JAnD komentáře u knih
U Foglara velmi neobvyklé, že jsou mezi hlavními hrdiny i děvčata.
Kdo bude vrahem jsem věděl dopředu (ono asi u tak slavného díla nelze nevědět), možná i proto jsem byl na závěr překvapen, že to vlastně bylo úplně jinak...
Hodně akce, trochu sci-fi, a docela čtivý příběh, který začíná v Pelhřimově a pak se odehrává poblíž švýcarského Sionu
Chronologicky třetí díl.
BIggles se učí létat, ocitne se poprvé na frontě, sestřelí prvního nepřítele a udělá si první přátele, kteří se vyskytnou i v pozdějších dílech.
Již zde se poprvé objeví i Raymond, pozdější Bigglesův nadřízený, ale v dalším díle (Biggles od velbloudích stíhaček) se objevuje také "poprvé"
Chronologicky druhý díl.
Mladý James chodí na školu s vojenskou výchovou, dozvídáme se i, že měl bratra. A poprvé se zde objevuje letadlo.
Chronologicky první kniha s Bigglesem. O letadlech ještě nikdo nic neví a mladý James zažívá svá dobrodružství v džungli.
První polovina knížky přečtena jedním dechem. Potom přišla pasáž více pocitová než dějová a knihu jsem na pár dní odložil. Ale konec opět stál za to.
Z dvaceti kapitol je deset výborných, pět dobrých a pět divných. Zvlášť poslední kapitolu jsem ani po dvaceti a více letech stále zcela nepochopil. Tak uvidíme za dalších 20 let :-)
Četl jsem asi v patnácti, když jí četly moje sestry. A už se těším, až budu číst svým dětem před spaním - nebo si jí od nich půjčím :-)
Poněkud neobvyklá kniha mísící poezii, literaturu naučnou a beletrii. Přečteno během asi 10 minut.
Nečetl, ale poslouchal jsem. Trochu těžké, ale obsahuje zajímavé myšlenky. Nelituju těch pár hodin při poslechu.
Pratetička se jednou strefila do vkusu našich dětí. Stejně pěkné, jako večerníčky.
Krásné čtení dětem před spaním. A ne, že budete usínat bečky! :-)
Veselé příhody o žabkách, i když poněkud na jedno brdo. Čtvrtek zde používá nádherná slova, a přitom to nejsou žádné germanismy jako v Rumcajzovi.
Veselé příhody, které se člověk až bojí předčítat svým ratolestem ve věku Lotty, aby je náhodou nenapadlo některá alotria zkoušet také.
Vystupují Biggles, Ginger, Bertie, Algy a Agnus Mackail.
A ve chvíli, kdy je to nejnapínavější, vstupuje na scénu starý známý nacistický důstojník von Stahlhein.
Zajímavostí je, že tentokrát je Biggles na straně Castrova režimu...
Vystupují Biggles, Ginger, Algy a Bertie
Jedenáct více či méně povedených povídek s detektivní zápletkou.
Dcera nejvíc ocenila pohádku o krtcích, naopak titulní pohádka pro ní byla příliš složitá.
Krátké, poučné, ilustrované.
Tu hrubku v textu si mohli odpustit :-)