Kateriska Kateriska komentáře u knih

A tak mi unikají A tak mi unikají Beth Revis

Svým způsobem velmi smutná novela. Bylo mi líto Seléné. Beth Revis nám na pár stránkách ukazuje to, jak se člověk může navždycky změnit...

27.07.2014 5 z 5

Stoletý stařík je kniha, kterou jsem si doslova vysnila. Velmi se mi líbila anotace a samotný název. Před tím jsem přečetla Analfabetku a musím říct, že Stařík se mi líbil méně. Je to tím, že by prospělo, kdyby kniha byla kratší. Občas je děj vcelku zdlouhavý. Některé pasáže mě nebavily, některé ano. Občas jsem se těšila, až konečně tu kapitolu budu mít za sebou. Musím se přiznat, že jsem se asi po půlce díla velmi těšila, až dospěji k samotnému konci. Jonas Jonasson píše neobvyklým a zajímavým stylem a jeho myšlenkové pochody v knize jsou originální. Před Analfabetkou jsem žádnou podobnou knihu v životě nečetla. Byla to příjemná "sprška" jiného příběhu, než na které jsem zvyklá. Přesto musím Staříkovi dát pouze tři hvězdičky za to, že v knize pro mě převažovalo více zdlouhavých pasáží. Zdá se mi, že druhá kniha Analfabetka je vyspělejší a pro mě dějově hezčí a lepší. Těším se na další knihy od tohoto autora a přeji mi plno dalších svěžích nápadů, které obzvláštňují současnou literaturu.

04.07.2014 3 z 5

Hamlet Hamlet William Shakespeare

Klasika od Shakespeara, kterou jsem přečetla z donucení.

31.05.2014 3 z 5

Aliance Aliance Veronica Roth

Když na vás na sociálních sítích a dalších webech "vykouknou" spoilery, je opravdu těžké si samotnou knihu užít. Přestože jsem věděla, že konec je nečekaný, dílo jsem si vychutnala a nemohu se s celou trilogií rozloučit. Aliance se od Rezistence liší nejen tím, že autorka vyspěla a konečně vrátila samotné Tris tu jedinečnou osobnost, která jako by v druhém díle naprosto zmizela. Myslím, že změna stylu psaní kapitol knize jen prospěla a zdramatizovala ji. Aliance má ten nejdůstojnější konec, který mohla mít.
V komentáři na Rezistenci jsem se obávala toho, co Aliance přinese. Přinesla toho hodně. Autorka zdaleka nemá úžasný styl psaní, ale lepší se. Pět hvězdiček by bylo moc, za již zmíněný důstojný konec dávám čtyři hvězdičky. Přesto bych ale chtěla ještě jednu knížku, což se mi asi nesplní.

28.05.2014 4 z 5

Černošský Pán Bůh a páni Izraeliti / Starej zákon a proroci Černošský Pán Bůh a páni Izraeliti / Starej zákon a proroci Roark Bradford

Kniha se četla lépe, než jsem očekávala :-)

10.05.2014 4 z 5

Utrpení mladého Werthera Utrpení mladého Werthera Johann Wolfgang Goethe

Od této knihy jsem očekávala mnohem víc. Dílo bylo nezáživné a téměř bez děje. Věřím, že někomu se tato kniha moc moc líbí, ale u mě tomu tak opravdu nebylo. Jedna hvězdička za pár hezkých pasáží v knize.

24.04.2014 1 z 5

Velký Gatsby Velký Gatsby Francis Scott Fitzgerald

Knihu jsem si chtěla už delší dobu přečíst. Film jsem zatím neviděla, ale chtěla bych se na něj podívat. Kniha je docela krátká, ale je psaná velmi náročným stylem, který určitě nesedne každému. Ukazuje na klasické chování lidí. Na jejich ješitnost a závist. Možná se někomu bude zdát, že je to bezchybný svět bohatých, ale není tomu tak. Pod vším pozlátkem je holá beznaděj a prázdnota.
Od Velkého Gatsbyho jsem čekala rozhodně víc. Postavy jsou zajímavé, ale jejich osudy měly být ještě více rozvinuty. Také se mi zdá, že jsem k tomu příběhu nedospěla a moc ho nechápu. Bude určitě stát ještě jednou za přečtení, ale nyní dávám pouze tři hvězdičky.

17.04.2014 3 z 5

Panika Panika Lauren Oliver

Lauren Oliver je zajímavá autorka. Každá její kniha je jiný literární žánr. Chvíle před koncem se mi nestrávila zrovna nejlépe. Delirium byla jedna z nejúžasnějších knih, které jsem kdy četla. Tam se autorka vrhla i do pokračování a kvalita trilogie se postupně snižovala. Zdá se mi, jako by se Lauren ještě nenašla. Velmi ráda popisuje zajímavé detaily příběhu, což dělá málokdo. Rozsáhle popisy prostředí v Panice ale nevylepší plytkost příběhu.
Je to příběh o lidech, kteří jsou ochotni riskovat. Možná to trošku připomíná Divergenci, ale není tomu tak. Tady se nejedná o žádnou válkou proti společnosti, ale o riskování a životech obyčejných dnešních lidí. Ústřední postavy jsou zajímavé, každá je jiné povahy. Oliver z zajímavých charakterů postav moc nevytěžila. Stále ji spíš zajímají okolní popisy, než ústřední „hrdinové“. Když už se na stránkách objeví nějaká akční scéna, je to odbyté a rychlé. Konečný citát, „že vždy bude světlo“ konfrontuje s postavou Dayany, které Panika vzala nohy.
Podle mého je soutěž Panika vcelku reálná, ale hloupá. V knize se objevuje blbost dnešní doby, kdy lidé chtějí všechno a jejich tvrdohlavost nezná mezí.

08.04.2014 3 z 5

Zaslíbení Zaslíbení Alexandra Adornetto

Knihu jsem si koupila už asi před rokem a dlouho jsem se do ní nemohla pustit. Teď jsem se k ní konečně dostala a jsem překvapená, vzrušená a ohromená. Australská spisovatelka se ve svém psaní od prvního dílu opravdu zlepšila. Děj je strhující a napínavý. Stále se něco děje.
Kniha má jednu malou nevýhodu. Zdá se mi, že je nedokončená. A já marně toužím po dalším díle.

18.03.2014 5 z 5

Už je tady zas Už je tady zas Timur Vermes

Tato kniha obsahuje varování, že lidé jsou stále bezmocní a zmanipulovatelní. Rozhodně stojí za přečtení.

16.02.2014 4 z 5

Sophiina volba Sophiina volba William Styron

Rozsáhlé psychologické dílo, které odráží nejen hrůzný života za druhé světové války, ale i další příběhy, které postavy v knize navzájem propojují takovým neobyčejným způsobem, že se dostanou čtenáři pod kůži a jen tak na ně nezapomene. William Styron napsal román takovým stylem, že do svého Stinga vložil tolik života a citu, což dokáže jen málokdo.

11.01.2014 4 z 5

Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Krásná knížka, která obsahuje plno nádherných myšlenek. Toto dílo by si měl přečíst každý člověk. Malý princ je ztělesněním čistoty a krásy, přestože vypadá křehce, jeho myšlenky jsou stejně silné jako jeho víra. Je to kniha, kterou jsem si měla přečíst už jako dítě. Na můj vkus, je Malý princ moc krátký a tak mu uděluji čestné čtyři hvězdy. Kniha stojí za další přečtení, tak snad se k ní ještě někdy vrátím a třeba své hodnocení zvýším na pět hvězd :-)

01.01.2014 4 z 5

Lakomec Lakomec Molière (p)

Lakomec je klasika, která se mi ale líbila méně než Tartuffe.

06.10.2013 4 z 5

Dlouhý pochod Dlouhý pochod Stephen King

I přes to, že se to King pravděpodobně ani nechtěl, vypráví knihu velmi emotivně. Není to příběh, který se bude líbit každému, ale mě to docela dost chytlo a rozepsala jsem se v recenzi na tomto webu.

13.07.2013 4 z 5

Simpsonovi - Komiksový úlet Simpsonovi - Komiksový úlet Matt Groening

Líbilo se mi to méně než Komiksový nářez, ale přesto je to stále čtivé a i zábavné. Simpsonovi v podobě seriálu pro mě budou ale, co se týče humoru a příběhu, vždy na prvním místě.

29.06.2013 3 z 5

Rezistence Rezistence Veronica Roth

POZOR, OBSAHUJE SPOILERY!

Když jsem dočetla Rezistenci, nevěděla jsem, co si o tom mám myslet. Jestli si ze mě autorka střílí nebo ne.
První díl jsem přečetla jednim dechem. Nejednalo se o příběh podobný mým oblíbeným Hunger Games a za to sem byla ráda. Těšila jsem se na druhý díl jako malé dítě a napjatě očekávala, až mi dojde. Bohužel tahle kniha byla pro mě jedním z největších zklámání.
Není pochyb o tom, že autorka vymyslela spletitý a záludný příběh. V Rezistenci přibývá plno nových postav, které jak rychle přicházejí, tak většina z nich i rychle odchází. Samá akce, autorka nám neumožňuje skoro žádná zastavení. Oproti Diveregenci, která byla hezky vyvážená, druhý díl zachází do extrémů, do tech válečných a brutálních extrémů. Ale dost postav jsem si oblíbila (třeba Johannu, Fernanda ale třeba i Marcuse a zlou vůdkyni Sečtělosti). V oblibě mi zůstal i Tobias. Tris autorka občas ztvárňovala jako zoufalého psychopata, co mění své názory a to se mi nelíbilo. Jinak ale Tris mám vcelku pořád ráda. No, a na konci se dozvíme, že izolovat Chicago byl promyšlený plán pro lepší budoucnost. Kolik lidí bylo nutno obětovat pro nalezení pravdy? Jistě, jak odhaduji, celá trilogie bude mít určitě happyend, aby autorka potěšila fanoušky.
Druhý díl se od toho prvního prostě strašně liší. Stále ale doufám, že třetí díl zakončí ságu alespoň trochu důstojně.

14.11.2012 3 z 5

Virus Virus Kathy Reichs

Kniha, která se mi opravdu líbila. Autorčin počin pro mladé se povedl na jedničku!

16.08.2012 5 z 5

Dokonalý pár Dokonalý pár Ally Condie

Po přečtení Hunger Games a Divergence, jsem se rozhodla, že si přečtu i toto. Anotace mě zaujala, obálka také, tak proč po knize nesáhnout. Zpracování tématu mě ale místy nudilo a tak jsem se obtížně prokousávala až k samému konci dílu. Pro mě to byla slabší kniha, nic moc náročného, příběh jehož zpracování balancuje přesně na rozhraní dobrého příběhu z budoucnosti, kdy hlavní hrdinka vyvolává revoluci jako jsou Hunger Games a plytkého dívčího románu. Další díl si pravděpodobně přečtu, protože se má ještě příběh jak rozvíjet, ale i tak bych tohle doporučila radši dívkám co nemají za sebou Hunger Games. Uvidíte, že je to jen malá náhražka báječné trilogie.

18.07.2012 3 z 5

Odhalení Odhalení Melissa de la Cruz

Odhalení bude překvapivé a bolestivé...
Po připomenutí postav a dalšího, na co bychom mohli z přestávky bez této série zapomenout, se rozjíždí další příběh mezi dvěma milenci, zuřivou a neohroženou Mimi a Bliss se pomalu ale jistě dále dostává do popředí příběhu a tak má Odhalení dvě ústřední postavy - Schuyler a Bliss. Zatímco Schuyler se musí rozhodnout, jestli bude o lásku Jacka bojovat, nebo zůstane se svým Oliverem (je to těžké, protože oba miluje stejně), Blissina pravá duše se odhaluje ke konci knihy. Všechny otázky ale zatím zoodpovězeny nebudou.
Líbí se mi jak spisovatelka cestuje po různých koutech světa (mohu prozradit, že nezůstaneme jenom v New Yorku, ale vydáme se i do Evropy a Jižní Ameriky). Příběh je ale až na koncovou část, tím slabším, co autorka napsala. Stále jsou zde rozhovory, které nikam vlastně nevedou a občas šíleně vášnivá láska mezi Jackem a Schuyler (teda občas mi to už přišlo vážně přehnané). Na konci se Schuyler sice rozhodne, koho si vybere z obou mužů, ale nevím jestli jí tento výběr vydrží i v dalších dílech. Uvidíme...
Dala bych tři hvězdičky, ale přidávám tu čtvrtou za nádhernou obálku a zpracování písma v kapitolách. Těším se na další díl, i když tuším, že se ho dočkáme za trochu delší dobu.

P.S. Stále se v knize objevují dopisy, přepisy... Nejsou podle mě úplnou součástí textu a trochu mi vadí, protože odvracejí moji pozornost. V nějakých částech jsou ale i součástí dalšího textu.

11.06.2012 4 z 5

New York New York Edward Rutherfurd (p)

Pan Edward Rutherfurd je orpavdu obdivuhodný autor. Jeho knihy jsou nadprůměrně obsáhlé. New York není kniha o nezáživné historii New Yorku. Je to obsáhlý, krásný román, který proplétají osuhy několika rodin. Je zde napětí, přátelství, láska... Je to nádherná a hlavně čtivá kniha!

01.08.2011 5 z 5