KapitánSmrt KapitánSmrt komentáře u knih

Lacan a Freud Lacan a Freud Jiří Pechar

Hodně těžkopádně psaná kniha, špatně srozumitelná, na druhou stranu alespoň nějaké seznámení s psychologií Lacana.

16.11.2019 3 z 5

Postmoder­nis­mus neboli kulturní logika pozdního kapi­ta­lismu Postmoder­nis­mus neboli kulturní logika pozdního kapi­ta­lismu Fredric Jameson

Hodně náročné čtení pro ty, kteří se postmoderní filosofií zabývají do hloubky. Velmi obsáhlá analýza naší postmoderní situace, analýza současné kultury, ale také třeba architektury + kritika pozdního kapitalismu.

15.11.2019 4 z 5

Filosofie 19. století Filosofie 19. století Emerich Coreth

Stručné, ale přehledné a systematické seznámení s hlavními filosofy 19. století s důrazem na Německou klasickou filosofii.

15.11.2019 4 z 5

Lucidní snění jako coping mechanismus Lucidní snění jako coping mechanismus Jan Vaněk

Kniha se nazabývá ani tak samotným lucidním sněním, jako spíše jeho využitím v psychologii, potažmo v psychoanalýza. Text tak spíše působí jako bakalářská či diplomová práce. Pro ty, kteří hledají informace o lucidním snění nemohu doporučit.

13.11.2019 2 z 5

Daseinsanalýza: setkání filozofie s psychoterapií Daseinsanalýza: setkání filozofie s psychoterapií Pavel Hlavinka

Krátký a přehledný úvod do daseinsanalýzy. Nejde tolik do hloubky, ale jakožto seznámení se s tématem plně dostačující.

13.11.2019 4 z 5

Daseinanalytická teorie neuróz a psychoterapie Daseinanalytická teorie neuróz a psychoterapie Martin Heidegger

Zajímavé propojení filosofie Heideggera a psychoanalýzy Freuda. Vzniká tak nová psychoanalytická škola, daseinsanalýza zaměřená na hledání smyslu lidské existence.

13.11.2019 4 z 5

Původ kapitalismu: delší pohled Původ kapitalismu: delší pohled Ellen Meiksins Wood

Kniha nabourává klasické teorie o původu kapitalismu a toto bádání aktualizuje o dnešní poznatky. Přesvědčivě uvádí, že kapitalismus není historickou nutností, ale naopak vznikl díky souběhu náhod. Levicové, ale dobré.

13.11.2019 5 z 5

Mezi světy & mezisvěty Mezi světy & mezisvěty Václav Bělohradský

Trefné úvahy a glosy o dnešním světě od jednoho z největších současných českých filosofů.

13.11.2019 5 z 5

Mrtvý otec Mrtvý otec Donald Barthelme

Hrátky s formou, nové metody vyprávění a bizarní "příběh". Tato kratičká experimentální próza je zajímavou ukázkou toho, co vše literatura snese.

13.11.2019 3 z 5

Zahálka v práci aneb Rukověť pracovního simulantství Zahálka v práci aneb Rukověť pracovního simulantství Roland Paulsen

Kniha o tom, co všichni vědí (nebo alespoň tuší), ale bojí se o tom mluvit. Mnohé dnešní pracovní pozice jsou uměle vytvořeny a často s sebou nenesou dostatečnou náplň. Následkem je, že člověk nemá v práci do čeho píchnout. Autor na základě statistických dat rozlišuje několik typů zahálky v práci a snaží se vysvětlit, proč s tímto problémem nikdo nic nedělá. Zdá se, že práce je do jisté míry otázkou zdání... Spíše než práce sama, je důležitá sebeprezentace a vytváření obrazu vlastní píle. Ano, tento komentář píši v práci!

12.11.2019 5 z 5

Fenomenologie a postmoderna Fenomenologie a postmoderna Anna Hogenová

S knihami profesorky Hogenové se to má tak, že pokud přečtete jednu, další číst nemusíte. Autorka se totiž poměrně často opakuje. Její myšlenky jsou zajímavé, kritika současné společnosti nepostrádá hloubku a vhled do podstaty dnešní krize. Bohužel struktura textu není úplně přehledná a mnohé nadpisy nekorespondují s obsahem pod nimi. Větší systematičnost by neuškodila.

12.11.2019 3 z 5

Lacrimae rerum Lacrimae rerum Slavoj Žižek

Žižek je pan myslitel, o tom žádná. Tato kniha má však dva problémy. Zaprvé pokud chcete opravdu porozumět tomu, o čem Žižek píše, musíte se velmi dobře orientovat ve filmech v knize probíraných. Zadruhé jde o fakt, že pokud máte zájem o autorovi překvapivé analýzy slavných filmových děl, najdete je srozumitelněji a zábavněji podané jinde a to ve filmech nazvaných Perverzní průvodce po ideologiích (po filmech).

07.11.2019 3 z 5

Auťák Auťák Harry Crews

Zajímavá ústřední myšlenka o posedlosti dosáhnout úspěchu a proslulosti za jakoukoli cenu. Zpracování již tak zajímavé není, což může být způsobeno rozsahem knihy a brzkém vyčerpáním nosného tématu. Jako jednohubka na jedno odpoledne to funguje, vyšší ambice novelka nemá.

06.11.2019 3 z 5

Duha gravitace Duha gravitace Thomas Pynchon

Hrátky s historií na Pynchonův způsob. Mnohovrstevnatý příběh s tolika zákruty, až se v nich neznalý člověk může lehce utopit. Zároveň pro mě osobně jeden ze slabších Pynchonů, což je spíše způsobeno mezerami ve vzdělání (mnoho narážek jsem nepochopil) a možná i horší kvalitou překladu (dle různých zvěstí nalezených na webu). Přesto jde o to nejlepší, co postmoderní literatura může nabídnout.

06.11.2019 4 z 5

Pražská noc Pražská noc Pavel Pepperštejn

Slabší než Svastika a Pentagon. Přesto díky poměrně krátkému rozsahu zajímavý pohled na Prahu, nedávnou českou historii a potažmo i slovanství, očima ruského avantgardního autora. Občas příliš pozérské, do sebe zahleděné a na efekt hrající. Občas naopak zábavné propojení témat a prvků, na první pohled neslučitelných. Sečteno a podtrženo průměrné čtení na jeden až dva večery.

06.11.2019 2 z 5