Katuska88 Katuska88 komentáře u knih

Na ostrově Na ostrově Tracey Garvis Graves

Kniha se mi moc líbila.
Určitě příjemná oddychová četba, která je velmi jednoduše psaná. Rychle vás vtáhne do děje.
Neměnila bych.
Sice tam bylo pár věcí "trošku přitažených za vlasy", ale zase jsem si říkala, že ano, nějaká pravděpodobnost by tam byla.

15.06.2014 5 z 5

Zabiják Zabiják Émile Zola

Tohle byla bomba, která ve mne zanechala veliký dojem.
Když se k ní posadíme s tím, že je psána naturalistickým autorem, a tím si uvědomíme, ze které je doby a proč je psána právě tak, jak je psána (občas zdlouhavé detailní popisy), tak si myslím, že nikdo nemůže říct, že je nudná.
Je velmi nadčasová a platná i pro nás v naší době.
Takže opravdu parádní čtení, až z toho mrazí.
Doporučuji k přečtení a kdo má před sebou maturitu a povinnou četbu, tak tuhle si tam určitě zařaďte.

17.02.2014 5 z 5

Talisman Talisman Nicholas Sparks

Líbil se mi styl psaní, jakou čtivou formou autor píše. Je to první kniha od Nicholase Sparkse, kterou jsem přečetla a byla to moc příjemná odpočinková četba. Určitě si přečtu i nějakou další, když se k ní dostanu. Tak a teď se mohu s klidným svědomím podívat na film. :)

03.02.2014 5 z 5

Bídníci I. Bídníci I. Victor Hugo

Knihu jsem četla ve druháku v rámci povinné četby, ale musím říct, že mne svým způsobem uchvátila. Minimálně je to jedna z těch mála knih, které si ze školy pamatuji. Osobně ji řadím mezi ty, které za to opravdu stojí. Je to ale poměrně náročné, pokud se rozhodnete ji přelouskat opravdu celou.
Místama jsem hodně pokoušela samu sebe, že ty popisné pasáže na 20-30 stran opravdu přeskočím, beztak jsem je po dvou nebo třech stránkách nevnímala a těšila se, až budou za mnou, ale příběh a děj...ten za to stál. To se mi opravdu zalíbilo.

07.01.2014 5 z 5

Manželská smlouva Manželská smlouva Jennifer Probst

Taková opravdu příjemná oddychovka. Dobře se četla a připadala mi hrozně krátká. Nic náročného v tom opravdu nehledejte, ale bylo to fajn.

04.01.2014 4 z 5

Debdás / Provdaná Debdás / Provdaná Šaratčandra Čattopádhjáj

Knihu jsem přečetla, abych trošku přičichla k indické kultuře. Místo toho jsem však objevila předlohu pro nejčastější indický filmový scénář.
Toto poznání mne obohatilo. Uvítala bych nějaké poznámky pod čarou nebo vysvětlivky. Pro čtenáře, kteří nemají přehled o indické kultuře nebo společnosti je to místy poměrně náročná četba. Je tam pro nás Evropany dost neznámých náboženských, ale hlavně kulturních odkazů.

25.05.2019 4 z 5

Hříšné Hříšné Sara Shepard

Kniha je zajímavá stále tím stejným tématem, jako předchozí díly. Bohužel už mi to pomalu začíná připadat jako pořád to stejné dokola. Chybí originalita. Nejspíš už nebudu číst další díly.

01.04.2019 4 z 5

Dokonalé Dokonalé Sara Shepard

Opravdu mne zajímá, kdo je A a jak to dělá, jinak bych možná asi nečetla dál.
Kniha se však čte velmi dobře, takže zatím pokračuji, protože jsem opravdu zvědavá.
Chování některých postav je občas nelogické, takže to mi začíná trošku vadit.

22.02.2019 4 z 5

Nevinné Nevinné Sara Shepard

No, upřímně se do toho začínám dostávat a vážně mne začíná zajímat, co bude dál... Otázkou je, jak dlouho mne to bude bavit, pokud rozuzlení přijde až na konci...
Musím hodnotit kladně, i když dívčí pošťuchování, "války" královen krás a "ženské" podrazy mne moc neoslovují. Zápletka je však originální a opravdu by mne zajímalo, jak to záhadná A dělá.

07.02.2019 5 z 5

Srdcová královna Srdcová královna Barbara Cartland

Je to typicky pohádkový motiv, servírující čtenáři to, co je dobré a co špatné a jaké ideální vlastnosti by měla mít dokonalá žena. A ano, konec je předvídatelný a kniha je naivní, ale celkově hodnotím kladně. Velmi nenáročná četba pro romanticky založené dívky, ale vcelku příjemná.

21.01.2019 4 z 5

Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka Harper Lee

Do knihy jsem šla hlavně ze zvědavosti.
Chtěla jsem si přečíst ten literární skvost, o kterém jsem toho tolik slyšela, a na který je tolik odkazů v ostatních knihách. Nechtěla jsem být "neznaboh". No, nechci být velký kritik, ale do prvních cca 250 stran jsem se absolutně nemohla začíst. Měla jsem pocit, že se děj většinou "plácá" od ničeho k ničemu, a tak by se vůbec nic nestalo, kdybych těch prvních 250 stran vůbec nečetla. Nevím, jestli je to tím, že je to psáno z pohledu Jany Luisy (která se podle mne určitě nechová jako klasické osmileté dítě, a co víc, ani nemá slovní zásobu, a ani názory osmiletého dítěte)...nebo čím přesně, ale čtení mne nebavilo. V této době jsem knihu odložila na tři čtvrtě roku. Čekala jsem na proces jak na smilování boží a doufala jsem, že "to" konečně přijde. Přišlo, až ve druhé polovině.
Dětský - naivní pohled na tehdejší společnost a čistota, která z toho vyzařuje, je věc, která vás zaujme, ale jinak to asi není můj šálek kávy. Kdyby byl vypravěčem Atikus, bylo by to asi poutavější. Až na konci jsem pochopila, proč je vypravěčem právě malá Jana Luisa.
Pro všechny, kdo o četbě uvažuje, myslím, že by bylo zajímavé si to přečíst v originále, vzhledem k tomu, že se kniha používá jako mluvnický vzor pro anglicky mluvící mládež. Celkově, nebýt až úplného konce, tak mne kniha moc nenadchla. Ve finále jsem ráda, že jsem knihu přečetla, ale určitě nebude patřit mezi moje oblíbené klasiky.

29.08.2018 4 z 5

Studie v šarlatové Studie v šarlatové Arthur Conan Doyle

Knížka je velmi stručná, ale i přesto jsem se nějak zasekávala v ději. Ani nedokážu určit, čím to vůbec bylo.
Holmes je zajímavá postava a věřím, že v dalších knihách má své kouzlo, ale případ ani zápletka mne moc nezaujala a připadalo mi, že se Sherlock zase tak moc ke slovu nedostal. Pro mne jeho osobnost zatím není dostatečně vykreslená.

12.04.2017 4 z 5

Láska ve znamení zvěrokruhu Láska ve znamení zvěrokruhu Suzanne White

Tak co k tomu říct...
Spisovatelku neznám a také nevím, zda je opravdu uznávaná astroložka.
Podle knihy takto ale nesoudím.
Dostala jsem knihu k Vánocům.
Podle mne je dobrá do knihovny jako "průvodce, kdyby náhodou něco nahlídnout".
Je to zajímavé počtení k večerní diskusi, kde sedíte celá rodina a navzájem si předčítáte pasáže o vašich současných vztazích a bývalých vztazích, občas se nad tím pozastavíte a hledáte, zda na tom něco je či ne, a někdy se tomu zasmějete, ale to je tak to jediné, co může nabídnout. Každá dvojice je napsaná opravdu stručně, někdy až moc, příliš nového se o vztahu s vašim protějškem nedozvíte, a dokonce své osobnostní rysy jsem také hledala marně.
Osobně si myslím, že je to až moc zevrubně popsané "letem světem", a že jakmile píšu o západní astrologii, tak k tomu nemůžu psát i o východní, protože každá je úplně o něčem jiném.

25.10.2016 3 z 5

Praprázdniny Praprázdniny Ivona Březinová

Páni, tak na tuto knihu jsem úplně zapomněla, ale náhodou jsem na ni narazila a vzpomněla si, jak byla úžasná, když jsem ji před cca 15 lety četla.
Asi se k ní budu muset vrátit :)

10.06.2016 4 z 5

Přízrak Přízrak Jo Nesbø

Hole je prostě Hole,
o tom žádná, k tomu se již nedá v deváté knize nic moc dodat,
ale konkrétně tento díl mne zklamal svým obsahem.
Byla jsem zklamaná jednáním většiny postav.
Otevřený konec mne překvapil, je to poprvé, ale celkem mne to mrzí. Kniha přečtená samotná bez návazností nedává žádný smysl.

18.01.2016 4 z 5

Pád Pád Lauren Kate

No, já zatím nevím... Mne zaujal ten "mystický" nápad použití Andělů, ale jinak si myslím, že je spousta pěknějších knih z prostředí sci-fi YA.
Měla jsem velký problém se stylem psaní.
Je to takové neucelené.
V podstatě do teď nevím, o čem to celé je, ale třeba to bude kvůli tomu, že se jedná o první díl.
Za mne prostě tři hvězdičky.

19.06.2015 3 z 5

PS: Miluju tě PS: Miluju tě Cecelia Ahern

Knihu jsem četla na doporučení kamarádky.
Sama pro sebe takovéto a podobné romány nevolím, takže by mne nenapadlo tuto knihu si přečíst.
Jsem za to ráda, že se ke mne dostala, protože to byla úžasná odpočinková četba, kde bylo skvělé vykreslení postav a spousta situací ze života, leckdy humorných a úsměvných.
Kniha je smutná, ale zároveň optimistická.
Když se vžijete do postav, tak i slzička citlivějším jedincům ukápne.
Jednu hvězdičku ubírám za tu idealizaci některých situací, ale jinak určitě doporučím dále...

27.04.2015 4 z 5

Paganiniho smlouva Paganiniho smlouva Lars Kepler

Joona Linna je mým dalším novým oblíbencem. (I když nejsem na blonďáky :-) )
Příběh mne naprosto okamžitě vtáhl do děje.
Moc se mi líbí, kolik postav je do celistvého děje zataženo, ivedlejší postavy jako patologové a další analytici dělají děj ještě více realistickým a vytvářejí kompletní obraz.
Detaily a fakta o hudbě dělají knihu opravdu zajímavou a aspoň trochu "poučnou", že si aspoň člověk nepřipadá, že by četl nějaký brak.
Já jsem byla spokojená. Mohu doporučit.

22.07.2014 5 z 5

Elixír Elixír Alma Katsu

Příběh je zajímavý a určitě svým způsobem originální, ale nějak jsem místy ztrácela chuť číst, takže mi to moc neodsejpalo. Nevím, jestli je to tím, že jsem nebyla dostatečně zaujatá dějem nebo mi vadilo něco jiného, ale každopádně za to ztrácení nítě dávám 4 hvězdy. Co musím opravdu vyzdvihnout je obálka.

16.03.2014 4 z 5

Ráj na dosah Ráj na dosah Táňa Nálepková

Četla jsem už kdysi, chvilku po vydání. V roce 2009. Čtivě psaná kniha. Spíše určená starším ženám. Ale určitě si tam každá najde něco ze sebe.

01.02.2014 4 z 5