Janka28 komentáře u knih
Milá knižka o tom, ako dvaja veľmi rozdielni susedia môžu spolu dobre vychádzať, keď budú k sebe troška pozorní. Jednoduchý text, jednoduché obrázky a jednoduché, ale dôležité rady do života.
Príbeh sa mi páčil, pripomínal knihy Zbigniewa Nienackeho, ktoré som kedysi dávno čítala.
Spoiler alert:
Záver môže byť logický, ak si v ňom predstavíte SZOOVBLEF PLNVGF (za použitia anglickej abecedy). Ja naopak oceňujem otvorený koniec, kde záleží na čitateľovi, s akým vysvetlením bude sám pre seba spokojný.
malý formát je vhodný do ruky aj najmenším deťom. Dcéru knižka ilustráciami i jednoduchým, ale poetickým textom zaujala už v 18 mesiacoch, a od tej doby ju spolu pravidelne čítame a vytvorila si tak základ pre ďalšie knižné dobrodružstvá
Krásna knižka, ktorá by si zaslúžila nové vydanie. Celý rok je rozdelený do krátkych poučných, a pritom pútavých, príbehov o zvieratkách a postupných zmenách v prírode, sem-tam doplnených nápadmi na tvorenie, ktoré sú vhodné aj pre menšie deti. Každé ročné obdobie uvádza dlhší text a uzatvára ho niekoľko charakteristických scén a obrázkov imitujúcich herbár.
Knižka, ktorá poteší najmä rodičov - knihomoľov. Predsa len zameškávať školu kvôli knihám môže mať pre záškoláka i jeho rodinu nepríjemné následky. Nakoniec to ale všetci spolu zvládnu, a tak to má byť :-)
Reprezentatívny výber básní a rozprávok pre deti s nádhernými ilustráciami. Kniha určite porastie s dieťaťom - zatiaľ čítame len verše pre najmenších (Cvrček houslista, Lesní studánka, ai.), ale sú v nej aj rozprávky pre šesť-sedemročné deti.
Nádherné ilustrácie manželov Dusíkových - popravde, dcére sa páčia viac než Trnkove ilustrácie k Dvakrát sedm pohádek - doprevádzajú jedny z najkrajších českých (F. Hrubín) a slovenských (M. Rúfus) vešovaných rozprávok. První pohádka, Červená karkulka, Perníková chaloupka a Malá pohádka o řepě sú síce prebásnené do slovenčiny, ale kto chce, môže recitovať originál.
Knihu sme dostali ako darček a testovala som ju na dvojročnej dcére: príbeh aj detaelné obrázky dcéru veľmi bavia, ale zameriava sa zatiaľ len na jednotlivosti (čo má medveď v domčeku, prečo králici potrebovali med, pomôct so sekaním dreva a pod.). Rozhodne sa k nej budeme vracať, takže i milé poučenie určite časom pochopí.
Kniha na predčítanie deťom prvého stupňa ZŠ, ale možno aj pre samostatné listovanie tým starším. Približuje najznámejšie stavby z rôznych dôb a častí sveta, ktoré sprevádzajú pekné ilustrácie.
Veľmi pekná kniha, ktorá hravou formou zoznamuje predškolákov s tým, ako žijú deti v iných končinách Zeme. Staršie deti naviac ocenia hry a nápady na tvorenie. Kniha by si zaslúžila nové vydanie, i v mestskej knižnici (natož v antikvariátoch) sa veľmi ťažko zháňa.
Zošitok (A6), ktorý sa ľahko zmestí do batôžku na cesty a vykúzli veľa úsmevov
Tenká knižka-zošit o medvedíkovi, ktorý cestoval okolo sveta. Málo textu, veselé ilustrácie, každá dvojstrana venovaná pár typickým obrázkom z vybraného štátu (napr. Španielsko, Francúzsko, Egypt, Veľká Británia, USA, Čína, Austrália). Pekné na rozvíjanie fantázie najmenších cestovateľov.
Deväťdesiatdva známych aj (pre mňa doposiaľ) neznámych rozprávok a bájok z celého sveta upravených tak, aby ani s bohatými ilustráciami nepresiahli pár stránok. U niektorých mi to vadilo viac (najmä osekaná Andersenova Snehová kráľovná), u iných menej (Pinocchio). Tiež je, myslím, škoda, že u jednotlivých príbehov ani inde v knihe nie sú uvedení pôvodní autori: napr. Andersen, Collodi, La Fontaine, bratia Grimmovci, Swift, Perrault, alebo aspoň krajiny, z ktorých pochádzajú. To je ale pohľad "dospeláka". Štvorročnej dcére sa kniha veľmi páči a rada jej z nej predčítam.
Krásne priestorové leporelo o tom, ako zo žaluďa vyrastie dub a ako sa strom mení v priebehu ročných období. K tomu na každej dvojstránke jedna-dve milé vety. Len na najmenšie deti treba dávať pozor, aby z knižky rastúci strom nevytrhli.
Trojročná dcéra má obrázkové knihy tohoto typu veľmi rada - zaujímajú ju rôzne detaily a môže si k obrázkom sama vymýšľať príbehy. Bod dolu je za lepenú brožovanú väzbu, pri ktorej sa človek bojí knihu poriadne otvoriť, natož ju nechať dieťaťu bez dozoru, aby sa nerozpadla.
Vizuálne aj obsahovo nádherne spracovaná knižka o našej planéte. Okrem množstva klasických "okienok" obsahuje aj rozkladacie stránky a výrezy, takže môžete sledovať, ako sa mení more od hladiny až do najväčších hĺbok alebo hádať, čo sa skrýva v dažďovom pralese. Ďalšie stránky obsahujú napr. pohľad dovnútra Zeme, kolobeh vody, informácie o púšťach a arktických oblastiach, jednoduchú mapu sveta, význam prírody pre človeka.
Hore uvedený popis knihu presne vystihuje - okrem veľkého množstva riekaniek a básničiek uprostred, obsahuje kniha na začiatku tipy na jednoduché hry s najmenšími deťmi a na konci úlohy pre tie už trocha väčšie. Používame už skoro tri roky a dcéru stále baví.
Knižku čítame s dvaapolročnou dcérou pred spaním, aby vedela, že príšeriek sa nemusí báť a že je lepšie sa smiať, než kričať. Text má s filmom pravda spoločné len základné dejové body, ale nijak nám to neprekáža, menší rozsah sa na predčítanie naopak veľmi hodí.
Pekné leporelo, hoci dcéra sa viac sústredila na prírodné katastrofy a zdravotné postihnutia, ktoré postavám na obrázkoch spôsobili. Ale aj o týchto veciach je treba hovoriť.
Úžasná knižka - jednoduchým spôsobom s prepracovanými ilustráciami vysvetľuje základné princípy fungovania vecí okolo nás - nielen vynález kolesa, vlaku, auta, lietajúcich strojov, lodí a pod., ale tiež napr. vecí používaných k hygiene alebo k liečeniu. Jediným nedostatkom je, že sa už nedá nikde zohnať a v mestskej knižnici je stále nedostupná.