přišel k tomu či tomu, jak to mohlo být, jaký byl historický kontext. Jsou zde i místa, která by bylo vhodné poněkud aktualizovat (třeba už k tomu došlo v pozdějším vydání), a opravdoví znalci Foglara zřejmě budou místy polemizovat. Škoda, že mnohé z uváděných odkazů na literaturu jsou naprosto nedohledatelné věci...

28.11.2024 4 z 5

Alchymistova šifra Alchymistova šifra Kevin Sands

Super, být ve věku, pro který je to určené, asi bych to četl i několikrát. Jsa o něco starší, přečetl jsem to také jedním dechem, ale asi bych ocenil trochu jiné srovnání se skutečností, než je na konci knihy, například ohledně postav a míst. Ovšem vynález dynamitu v třeskutém středověku, to je opravdu zajímavá myšlenka.

28.11.2024 5 z 5

Stín větru Stín větru Carlos Ruiz Zafón

Až na poslední třetinu to nebyla kniha, od které se nejde odtrhnout. Četl jsem to poměrně dlouho. Pěkně napsané, přiměřeně tajemné, opakující se osudy...
Sice opatřeno poznámkami, ale ty jsou až na konci knihy, takže u eknihy ne úplně komfortní. Ovšem do dalšího dílu se hned nepohrnu, snad časem.

28.11.2024 4.5 z 5

Neználkův ostrov Neználkův ostrov Igor Nosov

Klasický Neználek se mám líbil, to je prostě popleta, který si chce užít svou chvilku slávy, ale má dobré srdce.
V této knize je však Neználek spíš prohnaný lajdák a budižkničemu. Některé kapitoly končí spíš náznakem než nějakým koncem. A bohužel ani ilustrace, přestože se snaží napodobit původní Zápalovy, prostě vypadají jinak.

09.08.2024 3 z 5

3x inspektor French 3x inspektor French Freeman Wills Crofts

Tři krásné detektivky, každá jiná, ale všechny hodně dlouhé.

Protijed je vlastně příběh jednoho ředitele zoologické zahrady, přičemž kriminální zápletka se na scéně objevuje postupně a vlastní případ a nástup inspektora Frenche vlastně začne až v druhé polovině.
Každý pachatel udělá někde nějakou chybu a jakmile French odhalí skulinu, snaží se vlámat dovnitř a vyřešit to.

Tragédie ve Starvelu je asi to nejlepší, co jsem od Croftse četl, a i když jsem to četl už poněkolikáté, opět jsme byl překvapen vrstevnatostí zápletky.

Doktor Earl už se četl o něco hůře, pletly se mi zde tři dámy, zato byla povídka vybavena i mapou, což není obvyklé :-)

Škoda, že v češtině toho už o moc více k sehnání není.

20.05.2024 5 z 5

Zelený skarabeus Zelený skarabeus Philipp Vandenberg

Kniha nalezena v pozůstalosti po babičce.
Zpočátku se to četlo hodně dobře, posléze přibyly trochu fantasy náznaky, které lékař v knize vysvětluje jako duševní poruchu, ale budiž.
Na scéně se objevuje KGB, nikdo si vlastně není jistý, kdo je a kdo není agent...
Přesto se to stále četlo dobře, ale poslední dvě či tři kapitoly mne zanechaly ve zmatku - jakoby to autor potřeboval nějak ukončit, tak do toho pustil Deus ex machina.
Tři a půl.

20.05.2024 4 z 5

Hubert & Hugo Hubert & Hugo Nikkarin (p)

Souborné vydání prvních deseti příběhů, které vycházely ve Čtyřlístku, doplněné o speciální titulní stránky, bonusový příběh a zajímavý doslov.
Je vidět, že jde o první příběhy, autor se místy ještě poněkud hledal, ale později se to ustálilo na vysoké úrovni.
Popravdě, příběhy od Nikarina a Kopla bylo to hlavní, co naše děti ve čtyřlístku zajímalo...

20.05.2024 5 z 5

Strážci Zlaté řeky Strážci Zlaté řeky Jaroslav Svojše

Volné pokračování Jezera sedmi světel. Družina Tygrů si udělá příměstský tábor, během kterého se snaží odhalit tajemství několika místních postaviček a také zjistit, kdo že to pytlačí na řece Oulavě. Jsou ty dva případy navzájem propojené, nebo jde o dvě různé věci? Jak odhalují postupně stopy vedoucí k řešení, trochu se vytrácí počáteční kouzlo a napětí, ale stále jde o slušný dobrodružný skautský román.

15.05.2024 4 z 5

Zdislava a ztracená relikvie aneb Tři zločiny, které rozřešil královský prokurátor Oldřich z Chlumu Zdislava a ztracená relikvie aneb Tři zločiny, které rozřešil královský prokurátor Oldřich z Chlumu Vlastimil Vondruška

V první půlce knihy mi to oproti předchozímu dílu nějak nesedělo, přišlo mi, že je tam až moc shod okolností a detektivkových klišé.
V druhé polovině už to bylo mnohem lepší, i když mne trochu zklamalo, že jedna postava, jejíž smrt jsme čekal už v první polovině, přežila a skonala až téměř na konci. Ale chápu, že by autorovi do budoucna asi překážela.

01.11.2023 4 z 5

Dýka s hadem Dýka s hadem Vlastimil Vondruška

O Vondruškovi jsem hodně slyšel, ale zatím četl pouze Fiorellu. Sáhl jsem ted po této knížce - a spokojenost. Slušně napsané, zařazené do ne zcela obvyklého období, ale přitom poměrně moderní jazyk. Trochu mi vadí, že téměř každá žena spí s téměř každým mužem. Zápletka dobrá, řešení trochu nečekané, prostě vše, jak má u detektivky být.

23.10.2023 4 z 5

Druhá vlast Druhá vlast Jules Verne

Švýcarského robinsona mám rád, i když znám hlavně převyprávěnou verzi. Verne v prvních pěti kapitolách shrne závěr (jelikož neznám konec originálu, zajímalo by mne, zda se Polách inspiroval i Druhou vlastí či jsou některé věci v originále) a naváže dvěma souběžnými dějovými liniemi.
Bohužel, ač zasazené do krajiny Nového Švýcarska, nemá to ono kouzlo originálu (převyprávění) a ani to není úplně Verne.
Na škodu je i nekonzistence obou děl (jedná se o předválečný překlad, ale známější je novější Poláchovo převyprávění), takže znalce tahá za oči pan Braun / Zermatt, František / Francois, Sokolí hnízdo / Falkenhorst...
Rozhodně to ale je čtivé, napínavé i dobrodružné, jen to prostě není ono.

11.10.2023 3 z 5

V nejvyšších sférách V nejvyšších sférách Arthur Hailey

Tato kniha mne zklamala, na rozdíl od jiných jsem četl jen jednou.
Téma mi nesedlo, závěr se mi také moc nelíbil.

03.07.2023 3 z 5