Jcomebac

Podle mě skvělý úvod do současného stavu historického bádání, když si chce někdo syntetizovat dějiny Evropy a naší kotliny v ní. Sice bych prolegomena raději viděla stylisticky více jako promluvy Widukinda z Corvey, který nebyl žádným naivkou, ale jako ostatní kronikáři psal své dílo se znalostí antické a franské tradice a psal účelově pro svého zeměpána. Tam se Zandl více vypovídává jakoby sám a ukazuje, co "ví", což je trochu obtěžující. Moderní řeč bych tolik nezazlívala ani u kronikáře, ani v jednotlivých dějových kapitolách příběhu (který se pro mne pěkně skládá, vůbec se mi nerozpadá), prostě jako byste si dosadili trochu dnešní mluvy a uvažování do těch postav. Pak je to trochu literární esejistika spíš než román, nebo spíš stylový mix. Ale má to své klady: Líbí se mi představa, že i Boleslav musel mít svého king-makera (nebo spíš dux-machera), že takové rody v pohraničí vartující si pamatovaly tři sta let staré bitvy, ač třeba neměli psané kroniky, povedená je spousta detailů (a právě u bitev, nebo poprava tupým mečem apod. vychytávky). Někdy to pěkně šlape, proroctví pak zřejmě zakládají na další díly? Občas to je dle mého přitažené za vlasy hodně (ma-dier-v-řiť coby původ Magyar?), projekce do "národů" středověku taky sedět nemusí, chybí mi ženy... Ale celkově je to inspirativní čtení.