joninho joninho komentáře u knih

Další záhady Arthura C. Clarka Další záhady Arthura C. Clarka Arthur Charles Clarke

Ano, kniha se moc líbila a přečetl jsem ji celou. Sir Clark zde píše o reinkarnaci, poltergeistech, chození po žhavých uhlících a dalším více či méně uvěřitelných věcech. Nad vším si drží nadhled, ale na rozdíl od mnoha jiných vědců, dokáže připustit, že věda je na něco krátká. Je tam i malá interakce, kde máte na stupnici od -5 do +5 ohodnotit nakolik danému paranormálnímu jevu věříte. Pak můžete výsledky porovnat s jeho. Pěkné, 80%

08.04.2013 4 z 5

Moc přítomného okamžiku - Kniha o duchovním osvícení Moc přítomného okamžiku - Kniha o duchovním osvícení Eckhart Tolle

Chtěl jsem koupit to sestře k Vánocům. Eckhart Tolle je slavná osoba a právě tato kniha se letos hodně prodávala. Sehnal jsem ji až ve 3 knihkupectví. Víte, co jsem udělal, když jsem knihu konečně uhnaný našel? Místo toho, abych šel vítězoslavně k pokladně, sedl si a začal číst. Přečetl několik stran, pak listoval, vracel se a udělal jsem dobře, že jsem to nekoupil! Spiritualita a mystika, je má krevní skupina. Uznávám Tolle píše pravdu. Ale jeho kniha ve srovnání s knihami ostatních osvícených mužů a žen, kteří o těchto věcech píšou a přednášejí, je absolutní propadák! Tolle pořád mele to stejné dokola. Jeho sdělení neobsahuje nic "výživného pro duši", kromě jedné pravdivé věty. Budíš ale, i přes to všechno se aspoň snaží lidem uvězněným v mentální kleci společnosti pomoct. Sice za cenu vytřískat co nejvíc peněz, ale aspoň se snaží. Za to dávám *** hvězdičky. Jinak bych hodnotil odpadem!

08.04.2013 3 z 5

Honzíkova cesta Honzíkova cesta Bohumil Říha

Klasika, moc krásná pohádka, kterou mi čítával děda před spaním.

08.04.2013 5 z 5

Bytosti odjinud Bytosti odjinud Arnošt Vašíček

Hodnotím jako člověk, který byl vždycky přitahovaný tajemnem. O záhadách se ještě před několika lety tolik nemluvilo. Zvlášť v Čechách, které jsou obzvláště ignorantské. Výjimkou v té době byl A. C. Clark a právě Arnošt Vašíček, oba měli i televizní seriály. Tato kniha je navíc cenná v tom, že se nejedná o žádné věštění z koule, ale autor předkládá hmatatelné důkazy mumie, předměty, zobrazení nejbizarnějších tvorů od známých lokalit, až po ty nejméně probádané džungle a ostrovy. V každé části našeho světa jsou totiž nevysvětlené záhady a setkání s tajemnými tvory, ať už z dávné minulosti nebo současnosti. Některé informace jsou si až zarážejícím způsobem podobné. Můžu doporučit i další knihy Arnošta Vašíčka, 80%

08.04.2013 4 z 5

Strom snů Strom snů Jitka Páralová

Jitka Páralová vytvořila přesně ten typ knihy, kterou můžete číst svým dětem znovu a znovu. Ale i dospělé bude bavit. Obsahuje totiž to nejdůležitější poselství! Učí totiž, že láska a úcta je ten nejkrásnější dar, který člověk obdržel. Přečteno 2x, vím co budu svým dětem číst. Tohle je pohádka budoucnosti, 100%

08.04.2013 5 z 5

Živá příroda Živá příroda kolektiv autorů

Tak tohle byla prosím pěkně moje první knížka o přírodě, kterou jsme přečetl. Občas ji stále v knihkupectví vídám. Vůbec se nedivím, že se stále prodává, ze svého kouzla nic neztratila. Moc povedená knížka o životě na naší planetě vhodná pro všechny. Text není náročný. Vždy jsou vytyčeny zajímavosti v tabulkách. Najdete zde vše od dinosaurů, přes dnešní zvířata a rostliny, až třeba po orgány lidského těla. Jednoznačně 100%

Savci Savci Josef H. Reichholf

Moc pěkná knížka o savcích našeho kontinentu. Na to, že má velikost A5 a necelých 300 stran obsahuje snad všechny podstatné informace, které zatoužíme vědět, když zvířátko spatříme. Ke každému je totiž nenáročný text o způsobu života, výskytu, potravě, rozmnožování a další zajímavosti. Nechybí mapka rozšíření, fotografie ani zařazení do řádů a čeledí. Knížka moc pomohla jako doplněk při studiu na vysoké škole. 100%

06.04.2013 5 z 5

Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Jestli existuje kniha o sexu, co nemá žádný děj, tak spíš doporučuju, no ... to raději psát nebudu, protože by mohli být příznivci obhajující knihu pohoršeni :) Ne každý marketingový tah prodejcům vyjde, soudím podle zdejšího hodnocení. Knihu jsem nečetl, nehodnotím.

06.04.2013

Lovci mamutů Lovci mamutů Eduard Štorch

Chacha, musím se smát při čtení komentářů k této poněkud neobvyklé literatuře :) Příznivcům ani odpůrcům knihy nic nezazlívám :) Všechny mají totiž svoje opodstatnění. Inu, číst o Mamutíkovi, pojídání zvířat a neustálém putování pravěkých lidí nemusí každému vyhovovat. Tenkrát ještě lidé neměli telku ani obchoďáky, tak hold vyráběly "Věstonické Venuše" a koupali se s medvědy v řekách :) Mě tahle kniha rozhodně bavila víc, než mnoho ostatních povinných četeb. Lovce mamutů moc uznávám, stejně jako ostatní tvorbu E. Štorcha, i když je velice osobitá. Níž s hodnocením nepůjdu, 80%

06.04.2013 4 z 5

Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Saint-Exupériho "Malý princ" se stal nejprodávanějším dílem pro děti posledních let. Hodně tomu totiž pomohla na knihu neobvykle velká marketingová kampaň prodejců. Ale proč ne! Kniha je schopná očekávání dětí a rodičů naplnit. Jako malému mě dobrodružství o chlapci a lišce četl dědeček. A musím říct, že se mi kniha moc líbila. Nutno podotknout, že mému dědovi taky, protože si ji četl i když jsem s ním zrovna nebyl. Já osobně obdivuji, ten něžný styl a nádherné přátelství človíčka a divokého zvířete, které můžete prožít snad jen v pohádkách. Použité myšlenky a metafory jsou nadčasové, a já mám pořád nutkání příběh prožívat znovu a znovu. Vím, že se ke knížce vrátím. Až budu číst svým dětem, tak princ je jasná volba! 90%

Neználek na cestách Neználek na cestách Nikolaj Nikolajevič Nosov

Na knížku si pamatuji. Četla mi ji babička, když jsem ještě neuměl číst. Já si vždycky prohlížel obrázky. Mám na ty chvíle krásné vzpomínky. Neználek je vlastně typická fantasy knížka našich rodičů a prarodičů, když byli dětmi. Je napsána barvitě a má poučení. Legrační postavy, autíčka, koníčci, to mají děti rády. Styl psaní bude dnes patrně zastaralý. Jako alternativu doporučuji "Malého prince" nebo "Strom života". V hodnocení přihlížím k tomu, že knih pro děti je dnes opravdu mnoho a velkým tempem jich přibývá, proto nevím, čím by Neználek měl být až tak výjimečný. 60%

06.04.2013 3 z 5

Encyklopedie historie světa Encyklopedie historie světa Alena Křivánková

Encyklopedie, sloužící jako chronologický průvodce dějinami, obsahuje spousty zbytečných ilustrací. Informace jsou neúplné, některé chybné a zavádějící. Člověk se z žádné kapitoly moc nedozví. Už vůbec není vhodné z knihy čerpat nějaké informace pro práci. Ve srovnání s ostatními Encyklopediemi historie, co jsem měl v ruce, tahle je nejhorší. Pokud budeme na encyklopedii přihlížet, jako knihu pro děti, budiž. Koneckonců pěkné obrázky a stručný text tomu odpovídá.

06.04.2013 1 z 5

Papoušci celého světa Papoušci celého světa Lea Smrčková

Pěkně sepsaná encyklopedie o papoušcích z celého světa. Já jako vášnivý křížovkář se vystačím se slovy ara, arara, kakadu, lori. Ale pokud to s papoušky myslíte vážně a chcete být v tomto ohledu vzdělaní, neváhejte a knihu sežeňte.

05.04.2013 4 z 5

Svět letectví - Historie a současnost Svět letectví - Historie a současnost Malcolm V. Lowe

O letadla se nezajímám, knihu si koupil otec. Ale musím přiznat, že se pravděpodobně jedná o nejlepší encyklopedie letadel, co vyšla. Jsou zde podrobně a srozumitelně vykresleny snad všechny stroje, které vydrží déle než 5 vteřin ve vzduchu. Nádherné ilustrace a fotografie s kompletně znázorněnými interiéry letadel. Takže pokud jste fyzicky zdatní a knihu unesete (je dost těžká), tak neváhejte a pořiďte si ji nebo se poptejte v knihovně. Ať to lítá! :) 100%

05.04.2013 5 z 5

Starověké báje a pověsti Starověké báje a pověsti Rudolf Mertlík

Nepamatuji, zda jsem tuto knihu měl jako povinnou četbu na základce či nikoliv. Faktem ale je, že jsem jí přečetl celou. A to už je úctyhodný výkon na mladého kluka, který má spoustu jiných zájmů :) Řecká mytologie nikdy nepatřila k mým nejoblíbenějším. Je přeceňovaná. Člověk se při čtení trošku ztrácí ve jménech a názvech, ale to už k takovým příběhům patří. Co mají říkat třeba čtenáři Sillmarilionu? Samozřejmě zde nechybí žádné známé báje ani pověsti. Počínaje soubojem bohů s titány, přes činy velkých reků, až třeba po Trójskou válku. Čtení jednotlivých kapitol přináší spoustu ponaučení a nepřímých odkazů na život člověka. Mám raději české pověsti, 60%

05.04.2013 3 z 5

Archanděl Houbeles Archanděl Houbeles Jana Moravcová

Četl na základní škole a měl o knize přednes. Kniha nebyla špatná, ale ničím výjimečná. V podstatě ani nevím, co bych vytyčil. Pobavil mě začátek, a pak už jen četl a četl. Asi jsem na knihu nebyl dostatečně vyzrálý, jenže jsem neměl nikdy nutkání se ke knize vrátit., protože přišlo mnoho dalších a lepších. Inu, těžké rodnocení, zatím 20%

05.04.2013 1 z 5

Přemožitelé času I Přemožitelé času I Milan Codr

Výběr snad těch nejdůležitějších informací ze života spisovatelů, vědců, výtvarníků i hudebníků. Je mnoho situací, kdy se vyplatí po knize sáhnout. Je to takový ten poklad, který v knihovně vydrží hodně dlouho.Vyšlo ještě mnoho dalších dílů, nemám s nimi tu čest. Ale 100% si zaslouží!

05.04.2013 5 z 5

Svět pod mořskou hladinou Svět pod mořskou hladinou Václav Pfleger

Tuhle milou knížku jsem měl u sebe na dovolené na Korfu. Jako malého vědce mě zajímalo moře a živočichové v něm. Později jsem se ke knize znovu vracel. Naposledy nedávno. Popravdě, mohu doporučit, zajímavé informace doprovází pěkné ilustrace. Každá kapitola je zaměřena na jedno evropských moří a jeho podvodní obyvatele. Hlavně nečekejte žádné zázraky, kniha má 64 stran, vše se do ní nevleze. Vždy je vytyčeno a stručně popsáno pár tvorů. Ale jak říkám, jako malé zavazadlo pro volný čas u moře dost vhodné. 80%

05.04.2013 4 z 5

Umění jednat s lidmi Umění jednat s lidmi Jaroslav Štěpaník

S přibývajícím počtem knih od Grady a po vystřízlivění z velkého boomu, který tyto publikace způsobily na veřejnosti, musím říct, že kdybych na knihu narazil dnes v knihkupectví, nechal bych jí ležet. Právě proto, že to byla jedna z prvních gradovských knížek, co jsem četl a v životě mi moc moc pomohla, dávám vysoké hodnocení! To se ale nedá říct o knihách dalších, které Grada vydává, jak na běžícím pásu. Kolik lesů muselo padnout, jen kvůli mamonu tohoto nakladatelství? Neustále recyklují ty stejné myšlenky a tisknou nové a nové tituly, jen mění název a obal. Z 10 jejich knížek se dá udělat 1, skvělá, užitečná. U většiny ostatních s tímto hodnocením nepočítej, Grado, 80%

04.04.2013 4 z 5

Tvůrčí psaní pro každého Tvůrčí psaní pro každého Markéta Dočekalová

Tato "učebnice" má jednu nevýhodu, a to, že obsahuje o každého něco a dohromady nic. Opravdu mi tam spousta věcí chybí a asi polovina textu je jakoby navíc. Snad jsou další díly lepší, zatím jsem si k nim ale po první knize nenašel cestu. Hodnocení určitě zvýším, jestli se mi v knize podaří najít něco, co jsem nedocenil, 20%

04.04.2013 1 z 5