Katte192 Katte192 komentáře u knih

Všechny malé zázraky Všechny malé zázraky Jennifer Niven

Prvnich par stranek me malem az odradilo pokracovat cist. Prisly mi zmatene, neprehledne... pak jsem ale "pochopila" jak "to basnik mysli" a knizka me pohltila do toho meziprostoru nerealne reality, kdy zijete pribehem na strankach a citite s hlavnimi postavami. Kniha je magicka. Me si ziskala. Verim ze si ziska i jine. Je to pribeh s hlubokymi osobnimi koreny, pribeh jez nema jen "pobavit" ale hlavne pomoci.

citace z knihy: "V tu chvili si uvedomuji, ze neni dulezite to, co si vezmete, ale to, co zanechate."

A kniha ve me rozhodne neco zanechala. Finch skrze svoji smrt dal novy zivot Violet. Mozna ne lehky, ale novy.

Pevne verim, ze si kazdy jednou uvedomi, ze v lidech zanechavame stopy. Ze jim ublizujeme ale i pomahame. A ze bez "ublizeni" bychom nikdy nemohli rust.

Pak jak sama autorka zminuje ve sve poznamce:

"Pokus si myslite, ze je neco spatne, mluvte o tom, Nejste sami."

Proste kniha jez by si mel precist kazdy a vyslouzila si aspon u me zarazeni mezi knihy s velkym K.

12.06.2017 5 z 5

Gender Queer: Autobiografie Gender Queer: Autobiografie Maia Kobabe

Jedna z těch za mě zajímavějších knih na toto téma... díky že se píšou!! Podle mě to skutečně může pomoct Právě těm, kteří hledají

12.05.2023 5 z 5

Nimbus Nimbus Neal Shusterman

Kdo by to byl čekal že druhý díl je lepší než první! To tak často nebývá! Už sháním poslední a modlím se, že nezklame!

12.07.2021 5 z 5

Malý život Malý život Hanya Yanagihara

Protože je prostě hustá. To se nedá víc komentovat. Musela jsem ji několikrát odložit, protože se mě neskutečně dotýkala. Děkuji, že něco takového vzniklo a já měla tu možnost si to přečíst.

31.05.2019 5 z 5

Na lovu Na lovu Meagan Spooner

Něco tak magického, jsem už dlouho nečetla. Ten nádech, ta slova, způsob jak celý svět funguje a mluví ze stránek. Zkrátka jsem se do této knihy zamilovala. Nemohu jinak.

07.04.2019 5 z 5

Tatérka Tatérka Alison Belsham

Některé kapitoly bych klidně celé vyškrtla, přišly mi zbytečné... Ale zas nechme autorce, že je to její prvotina,má podle mě hodně na čem pracovat. (Spojler nespojler) Především... Vrah? Come on nějaká motivace, důvod? Cokoli? Proč? Kde?... Marni byla DO-KO-NA-LA co si budeme :) Francis trubka a Pepřík zlatíčko. Doporučila bych knihu dál? Eee ne... Znám o hodně hodně lepší. Kdyby mi bylo pf 13 a je to má prvního detektivka ou to je jiná story. Každému se líbí něco jiného. Takže za mě... Ne děkuji, ale názor si nakonec musí každý udělat sám

09.12.2018 2 z 5

Pět jazyků lásky Pět jazyků lásky Gary Chapman

Vlastně se divím... Že tohle někdo nezná.. Nemyslím knihu ale její obsah... Já to četla a říkám si, jaká je klika že mám doma někoho, kdo tohle všechno chápe. Pevně věřím, doufám a držím palce všem, kdo se pokusí své vztahy napravit a vnést do nich trochu krásy.

27.12.2023 5 z 5

Tamařino souhvězdí Tamařino souhvězdí Anna Musilová

Nemyslela jsem si, že tohle řeknu, ale DOPORUČUJI. Černooká (autorky první kniha) mne totiž nějakým způsobem zklamala. Vím, že knihy by se neměly "srovnávat" a každá je jiná, protože autor je jinde. Tedy - Tamařino souhvězdí - je neskutečně plynulá symfonie vět a situací. S lehkostí a nadhledem se zabývá snad tím nejsložitějším, co člověka VŽDY potká (nebo již potkalo) LÁSKA, ale ta PRVNÍ, ta kterákoliv tak zaplní naše tělo, že nevěříme ničemu a nikomu, že bychom kdy mohli milovat někoho jiného nebo nedej bože někoho jiného a víc! Kniha, která vypíchne fakt, že se "můžeme hledat" klidně ve 30 nebo v 90 letech, protože život je hledání (nejen skrz hledáček foťáku). Příběh, který je jiný, netuctový (duhový!!) a omamný svou atmosférou, kde si doslova do poslední stránky říkáme "a proč se ta kniha jmenuje takto?" Já tam čekala tu pointu, ale i tak mě mile zahřála na srdci. Lidé - tátové nebo mámy - to vždy mysli dobře a někdy, to myslí tak dobře, že nám tím dělají zle. Omluvme je za to - milují a učí se stejně jako my. Nakonec, děkuji Tamaře, za upřímnost a snahu. Za to, že díky ní, vznikla nejen série fotografií ale hlavně tato kniha. Přidám na seznam "doporučuji" a jdu hledat další knihu, která mne takto obejme (i když, stejně jako Liv pochybuji, že toho někdy bude nějaká jiná možná tak, jako právě tahle...)

23.08.2020 5 z 5

Město duší Město duší Martina Čekalová

Rozhodně zajímavé čtení. Takhle bych začala. Úvod knihy byl pomalejší, ale jakmile jsem se začetla... Mám otázky... what? (Pozor malinké spojlery) Christian - dopis - cože? Otec je kde? Rada dělá co? Doktor zjistil co?... Mhh mladá autorka nechává čtenáře čekat... Odvážné - protože druhý díl musí být bomba, jinak to bude velká prohra. Držím palce a pěsti a opravdu doufám, že bude bomba, protože mladé autory obrovsky potřebujeme. Doporučuji, protože to má nápad. Protože to je čtivé a protože fandím každému, kdo se nebojí jít (jak se říká) s "kůží na trh" :)

14.05.2020 4 z 5

Na hraně Na hraně Bára Vencálková

Nádherná cesta životem, po papíru, mezi řádky. Nevím kolik rožků jsem zohýbala, ale bezpečně vím, že za každou stránu jsem Báře vděčná.

30.07.2019 5 z 5

Je to jinak, mami Je to jinak, mami Tamara Tainová

Ovšem tak toto byla fakt jízda! (ježiš pardon obsahuje spojlery) Hodně si držím palce abych nebyla až moc upřímná a ironická, protože toto mě vážně rozsekalo. Člověk co si na knihu nechá napsat (ok to asi není rozhodnutí autora... ale come on!) ROMÁN KTERÝ BOŘÍ MÝTY O GAYÍCH - to vážně?! Bože to je jedno klišé za druhým. Tato kniha neměla za a) vůbec vzniknout a za b) měla protože to je odstrašující případ jak se KNIHY ROZHODNĚ PSÁT NEMAJÍ. Okej začnu první stránkou která mě rozhodně chytila za srdce, protože (oh šok já vím) chlapec se rozchází s chlapcem, protože se bude ženit! No tak samozřejmě! Jste v šoku stejně jako já, že? No to pozor! Jdeme hned na další! Jak gay (evidentně!) léčí své zlomené srdce? Ano, jde si vy****t mozek z hlavy s random chlapama do gay baru! No pak si jako tak vlastně náhodou najdeme Michala a hrozně to nikomu neříkáme, hlavně ne mámě, protože ji nechceme zničit život a babičce už vůbec ne, protože tu by to rovnou zabilo, že jo? Taky si děláme prdel ze šéfa a jo, zapomněla jsem zcela na to, že Michal je doktor a rozhodně se nemůže vyoutovat protože JE DOKTOR a v práci by ho nejspíš ukřížovali a rozhodně nepustili k pacientům, protože by je mohl nejspíš nakazit, zahryznout nebo bůh ví co by jim mohl provádět, že? Tak přeci jen je to GAY takže - uuuufff jeden nikdy neví milé děti. Už máte strach? No já rozhodně měla u každé další stránky co na mě ještě vypadne. No jasně, kámoše zflákal fotr protože ho načapal s přítelem, logicky. Taky máma chodí s týpkem co ji mlátí, tak je lepší mít chlapa co ji mlátí než nemít nic. Babičku z toho všeho klepne a umírá. Možná je to pro ni lepší, protože nemusela být svědkem konce knihy a to tedy že chlapec Marko - ano ten co se s hlavním hrdinou rozchází hned na první stránce protože se bude ženit - se vrací na scénu a hrozně lituje svého činu a opuštění své životní lásky. Proč že ho vlastně opustil? Ježiš no jasně že si jen neuvědomil ŽE JE GAY! Takže ho chce zpátky, pak se jde pomlátit s Michalem, nebo spíš Michal s ním protože ho to sere a Michal (uch ouvej nebohý doktor) padá na schody a celá kniha končí tím že Michal umírá a všude je krev. Happy end a end of story. Teda pardon - Srdceryvný a hluboký epilog, "zamyšlení se nad životní větou co doktor kdysi pronesl o smrti." And now end of story. Děkuji za knihu a pohlednutí na to, jak se rozhodně LGBTQ+ knihy psát nemají. U této mě bolela každá stránka, protože nejen že to je výsměch, ale nebojím se říct urážka. Srovnávání leváků a homosexuality byl podle mě strop... jeden z mnoha. Okej, už se dál rozepisovat nebudu. Za mě, jedna z nejhorších knih v této kategorii. Opravdu je mi to líto a opravdu mě celá kniha neskutečně mrzí. Bohužel. (PS: Hezky poprosím všechny, kdo právě na tento druh literatury zanevřeli, běžte si přečíst Zlodějku, Líbali jsme se, Dám Ti Slunce...)

04.06.2019

Vražedná lhůta Vražedná lhůta Andreas Gruber

Před dvěma měsíci... Před pěti dny... Před týdnem.... Tohle se mi v knize vždy šíleně plete a nemám tento typ četby moc ráda. Bylo pro mě tak neskutečně těžké se začíst a sledovat "kde zrovna jsem" a postavy se mi fakt pletly. Nakonec ale vlastně lepší krimi.

13.07.2024 4 z 5

Než vystydne káva Než vystydne káva Tošikazu Kawaguči

Vlastně hezká myšlenka - budoucnost ani minulost se nezmění... ale lidé ano. Nějak jsem se neuměla začíst. Neskutečně se mi pletly postavy... vždy mám problém se jmény, které začínají na podobná písmena a jsou podobná... no. Další knížky asi číst nebudu a tohle byla taková četba do metra cestou do práce a z práce.

06.06.2024 2 z 5

Černé léto Černé léto M. W. Craven

Za mě horší než první díl... Nevím nějak se mi nešlo začíst a pak se to táhlo... Ale jako asi pointa dobrá jen po prvním dílu taková slabota...

24.05.2024 4 z 5

Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Martin Moravec

Číst to s přítelkyní doktorkou byl zážitek na minimálně 10*! Knihu mohu jedině doporučit :)

01.01.2024 5 z 5

Silo Silo Hugh Howey

(SPOILER) Na tuhle knížku jsem se vyloženě těšila ale zklamala mě na plné čáře... Ze začátku to bylo docela zajímavé, zajímavý svět a docela nečekaný zvrat ve vnímání onoho světa ale pak se to strašně táhlo, nic se tam nedělo pořád jen chodili o x pater nahoru a o x pater dolů a četli pravidla a nevím co dalšího a byla vzpoura a nebyla vzpoura a nakonec se člověk ani nedozví proč jsou v silech, kdo je tam postavil a co se teda venku vlastně stalo. Pardon ale za mě konec knihy bez rozuzlení nebo nějaké pointy. Chápu že natahovat čtenáře ať si přečte další díly ale tohle mi nějak nesedlo. Za mě jedna z těch o dost slabších dystopií.

03.07.2023 2 z 5

Supertajný seznam věcí Supertajný seznam věcí Theo Addair (p)

Dotčeno prakticky z den. Konečně knížka, která nemá jako ústřední téma duhovou postavu ale prostě ji tam má. A dokonce transgender! Woohoo děkuju! Plus je milá, vtipná - dobře asi víme jak dopadne a jak bude probíhat - ale vadí to snad? Je úžasné číst něco tak milého a zároveň důležitého. Za mě tohle Theo napsal božsky a jsem mu za to šíleně vděčná. Děkuju a obrovsky doporučuji všem. 5/5

02.10.2021 5 z 5

Na co slova nestačí Na co slova nestačí Brigid Kemmerer

"Není to můj otec, je to můj táta."

27.11.2020 5 z 5

Pět kroků od sebe Pět kroků od sebe Rachael Lippincott

Za ten konec, konečně to někdo pochopil.

24.08.2020 4 z 5

Pátá oběť Pátá oběť Jonathan Dylan Barker

Neskutečně překombinovane... Bohužel. Nebo díky bohu? Poslední díl si 100% přečtu ale tento mě... Zklamal? Nedokázala jsem se orientovat ve všech jménech a postavách. Udržet se v ději mi dělalo potíže. Kdo je kdo? Kde? A proč? Aha tohle jméno jsem už slyšela. Jo to docela dává smysl... Zahlcena informacemi... Ano čtivé ale zmatené. Ano líbilo ale jsem v rozpacích.... První díl byl BOŽÍ a tento po něm prostě zklamání... Přesto jsem velmi zvědavá na ten poslední.

19.04.2020 3 z 5