JIVaJaH
![Dvířka do neznáma Dvířka do neznáma](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/211916/dvirka-do-neznama-G2O-211916.jpg?v=1407229768)
Jak zde už někdo psal...J.Cimický je autorem hlavně detektivních příběhů. Já jsem na jeho krimi nenarazila. Nelituji, ale určitě bych si nějakou přečetla. Tato kniha byla výborná nejen dějem, ale i milým rozporem snu x reality. Kroutila jsem nevěřícně hlavou nad nálezem, setkání Vlastimila s těmi pravými lidmi a čekala zlom...
Moc mě pobavil okamžik výměny šéfů v práci hlavního hrdiny. Setkání ambiciózních sebemilujících postav s obyčejným člověkem bylo vážně výborné. Navíc připomínka módní hermafroditní úpravy ženského příjmení nebylo od věci.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Všechny vůně Afriky Všechny vůně Afriky](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/162072/vsechny-vune-afriky-162072.jpg?v=1368082669)
Upoutala mě obálka knihy i samotný název. Dá se přes knihu poznat vůně Afriky?Myslím, že lze...velmi hezky nastíněn průřez Afrikou. Spousta zajímvých příběhů turistů....nepochopitelné, co je člověk schopen udělat v zamilovanosti a ze své hlouposti. Osoba hlavní hrdinky vše pěkně spojuje.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dvojí život Dvojí život](https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71374/dvoji-zivot-71374.jpg?v=1300638151)
Pro mě silný příběh, určitě ne nuda, jak se tu objevuje v komentáři. I po letech, co jsem knihu přečetla a narazím na knihu s náznakem společnic, prostituce, vzpomenu si. Po přečtení vím, že jsem ji sháněla v obchodech, že si ji koupím. Nepochybovala jsem tedy, že si knihu ještě přečtu. Je pravda, že nejde o prostituci z těch špinavý podmínek, hlavní hrdinka je inteligentní žena....to asi také na člověka v celkovém pohledu působí. Za mě ano, doporučuji!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Deník učitelky Deník učitelky](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134911/denik-ucitelky-134911.jpg?v=1347053456)
Kniha, kterou jsem náhodou objevila ve své knihovničce, netuším, kde se vzala. Moc milá četba, na člověka dýchá krása i drastičnost dřivější doby. Objevuje se tu úcta člověka k člověku a také úcta k této nelehké profesi.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Lásko, kde jsi? Lásko, kde jsi?](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/177897/lasko-kde-jsi-Rxe-177897.jpg?v=1517760307)
Tak tomu nerozumím...toto je literatura? Tolik kritiky na knížku Posel od Zusaka za to, že je psaná jazykem náctiletého a tady chvála za chválou u knihy plné vulgarismů, nechutností? Humorná kniha? Asi nemám smysl pro humor! Za mě ne!Hvězdy snad jen za to, že, jak koukám, si kniha čtenáře našla!
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Tanec s nepřítelem - Válečné tajemství mojí rodiny Tanec s nepřítelem - Válečné tajemství mojí rodiny](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/194623/tanec-s-nepritelem-valecne-tajemstv-tFf-194623.jpg?v=1678349850)
Silný příběh. Roosje žena plná životního optimismu přes všechny hrůzy. Podivovala jsem se nad její všeobecnou iniciativou....tanec, pobyt ve vězení, v táborech, partnerské vztahy, vztahy se známými a příbuznými. Sama ukazuje v několika případech, že ji zachránila náhoda, nejednou znalost němčiny. Doporučuji! Sám autor byl díkybohu rodinný šťoura, který přes nevoli příbuzných shromažďoval a dal dohromady tuto knihu, dobře udělal.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![V podezření V podezření](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262972/v-podezreni-FlQ-262972.jpg?v=1452702780)
Nadchl mě nápad s 20 let starým nevyřešeným připadem! S chutí jsem se začetla, ale děj je tak nějak moc porcovaný, skoky z osoby na osobu, několikrát se opakuje to, co si kdo myslí a pak se rozhodne to říct, takže se čte dvakrát to stejné. Pro mě tedy počáteční nadšení skončilo po pár stránkách. Knihu jsem ale dočetla, protože mě zajímalo kdo a proč.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Ten den jsem se rozhodl zemřít Ten den jsem se rozhodl zemřít](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/257816/ten-den-jsem-se-rozhodl-zemrit-257816.jpg?v=1436735111)
Poučná kniha, lidé by si měli víc a častěji naslouchat.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Šťastní lidé čtou a pijou kávu Šťastní lidé čtou a pijou kávu](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/280736/stastni-lide-ctou-a-pijou-kavu-Eid-280736.jpg?v=1453732250)
Tato knížka mě okouzlila jak obalem knihy, tak dějem uvnitř. Celá atmosféra knihy byla něčím pro mě zvláštní(v dobrém slova smyslu), poutavá. Osoby rozličné a zajímavé, silný příběh a prožívání hlavní hrdinky.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zátiší s kousky chleba Zátiší s kousky chleba](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/247783/zatisi-s-kousky-chleba-Xgx-247783.jpg?v=1433279312)
Nene, tak tuto knihu jsem mohla nechat v knihovně pro někoho jiného. V různých recenzích jsem četla, že má autorka vypravěčské umění....buď nerozumím tomu umění nebo vypravěčství. Nejspíš mi nerozumí obojí.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Švábi Švábi](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/165557/svabi-eEl-165557.jpg?v=1515791939)
Na knížku od Jo Nesba jsem se těšila. Četla jsem nejen příběhy, které vyšetřuje H.Hole, ale i další. Musím napsat, že toto byl nejslabší článek. Nejsem schopna popsat čím a proč, ale kniha mě nebavila! Z celkového poctu 392stran mě bavila snad jen stovka...a to je u Jo Nesba málo!
![Medojedky Medojedky](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/1429/medojedky-1429.jpg?v=1272870354)
Tato kniha mě moc nebavila. Možná je to i tím, že mi ji doporučila známá, která z ní byla nadšená a já jsem očekávala víc! Za mě příliš rozvlekle popisované situace, kde se vlastně nic neděje. Myslím, že kdybych přečetla 100prvních stran a sto posledních o nic nepřijdu.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Temnota Temnota](https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92694/temnota-DCZ-92694.jpg?v=1689493667)
Moc pěkná knížka! Detektivní zápletka na pozadí života mladé ženy, která se znovu seznamuje se svou identitou a vším, co ji obklopuje. Příjemné bylo i díky knize zavítat do černého kontinentu. Zajímavé bylo i připomenutí autorky, že Afrika odkrývá jak krásy přírody, tak zlo lidí. Vlastně ukazuje na čem všem jde vydělat peníze!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Konečně doma Konečně doma](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19988/konecne-doma-19988.jpg?v=1244976692)
Knížku jsem po 100 přečtených stranách odložila. Nezaujala mě.