JAnD komentáře u knih
Biggles a hodní lovci lebek. Biggles záškodníkem. Biggles v nejlepší formě.
Jediný Biggles z T&M /Riopress bez Bigglese na obálce
Možná by se kniha mohla jmenovat Biggles a Kačer Donald (dr. Donald Duck).
16 povídek o dobrodružstvích s bláznivým přírodozpytcem, o neobvyklých rostlinách i živočiších. Autor zde opět koketuje se sci-fi, nutno dodat, že o poznání lépe, než v Himaláje. Některé příběhy znějí i uvěřitelně.
Kniha je trochu neobvykle vyprávěna Gingerem po večerech v letecké kantýně.
Člověk by řekl, že už musí mít naši hrdinové s pouští nějakou tu zkušenost. Ale přesto se chvílemi chovají, jako by zde byli poprvé. Příběh jako obvykle plný zvratů a čte se jedním dechem.
Ve srovnání s Dobrodružstvím v Eridanu kniha propadne. Sci-fi, kde je málo sci.
Detektiv i jeho Watson jsou nevýrazné postavy, stejně, jako většina podezřelých. Snad jen zločinec mi přišel zajímavější.
Kdysi jsem někde narazil i na komiksovou formu, ta byla o něco čtivější, na druhou stranu jde i tak o zajímavou verneovku.
Na knihu jsem narazil kdysi ve slovenském vydání (Denník stroskotanca), po letech jsem si ji rád opět přečetl. Je netradiční, ať už deníkovou formou, nebo některými zápletkami.
Nevadí mi, že jde o scénář. Ale vadí mi děj - překombinovaný, nesourodý, známé postavy se chovají jinak, chybí vedlejší postavy. Zajímavé jsou alternativní současnosti, ale chybí v tom to pravé kouzlo Harryho Pottera.
Jako obvykle, spousta zajímavé symboliky. Ale předchozí díly byly lepší. Konec byl poněkud překvapivý, a ve chvíli, kdy chci knihu nutně dočíst ještě dnes, i poněkud rozvláčný.
Lepší průměr. První přečtená kniha od tohoto autora.
Četné matoucí retrospektivy (poněkud nevýhoda při čtení elektronické knihy, hůře se vrací zpět), různé náhody a když už se zdá, že se blížíme k cíli, tak najednou zlom a...
(pokračování příště)
Biggles, Algy a Ginger spolu s domorodcem Černoušem objevují ruiny starověkého města uprostřed džungle.
Biggles se z Finska zatoulá do SSSR, kde se potká s von Stahlheinem. Štěstí se kloní chvíli na tu a chvíli na druhou stranu, pak náhle přijde obleva a Ginger zavzpomíná na dovednosti z mládí.
Biggles vyzvědač se změní přes noc na Bigglese-kolaboranta. Naštěstí jen na oko. Ale von Stahlhein má přehled o Bigglesových minulých dobrodružstvích...
Biggles, Algy, Ginger, Smyth a Roy provádí záškodnické operace z malého ostrůvku někde v Baltu. Ostrůvek naštěstí oplývá několika jeskyněmi, což se ukáže jako velká výhoda.
Tajemný hrad v Alpách, tajné chodby, neznámé děvče a krutý von Stahlhein.
Poněkud fantasticky znějící ale dobrodružstvím a napětím nabitý příběh.
Biggles a spol. pomáhají starému kamarádovi mezi zlatokopy v Kanadě. Zajímavé je, že se o tom z části doslechne i von Stahlhein, jak se ukáže později v knize Biggles vzoruje hákovému kříži
Biggles se zaplete proti své vůli do špionážního příběhu. Ginger se stane pěšákem v zákopech a nakonec se celá parta dostane ukradenou sanitkou do bezpečí.
Kupodivu je příběh relativně originální, v Bigglesovi byly maximálně náznaky části zápletky.
Výhodou půvabných děvčat je, že jejich protivníci neočekávají, že by uměly létat.
Jasně, Biggles to není. Ale má to zase jiné plusy, Worrals a Frecks protivníci podceňují.
Hledači diamantů versus zlotřilý úředník hodného milionáře.