Jochen77 Jochen77 komentáře u knih

Za soumraku bohů Za soumraku bohů Thorolf Hillblad

Přečetl jsem spousty literatury od očitých svědku druhé světové války, ale tohle se opravdu nepovedlo. Nudné, rozvláčné bez akce. Ani jsem knihu nedočetl, prostě mne to nebavilo.

30.08.2023 1 z 5

Mikulášovy patálie Mikulášovy patálie René Goscinny

Excelentní záležitost, jako dítě jsem to přečetl snad 10x. Dodnes vím, kde se v městské knihovně tento svazek nacházel, ohmataný, s popraskaným obalem a já po něm skoro vždy šáhl. Takhle by měl vypadat dětský chlapecký svět. Místo, mobilů, pc, Fortnite a Robloxu tu máme Plácek, rvačky, fotbálek a neustálé soutěžení a plno dobrodružství. Viktorín, Kryšpín, Albín, Celestýn, Augustýn, Jáchym a další jsou prostě nesmrtelní!!!

30.08.2023 5 z 5

Ohněm a mečem  I. Ohněm a mečem I. Henryk Sienkiewicz

Už je to delší dobu, co jsem to četl, ale vím, že jsem byl naprosto uchvácen jazykem. Autor klade velký důraz na katolickou víru, čest, pravdu a statečnost. A s panem Zaglobou jsem se občas i dost nasmál. Pro dnešní společnost naprosto prázdná slova...No nic, líbilo, super akce se souboji a mnoho místopisných pojmů.

30.08.2023 5 z 5

Pravá ruka K.H. Franka: SS-Standartenführer Robert Gies v protektorátu Pravá ruka K.H. Franka: SS-Standartenführer Robert Gies v protektorátu Emil Hruška

Autor čerpal z omezeného fondu informací. Gies samotný po sobě takřka nic nezanechal (před nějakým časem našel někdo u býv. zajateckého tábora jeho osobní prsten SS), takže většina z toho, co se o něm můžeme dočíst jsou pouze domněnky. Chybí mi tam zásadní informace z konce války. Není to úplně ono a je to velká škoda.

28.08.2023 2 z 5

K. H. Frank 1939 - 1946 K. H. Frank 1939 - 1946 Jan Boris Uhlíř

Mno, s knihami od J. B. Uhlíře mám v podstatě problém ten a to je naprostá nedostatečnost popisků k fotografiím. Fotografie dobré, některé pro člověka, který se zajímá o toto období i poprvé k vidění. Ovšem popisky a vysvětlivky nedůstojné. Špatné hodnosti, funkce, omyly v osobnostech. Několik stovek fotografií s popiskem - K. H. Frank na recepci, K. H. Frank na návštěvě, špatné zasazení do období atd. atd. Absentace dalších osob, kdo je ten, co stojí v povzdálí a kdo vedle samotného Franka? Publikace nebyla dotažena do konce. V komparaci s nedostižným Čvančarou obrovsky pokulhává...

28.08.2023 2 z 5

Pán protektorátu Pán protektorátu Emil Hruška

Hrušku mám rád, není to sice žádný Pekař nebo Šusta, ale vždy umí čtenáři sdělit to podstatné a i spoustu různých a zajímavých drbů. Má čuch na Henleina a i na Franka, monografie o Robertu Giesovi byla už trošku slabší.

28.08.2023 4 z 5

Jak jsem vyhrál válku Jak jsem vyhrál válku Patrick Ryan

Exkluzivní záležitost, za posledních třicet jsem to četl snad 5x. Ten humor, ta tupost poručíka Goodbodyho, to prostředí, prostě nádhera. Jen on sám porazil Rommela v Africe a Kesselringa v Itálii a zajal samotného Skorzenyho. Vážně hlína, hlášky jeho mužů o něm jsou neskutečný. Jako velkej klobouček, jednou se k tomu zase vrátím.

24.08.2023

Ďábelská garda 3: Válka bez pravidel Ďábelská garda 3: Válka bez pravidel George Robert Elford

Trojka už je absolutně o ničem. První super, druhý už je jak Nemocnice na kraji města po dvaceti letech a tohle novácka Ulice. Opět a znovu, Němci byli besser soldaten, za války nikdo nic špatného nespáchal a v knížce každý vystupuje jak James Bond. Už jsem jen čekal kdy tam skutečně někdo vytáhne bondcar ve světle těch všech technických zlepšováčků, které tam všichni tihle kameraden používali. Sci fi a nůďo.

22.08.2023 1 z 5

Černí lovci Černí lovci Christian Ingrao

Tady velký pozor, nejde o klasickou biografii této jednotky. Autor si dost pohrává s psychologií, sociologií a co je hlavní, veškeré boje a taktiku těchto oddílů konfrontuje s myslivostí. Naháňka, šoulačka a další termíny jsou používány při vypalování vesnic v Bělorusku nebo vraždění během Varšavského povstání. Dost zvláštní publikace, vkládal jsem do ní větší naděje. Tohle bylo dost slabé.

21.08.2023 1 z 5

Granátníci Granátníci Kurt Meyer

Jako asi dobrý, mno...v tomto ranku a obzvlášť s Němci mám vcelku problém. Mám za sebou Otíka Skorzenovic, Witziga, Degrelleho, Guderiana a další. Prostě byli nej vojáci, o lágrech nikdo nevěděl, akci T4 taky nikdo neznal, a Rusové vyhráli jen a díky velikosti vojsk. Celkem v pohodě se to četlo, takže asi rekomenduju.

21.08.2023 3 z 5

Generace nekompromisních: Vedoucí pracovníci Hlavního říšského bezpečnostního úřadu Generace nekompromisních: Vedoucí pracovníci Hlavního říšského bezpečnostního úřadu Michael Wildt

Velmi náročné čtení. Typická vědecká práce s mnoha odkazy a poznámkami pod čarou. Mravenčí práce s perfektním archivním zkoumáním, bohužel na úkor čtivosti. Každý aspekt RSHA je velmi dobře rozepsán a zhodnocen, knížka je zajímavější až v druhé části tzn. od začátku války. Ovšem musíte se prokousat víc jak 400 stranami hutného textu a to vás dalších víc jak 400 ještě čeká. Velké množství nových faktů z hlediska nasazení skupin zvláštního určení. Doporučuji, ale pouze pro nadšence!

17.08.2023 4 z 5

Ani pták nezazpíval Ani pták nezazpíval Farley Mowat

Absolutní strop z memoárového ražení o WW2. Zpočátku jede kniha na takové poklidné vlnce a vtípky z ní pomalu dělají Jak jsem vyhrál válku od Ryana. Ovšem dál to je už úplně jiné gusto, všude se vkrádá smrt, utrpení a Červ strahu. Farley postupně přichází o přátele, naděje a jeho prvotní vojenské nadšení, je neustále v první linii. Opravdu smekám a všem doporučuji.

17.07.2023 5 z 5

Sharpovi střelci Sharpovi střelci Bernard Cornwell

Zatím asi nejlepší Sharpík. Popis zimní přírody, nevraživost vojáků vůči Dickovi a celkem dost historických reminiscencí o Španělsku. Ozaj chutné!

17.07.2023 5 z 5

Konec pánů Benešovska Konec pánů Benešovska Pavel Kmoch

Byl jsem spokojen. Kmoch velmi dobře a čtivě píše. Ocenil jsem závěrečnou bojovou cestu Zbraní SS do povstalecké Prahy, vše velmi dobře zdokumentováno a popsáno.

27.06.2023 4 z 5

Sharpův Trafalgar Sharpův Trafalgar Bernard Cornwell

Možná o hvězdu horší než předchozí, zřejmě kvůli utajenému milostnému románku, ale i tak dobré. Musím pochválit autora a obzvlášť překladatele za informace z námořního řemesla. Tolik nových slov a tvarů, které jsem se přiučil viz. takeláž, čnělka, brahmovka, závětrnice nebo abordáž. Popis bitvy u Trafalgaru vynikající. Už se těším na další, pomalu zkupuji celou sérii.

13.06.2023 4 z 5

Sharpova pevnost Sharpova pevnost Bernard Cornwell

Sharp je prostě borec. Miluji tuhle sérii, vždy je to napínavé a strhující a hlavně milý a lidský Sharpie vždy vyhraje.

19.05.2023 5 z 5

Sharpův triumf Sharpův triumf Bernard Cornwell

Super série, kniha přečtená asi za čtyři dny. Okamžitě jsem dokoupil dalších šest dílů, bohužel ostatní nejsou k sehnání. Sharpie je sympaťák a popis bojů je vynikající. Zpočátku čtenáře bude mást spousty indických pojmů a jmen, ovšem posléze to má opravdu grády. Doporučuji, velmi.

16.05.2023 5 z 5

Útěk ze Sobiboru: Unikátní svědectví vězňů, kteří uprchli z tábora smrti Útěk ze Sobiboru: Unikátní svědectví vězňů, kteří uprchli z tábora smrti kolektiv autorů

Velmi silné. Výpovědi těch, kteří prošli vyhlazovacím táborem v Sobiboru. Těch, kteří přišli o své blízké a těch, kteří poté nacházeli jejich osobní věci a šaty. Prostě strašné. SS manné pro své vlastní potěšení přinutili syna, aby na nejbližším stromě, pro jejich potěšení a zábavu, oběsil vlastního otce. Každý z přeživších vzpomíná na ukrajinské stráže, které označovali za lidské bestie, a dokonce i Ukrajinky, které se rovněž podíleli na masovém vyvražďování. Nedoporučuji pro čtenáře se slabým žaludkem.

09.05.2023 4 z 5

Rozhovory s katem Rozhovory s katem Kazimierz Moczarski

Naprosto bravurní kousek. Velmi dobře napsáno a vynikající vhled do mysli architekta zničení varšavského gheta. Ironií osudu bylo, že na jedné cele byl generál Zbraní SS a s ním polský vlastenec.

25.04.2023 5 z 5

Jan Žižka Jan Žižka Petr Čornej

Hodně vysoká laťka, životní dílo a zřejmě nejpropracovanější biografie o Janu Žižkovi v českých zemích. Spousta zajímavých informací a souvislostí. Vyvážené s důrazem na vynikající stylistiku a s používáním perfektní Češtiny.

21.04.2023 5 z 5