Ječmínek Ječmínek komentáře u knih

Muž a žena Muž a žena Andrew Klavan

Dobrý a logický příběh, něco mezi detektivkou a psychologickým dramatem. I když mezi skvosty literatury asi patřit nebude, klidně si ho můžeš přečíst.

27.02.2014 3 z 5

Pětiletý plán Pětiletý plán Philip Kerr

Jinými knihami mě Philip Kerr zaujal, ale Pětiletý plán je fakt nuda.

20.02.2014 2 z 5

Přetížení Přetížení Arthur Hailey

Jedna z nejlepších Haileyovek. Hlavní hrdina Nim řeší problémy v zaměstnání - elektrárenská společnost, a také v soukromém životě - nemocná manželka Ruth a ochrnutá milenka Karen. No a vyjde z toho napínavý, čtivý a silný příběh.

14.01.2014 5 z 5

Věci života Věci života Paul Guimard

Kniha obsahuje dvě novely - Věci života a Špatné počasí. Zajímavá a vzrušujíci novelka Věci života je na 80 stránkách. Jel stočtyřicítkou, neubrzdil. Během havárie ani tak nevnímá lámání plechů a vlastních obratlů, ale zamýšlí se nad svým životem, nad vztahem k ženě. V kapse má dopis.

14.01.2014 5 z 5

Správkař Správkař Bernard Malamud

Chudý muž utíká do Kyjeva, aby se mu lépe žilo. Nachází si práci, ale tají, že je Žid. Je neprávem obviněn z vraždy chlapce a uvržen do vězení. Stále si opakuje: "Oni mě brzy pustí, až pochopí, že jsem jen obyčejný správkař a nikdy bych nedokázal ublížit dítěti." Utrpení se však prodlužuje. Kniha se četla dobře. Kdo se zajímá o historii Židů, Ruska (Ukrajiny), antisemitismus, měl by si ji přečíst. A taky se bude líbit čtenářům, kteří mají rádi žánr "vězeňské drama". Mám ale jednu výtku: asi 150 prostředních stránek působí trochu jednotvárně, "přešlapuje se pořád na místě".

06.01.2014 4 z 5

Kamenný koncil Kamenný koncil Jean Christophe Grangé

Ještě mnohem větší kýč, než Purpurové řeky. Sbohem, pane Grangé.

03.01.2014 1 z 5

Případ křivopřísežného papouška Případ křivopřísežného papouška Erle Stanley Gardner

Běžná detektivka, trochu překombinovaná.

13.12.2013 2 z 5

Terč Terč Joseph R. Garber

Docela dobrý svižný thriller o muži, který se skrývá v mrakodrapu a nechápe, proč ho všichni chtějí zabít. Dalo by se to přirovnat k filmu Smrtonosná past. Ke konci se napínavý děj ještě vystupňuje a přichází pointa.

13.12.2013 3 z 5

Král Madagaskaru Král Madagaskaru Desider Galský

Četl jsem tuhle knihu jako mladý kluk a pamatuji si, že se mi moc nelíbila.

13.12.2013

Strýcův odkaz Strýcův odkaz František Flos

V mládí jsem četl rád Karavany, ale tenhle příběh mě moc nezaujal. Snad jen ten hezký obrázek na titulní stránce.

27.11.2013

Hájili jsme hrad Hájili jsme hrad William Eastlake

Nebavilo.

27.11.2013 2 z 5

Dotyk neviňátek Dotyk neviňátek Michael Dobbs

Mohl by to být dobrý příběh, ale prostě se to nějak stalo, že je to nuda.

15.11.2013 2 z 5

Karaj Karaj Jakov Josifovič Volček

Jo, mně se v dětství líbila.

21.10.2013

Brida Brida Paulo Coelho

Ne, ne, ne, tohle pro mě není! S Coelhem asi budu končit. Ovšem velký dík za Veroniku.

21.10.2013 1 z 5

Ember, posel věků Ember, posel věků Mark Canter

Hezká, zajímavá kniha o dívce, která se narodila o pětadvacet tisíc let později, než měla. Nezná svůj původ a má trochu komplexy ze svých výjimečných schopností. Cítí, že někde jsou "její lidé".

15.10.2013 4 z 5

Irčák Finn Irčák Finn Alec John. Dawson

Když jsem četl tuhle knihu, patřil jsem ještě do kategorie "děti a mládež", měl jsem rád kategorii "dobrodružné". A tak jsem si Irčáka Finna prostě musel zamilovat.

08.10.2013

Vinnetou I Vinnetou I Karel May

Můžu přidat pohled člověka, který si Vinnetoua a Old Shatterhanda zamiloval v dětství a dospívání po shlédnutí filmů. Knihu jsem četl až v 26 letech! A musím bohužel říct, že se mi kniha nelíbila! Tím chci říct, že je možné, že mnozí z hodnotitelů jsou možná ovlivněni filmy a nostalgií a přidávají hvězdičky. Pardon, omlouvám se všem.

24.09.2013

Vstaň a choď! Vstaň a choď! Hervé Bazin

Dvacetiletá Constance je nevyléčitelně nemocná, nepohyblivá. Žije u tety, protože jí celou rodinu zabili fašisti. Její nemoc se zhoršuje, ale ona se spolu s tetou stará o pětiletého ochrnutého chlapce. Hledá přátele. Je to kniha se silným příběhem, ale místy je (musím to tak říct) nudná - proto jen 3 hvězdičky.

24.09.2013 3 z 5

Devět lidožroutů a jeden slon darebák Devět lidožroutů a jeden slon darebák Kenneth Anderson

Indie, džungle, tygr lidožrout, oběti, lovec, návnada, puška. Proč se tygr stane lidožroutem? A jak jej potom zastavit? Zajímavé, napínavé, téměř dokumentární příběhy.

18.09.2013 3 z 5

Muž, který se proměnil v sebe sama Muž, který se proměnil v sebe sama David Ambrose

Dal jsem téhle knize tři hvězdičky a nemá ani moc velké celkové hodnocení, ale přesto na ni chci upozornit. Kdo má rád složitější sci-fi s paraleními vesmíry a mnoha zvraty, měl by si jí přečíst. Je dobrá a napínavá.

18.09.2013 3 z 5