jindrich7442 komentáře u knih
Únavné dialogy a nekonečně dlouhá souvětí. Nepamatuju se, jestli první knihy byly také psány tímto stylem, nebo mi to jen začalo vadit až teď. Ale je to nudné a nezáživné. Hodně zvažuju, že do dalšího dílu už nepůjdu. Myslím, že zde je na místě rčení, že se v nejlepším má přestat...
SPOILER
Strhující příběh, velice snadný na orientaci, nebť jednotlivé příběhy se příliš neprolínají. Velice šokující byla smrt jedné z hlavních postav, což opět dodalo příběhu další dávku napětí. Musím říct, že jsem se dlouho do čtení tak neponořil a nehltal jednotlivé řádky a celé stránky.
Pro mě velice překvapující, jaký vliv již měli mít Arabové a jejich islám v době příběhu. Našel jsem si, že se tento příběh je zasazen do roku 681. Shodou náhod jsem před pár dny četl o výročí počátku islámského kalendáře, který odpovídá 16. červenci 622, kdy Mohamed odešel z Mekky do Medíny. Na území dnešního Afganistánu a Pakistánu se islám rozšířoval v letech 660-750. V té době vládla v Číně dynastie Tchang jejíž vliv v mezi lety 618-907 dosáhl až k Afganistánu a Pakistánu. Ovšem Kanton se nachází na břehu moře v jihovýchodní části Číny... Říkám si, zda si mohli reálně získat za tak krátké období tak značný vliv v tehdejší Čínské říši...
Naprosto úchvatné čtení. Mohu poznamenat, že několik faktů mi v příbězích rezonovalo. V danou chvíli jsem si říkal, že v příbězích je znát pozůstatek křesťanství (díky kterému paradoxně máme zachované tyto příběhy). Dokonce jsem si říkal, že některé detajly porovnám přímo s Eddou, ale popravdě po dočtení knihy jsem zjistil, že mě natolik uchvátila, že si nemohu na ty drobnosti vzpomenout. Jsem si jistý, že se ke knize vrátím, tak možná příště. :)
Opět mohu hodnotit jen 4*, od jisté chvíle mi v příbězích něco chybí. Nebo přebývá? Nesedí mi, když se do vyšetřování tak "násilně" plete Ludmila. Ota zřejmě stárne a chvíli už jsem se bál, že přijede něco jako "před svatbou né..." velký počet postav a zápletka udržují pozornost a napětí až do konce. Jen to rozuzlení bylo dost rychlé. Co mě trochu rozladilo byla ta neprůstřelná vesta... :-D
Úžasné čtení. Autorka mi zřejmě kápla na notu. Dvě knihy za víkend a třetí začínám číst. Z počátku jsem se těmto knihám bránil, ale musím přiznat, že mi hlavní, především milostný proud příběhů nevadí. Jak mám ve zvyku, historické informace z příběhů si ověřuji, abych rozlišil fakta od fikce a k mému podivu je příběh skutečně staven na zajímavých faktech. Zároveň mnohokrát děkuji za vnuknutý charakter knížeti Václavovi. Z mnoha důvodů se řadím na stranu Boleslava a Václava považuji jen za uměle přikrášlený ideologický nástroj...
Perfektní oddechové čtení. Na krátké příběhy se snáze hledá chvilka ke čtení a navíc neubírá příběhům na kvalitě. S přihlédnutím k době, ve které byli tyto příběhy psané, nezůstává mi než další obdiv. Mohu říci, že se Robert van Gulik zapsal mezi autory, které si s chutí rád opět přečtu.
Velice poutavé čtení plné zajímavých informací, odkazů a citací.
Úžasná kniha, musím ihned na začátku přiznat, že jsem ji nečetl celou, nýbrž pouze první dvě "kapitoly". Vzhledem k mé zálibě o historii šlo tedy především o příběhy středověké a raně novověké. Biografie spisovatelů a herců mě příliš neoslovuje, tudíž jsem tyto zkrátka vynechal. I tak se mi podařilo knihu pročíst za necelé 4 hodiny. Jasné a stručné informace k dobovým poměrům a k pochopení situace, tudíž vhodné i (možná především) pro ne-příliš zasvěcené do propletenců šlechtických rodových poměrů. Na stranu druhou by se jistě dalo k jednotlivým osobnostem říci více zajímavého. Za mě: více než 100 stran "Novověkých příběhů" by se dalo využít lépe - tedy ve prospěch předcházejících kapitol.
Mam velikou radost, že jsem nenašel žádný příběhový rozpor. Příběh svižný a přesto velice napínavý, neustále se něco děje a skutečně jsem do konce příběhu sám netušil, kdo by mohl být tím lotrem.
Bohužel musím ubrat opět jednu hvězdu, ačkoliv už jsem srozuměn s tím, že se nelze držet historických faktů do očí mi od počátku bušilo několik excesů. V cestopisném díle Abatyše z Assisi (1255-1256) byl zavražděn ještě jako vyšehradský probošt Wilibald Odo. Zde(1266) však zázračně Wilibald Odo ožívá z mrtvých a zastává úřad královského kancléře. Druhé "fópá" s královským komořím, neboť zde komoří Pešík, údajně jako inventář královského dvora, jelikož úřad zastával již za krále Václava I., ale v díle Znamení Jidáš (1254) vystupuje jako komoří Bohuš ze Švamberka.
Osobně hodnotím jako zatím nejslabší díl celé série. Vraha jsem znal již v půlce knihy a moje domněnka mi (bohužel) vydržela do konce knihy. -Bohužel- protože tím pro mě kniha ztratila napínavosti. Krom několika šarvátek jsem se u čtení celkem nudil. Těším se na další díl (Apage Satanas) neboť již obálka napovídá "Návrat ke klasikému scénáři prvních dílů".
Z knihy jsem byl nadšený, sáhl jsem po ni a narušil posloupnost celé série právě kvůli své "akurátnosti", abych si srovnal nejen nesrovnalosti faktů (jména osob rodů, které neexistovali, nebo osobnosti, které žili o několik desítek let později, než se odehrává příběh), ale i příběhové odchylky a nedostatky. S neskonalou radostí, že mám tedy jasno jsem se doslova zakousl do čtyř příběhů osvětlující Oldřichovi "počátky" ("konkubína" Annemarie, první manželka Blanka, přijetí Diviše do služeb a příběh o Wolfgangovi). V posledně jmenovaném příběhu na mě v prvních řádcích vybaflo několik nových nesrovnalostí.
Tento příběh o Wolfgangovi se odehrává v roce 1262. Ze zdejšího úvodu je řečeno, že W. vstoupil do služeb Oldřicha z Chlumu před 4 lety. (Bylo to v románu Dýka s hadem při vyšetřování na Grabštejně - ten se však odehrává v roce 1261! V příběhu již figuruje jeho manželka Šonka, ktero poznal v knize Olomoucký bestiář. Podle autorových časových popisků (jsou součástí této knihy) se tento díl odehrává v letech 1263-1265...
(SPOILER) Příliš mi nesedí myšlenka, že Ragnarök vyhráli Ásové díky skřetům, kteří vyráběli hromady granátů a atomových pum. Na druhou stranu velice oceňuji množství mytologických detailů. Vzhledem k době kdy příběh vznikl bych čekal mnohem víc vlastní fantazie.
První zkušenost s autorkou a také si mě jako čtenáře snadno získala. Velice jednoduché a čtivé podání historických fakt. Po dalších dílech jistě rád sáhnu. Děkuji.
Plno krásných příběhů, které se váží nejen k 36 hradům a zámkům, ale v mnohých případech se autor věnuje i spoustě historických souvislostí. Co se týká hradů, které jsou spjaté s historií Přemyslovců, jsou z obrovské části jednotlivé odstavce totožné s knihou "Hříchy a vášně přemyslovských králů", kterou jsem četl včera, tudíž mám ještě jednotlivé pasáže utkvělé v paměti. I přesto jsou tyto "shody" obohaceny o další zajímavé informace. Opět mohu jen děkovat, za tak stručnou, přesto bohatou tvorbu autorovu.
Návrat do let mládí a skautování. Jsem naprosto unešenej nadčasovostí příběhů. Člověku kanou na mysl staré vzpomínky. Hltám teď Foglarovi příběhy jeden za druhým.
Návrat do let mládí, vzpomínek na vlastní hledání dobrodružství v okolních lesích a na doby táboření. Krásné Foglarovi příběhy by měli být povinnou četbou základních škol.
Po dlouhé době se mi dostala do ruky kniha pana Šindeláře a opět mě nezklamal. Velice čtivým a napínavým způsobem líčí kriminální činy, průběhy vyšetřování a soudní průběh zejména druhé poloviny 19. stol.
Perfektní čtení, všech 13 dílů si zachovalo svou čtivost v kombinaci napětí a humor. Jediná výtka je, pomalé překládání dalších dílů. :-D