Janičta Janičta komentáře u knih

Město z kostí Město z kostí Cassandra Clare (p)

Dám radu těm kdo se chystají knihu číst, ale váhají - nenechte se odradit tím začátkem, postupně to bude jenom lepší :-)
Začátek knihy se mi nelíbil, je takový jednoduchý, vše se děje snadno a bez vážnějších zádrhelů - je to takové až povrchní. Ve zbytku knihy se ukáže že některé věci se děli tak snadno z nějakého důvodu a to ten první dojem hodně vylepší.
V druhé části knihy už se to mele a ději nechybí spád a napětí. Celkově je kniha hodně čtivá a nenáročná. Skvěle jsem si u ní odpočinula. Těším se až začnu s dalším dílem.

07.06.2013 3 z 5

Hněv Hněv J. R. Ward (p)

Kniha se mi líbila. Byť mě ničím tak úplně nepřekvapila. Už jsem si zvykla, že dějová linka je v podstatě stejná, jen se změní pár drobností okolo.
Postavy jsou zajímavé a každým dílem se vyvíjejí. Autorka "hází svým čtenářům kost" v podobě náznaků do budoucna.

PS:Také slíbila, že se její dvě série (Padlí andělé a Bratrstvo černé dýky) vzájemně protnou a já jsem zvědavá kdy a za jakých okolností to bude.

25.05.2013 4 z 5

Pravda krve Pravda krve J. R. Ward (p)

Ano 2* - už mi došla trpělivost. A ruku na srdce - tohle se autorce tak úplně nepovedlo.
Po 22 dílech ze světa BČD už by mohla konečně přestat donekonečna recyklovat to samé pořád dokolečka. Nějaká drobná změna by pomohla. Kdyby se postavy chovaly aspoň trochu jinak! Už dlouho to jede zhruba v těchto kolejích: páni ta/ten je fakt skvělá/skvělý - ale nebudu si nic začínat - no tak dobře, sex nikomu neuškodí - popíraná zamilovanost (ženy), svázání (muži) - jsem dost dobrá? (ženy), už jí nikdy nikam nepustím(muži) - hádka - smíření - konec. Na startu to šlo, charaktery se daly obměňovat a tak měla každá kniha trochu jiný náboj a zápletku, ale když už je dílů přes dvacet? Má trpělivost není nekonečná a to i u autorů, které mám opravdu ráda.

K ději: měla jsem pocit, že mi byl naservírován knižní pokrm, který oplýval přemírou omáčky nevalné chuti. Někdo šetřil s kořením a nevyplatilo se - celý děj kolem Booneho a Helanie byl předvídatelný (bože, ten konec!) a mě teda nudil. Těšila jsem se na Butchovu linku - vrací se tam, kde mu to nejvíc sedí, ale ouha - celá "detektivní" linka byla skoro k ničemu? Vždyť bratrstvo je něco jako policie a armáda v jednom, takže ty "člověčí" postupy, tam vypadají divně.
Ale navnadila mě příloha - Syn by mohl mít zajímavý příběh a v jeho knize by se měla objevit i Jo :-)
A snad už se začne projevovat nepřítel...zatím se to dost táhne

Pozor SPOILERY - i k dílům minulým!
V první řadě: mohli by lidé být i něco jiného než bezocasé krysy? Vždyť metafor je na světě tolik!!!
Doggeni: Všechna ta nakopnutá štěňátka co vám snad i předkoušou večeři a vyloženě chtějí být úkolováni? Jasně mají podřízenou roli v krvi - nic proti. Ale to musí mít sebevraždu v očích pokaždé, když jim někdo řekne, že teď nic nepotřebuje? nebo si sám otevře dveře od auta? :D no snažím se to brát spíš s humorem, takže by mohli být vlastně takový ocas co vrtí psem že? Upíři (ti hodní samozřejmě) udělají, co jim na očích vidí, jen aby nebyli smutní :D S trochou podlosti by to byli skvělí manipulátoři.

Už nevím co autorka vymyslí za trauma, aby ho mohla připíchnout k nějaké mužské postavě. A když si to sečteme?
Wrath: zabili mu rodiče. Rhage: má bestii. Zsadist: otrok krve. Butch: smrt sestry. Vishous: matka bohyně, otec sadista, traumatické mládí. Phury: vina za osud bratra, závislost. Rehvenge: symphanth. John: těžké dětství, němý, reinkarnovaný. Payne: despotická matka, co jí věky věznila Tohr: mrtvá družka. Qhuinn: těžké dětství a dospívání, Temní: těžké dětství, Assail: těžké dětství, závislost. Xcor: traumatické dětství a dospívání. Cvičenci to samé v bledě modrém. Dámy jsou na tom jen o něco lépe. Ale u Wardky by se uživila celá armáda psychologů i psychiatrů. Chudák Mary je na to sama.
Věčné shazování glymery, už ni taky nepřijde zajímavé. Glymera je fuj a jsou to šmejdi...jasněěě, ale už popojedem prosím?
Už je tam tolik postav, že se jiné často nedostanou ani kde štěku. Payne? Rehvenge? Žijou ještě vůbec? :D

konec slovního průjmu :D :D

28.03.2020 2 z 5

Zjevení démona Zjevení démona Taran Matharu

Pěkné, jednoduché, celkem akční čtení. Nemůžu říct, že bych se nudila :-) Dějově je před předchozí trilogii a jelikož už je to nějaká doba co jsem jí četla, musela jsem občas lovit z paměti, jak moc velký pokrok a posun se do doby Fletcherova příběhu odehrál.

Jinak obálka je děs a hrůza. Něco lepšího by snad zvládl každý, kdo umí nějaké základní úpravy... Jak tohle někdo schválit? Fakt mě to udivuje. Na netu jdou najít i jiné obálky, tak proč my tu máme tuhle hrůůůzu? :-/

Ps: pokud to nejsou originální obálky (a fakt si nemyslím že jsou), docela by mě zajímalo jestli se k tomu Matharu na letošním Světu knihy, nějak vyjádřil. Já být autor tak se asi neudržím...

12.05.2019 4 z 5

Skóre Skóre Elle Kennedy

2,5*.
Teď si říkám, že jsem asi měla první díl série hodnotit lépe, ale když on na víc hvězd nemá a pro tenhle jsou dvě málo... Přesto jsou to v rámci svého žánru dobré knihy.
Příběh Deana a Allie už pro mě byl trochu moc "růžový" už chybí jen flitříky (doufám, že nebudou v dalším díle).
On - úžasný playboy, ona - velmi talentovaná studentka herectví (vzhledem k tomu, kam to dotáhla hned po promoci, to jinak být nemůže). On potká svoji jedinou, která ho navždy změní (ne že by v začátcích vztahu něco nepodělal), oběma všechno vyjde, vrhnou se vysněným směrem a jsou šťastní a zamilovaní, jak dvě nadržené blechy :D
Pardon, ale mě to k těm dvěma nesedělo. Bylo to prostě psané moc "na obláčku". Ale postavy jsou v pohodě, dialogy i vtipné, díl od dílu víc erotických scén (možná na úkor děje, který se v jedničce tak povedl). Opět se tu vyskytují životní bolístky, takže opět chválím autorku, že ví kdy ukončit knihu - i když tahle byla pro mě trochu vleklejší.

02.04.2018 3 z 5

Drak Jeho Veličenstva Drak Jeho Veličenstva Naomi Novik

Hezká oddychovka, která není tak primitivní jak se podle názvu může zdát - nebo alespoň já čekala téměř dětskou knihu... ale tady si docela počtou i starší ročníky. Je trochu s podivem, že se o knize není víc slyšet... zasloužila by si to.

25.08.2017 4 z 5

Chlad Chlad Maya Banks

Vážně mě nenapadá ani vzdáleně "ftivný" komentář na to jak je tahle kniha hrozná... ale... možná hrdinka s těžkým osudem najde páteř a švarný zachránce mozek, ale to už se nedozvím...

Nedočteno...nehodnoceno (ale tak od boku: -10*)

29.08.2016

Příběhy o Drizztovi Příběhy o Drizztovi Robert Anthony Salvatore

Sbírka příběhů z Drizztova světa se mi četla dobře. Jak to u sbírek bývá, některé povídky byly lepší, jiné mě tolik nebavily, ale celkově je to hezký doplněk ke knihám.

Jen korektor mohl být mnohem pečlivější... překlepy a neskloňovaná jména mě dokáží vytočit...

28.11.2015 4 z 5

Eragon Eragon Christopher Paolini

Dobrá kniha
Když vezmete v potaz, že je to prvotina od nezvykle mladého autora, nebudete u knihy zklamaní.
Je to docela dlouhá pohádka o boji dobru se zlem, o životních zvratech a složitých rozhodnutích, která utvářejí další osudy celé země. Ano, je to celé podáno jednoduše,ale dobře se to čte, je to odpočinkové a zábavné :-) Je tam patrná inspirace dalšími autory, ale nepřijde mi to nijak přehnané, najít dnes opravdový originál je dost fuška a s určitou nadsázkou se dá říct že všechno se všemu podobá.
Popisnost není přehnaná, musím říct že existují mnohem, mnohem popisnější knihy, které se čtenáře snaží doslova udolat detaily, tohle bylo slabé kafe :-)
Jsem ale zvědavá, jak bude autor zvládat vývoj svých postav v dalších dílech...

17.07.2015 4 z 5

Mihotavé stíny Mihotavé stíny Patricia Briggs

Sbírka povídek se mi líbila. Bylo to zase něco jiného, autorka má svůj svět promyšlený a jde i (skoro) bez Mercy :-D Ale dozvěděla jsem se něco o Benovi nebo třeba o Kaře, jejíž příběh nebyl nikde dopovězený. Je tam i pár dalších známých postav a stojí to za to. Navíc ta krásná obálka :-)

22.04.2015 5 z 5

Magie na vzestupu Magie na vzestupu Ilona Andrews

Kate to prostě umí! :-)
Akce, vtip, intriky a nějaká ta krev.. bez ní by to nebylo ono :-D
SPOILER
Nemyslím si, že se Curran choval jako úplný pitomec. Jeho plán měl logiku. Kdyby Kate věděla, co potřebuje Chlupaté veličenstvo sehrát, tak si opravdu myslím, že by se jí to divadlo moc nepovedlo. Nežárlila by dost, nevrhala ty správné vražedné pohledy, nebyla by správně vnitřně napjatá... zamračila by se o vteřinu později, tvářila by se chápavěji a supi kolem by si toho rychle všimli. Hrála by dobře, ale bylo by to dost dobře...?
Dokážu tohle "blbnutí" Curranovi docela odpustit :-)

17.01.2015 5 z 5

Temná krev Temná krev Laurell K. Hamilton

Mám ráda tenčí knihy od L. K. Hamilton. Člověk do toho jde s lepším pocitem... pocitem, že v půlce nebude mlátit hlavou o zeď :-D
A i v tomto případě se potvrdilo, že méně je opravdu více... snad se tím autorka bude řídit i nadále :-) I když inspiraci pro příběh sebrala v nějaké telenovele či co... a ač jsem ráda že se tam pořád neskáče (v lepším případě) do postele, příběh není tak koncentrovaný, jak jsem zvyklá a nezanechal po sobě valný dojem - proto jen tři hvězdičky

OBSAHUJE SPOILERY
z toho, co se stalo v hotelovém pokoji s tygrodlaky a Jasonem jsem měla při čtení opravdu nepříjemný pocit. Vážně že jo... no jsem asi moc velká cíťa a moc to čtení prožívám, ale já to prostě vidím jako znásilnění... mužů i Anity. Ble. A všichni se z toho sebrali fakt rychle... a navrch Richard... já toho ulfrika fakt nesnášim. Neudělá snad nikdy nic úplně správně.
Jsem zvědavá co ještě autorka na Anitu naloží, protože jen ze zážitků z tohohle dílu by potřebovala intenzivní terapii a kdybych přičetla ty předchozí... Nějak mi to začíná připadat na jednu ženu fakt, fakt velkej emocionální záhul...

05.01.2015 3 z 5

Harlekýn Harlekýn Laurell K. Hamilton

Můj první dojem z knihy byl čistě vizuální u zněl nějak takhle: páni, ta kniha je tenká!!
a musím přiznat že po dočtení mě napadá jestli u spisovatelky nebude platit úměra - čím tenčí tím lepší?
Protože tento díl je oproti předchozím až cudný. Sexu je tam pomálu (díky bohu... kdo byl ten dobrodinec, co hodil autorce na hlavu cihlu? Dlužím mu dárkový koš... :-D) a řeší se o něco víc šelmy, ale hlavně metafyzika a jelikož jde všem o krk pěkně to sviští. Mihne se tam i policie a další federální popravčí. Trochu to připomíná starou Anitu. Konečně

Obsahuje spoilery!
Ač bych starou verzi Anity uvítala, s policejní prací už nejde asi moc počítat. Většina policistů je přesvědčená či tuší, že Anita hraje vyšší ligu s "příšerami" a už na ni nebudou tolik spoléhat. Jediné co by ji k tomu podle mě ještě mohlo přitáhnout je oživování a tomu se už v knihách takový prostor nevěnuje.
Jsem ráda, že Nathaniel se projevil jako něco víc než jen hezoučké klubíčko chlupů :-)
A zároveň doufám, že Richard pojede na dlouhou terapeutickou dovolenou nebo konečně absolvuje transplantaci osobnosti.. nebo.. prostě... něco... ať už se s touhle postavou konečně něco stane!!

27.10.2014 4 z 5

Proklatý Proklatý Kevin Hearne

Tuhle sérii jsem si moc oblíbila.
Odlehčené čtení, vtipný a svižný děj :-)

13.09.2014 5 z 5

Božský bastard Božský bastard Christina Lauren

I když tento žánr už nevyhledávám, jelikož po pár srážkách s jinými díly nevidím důvod proč si dál dobrovolně ubližovat, jsem se u téhle knihy pobavila.

Pokud od knihy nečekáte zázraky, budete spokojení. Je to svižné, čtivé dílo, správná oddechovka. A docela jsem se i nasmála, což se mi u erotických románů ještě nestalo.
Dialogy jsou za začátku vtipné, ale časem už je to taková rutina. A to trhání kalhotek... :-D
Časem se doufám odpracuji i k dalším dílům, protože hádám, že to nebude bolestivá srážka.

30.08.2014 3 z 5

Deset polibků Deset polibků Sarah MacLean

Za začátku jsem se docela nasmála. Ale časem to zase sklouzlo k slečně, která před hezkým mužem při nejlepším koktá a její osvěžující ostrovtip postupně opadá.
I tak to byla zábavná oddechová knížka, žádné veledílo, ale pobaví :-)

29.07.2014 4 z 5

Magie střelného prachu Magie střelného prachu Ilona Andrews

Nikdy nevíte, jak moc vám chybí oblíbená série, dokud se vám do ruky nedostane další díl :-)
Moc se mi to líbilo. A Andrei a Rafaela jsem místy úpěla... paličáci jedni... :-D
Jako vždycky spousta akce a krve a o něco víc romantiky než u Kate.
Jak já se těším na další díl Kate, který se s tímhle prolíná.

07.07.2014 5 z 5

Seznam skandálních snů Seznam skandálních snů Sarah MacLean

Vtipné, svižné, čtivé. Skvěle jsem se pobavila!

20.06.2014 4 z 5

Danse Macabre Danse Macabre Laurell K. Hamilton

Vzhledem k tomu, jak dosud jdou knihy s Anitou kvalitativně dolů, čekala jsem že to nebude na víc než na tři hvězdičky. Nakonec bych dala 3,5 kdyby to šlo...
Překvapivě mi to přišlo lepší než Inkubovy sny. O kousek, ale i za to jsem ráda. Kniha je podle mě čtivější než zmiňovaný díl.
Ale v podstatě souhlasím s předchozím komentářem...
Už je vážně divné, jak Anitě narůstá počet chlapů v posteli.
Chápu, proč se tam nevyskytuje tolik policejní práce jako dřív - díky vztahovým peripetiím na ně prostě nezbude místo. A děj je utlučený neustálou sexuální potřebou toho či onoho.
Ti hoši mě už hezkou dobu štvou. V podstatě hodí Anitu do hromady ho*en a pak se diví, že v tom neumí plavat, je zmatená sama ze sebe a emocionálně to nedává... Jak by mohla? Všichni fanoušci této série si pamatují tu Anitu na začátku - tvrdou holku se silnými morálními zásadami (ach, kam se jen poděla, je mi po ní smutno).
Kdo by pak nebyl mimo z toho, že má sedm chlapů a ještě k nim MUSÍ přibrat dalšího, jinak dopadne špatně?
Vážně červená knihovna hadr, ale jde to skousnout.
Nadále mě neopouští obavy, že další díl to moc nevytáhne.

18.02.2014 3 z 5

Nenávist až za hrob Nenávist až za hrob Jeaniene Frost