Jochen77 Jochen77 komentáře u knih

Na smrt Na smrt Jozef Karika

Hodně výživné. Sice nevím, kde se měly ukázat ty hororové prvky, ale budiž. Byly dny, kdy jsem knihu vůbec neviděl, ale zase naopak i dny, kdy jsem hltal desítky stran textu. Období v Americe bylo zajímavé, ovšem popis sonderkomanda v Osvětimi byl skutečnou lahůdkou. Autor tady věděl o čem píše a zcela jistě měl něco načteno (viz. Shlomo Venezia), tohle bylo skutečně dobré. Rozhodně knihu doporučuji.

07.12.2022 4 z 5

Banderovci Banderovci Tomáš Řepa

Na tuhle publikaci jsem se vyloženě těšil, bohužel už po pár kapitolách jsem byl více než zklamán. Autor se založení OUN a UPA věnuje velmi okrajově, kapitola o pár příslušnících UPA je taky dost slabá. Očekával jsem komplexni shrnutí a vypíchnutí tématu ohledně volyňských masakrů a vyřizování si účtů mezi Poláky a Ukrajinci. Ovšem této problematice věnoval autor celé tři strany!!! Asi mu to nepřišlo zajímavé, ukazovat tu pravou tvář banderovců. Nikde ani zmínka o desetitisících Ukrajincích, kteří sloužili jako ostraha koncentračních táborů, výcviku tzv. Mužů z Trawniků, nebo o milicích či šucmanech, kteří poté vstoupili do UPA.
Nějak jsem nepochopil kapitolu 7, která je absolutně poplatná době a do této publikace se vůbec nehodí. Ovšem chápu, že autor se musí nějak zavděčit a ukázat, že pevně a zpříma stojí na správné straně. Proč nečerpal i z polských archivů, mraky odkazů na nějaké bakalářské práce a internetové zdroje. Takhle se dnes dělá historická práce?
Kdepak, takhle ne. Dočetl jsem, ale s velkým sebezapřením...

07.12.2022 1 z 5

Naši Němci díl 1. Naši Němci díl 1. Thomas Posselt

Lidé, co psali komentáře přede mnou, nemohou být příčetní nebo o této problematice, z hlediska faktografe, faleristiky a obsahu, prostě nic nevědí. Kniha má vynikající fotografický materiál, ale to je všechno. Je zpracována na úrovni žáka prvního stupně, tolik hrubek, špatně zvolených malých a velkých písmen, chybějících liter, blbého skloňování a slov, jsem ještě nikde neviděl. Korektura prostě a jednoduše neproběhla, ostatně můžeme se dočíst, že jí dělala nějaká paní s Bc titulem..zřejmě ze zemědělské univerzity.
Popisky k fotkám taky velmi slabé, dost často s mylným hodnostním označením nebo špatným názvem vyznamenání.
Autor oslavuje vše německé a pochopitelně sudetské. Odsun byl špatný, oni si jej nezasloužili, velmi trpěli a zcela jistě z těchto lidí nikdo Hitlera nevolil u SS a v koncentráku taky nesloužil. Ne, od tohohle ruce pryč. Ukázka jednoznačně promarněného potenciálu. Do druhého dílu už nejdu!!!

07.12.2022