kam-pak komentáře u knih
Kdybych Netopýra četla jako první knihu série, nejspíš by mě Nesbø už minul. Není to ale špatná detektivka.
Dobře napsaný thriller. Kriminální zápletka trošku ustupuje právě těm scénám se Stalinem a "flešbekům" s carem, nebo Rasputinem...Výborně a poutavě napsané. Jen o hrdinovi inspektoru Pekkalovi nevím, jak smýšlet :-) - prostě jen dobře dělal svoji práci. Po první knížce cyklu - Oku rudého cara - se také podívám. Takže doporučuji.
Knížku jsem poměrně dlouho sháněla. Je mi to moc líto, ale mně to nesedlo.
Byla jsem moc nadšená, když jsem na tuto knížku náhodně narazila v knihkupectví: Velká cena francouzské Akademie za román, 700 tisíc čtenářů, atraktivní spisovatelské prostředí a detektivní zápletka. Mé nadšení trošku opadlo po první stovce stran, když jsem měla pocit, že se některé motivy omílají dokola a příběh ztrácel na dynamičnosti. Navíc některé postavy (proč se ten spisovatel do té patnáctileté dívky vůbec zamiloval?, figurka Marcusovy matky) se mi zdály neuvěřitelné. Plánovalal jsem dát tři hvězdičky (což je pořád "dobré" ), čtvrtou přidávám za rozuzlení příběhu. Ale ano, doporučuji :-)
Strhující thriller, který v průběhu čtení nabírá na děsivých otáčkách. Ačkoli jsem tušila Mesiáše o nějakou tu stránku dříve, než Red, dávám jednu hvězdičku právě za Reda.
Chci jet hned do Paříže. Tuto větu jsem napsala ještě, než jsem si přečetla komentář Misap :-). Hned jsem zjišťovala, jak vypadala mladá Hadley, jaké měla další osudy, jak asi žil syl Bumby. Díky tomu, že román je psaný očima Hadley, působí opravdově.
Další kniha na vlně zájmu o skandinávské detektivky. Prázdninové čtení, nenadchne ani neurazí, rozhodně nemůžu říct, že autorka šlape Larssonovi na paty.
Na základě anotace i kladných hodnocení musím bohužel říct, že jsem čekala něco jiného. Zařadila bych knihu spíš do "románů pro ženy": "...Najednou zvedl hlavu a podíval se mým směrem. Naše oči se na zlomek vteřiny setkaly. Teplo v břiše zesílilo, dál jsem na sobě cítila jeho pohled. Tváře mi zčervenaly. ......" Takže pravděpodobně by nebylo fér knihu hodnotit? V každém případě ale podotýkám, že děj rychle odsýpal,předvídatelné.