katerinn katerinn komentáře u knih

Hastrman Hastrman Miloš Urban

První část knihy mne okouzlila, jak češtinou, tak návratem do života vesnice před více jak sto lety a lidovými zvyky. Zato druhá, zelené téma současnosti mne neoslovila. První část jsem hltala, druhou nedočetla..

04.08.2018 4 z 5

Anna a král Anna a král Elizabeth Hand

Četla jsem tuto verzi Elizabeth Hand i knížku Zdeňka Čecha Anna Leonowensová a král Siamu. Dostala si mě ale jen tato. Líbily se mi dialogy Anny a krále, které nepostrádaly chytrost, ani chemii a jiskření. Držela jsem jim palce, ale někdy osud chce jinak.. Jak by řekl král Mongkut, "cesty podnikáme kvůli putování, ne kvůli cílům"..

02.08.2015 4 z 5

Dopisy Ottle a rodině Dopisy Ottle a rodině Franz Kafka

Jsem ráda, že se dochovala korespondence Franze Kafky a my můžeme nahlédnout do jeho nejintimnějšího soukromí a porozumět jeho citlivé a mnohdy rozpolcené duši.
Tato knížka vykresluje krásný sourozenecký vztah. Ottla byla Kafkovi nejbližším člověkem, kterému se svěřoval (jako první se jí svěřil se svou nemocí), a které bezmezně důvěřoval.
Na začátku knihy jí ještě Kafka bere jako svou malou sestru a píše jí s humorem a ironií sobě vlastní.

"Milá Ottlo, pracuj prosím pilně v obchodě, abych si tu mohl bez starosti dobře užívat.. Tvůj Franz -Riva, 7/9/1909-

"Pozdravuje Tě pampeliškový salát." -Karlovy Vary 13/5/1916-

Později se vztah vyrovná a oba dva se stávají vzájemnou oporou. Franz se svěřuje se svým osobním životem, láskami i problematickým vztahem k otci, Ottle radí a pomáhá, popisuje své myšlenky a náhledy na život.
Kdo si přeje poodhalit tajuplný a mnohdy zádumčivý svět Kafky, tomu jeho korespondenci vřele doporučuji.

21.10.2013 5 z 5

Proč muži milují potvory a hodným holkám zůstanou oči pro pláč Proč muži milují potvory a hodným holkám zůstanou oči pro pláč Sherry Argov

Tenhle žánr jsem vždycky brala jako "příručky Bridget" a vyhýbala se jim obloukem.. až jednou jsem kápla právě na tuto v knihovně a tak jsem jí, trochu se studem, předala paní knihovnici.. Nečekala jsem od ní moc, ale chachá to jsem se spletla. :)
Knížka je psaná s humorem a výborně jsem se u ní bavila. Autorka uhodila hřebík na hlavičku. Nejde o žádnou potvoru, jen o milou holku co má zdravé sebevědomí a hrdost, nenechá sebou zametat a zároveň nechce být partnerovi koulí u nohy. I když se některé rady musí brát s nadhledem, doporučovala bych tuto knihu každé dívce pro zamyšlení.. (Druhý díl jsem si už rovnou koupila)

14.08.2013 4 z 5

Poslední tajemství Leonarda da Vinciho Poslední tajemství Leonarda da Vinciho Ángel Gutiérrez

Zajímavá kniha. Doporučuji všem milovníkům historie, záhad spojených s Turínským plátnem, těm kdo by rádi nahlédli do Leonardovi dílny a zároveň se prošli tajnými chodbami kláštera templářských rytířů a středověkých mučíren..

"Bratr Bartolomé byl znovu mučen. Jeho utrpení bylo tak kruté, že samotní kati se divili, co všechno jeho tělo vydrží a jak se brání vzdát se života. Rány byly tak vážné, že jen zázrak by mohl zastavit nevyhnutelné. A ze své zkušenosti věděli, že tento typ zázraku se obvykle nekonal.
Kardinál neuspěl. Snad byl k němu příliš tvrdý. Měl by ho propustit, protože jeho smrt byla jistá a nevyhnutelná, v každém případě, zemře-li v důsledku procesu, stane se mučedníkem a Pán mu otevře svou náruč.
Proto inkvizice vždy konala dobro."

10.08.2013 4 z 5

Lovec draků Lovec draků Khaled Hosseini

"Pro tebe třeba tisíckrát.." Poutavá, dojemná knížka..a hezký je i film..

23.05.2013 5 z 5

Anna Elliotová Anna Elliotová Jane Austen

Jane Austen miluju, ale do tohoto jsem se vůbec nemohla začíst. Po několikerém pokusu, že se příběh rozjede, jsem knížku poprvé odložila jako nedočtenou.

02.01.2024 2 z 5

Hruška v poli Hruška v poli Vlasta Javořická

"To nevíš, co ve svej moudrosti s tebou zamejšlí. Třeba ti dal nepohledný tělo, aby moh tě ustanovit k inejm a lepším věcem. Že máš zmrzačený tělo, proto můžeš bejt na duši veliká a hezká. A kdoví, co máš dobrýho tu vykonat.
Krása tělesná nejni dycky darem tím nejlepším.."

05.05.2021 4 z 5

Malá encyklopedie Vánoc Malá encyklopedie Vánoc Valburga Vavřinová

Krásná knížka, která mě navodila tu pravou kouzelnou atmosféru Adventu a naučila se dívat na Vánoce očima našich předků..

25.12.2020 5 z 5

Anna Leonowensová a král Siamu Mongkut Anna Leonowensová a král Siamu Mongkut Zdeněk Čech

Hlavní představitelka byla v této knize i na mě vykreslená moc sebevědomě, její oslavné komentáře na svou osobu a krásu mi kazily dojem z příběhu. Nenašla jsem tu krapet romantiky ani žádný skrytý platonický vzth mezi Annou a králem. Ale možná je to způsobené tím, že jsem ji četl hned po verzi od E.Handové.

02.08.2015

Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

silná kniha, líbila se mi zejména poválečná část pochodu na Pohořelice a život na statku. To jsem doslova zhltla jedním dechem.

Podobný žánr: Jakuba Katalpa - Němci

03.06.2013 5 z 5

Alchymista Alchymista Paulo Coelho

„Srdce umírá strachy už jen při pomyšlení na lásku, která zmizí navždy, na okamžik, který nesplní očekávání, na poklad, který místo aby byl nalezen, zůstane navěky skryt v písku. Protože když k tomu dojde, srdce nakonec velice trpí.“

Má první knížka od Coelho.. Zamilovala jsem si jí, citáty, myšlenky, zůstane moji oblíbenou. Po četbě jeho dalších knih mi přišlo, že Coelho si založil byznys na vykrádání myšlenek jiných a jeho knihy jsou stále jedno a to samé, pořád dokola..

23.05.2013 5 z 5

Svět podle Garpa Svět podle Garpa John Irving

Krok vedle.. Snažila do knihy začíst..a to několikrát..nešlo to.. Tuto knihu si lidé buď zamilují, nebo je nechá chladné.. Bohužel patřím do té druhé skupiny. Nezanechala ve mě vůbec nic

21.05.2013 1 z 5