Johny_H. komentáře u knih
Velice zajímavý příběh, který ale na můj vkus obsahuje málo bitev a spíše popisuje život hlavní postavy. Upřímně nejvíce mě bavily Šedá snad bude i v příštích dílech.
Tak to byla zase pořádná nálož. První třetina trochu slabší oproti ostatním knihám, ale jak se to rozjede tak je to naprostá paráda. Závěr knihy naprosto dokonalý a opět nádherný díl série. Část mě se těší až vyjdou všechny a já si je pak dám hezky po sobě všech 12 a druhá část nechce aby tato série končila. Doufám že už spolu pracují na nějaké další sérii a bude minimálně 2x tak dlouhá.
Moc hezká milá detektivka s uvěřitelným a ne brutálním případem, ale tím je poměrně smutný.
Nemusím ani psát komentář vše již napsal uživatel icewind a já bych se jen opakoval jen se lišíme v hodnocení o jednu hvězdu.
Tak toto byla famózní jízda plná zvratů. Čím dále čtete tím vám přibývají otázky na které chcete najít odpověď a ty nepřichází dokut nepřijde velké finále. Opravdu něco co si užijete a je dobré mít na tuto knihu čas jinak budete v myšlenkách pořád přemítat jak to bude dál.
(SPOILER) Jedno z nejtěžších hodnocení které zde dávám. Četlo se to moc heky a kniha měla spád to se musí nechat a za to by si zasloužila krásných 5. Příběh je moc fajn také a 4 by si odnesl, ale je tu spousta ne úplně lehce odpustitelných logických chyb nebo věcí které mi zkrátka nesedly. Postava druhého bratra byla přelétavá a divná jak to jen šlo. Věci se řešili jen díky náhodě a zbytečně se vše snažilo eskalovat. Mám pocit, že autor napsal knihu dal jí vydavateli a ten mu řekl, že je to krátké tak připsal celou pasáž o cestě do knihovny duší potom to uzavřel a zase pan vydavatel řekl takto to nemůžeme vydat musí to mít šťastný konec a tak sedl a připsal i ten až se divím že kniha nemá epilog kdy první bratr otevře oko a zatne prsty v pěst. Kdyby konec byl na hradě a potom odjel k rodičům a nic víc bylo by to hezké dílo takto je to na 3 body a docela se bojím jak chce autor na tomto světě dál vydělat.
Pomalejší rozjez nahradil trochu zbytečně rychlejší konec. Jinak tato knížka je opravdu velmi zajímavá a jsem moc zvědaví jak bude pokračovat dál.
Moc hezká knížka která je lepší než série Pavel Vencl, ale horší než série Rytíři z Vřesova. Je vidět že historická doba autorovi sedí víc.
Toto je zase úžasné dílo které nejde hodnotit jinak než 5 hvězdami a patří spolu s Pánem hor a Agou k lepším v této sérii. To neznamená, že ostatní jsou špatná jsou výborná a to hodně, ale tyto tří jsou ještě o vlásek lepší. Pokud bych chtěl najít nějakou chybu což se dá opravdu těžko tak jen snad to, že deník paní Profesorky byl kratší něž obvykle což je škoda.
Moc hezké a napínavé od začátku dokonce. Jen je škoda, že první dva díly nebyli tak dobré a dá se říci že se k této sérii musíte pročíst.
Moc pěkná kniha asi by se tam našlo pár nudnějších částí jako například popisování letu kolem království. Jinak jsem si ji moc užil. (Mé hodnocení je čistě v rámci knih této série nejde totiž srovnat s čím koly jiným co jsem četl)
Tak tato kniha se opravdu těžce hodnotí ale zkusím to. Vzhledem k tomu že mám raději knihy odehrávající se v přítomnosti a horory odehrávající se dříve mi nikdy moc nesedly ať už s filmované nebo knižní tak jsem byl zklamán. Nic méně kniha se četla úplně sama a nebyl zde jediný problém protože autorka píše opravdu lehce. Jediný poznatek co mám, že série má 8/9 dílů jelikož tato kniha má dva díly a všechny končí šťastně. Ano je fajn vidět změnu od klasických hororů kdy pár přeživších sice neumře, ale kolikrát by to pro ně bylo lepší, ale stejně by to chtělo občas smutný konec. Jelikož takto tak nějak přicházíme o obavy o jednotlivé postavy což je škoda.
U prvního příběhu jsem byl opravdu nadšený. Tady už je to o něco slabší snad se to zase zvedne. Je to pořád pěkně psané, ale jsou situace kde by to šlo zkrátit a děj trošičku posouvat rychleji.
Musím zde ubrat pár hvězd. Co se týče dějové linky komisaře Divíškové a jej rodiny byl příjemný, ale případ byl moc překombinovaný a přehlcen postavami. Autorka umí psát o rodinně a sedla by ji spíše série o této bláznivé rodině, protože případy až na pár výjimek jí opravdu nejdou.
První půlka byla lepší, ale i ta druhá šla velice dobře. Rozhodně to bylo lepší něž první díl a těším se na další knížky od tohoto autora.
(SPOILER) Tato kniha by byla o dost lepší kdyby byla psaná z pohledu jedné osoby či v názvu kapitoly bylo jméno dané osoby ze kterého úhlu to je. V nastalém zmatku jsem půl stránky někdy i dvě přemýšlel kdo vypráví a nemohl jsem se do té dané postavy vůbec vcítit možná psát s pohledu třetí osoby by prospělo. Pominu zmatek ve jménech kvůli více postavám a mnoho zdrobnělin či přezdívek tak tam také byl nedodělaný konec a spoustu nic neříkajících dějových liniích, které neměli začátek zápletku ani konec pomálu jako celý děj knihy. Kdyby postava hlavní kterou sledujeme děj opustila na začátku příběhu Zřídla by skončila stejně tak nevím k čemu tam vlastně byl. Myšlenka možná není špatná, ale raději bych uvítal 3 knihy z jednotlivými příběhy které by spojoval tento příběh.
(SPOILER) Po dočtení jsem trochu v pokušení dát autorovi o jednu hvězdu méně za původní myšlenku nechat zemřít oblíbeného policistu. Naštěstí měl kolem sebe lidi které mu to nedovolily a já za tuto neskutečně napínavou jízdu musím dát 5/5 a jak mě první kniha nechala v navážkách zda pokračovat druhá se přiklonila pro, ale pořád jsem měl mírné pochybnosti zde jsem je ztratil a bez obav se pustím rád do dalšího dílu.
Tak zatím nejlepší díl Smrť je opravdu nejlepší postava v celé Zeměploše snad bude ještě nějaký díl zaměřen na tuto postavu.
Tuto knihu opravdu musí mít doma každý kdo má rád Cimrmana a jeho humor. Nic méně já tuto knihu spíše prolistoval neumím si představit jí přečíst celou. Dovolím si zde seřadit podle mého divadelní hry od nejlepší po nejhorší 1. Švestka 2. Lijavec 3. a 4. zároveň (nemohu se rozhodnout) je Afrika a Němí Bobeš. 5. Posel z Liptákova 6. Cimrman v říši hudby 7. Blaník 8. Dlouhý, Široký a Krátkozraký 9. Záskok 10. České nebe 11. Hospoda Na mýtince 12. Dobytí severního pólu 13. Vražda v salonním coupé 14. Akt 15. Vyšetřování ztráty třídní knihy
Na základě tohoto se i špatně hodnotí celá kniha jelikož možná mě odsoudíte, ale Švestka, Afrika a podobné hry do devátého místa jsou top 5/5 pak to klesá a třídní kniha má 2/5 jen za to že je pod Cimrmanem celkové hodnocení je 3/5 celá kniha i když Cimrmana mám rád na 5/5. Dále této knize ubírá na kráse poměrně malé písmo a rozdělení stránek u her na 4 sloupečky také není příjemný.
Vzpomínám že když se mi tato kniha dostala po prvé do ruky tak jsem byl ještě na škole a nedostal jsem se přes druhou kapitolu a vím proč pro některé mladší čtenáře bude mít asi pomalý rozjezd nebo je to tím, že teď už mám více načteno. Nic méně teď jsem si v dospělosti skoro ve 30 letech tuto knihu vzal do ruky a je opravdu skvělá a není jí co vytknout. Moc jsem si ji užil a těším se na další díl.