Jonny Jonny komentáře u knih

Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Takové milé překvapení.

Jediné s čím mám problém je název Duval (naneštěstí má v příběhu zásadní význam). Jednak je to název pro francouzský likér a Duvel je značka piva...

Jinak ale nemám výhrad. Čtivé, napínavé, zajímavé.

01.11.2021 5 z 5

Slídil Slídil Tana French

Ty jo! Fakt dobrý.
Po dlouhé době kniha, u které jsem ochotný mluvit o nějakém přesahu, poselství. Cal je sympaťák, je snadné mu fandit, natožpak tomu klukovi.

Zklamaný jsem snad jen z toho, že se moc nerozvinul vztah s krkavci.

22.06.2022 4 z 5

Žízeň po životě Žízeň po životě Irving Stone (p)

Zajímavé, dobře napsané, místy nutící k zamyšlení.

Druhý životopis, co jsem od Irvinga přečetl a je úplně jiný. Začátek knihy byl hodně vtahující (málem jsem přejel zastávku metra), ale postupně jsem se musel do čtení víc přemlouvat.

Chvílemi bylo těžké uvěřit, že popisovaný životní příběh Vincenta van Gogha, by měl být věrný realitě.

Fascinuje mě, jak Vincent zvládl žít z bratrovy podpory bez větších výčitek. Já bych pocit, že bych měl být za něco tak moc vděčný/dlužný, neunesl. A možná proto, ze mě nebude věhlasný malíř (byť posmrtně).

Ještě víc mě zaráží, jak těžce nesl Teo, Vincentovu smrt. Nedivil bych se, kdyby pro Tea byla bratrova smrt do určité míry úlevou.

11.02.2019 3 z 5

Faja Faja Petra Stehlíková

Dobrý. Plynulé pokračování prvního dílu. Napínavé, čtivé. Cítím se čtenářsky uspokojen.

21.11.2021 4 z 5

V zajetí geografie: Jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku V zajetí geografie: Jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku Tim Marshall

Moje povědomí o geografii už budu pravděpodobně do konce života rozděleno na dvě etapy "před touhle knihou" a "po ní".
Líbí se mi komplexní pojetí geografie, které kniha zprostředkovává. Fascinující, co všechno ty řeky a hory způsobují!

25.11.2019 4 z 5

Egypťan Sinuhet Egypťan Sinuhet Mika Waltari

Za mě dobrý průměr. Čtivost přicházela ve vlnách. Patnáct stránek strhujících a pak deset, které se nekonečně táhly. Přál bych si silnější dějovou linku. – Jen párkrát se mi stalo, že bych se nemohl dočkat, až se ke čtení zase dostanu.

Tohle bych chtěl někdy použít v reálném rozhovoru "Tvá slova jsou bzučení much v mých uších."

11.01.2021 3 z 5

To nemyslíte vážně, pane Feynmane! To nemyslíte vážně, pane Feynmane! Richard P. Feynman

Richard P. Feynman byl jedinečný člověk! Nejenže dosáhl skvělých úspěchů v akademické dráze coby Fyzik, navíc se skvěle prosadil v umění a aby toho nebylo málo - taky skvěle píše. A přitom působí dojmem uvolněného, vstřícného člověka. Jsem rád, že jsem se s ním mohl potkat alespoň skrze knížku.

08.03.2017 5 z 5

Sudetenland Sudetenland Leoš Kyša

Zajímavé střety postav.

Autorovy se povedlo vyvolat ve mně pocit, že Klára je sympaťačka - i přesto, že se oddávala nikotinu a měla poměrně volné mravy.

Až jsem se zalykal všudypřítomným cigaretovým kouřem... V tomhle směru autor věrně vystihl dobu.

Je to taková oddechovka, jednohubka - překvapilo mě, jak rychle skončila.

08.08.2024 4 z 5

Klub nenapravitelných optimistů Klub nenapravitelných optimistů Jean-Michel Guenassia

Zajímavé. Tolik nesourodých příběhů, postav a osudů spojeno v jednu knihu. Hodně toho zůstalo bez vysvětlení. Několik dějových linek bylo odvedeno do ztracena. A přesto, nebo možná proto se mi kniha líbila.

21.11.2018 5 z 5

Silo Silo Hugh Howey

Člověk by neřekl, že se dá o jednom silu napsat takhle objemná kniha... Ale evidentně to lze a výsledek je čtivý.

19.05.2015 4 z 5

1984 1984 George Orwell (p)

1984 je poměrně známá kniha, dost se o ni mluví a píše. Tak jsem si ji přečetl taky. A popravdě, na základě těch mlhvých zkazek co jsem o ní slyšel, jsem čekal něco úplně jiného.

Nerozumím tomu, proč se ta reality show inspirovala u Orwella s názvem Big Brother. Ve vile nebyla žádná ideopolicie, a soutěžící si nemuseli dávat pozor na to co si myslí...

24.09.2014 4 z 5

Konec prokrastinace Konec prokrastinace Petr Ludwig

Škoda že se kolem téhle knihy tolik mluvilo a marketingovalo. Takhle zkrátka neměla šanci moje představy naplnit. Je to dobrý přehled osoního a osobnostního růstu. Název je tedy poněkud nešťastný (Marketingově nejspíš dobrej tah... ale kniha se zaobírá mnohým jiným.)
V průběhu čtení jsem se zůčastnil přednášky "Konec prokrastinace" s Michalem Musilem (z GrowJob) který mi celé čtení trochu znechutil. Prostě jen memoroval věci z té knížky... žádná přidaná hodnota...
Asi si to přečtěte, ale nemějte přehnaná očekávání.

01.04.2014 3 z 5

Zakázané směry Zakázané směry Vilma Kadlečková

(SPOILER) Tři kroky vpřed, dva kroky vzad. A takhle už je to několikátý díl po sobě.
Škoda, kniha má přitom napínavé pasáže, svět je promyšlený. Ale ten balast... Vždyť ani ta Pinkertýna nestihla za poslední tři díly knihy donosit a porodit dítě.

29.06.2024 3 z 5

Ty chladné oči Ty chladné oči Scarlett Wilková

K hodně postavám se budu v myšlenkách vracet. Nejvíc asi k Emilovi.
Čtivé. Místy napínavé. Místy mi tuhla krev v žilách (nejvíc mě zasáhlo nemluvně utopené aby neprozradilo partyzány).

02.04.2024 3 z 5

Prokleté domovy Prokleté domovy Ben Aaronovitch

Mě tenhle díl bavil -víc než předchozí navazující knihy. Příběh mě vtáhl a nepustil.
Líbí se mi architektonické a urbanní poznámky.
A na konci ten zvrat! Jsem napnutý.

14.08.2023 4 z 5

Poločas rozpadu Poločas rozpadu František Kotleta (p)

Milá oddechovka.
Trochu nesrozumitelně na mě působí obálka - vůbec se nedovtipuju, která z postav by to měla/mohla být.

15.04.2023 4 z 5

Měsíc nad Soho Měsíc nad Soho Ben Aaronovitch

Celou dobu mi bylo jasné, k čemu se schyluje - a ono ne! Za to děkuju. A taky oceňuju množství napínavých scén, kolikrát jsem málem nedýchal.

11.01.2023 4 z 5

Malí bohové Malí bohové Terry Pratchett

Úžasný želví a boží humor. (Tím spíš, pokud znáte https://twitter.com/UhlaOfficial)

Snad jen škoda, že se tam zoufale málo vyskytují banány.

25.07.2022 4 z 5

Hlasy a hvězdy Hlasy a hvězdy Vilma Kadlečková

Takového přešlapování na místě!
Tři kroky vpřed, dva kroky vzad... Ten kdo se tváří jako největší sympaťák, najednou působí jako zákeřný prevít, aby se vzápětí ukázalo, že je vlastně sympaťák...
Ke všemu ještě ty dějové odbočky, které zůstaly nedořešené ale kniha je moc neřeší a otvírá odbočky nové, asi, aby nás v budoucnu překvapily - nebo taky ne...

Mno nevím.

30.03.2022 2 z 5

Ohnivý sloup Ohnivý sloup Ken Follett

Zklamalo mě, že tenhle díl se kolem stavitelství a architektury jen zlehka otřel. Jinak si ale Follett udržel svoji kvalitu: spousta postav, vztahů, klacky házené pod nohy zamilovaným.

Rád jsem si připomněl, jak je skvělý, že máme náboženskou svobodu (a místy i toleranci).

27.04.2021 3 z 5