Kakiko
![Noční labuť Noční labuť](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/340954/nocni-labut-sVo-340954.jpg?v=1516110411)
Čaroděje ve fantasy zrovna nevyhledávám, ale Nix jsem dala šanci, protože jsem už od Zuzky četla jednu vydařenou povídku a taky je to začínající česká autorka. A vůbec toho nelituji, protože kniha byla až na pár maličkostí skvělá.
Co se mi moc nelíbilo, byl boj v první povídce. Nix se s tím mečem oháněla na můj vkus až moc dobře na to, že ho nosila jen pro ozdobu. Ale pozdější Aréna byla zase napsaná naprosto skvěle.
Pak by mě tedy zajímalo, jak je to s těmi nemrtvými koni, protože údajně nejí, ale Nix v poslední povídce chlapci říká, ať Démona nakrmí.
Zbytek jsem si užila a moc se těším na další knihu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kushielova střela Kushielova střela](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22430/kushielova-strela-22430.jpg?v=1247295188)
Příjemná změna na poli fantasy knih. Začátek mě upřímně tolik nevtáhl do děje, ale jsem ráda, že jsem knihu neodložila a dočetla ji do konce. Jediná věc, která se mi na knize nelíbila, byl Pán průlivu. Celá kniha byla pojatá dost realisticky a toto se mi k ní vůbec nehodilo. Politikaření a zápletka byly ovšem velmi povedené. Hodnotím knihu kladně a k dalšímu dílů se snad brzy dostanu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Prozřetelnost ohně Prozřetelnost ohně](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/331500/prozretelnost-ohne-sEb-331500.jpg?v=1586278773)
První díl hodnotím lépe, ale ta kniha byla i tak skvělá a já si čtení užila.
Adare mě ze začátku bavila, ale její linka mě později místy i trochu nudila, její chování a činy jsem snášela těžko, ale na druhou stranu všechny důvody, které k tomu měla nebyly v tomto díle sděleny, tak se uvidí, s čím autor přijde v závěrečném díle.
Valyn a Kaden jsou podstatně atraktivnější podstavy, je okolo nich více akce, proto mají jejich kapitoly větší tempo, což já vítám.
Kniha byla také podstatně brutálnější než první díl, scény jsou vylíčeny opravdu barvitě, Staveley jednoduše svou práci odvádí skvěle.
Skvělé je i to, že už konečně máme v knize mapu, v mých očích tak kniha hned stoupne o několik příček.
Čekání bude utrpení, ale poslední díl bude určitě strhující.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Jdi a přines hlavu krále Jdi a přines hlavu krále](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34549/vlci-vek-jdi-a-prines-hlavu-krale-34549.jpg?v=1271856654)
Začátek knihy mě nadchnul, říkala jsem si, že pokud to takhle půjde dál, budu mít další velmi oblíbenou sérii, bohužel pak mě mé nadšení opouštělo. Do realistického děje se najednou přidali duchové koní a hmotná bohyně, což jsem špatně přijala, vzhledem k tomu, že předtím tam o existenci nějakého nadpřirozena nepadlo ani slovo (ale já mám osobně s magií trošku problém, tak to berte s rezervou). Jak už bylo zmíněno v komentáři pode mnou, příběhu chybí jakési vyvrcholení, zvrat, či něco hodně intenzivního, co na čtenáře zapůsobí. Za mě průměr.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Tulák Tulák](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275145/tulak-z3c-275145.jpg?v=1464637329)
Knize dávám kladné hodnocení hlavně z toho důvodu, že jsem se s podobným příběhem zatím nesetkala. Moc se mi líbila postava osamoceného tuláka, který čelí světu sám a ještě se musí postarat o malé dítě. Příběh byl dle mého názoru zajímavý, co mi ale sedělo ze všeho nejvíce, byl autorům styl. Jsem zvědavá na další díl.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Čas opovržení Čas opovržení](https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77870/zaklinac-zaklinac-iv-cas-opovrzeni-iCj-77870.jpg?v=1419454799)
Kniha byla skvělá, ale co mně na sérii velmi vadí, jsou krkolomná jména měst, království a bůhví čeho ještě.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Petru jsem našla náhodou na facebooku a po přečtení ukázky z její knížky o Lotě jsem si řekla, že tohle si sakra musím přečíst! A rozhodnutí nelituji.
V první řadě mě zaujal autorčin styl, píše jednoduše skvěle, ačkoliv bych někdy ráda uvítala detailnější popis soubojů, který mi tam trochu chyběl.
Na knize se mi dále líbí to, že je o tom, jaký svět opravdu je, jsou tam různé sexuální orientace, lidé spolu spí, podvádí se, milují. Jednoduše, nejedná se o díle, kterých jsem už četla tolik. A tím myslím dílo, kde je mladá holka a osudový princ na bílém koni.
Poslední povídka, přestože nebyla o Lotě, se mi líbila. Torgeho jsem si oblíbila stejně tak jako Uriana, a povídka věnovaná pouze jemu byla příjemným zpestřením.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Jsem zlomená Jsem zlomená](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/165251/jsem-zlomena-165251.jpg?v=1371231486)
Knihu jsem přečetla a mám z ní příjemný pocit jako z prvního dílu.
Ani popravdě nevím, co mám do recenze napsat. Možná to, že mi stále vadí fakt, že v tom utajovaném objektu (teď nevím, jak se jmenuje) bydlí ti výjimeční lidé. Je hezké, že se jim matka příroda změnila DNA a oni mají schopnosti, které mají, ale já tomu prostě příliš nevěřím... Chtěla bych to racionálně vysvětlit, ale asi se toho nedočkám...
Nové postavy byly fajn. Já prostě zbožňuju psychopaty. chichi
Pokud jsem si Warnera v první knize zamilovala, tak nevím, jak to s ním mám teď. Je prostě úžasnej! Akorát mě zklamalo, že je tak zlej a šílenej z důvodu xxx, který vám tady samozřejmě neprozradím.
Na třetí díl se těším, protože například rodiče Juliette se v knize ještě neukázali a já věřím, že na ně také dojde. Trochu se ale bojím toho, čím nás čtenáře může autorka ještě překvapit, protože například z toho, že *SPOILER*SPOILER*SPOILER* Adam a Warner mají jistou pokrevní spojitost mě zaskočila až až. Nevidivila bych se, kdyby Juliett byla ve finále jejich sestra. :D *KONEC SPOILERU*
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pod nekonečnou oblohou Pod nekonečnou oblohou](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126557/pod-nekonecnou-oblohou-126557.jpg?v=1340310922)
Musím říct, že mě kniha zaujala hlavně díky svému obalu, který hodnotím 5*. Na druhou stranu musím říct, že forma, jakou je kniha napsaná mě poněkud zklamala.
Téma samozřejmě není nijak originálním. Dva odlišné světy, dva lidé (dívka a mladík). Co si budeme povídat, že. Já toto ale nijak neodsuzuji, jsem toho názoru, že i přes neoriginální námět může vzniknout velmi kvalitní příběh, ale to se v tomto případě nestalo.
Začátek byl příšerný. Autorka na mě chrlila něco, čemu jsem vůbec nerozuměla, a já jen doufala, kdy se dozvím něco o moudrooku, Snění, Blaženosti...
Nějak jsem se přes to přenesla a pokračovala. bohužel jsem narážela na další věci, které se mi nelíbila. Veronica nebyla schopná nám pořádně popsat svůj svět. To, jak vypadá moudrooko, jsem se třeba dozvěděla, až když jsem zhlédla videotrailer.
Nelíbilo se mi ani popsání bojů. Prostě fik fik a konec. Kdo tomu má uvěřit? Bojování by mělo být napsáno věrohodně, což se v této knize nekonalo.
Samozřejmě můžete čekat románek. Ty já mám ráda, ale tady z toho čišela naivita.
Opravdu mě velmi iritoval český překlad jmen. Uhlík, Osadnice, Divoch - jsem vážně nesnášela. Taky nechápu, proč se smysly psali s velkým S. A tak dále. Chápu, že je "divoši" měli lepší, ale nevidím zde důvod psát "Smysly". :-D Čtení nálad a myšlenek mě také velmi pobavilo. No co...
Takže - kniha mě, dá se říct, nezklamala, ani nenadchla. Jako náročný čtenář jsem ale čekala trochu víc, větší boom, který se nekonal. Ale budu hodná a 3*.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Tahle země není pro starý Tahle země není pro starý](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/1765/tahle-zeme-neni-pro-stary-dzh-1765.jpg?v=1449315529)
Kniha mě hrozně zklamala, ač jsem doufala, že bude opravdu dobrá. Styl psaní mi vůbec neseděl - šel sem, udělal tamto, odešel. Žádné popsání pocitů u postav. Skoro jsem se pak bála přečíst si Cestu. Naštěstí mě to ale tolik neodradilo. U mě tedy vede film.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Banka těl - Mladší Banka těl - Mladší](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/128549/banka-tel-mladsi-oqF-128549.jpg?v=1673795011)
Byla to velmi dobrá kniha. Autorka svoji úlohu zvládla na jedničku. Ty komentáře pode mnou se mi vůbec nelíbí. Na pokračování jsem se moc těšila. Asi to přelouskám v angličtině. :D
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dech Dech](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/153101/dech-PMz-153101.jpg?v=1542215713)
Příběh se mi celkově líbil. Sarah si se svým nápadem, myslím, poradila moc dobře. Kniha mě dokázala vtáhnout, snad jsem ani neměla pocit, že je na příběhu něco špatně. Líbily se mi i vtipné pasáže, které se sem tam objevily.
Vyprávění ve třech různým osobách je zajímavé, ale nikdy jsem nepochopila, proč to autoři takhle obcházejí. Nevyplatí se tedy psát v er-formě? Určitě ano.
Jediné, co se mi moc nelíbilo bylo *SPOILER*, že s sebou vzali tu babču, která mi od začátku byla dost nesympatická. Ano, byla chudák, na pokraji smrti, ale z hlediska charakteru se mi vůbec nezalíbila.
Knihu mohu doporučit. :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Přechod Přechod](https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56144/prechod-prechod-eYD-56144.jpg?v=1422176318)
Já osobně jsem byla knihou uchvácena od začátku do konce! Bylo těžké se od ní odrhnout, rvala jsem ji i do školy a četla o hodiny.
Líbil se mi děj a hlavně jsem si zamilovala autorům styl psaní, který je neskutečný a dokázal mě stále držet při pozornosti. Jsem moc ráda, že jsem si knihu nakonec půjčila, a i když některé čtenáře pode mnou neuchvátila, já si s čistým svědomím doporučuji!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Delirium Delirium](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136732/delirium-AXC-136732.jpg?v=1608107504)
- v mém příspěvku se mohou objevit zápletky děje -
Jak už zde psali jiní uživatelé, zaujal mě hlavně námět, který měl velký potenciál. Upřímně si myslím, že autorka to ale nezvládla zrovna nejlépe...
Celou knihu jsem přečetla tak, že jsem spoustu nudných dialogů a pasáží prostě přeskakovala, nebo spěšně přelétla očima. Autorčin styl psaní mě nijak nezaujal, ale může to být také špatným překladem, takže raději Lauren nebudu z ničeho obviňovat.
Postavy mi přišly nudné, velmi nudné. Nezajímavé. Asi nejvíc jsem si oblíbila Hanu. Byla to dívka, která se ničeho nebála - tím mi byla velmi sympatická. O to víc mě pak zklamalo, když nechtěla s Lenou a Alexem utéct. Proč, proč, proč? Autorka to tím úplně zazdila a mě jen zbývá doufat, že se objeví v posledním díle. (druhý už jsem přečetla)
Lena byla suchá a nezajímavá - jednoduše jsem si k ní nemohla najít cestu a vůbec nechápu, co na ní Alex viděl (mnohem lépe by mi pasoval k Haně).
Lenina matka mi přišla trochu jako blázen. Myslím, že lidé se vážně takhle v reálu nechovají. To, jak popsala svoji celu slovem láska, bylo už vážně moc. A že díky svému přívěsku a možná pár lžícím dokázala vytvořit tunel?
Jak už jsem psala, příběh není tak propracovaný. Velmi mě rozesmálo, když jsem se dozvěděla že postava xxx zemřela na rakovinu. Tak oni se umí člověku hrabat v mozku, aby potlačili lásku, ale rakovinu vyléčit neumí? Hm.
Něco ke konci... celkově jsem nebyla překvapená. Alex umřel, fajn... Nepřipadalo mi to nijak dojemné a co já už nad knížkami posmrkala kapesníků!
Celkově bych příběhu dala tři nebo dvě a půl hvězdičky z pěti.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Legie Legie](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344019/legie-LNd-344019.jpg?v=1494930261)
Tak tohle bylo oproti prvnímu dílu špatné. Vlastně jsem celou dobu měla pocit, že čtu skripta k nějaký videohře, aneb letíte na misi a celou dobu se pokoušíte někoho (schválně nejmenuji) zachránit, ale ono to ne a ne vyjít. Jo, a taky zabijete pár těch nepřátel.
Jednoduše - Lazar je zaláskovaný tupoun, ale zároveň odolný voják, který to vždycky, ale vždycky schytá jako poslední z celé skupiny. No a to se po chvíli omrzí.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Letopisy Vukogvazdské družiny – svazek prvý Letopisy Vukogvazdské družiny – svazek prvý](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/111665/letopisy-vukogvazdske-druziny-svaze-aiU-111665.jpg?v=1432978921)
Celkem příjemná oddechová fantasy. Líbilo se mi střídání charakterů, kdy nám byla jedna situace často ukázána z několika pohledů. Také dávám plus humoru a velké úmrtnosti postav, protože ta by v takovém světě měla být sakra namístě. Přečtením této knihy člověk rozhodně nešlápne vedle.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Královské spiknutí Královské spiknutí](https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79691/kralovske-spiknuti-XoJ-79691.jpg?v=1534830950)
Kniha mě zklamala, je napsaná jednoduše, postavy nejsou dobře vykreslené, neoblíbila jsem si bohužel ani jednu, což je asi to nejhorší, s čím se v knize mohu setkat - s nijakými charaktery. Je mi jedno, že kniha postrádá originalitu, je inspirována několika již vydanými díly, pokud autor umí psát a zahrne do příběhu dobré postavy, které v čtenáři vzbuzují empatii, je radost takovou knihu číst. S lítostí musím říct, že Královské spiknutí toto postrádá.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Štěstí ve stínech Štěstí ve stínech](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43872/stesti-ve-stinech-rSW-43872.jpg?v=1488397611)
Přiznám se, že když jsem se dozvěděla, že se do sebe dva mužští hrdinové zamilují, musela jsem ji zařadit do svého seznamu. Ale bohužel mě ve finále tak nezaujala. Styl autorčina psaní mi moc neseděl a nedokázala jsem se po celou dobu pořádně začíst. Chválím narážky a vtipné hlášky, ale to je asi tak všechno. Nejsem velký fanoušek kouzel a tady jich bylo na můj vkus trochu moc a byla trochu přitažená za vlasy. Nevím, jestli mi to uniklo, ale mám pocit, že Flewelling nikde nevysvětlila, co způsobuje, že lidi mohou dělat tyhle čáry máry.
Seregil je skvělá postava, ale Alekovi bych nejradši namlátila. Tou svojí věčnou nesmělostí a svými rudými tvářemi mě doslova vytáčel.
Druhý díl si zkusím přečíst, protože mnohdy se ukáže, že první díl je jedním z nejslabších dílů série. Třeba jsou toho Noční běžci příkladem.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Meč osudu Meč osudu](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30397/mec-osudu-s73-30397.jpg?v=1586279209)
Druhý díl mě rozhodně bavil víc než první. Možná na tom má zásluhu i Ciri? Těžko říct. Knihu hodnotím kladně, nelíbila se mi akorát povídka s tím půlčíkem a dopplerem.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Virtuální vrazi Virtuální vrazi](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/259315/virtualni-vrazi-259315.jpg?v=1438075397)
Kniha se mi moc líbila, ačkoliv jsem se v ní místy ztrácela, takže si ji pravděpodobně přečtu ještě jednou, abych všechno zcela pochopila. Dobrý námět, postavy, cestování mezi realitou a virtuální skutečností. Nemůžu si skoro na nic ztěžovat.