Jane417 Jane417 komentáře u knih

Hana Hana Alena Mornštajnová

Hana je krásná kniha a paní Mornštajnová se s vým vyprávěním může klidně rovnat např. Jodi Picoult. Příběh mi ze začátku přišel jako četba pro děti 5. třídy základní školy. Bylo to vyprávění tragického osudu malé holčicky Miry a až později jsem pochopila, že ten styl tak působit měl a že autorka to skvěle napsala! Chtěla, aby se čtenář do té dívenky vžil a když pak začala další část knihy, bylo cítit, jak se styl změnil. Hana je vyprávění, které ukazuje, jak Židé před válkou a i během války stále doufali, že se vše urovná a vrátí do starých kolejí. Nevěřili, že by se jim něco strašného mohlo dít, protože nikomu nic neudělali. Přes všechny protižidovské zákony a šikanu věřili, že bude lépe! Vypráví o strachu, který postupně sílí, ale naděje trvá, protože Židé netuší, jaké hrůzy je čekají. V Terezíně a později v Osvětimi ale zjišťují, že je má čekat jen týrání a v lepším případě smrt. Život tety malé Miry - Hany byla jedna velká tragédie, kde se musela vyrovnávat nejen se svým židovským osudem, zlomeným srdcem, ale musela žít a přežívat s výčitkami svědomí... Knihu jsem přečetla za den.

17.07.2017 5 z 5

Slavík Slavík Kristin Hannah

U tohoto příběhu na hodnocení slova ani hvězdičky nestačí. "Slavík" se zařadil mezi nejlepší knížky, co jsem kdy četla! Je to vyprávění, které vás provede Francií za 2. světové války, ukáže zlo, které se pomalu a zákeřně plížilo, a ačkoliv se to ze začátku nezdálo... tvrdě udeřilo a nikdo mu nemohl uprchnout. Vypráví příběh dvou odlišných a přitom tak stejných a statečných sester Vianne a Elizabeth... Každá má po smrti maminky jiný osud, ale v obou případech krutý a nemilosrdný. Děj ukazuje statečnost, zoufalství, odhodlanost žít, odhodlanost umírat, pomáhat, milovat, podstupovat rizika, ale i vraždit a nenávidět. Nevěřícně čtete, tečou vám slzy, prožíváte srdcervoucí smutek, hrůzy války a až absurdní situace, které jsou naprosto nepochopitelné a na konci vidíte, jak z rodiny zbydou jen zničené trosky...

12.03.2018 5 z 5

Poslední paní Parrishová Poslední paní Parrishová Liv Constantine

Tak tuto knížku jsem otevřela jen párkrát a bylo přečteno. Nedala se odložit a když na mě při čtení někdo mluvil, nevnímala jsem. Příběh má dvě hlavní postavy a to Amber a Daphne Parrishovou. Amber závidí paní Parrishové její život v bohatství, v luxusu, s dokonalým manželem, dětmi, služebnictvem a spoustou majetku a peněz. Rozhodne se, že Daphne Parrishové její přepychový život ukradne pomocí lží, intrik a podvodů. Nic ale není, jak se zdá a vše je úplně jinak. Nikoho nemůžeme soudit aniž bychom ho znali. Ano, po první části i mně bylo jasné, jak se děj bude vyvíjet, ale přesto to pro mě bylo výborné psychologické drama, u kterého jsem nechtěla, aby byl už konec.

07.03.2018 5 z 5

Porodní sestra z Osvětimi Porodní sestra z Osvětimi Magda Knedler

"Porodní sestra z Osvětimi" je jeden z dalších osvětimských příběhů, ale je jiný. Je napsán poeticky, je krásný a dojemný. Je to pohled do světa těhotných žen a porodnictví v podmínkách pekla. Naštěstí s "Mámou" za zády, která jim pomáhá jejich nelehké osudy přežít a stejně tak i jejich dětem. "Mámou" je postava porodní sestry Stanislawy Lesczynské, která je skutečná a román je inspirovaný opravdovými osudy žen, které se s ní v Osvětimi setkaly a kterým pomohla. Sestra, před kterou měl respekt i samotný Mengele. Žena, která byla klidná, vyrovnaná a nebyla schopna nenávidět. Nečekejte příběh nabitý akcí. Čekejte děsivé osudy osvětimských žen a jejich miminek, které jsou neuvěřitelné, hororové a šílené, ale byly to ženy, které, měly v očistci "štěstí", že se dostaly k "Mámě", k ženě, která je kandidátkou na kanonizaci.

26.10.2020 4 z 5

Malé temné lži Malé temné lži Sharon J. Bolton

"Malé temné lži" je absolutně dokonalé psychologické drama a je to nejlepší, co S. J. Bolton napsala! Celé je to smutné, depresivní, ponuré, mrazivé a anotace prozrazuje jen zlomek toho, co se v knize odehrává. Příběh má tři vypravěče, které spojuje nelehký osud a tragédie. Autorka výborně vygradovala děj! Začínáme lehce, pomalu, ale napětí a akce se stupňují a v poslední třetině je to taková jízda... Jak se vše odhaluje a jak je vše vymyšlené... vůbec by mě to nenapadlo! Několikrát jsem byla hodně překvapená, co se děje a vždy, když už jsem si myslela, že je vše odhaleno, tak nebylo! No a úplný konec byl naprosto šokující, nečekaný a dokonalý! U žádné knížky jsem nebyla na samotném závěru tak překvapená! Poslední věta mě rozsekala! Poslední věta totiž celý příběh mění a udělá z něj děsivý thriller! Mimochodem... S. J. Bolton se opět držela svého oblíbeného živlu a to vody. Voda hraje v ději zase důležitou roli!

19.07.2019 5 z 5

Pátá oběť Pátá oběť Jonathan Dylan Barker

"Pátá oběť" mě nezklamala, ale rovnou napíšu, že první díl nepředčila! Komentář uživatele "lachtan 77" dokonale sedí, když napsal, že méně je někdy více a s tímto hodnocením bych souhlasila. V knize je docela dost postav - vypravěčů a celkově se dostáváme do chvíle, kdy známe celý personál policejních stanic, FBI, nemocnic, členů rodin všech obětí atd. Pak nastává pocit, že se děj chvílemi zbytečně táhne. Deníkové zápisky jsou slabým odvarem zápisků z "opice" a to nejednoho čtenáře zklame. Děj je ke konci docela překombinovaný a šílený. V tomto smyslu je šíleně myšleno bohužel negativně. Moje hodnocení vypadá hodně záporně, ale i přes to všechno je Pátá oběť nadprůměrná, promyšlená a originální detektivka s hodně překvapivým koncem, ale určitě už to není tak "nádherně zvrácené", jako byla Čtvrtá opice. Knížce tak nějak schází tzv. přidaná hodnota prvního dílu, a proto "jen" 4*. Celkově si ale dovolím tvrdit, že kdo si přečte Pátou oběť, bude netrpělivě vyhlížet další díl!

14.08.2019 4 z 5

Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů Darcy Coates

"Duch domu Ashburnů" je duchařský příběh, který čtenáři nedává nic nového! Vše už tady bylo... starý dům, který majitelka zdědí, tajemné nápisy, zvuky, obrazy, věci... zvíře, které vytuší paranormální jev.... Samota u tmavého lesa, nefungující elektřina, absence telefonního signálu, nedaleko domu hrob a na každém rohu na vás číhá nějaký přízrak nebo minulost bývalé majitelky - pratety, o které vlastně nic nevíte. Jen, že to celý život byla podivínka a kolovaly o ní i o domě duchařské pověsti a historky. Ano, není to nic nového a přesto mě to hodně bavilo. Atmosféra místa, kde hlavní hrdinka Adrianne začala žít byla velmi tíživá a mrazivá od prvních stránek. Děj byl napínavý od začátku do konce. V knížce se projevila autorčina láska ke kočičkám a to bylo velmi milé.

09.07.2019 5 z 5

Řezník Řezník Jennifer Hillier

"Řezník" je hodně psycho příběh! Vrah se čtenáři odhalí asi na třetí straně, takže nebude vadit, když napíšu, že jsem netušila, že tento thriller bude vyprávět o starém, hnusném, zvrhlém, úchylném, sociopatickém, psychopatickém, senilním a nechutném dědkovi! Většího hnusáka jsem asi v knížce nezažila! Doporučuji, je to výborné, protože J. Hillier umí psát čtivě, zajímavě a poutavě!

04.02.2019 5 z 5

Co jsi to za matku? Co jsi to za matku? Paula Daly

Po přečtení anotace se to nezdá, ale příběh je naprosto originální a překvapivý. Klasická zápletka únosu, ale vyprávěna z pohledu Lisy - kamarádky matky unesené dcery. No a právě na Lisu padá vina za to, že děvče zmizelo. Lisa se vypořádává s děsivou situací, ale zároveň dál žije a řeší i jiné problémy. Všechny dějové linky jsou skvělé, na konci vše dává smysl a "vraha" jsem během čtení neodhalila. Myslím, že by si kniha zasložila být bestsellerem. Já byla spokojená!

18.05.2017 5 z 5

Hora mezi námi Hora mezi námi Charles Martin

Romantický, smutný, dojemný a hlavně dobrodružný příběh! Novinářka Ashley a lékař Ben... dva lidé, kteří se neznají, se zřítí do hor, když pilot jejich letadla dostane infarkt. V tu chvíli jim začíná těžký boj o přežití... Zvládne se Ben postarat o vážně zraněnou Ashley a dostat ji zpět do civilizace, když kolem jsou jenom hory, sníh, mráz, led a divoká zvířata? Dokáží ujít přes 100 km drsnou divočinou? Snad... část příběhu tvoří vzpomínky na Benovu ženu Rachel, která ho drží při životě a díky které se nevzdává i ve chvílích, kdy už je i on na pokraji sil. Obě dějové linky jsou čtivé... nenechají vás přestat číst, protože musíte vědět, jak to bylo a jak to bude. Možná je v knížce pár nesrovnalostí, nelogičností a těžko uvěřitelných věcí. Možná je konec předvídatelný, nic to ale nemění na tom, že je děj napínavý a krutě krásný.

17.10.2017 5 z 5

Rakvář Rakvář Sharon J. Bolton

"Rakvář" je originální detektivní příběh S. J. Bolton. Je pravda, že tentokrát trochu jiný, ale stále stejně kvalitní. Souhlasím s většinou názorů, že je první díl nové série možná slabší, než předešlé knihy, ale myslím, že jde jenom o to, zvyknout si na nový styl a nový příběh. Autorka sama v úvodu knížky přiznává, že vykročila ze svých vod a pustila se do témat, s kterými se čtenář v jejích knížkách ještě nesetkal, ale o kterých si přála psát ona... pohřbívání mladých lidí za živa, čarodějnictví, bílá i černá magie, okultní skupiny... K tomu všemu dvě časové linie - 60. léta a hlavní postava policistka Florance Loveladyová, která je nováčkem v mužském policejním sboru (mužští členové sboru jí dávají hodně znát, že je žena a tím pádem je vlastně méněcenná) a léta 90. kdy je z Florance zkušená a úspěšná policistka, i když ji kdysi nikdo jako ženě - policistce nevěřil. Co se dělo tenkrát a co se děje v současnosti kolem britského Pendle Hill? Proč bylo tenkrát zaživa pohřbeno několik dětí a provedl tyto hrůzy opravdu odsouzený "rakvář"? V této detektivce s nádechem hororu, tajemna a záhad ožívají staré legendy o čarodějnicích a čtenáři občas přeběhne mráz po zádech. Škoda jen konce, který mi nepřišel dostatečně vysvětlený... kdo byli oni, motiv,...? Nicméně pro všechny milovníky tajemna... S. J. Bolton nezklamala a posledním kapitolou a poslední větou v knížce z celé detektivky udělala opravdu mysteriózní thriller!

21.11.2019 4 z 5

Zloba Zloba Chris Carter

"Zloba" je šestý díl ze série s detektivem Robertem Hunterem a je to... je to jiné. Jiné, než všechny předešlé díly, ale za mě je tento díl nejlepší! Je vtipné, že toto píšu o každé další knize C. Cartera, ale je to tak. On vždy přeskočí sám sebou nasazenou laťku! Robert Hunter znovu čelí šílenému vrahovi, který je brutální, nelítostný a sadistický, ale tento díl je jiný možná proto, že se zakládá na skutečných událostech, možná stylem, jakým děj běží nebo tím, že tentokrát chybí detektiv Garcia. Každopádně příběh, ve kterém padouch silně připomíná Hannibala Lectera je prostě geniální!!!

21.01.2019 5 z 5

Čtvrtá opice Čtvrtá opice Jonathan Dylan Barker

"Čtvrtá opice" je jeden z nejlepších detektivních thrillerů, který jsem letos četla! Hlavním hrdinou je detektiv Sam Porter, který společně se svým týmem pátrá po původu psychopatického vraha, kterému se přezdívá V4O... Již léta dodržuje u svých obětí tzv. modus operandi, ale teď je vše trochu jinak... V knize nebylo místo, které by mě nudilo. J. Deaver o knížce prohlásil: "Nechutně zvrácené." A měl naprostou pravdu! Vystihl to úplně přesně! Zvrácené je tam skoro vše a nechutné... doporučuji při čtení nejíst! Četla jsem asi brutálnější a drastičtější popisy vražd, umírání, mučení..., ale autor byl nechutný velmi originálně! Mně se dělalo při čtení nevolno. Další dějovou linkou je nastíněný osud Sama Portera a i když je tato linka nevýrazná a není jí dáno v příběhu tolik prostoru, dokáže čtenáře šokovat! Za mě moc povedený příběh a podle konce... doufám, že bude brzy pokračování!!!

26.11.2018 5 z 5

Byly tady, a už nejsou Byly tady, a už nejsou Haylen Beck (p)

"Byly tady a už nejsou" je thriller, který mohu jedině doporučit! Příběh nešťastné Audry, která se rozhodne, že se svými dvěma dětmi uteče od manžela. Bohužel její cesta pryč z nešťastného života nabere děsivé obrátky ve chvíli, kdy ji zastaví policista, protože má prý přetížené auto... Její děti totiž v jednu chvíli v autě jsou a pak jsou pryč... Jenže to říká jen ona! V tu chvíli je Audra zatčena a nemůže nic dělat... Dokonale napínavý děj, zmizení dětí, ale zpracované zase trochu jinak, téma darknetu, prohnilost policie a vyšetřovacích složek, zoufalství matky i dětí, tíživá atmosféra knihy hned od samého začátku, gradování děje a zločiny páchané na dětech. To všechno a ještě víc má v sobě toto skvělé čtení, které ale není pro slabší povahy.

29.08.2018 5 z 5

Trhlina Trhlina Jozef Karika

"Trhlina" se stala nejděsivější knihou, co jsem kdy přečetla a nejlepší knihou vůbec! Je to dokonalý, děsivý a mysteriózní horor. Knihu jsem dala na jeden zátah, protože nešlo přestat. Po dočtení jsem byla roztrhaná, dezorientovaná a zmatená. Nevěděla jsem, co je pravda, co fikce a nevím to do teď! Naprosto věrohodný text, reálná místa, odkazy na články a videa na YouTube... příběhu dodávají uvěřitelnost a zasejí do vás nepříjemně hlodajícího červa. Po otočení poslední stránky jsem byla jako po náletu mozkomora... vyděšená, s vysátou energií a jako bych už nikdy neměla mít radost. Po první části vyprávění jsem měla pocit, že to zase taková pecka nebude. Příběh byl čtivý, zajímavý, ale nijak výjimečný. V dalších částech jsem se přesvědčila, jak hodně jsem se spletla!!! Bála jsem se! Doopravdy jsem se bála a zažívala reálný strach! Do teď jsem netušila, že jde něco takového u knihy prožít. Stala jsem se součástí výpravy, party mladých lidí, kteří se vydávají do tribečských hor zjistit, co je pravda na tom, že se tam záhadně ztrácejí lidé. Jenže tam místo napínavého dobrodružství zažijí peklo! Teď už vím, co znamená "zbláznit se strachy", protože přesně to se partě stalo! Knížku jsem četla v noci a to rozhodně nedoporučuji, pokud se nechcete cítit jako malé dítě, co se bojí tmy a bubáků. Já v noci četla a cesta na záchod byla, pro mě, problém! Příběh se dá přirovnat k Záhadě Blair Witch, ale zároveň vůbec!!! Co se týká Tribeče, tak kam se hrabe Les sebevrahů!!! "DEJ SI POZOR NA LES, AŤ TĚ NESPOLKNE HÝKAL A RUDÝ VŘES..."

11.02.2018 5 z 5

Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Vypravěčka je skvěle napsaná kniha! To J. Picoultová je úžasná vypravěčka! Dokázala totiž napsat nádherný horor! Je to sice fikce, ale fikce inspirovaná skutečností a to je na tom to nejstrašidelnější! Při čtení kapitol vyprávěných Josefem mi běhal mráz po zádech a při vyprávění babičky Minky o tom, co se dělo v židovském ghettu a potom v koncentračním táboře, jsem měla mnohokrát slzy v očích nebo se mi dělalo fyzicky špatně! Bylo to neuvěřitelné a děsivé!!! Ten, kdo tyto hrůzy přežil, nemohl podle mě, žít už bez nějakých následků! Mučení, týrání, hladovění, oddělování dětí od rodičů, ponižování, bití, špína, smrad, nemoci, zima, vedro, bolesti, lékařské pokusy na lidech... smrt byla tenkrát vysvobozením! Je vůbec možné odpustit někomu, kdo taková zvěrstva prováděl? Vina, odpuštění, svědomí... to nejsou jen prázdná slova, ale mnohdy těžká rozhodnutí, která možná nemají správná řešení. Dějových linek je zde víc a mně to vůbec nevadí. Vztahy Sage s Adamem a posléze s Leem, tradice pekařského řemesla v rodině nebo babiččin upíří příběh, dodávají knize na větší uvěřitelnosti, lidskosti a reálnosti... ano, dnes už mají i potomci, těch kteří přežili holocaust, svoje životy a to je zde hezky popsáno. Úplný konec jsem sice očekávala, ale nic to nemění na tom, že je to výborné čtení, které by mělo být povinnou četbou!

27.06.2017 4 z 5

Šelma Šelma Andrew Mayne

"Šelma" je naprosto originální thriller, na který jen tak nezapomenete! Souhlasím s komentářem od uživatele "majáček", že Vám děj nesplyne s ostatními thrillery a dlouho si budete pamatovat, o čem kniha byla. Hlavní hrdina Theo Cray je svérázný muž, který mi připomínal postavy jako Adriana Monka nebo Shaldona Coopera, z kterého se ale ke konci stane James Bond. Theo je biolog - profesor bioinformatiky, který se na základě svých schopností, znalostí a dovedností pouští do vyšetřování vražd mladých dívek. To, co začne objevovat, je děsivé! Bohužel mu nikdo nevěří a nebere ho vážně. 1. kapitola je dokonalá. Každého thrillerového nadšence musí uchvátit a navnadit na další čtení. Bohužel pak je cca 60 stran docela nezáživných a řekněme průměrných. Od 13. kapitoly se ale vše mění, příběh dostává spád, rychlost, čtivost... Čtenář nepřestane, dokud není u konce! Děj reálný asi není, pro vrahovi pátrá vlastně amatér - génius! Konec je napínavý, vzrušující a strhující! Ačkoliv byl začátek zvláštní, odpouštím, protože zbytek vyprávění je jedinečný a nezapomenutelný!

18.04.2019 5 z 5

Jeden za druhým Jeden za druhým Chris Carter

"Jeden za druhým"... co pořád psát? Knihy Chrise Cartera jsou ve svém žánru dokonalé a autor je špička ve svém oboru. I v pátém díle ze série se detektivové Hunter a Garcia potkávají se šíleným vrahem, co než svoje oběti zabije, tak je šíleně mučí, vše vysílá online a zapojuje i internetové diváky, když nechává rozhodovat o způsobu smrti, jakým dotyční zemřou. Krutost, brutalita, akce, napětí, zvraty a překvapení v ději..., tak to už je standard Carterových příběhů. "Jeden za druhým" není výjimkou! Zvláštní je, že na konci, znovu chování vraha trochu chápete...

07.11.2018 5 z 5

Noční pták Noční pták Brian Freeman

"Noční pták" je za mě takový dietní thriller, ale nemyslím to pejorativně. Naopak! Je to napínavé čtení, které se ale obejde bez morbidních, brutálních a krvavých scén. První kapitola je skvělá a čtenáře okamžitě vtáhne do děje. Hlavní postavou je detektiv Frost Eastman, který v tomto případě vyšetřuje podivná úmrtí žen, které sice spáchaly sebevraždu, ale vždy za velmi podivných okolností... vždy v úplném pomatení mysli. To, co mrtvé ženy spojuje je jméno jejich psycholožky Frankie Steinové a to, že u ní podstoupily léčbu nějaké fobie. Detektiv se pouští do vyšetřování a s ním i doktorka Steinová, protože i ona chce zjistit, kdo a nebo co stojí za podivnými úmrtími jejich pacientek. Příběh je čtivý, napínavý a svým námětem hodně zajímavý. Ačkoliv mi první polovina přišla lepší, na kvalitě celého thrilleru to asi moc neubírá, protože to je samozřejmě jen můj pohled. Detektiv Frost byl sympatický a jeho vztah s kocourem dodával knížce na vtipu a lidskosti.

06.05.2019 4 z 5

Žena v okně Žena v okně A.J. Finn (p)

Dokonalý psychilogický thriller, který ale není pro každého... čtenáře může totiž odradit pomalejší začátek. Ne každý vydrží... Možná začátek byl pomalejší, ale za mě i tak skvělý a zajímavý. Popisuje život agorafobika, život ženy, která pije, žije v izolaci a trpí depresemi. Hlavní hrdinka Anna Foxová je bývalá psycholožka, která už skoro rok neopouští svůj dům. Čas tráví na internetu, fotografováním a pozorováním svých sousedů. Jednoho dne ale uvidí z okna vraždu. Její výpovědi nikdo nevěří... díky spoustě prášků a alkoholu není věrohodný svědek. Sama nakonec začne věřit, že trpí bludy. Co se doopravdy stalo? Co je pravda, co lež a co halucinace? Jaká je realita? Druhá polovina knihy je naprosto dokonalá, strhující a překvapivá. Knihu někdo přirovnává k Dívce ve vlaku... s tou má jen společný námět... hlavní postava je alkoholička, ale jinak nic!!! Tento příběh je propracovanější, kvalitnější a zajímavějšíj!

03.01.2018 5 z 5