Katy_vKnihách Katy_vKnihách komentáře u knih

Vrčící naděje Vrčící naděje Lenka Hnátová

Je to má první kniha tohoto žánru, a asi nebudu úplně ten správný typ čtenáře na tento žánr. Na mě to bohužel neudělalo takový dojem, jak jsem čekala. Oceňuju úžasnou originalitu, je to opravdu příběh nevšední, naprosto originální. Oceňuji, že je kniha psána z mužského pohledu (protože takových knih není mnoho), a hlavně to, že kniha má mlčící "ženskou" hrdinku. Naprosto osvěžující, když jednou ženská postava nezasahuje a nehrotí děj! Ale jinak jsem čekala větší temnotu, vůbec jsem si to představovala trochu víc drsné...netuším, když se řekne postapokalyptická literatura představím si drsnou scénu. Ale hrdina mi tu přišel jako slabý čajíček, kterému ta drsnota dlouho nevydržela, na to jak se prezentoval. Zkrátka nejsem ten typ, co by měl asi tenhle druh literatury číst, ale určitě velkým fantasy čtenářům tohle sedne daleko víc.

10.10.2024 3 z 5

Bitva o Hex Hall Bitva o Hex Hall Rachel Hawkins

Vážně jsem překvapená, jak dobrá tahle série byla. Ani jeden díl neztratil na čtivosti. Závěr se taktéž povedl a opět nechyběla pořádná čarodějnická akce. Všechny tři díly se nesou ve stejném duchu, tady prostě nelze přečíst jen jeden či dva díly. Opravdu doporučuju celou sérii od začátku dokonce. Má to vtip, má to magii, je to lehké, ale i temné. Fantasy jak má být. U mě se to řadí určitě mezi série, ke kterým se ráda vrátím.

08.10.2024 4 z 5

Medvídek na klíček Medvídek na klíček John J. Lamb

I ve velkoměstě jdou řešit zločiny spojené s plyšovými medvídky. A řekla bych ještě lépe než na venkově. Tenhle díl měl tu správnou krimi šťávu, kterou jsem trochu postrádala v předchozích dílech. Spojení medvídků se zločinem tu byl nejvíce uvěřitelný, a podle mě nejlépe vymyšlený. Celkově jsem měla pocit, že se to konečně víc začalo tvářit jako detektivka, než jako oddechovka pro mladší čtenáře. Až u tohoto dílu jsem se dokázala naprosto ponořit do policejní akce, a ta tu byla opravdu ve velkém stylu (hodna San Francisca). Naprostá spokojenost, těším se na završení celé série.

07.10.2024 5 z 5

Václav Neckář: Šíleně veselý princ Václav Neckář: Šíleně veselý princ Václav Neckář

Je to už má třetí biografie o Vaškovi, a musím říct že je ta bezkonkurenčně nejlepší! Nečekala jsem, že autor může do knihy dát ještě něco, co už nebylo řečeno předtím, ale povedlo se mu to. Podle mě se toho v této knize dozvíte úplně nejvíc, ze všech jeho napsaných biografií. Nejen, že tu najdete také nejvíce fotek, ale také několik perliček, které jsem do teď nevěděla. Všechno krásně doplňují rozhovory s lidmi, se kterými Vašek během života nějakým způsobem spolupracoval. Takže si člověk může utvořit názor i z pohledu člověka, který ho zná. Podle mě se to moc povedlo. Nejucelenější, a zatím také samozřejmě nejaktuálnější kniha o Vaškovi, která je k dostání. Krásný dárek k osmdesátinám. Takže pokud váháte, a máte ho rádi, jdete rozhodně do ní.

04.10.2024 5 z 5

Démon z Hex Hall Démon z Hex Hall Rachel Hawkins

Ani druhý díl neztratil nic na čtivosti toho prvního. I když ten první mě strhl o trochu víc (prostředí mi přišlo lepší), tak ani tento díl nebyl vůbec špatný. Žádná nuda, žádná výplň série, jak je to zvykem. Pořád to bylo záživné, stále se zajímavě kouzlilo a stále se vedli bitvy. A budou se vést dál, protože konec druhého dílu nenechá nikoho chladným, a hned si budete chtít dát ten závěrečný. Tahle série je pro mě překvapivě dobrá, a zcela určitě potěší i staršího čtenáře než jen náctiletého.

02.10.2024 4 z 5

Nevítaný host Nevítaný host Shari Lapena

Konečně trochu patřičného napětí v tomto žánru. Sice to trochu trvalo, než mě kniha pohltila, a opravdu "bavit" jsem se začala až v té druhé půlce, kdy to opravdu začalo nabírat na obrátkách, ale jako celkem nejsem zklamaná! Chtěla jsem konečně trochu temnější, propracovanější zápletku. Nic na první pohled jasného...prostě toužila jsem si pořádně zapátrat a být trochu v napětí. Podle mě skvělý thriller u kterého vám jistě bude zima. Prostředí, zápletka, vymyšlené životy hlavních aktérů...všechno mi do sebe krásně zapadlo. Určitě po autorce ještě sáhnu.

30.09.2024 4 z 5

Vánoce v Aspenu Vánoce v Aspenu Carol Higgins Clark

Bylo to takové utahané. Spoustu řečí, málo akce. Opravdu hodně vlažné na to, že se jedná o detektivku. Moc bych to do tohoto žánru nezařazovala, protože si tu prakticky není na čem zapátrat. Všechno to působilo až moc pohodově, ale taky opravdu zdlouhavě a nezajímavě. Styl autorky mi prostě nesedl, a bude mi bohatě stačit tento díl.

28.09.2024 3 z 5

Venkovská vražda Venkovská vražda Frances Evesham

Je to jedna z těch pohodovějších detektivek, jen je na škodu, že u těchto typů knih je ta krimi zápletka opravdu vlažná. Je tam tolik úsměvných a pozitivních věcí, že to člověka odrazuje od toho, aby se pořádně vydal za hledáním vraha. Oddechová detektivka by to klidně mohla být, ale ta krimi linka by tedy naopak měla být o to víc našlapanější a temnější. A tahle zápletka mi navíc nepřišla ani extra reálná. Opravdu trochu zklamání, protože jsem se na knihu hodně těšila. Ale osobně zůstanu jen u tohoto dílu. Ale, pokud máte opravdu rádi pohodové a žádné nervy drásající krimi, a chcete si přes to zapátrat. Jste tu správně.

26.09.2024 3 z 5

Čarodějnice z Hex Hall Čarodějnice z Hex Hall Rachel Hawkins

Čekala jsem jednoduchý příběh pro náctileté, ale ono to bylo celkem dost propracované. A když se to tak vezme, bylo to i celkem temné, a to jsem opravdu nečekala. Ta obálka strašně zavádí. Nenechte se jí odradit, ač je to tedy pro mladší ročníky, a věk hrdinů tomu opravdu odpovídá, tak si myslím, že se v tom najde i dospělý, který má rád čarovné/čarodějnické příběhy. Však Harry Potter byl taky malý kluk, no ne? :) Vypadá to na začátek opravdu dobré série. Po přečtení Ex na koštěti, jsem to od téhle autorky ani nečekala. Ale, tohle je opravdu mnohem povedenější.

24.09.2024 4 z 5

Alcatraz versus ďábelští knihovníci Alcatraz versus ďábelští knihovníci Brandon Sanderson

Upřímně nejsem cílovka, nejsem velký čtenář fantasy, ale mám čas od času chuť uniknout někam úplně jinam, do jiného světa i do jiného žánru. Ale bohužel, tady to na mě nezapůsobilo. On by to byl docela dobře vymyšlený příběh, tím, že jde o sérii je to vlastně všechno v začátcích, ale styl autora mi opravdu nesedl. To promlouvání ke čtenáři skoro v každé kapitole...to tak neskutečně rušilo čtení, že jsem se ani na chvilku do děje nedokázala položit. Možná, že tenhle styl zapůsobí na mladší ročníky, ale bohužel mě to odradilo od dalších dílů. Nechat děj volně plynout, byla by z toho podle mě mnohem lepší kniha.

22.09.2024 3 z 5

Podivná knihovna Podivná knihovna Haruki Murakami

Krátké a zvláštní. Děsivé i úsměvné. Sice nevím, co si mám z téhle knihy tak úplně odnést, každopádně podle mě musí zapůsobit na každého. Člověk by nečekal, že do tak málo stran se dá dost tak moc. Velice čtivé, musíte nad tím přemýšlet. Rozhodně dobře napsáno.

19.09.2024 4 z 5

Mazaný medvídek Mazaný medvídek John J. Lamb

Třetí díl pro mě rozhodně zatím nejlepší v sérii. Zápletka tu byla více propracovaná, nebyla od začátku tak jasná jako v prvních dvou dílech. Mafie to jen zpříjemnila. Zkrátka té krimi linky je tu trochu víc než v předešlých dílech, a to považuji za velké plus. Ale nebojte, i tady se objevují vtipné vsuvky. Já se ani chvíli nenudila. Takže se rozhodně vyplatí přečíst celou sérii.

18.09.2024 4 z 5

Hotel Magnifique Hotel Magnifique Emily J. Taylor

Vymyšleno do nejmenšího fantasy detailu, skutečně se přesunete do děje tak, jako to sám umí hotel Magnifique. Ale i tak, nezapůsobilo to na mě až tak úplně oslnivým zážitkem. Spíš je to ale tím, že takhle "čisté" fantasy jsem ještě nečetla. Vždycky tam bylo něco realistického, a tohle asi nebyl vhodný výběr pro mě osobně. Autorka má jednoznačně velkou představivost a pohrála si s každým detailem. Ale trochu moc se ponořila právě do těch detailů, a trochu méně do větších akcí. Já osobně jsem postrádala nějakou velkou čarodějnickou akci, něco při čem by mi klesla brada. Bohužel, nic takového se neudálo. Trošku moc to viselo na tou sourozeneckém vztahu, až už mi chvílemi hl. hrdinka brnkala na nervy, a bývalo by se to obešlo i bez té romantiky. Ale, to je věc názoru. Rozhodně jestli máte rádi naprosto smyšlené příběhy, díky kterým se můžete dostat úplně do jiného světa, neměli by jste být zklamáni. Za mě 3,5*.

16.09.2024 3 z 5

Probuzení Simona Spiera Probuzení Simona Spiera Becky Albertalli

Překvapivě příjemné čtení! Překvapivě, protože už jsem od autorky dvě knihy četla, a ani jedna na mě neudělala takový dojem, jako tahle. Ač šlo o vydírání, děj byl tak klidný, příjemný a bez dramat, že jsem si ho naprosto skvěle užila. Po sérii detektivek, to bylo hodně odpočinkové, naprosto skvělá kniha na podzim. Určitě u toho vypnete a pobavíte se. Asi se v tom najdou spíše mladší ročníky (kam ale nepatřím), ale myslím, že si to klidně užije i dospělí. Školní prostředí na září je přeci to pravé, ne? A kluci to vždycky obzvláštní takovým tím strašně odpočinkovým kouzlem. Povedená kniha. A teď šup na film :)

14.09.2024 4 z 5

Zátiší Zátiší Louise Penny

Bylo to propracované, bylo to do detailu vymyšlené, navozená úžasná podzimní scenérie, ale bylo toho moc. Přesněji řečeno těch zbytečných detailů, které prodlužovali děj, aniž by museli. Tím pádem se mi celý děj tak neskutečně táhnul, a tím mi celá kniha nepřišla tak dobrá, jak mohla být. Dlouhé kapitoly tomu taky moc neprospěli. Tedy, pokud máte rádi hodně detailní knihy (jinými slovy, spoustu omáčky kolem hlavního děje), přijdete si na své. Protože to rozhodně je ideální čtivo na podzim, a zápletka knihy je dobře promyšlená. Ale, mě to prostě zkazilo dojem, a spíš jsem si oddechla, že se tím nemusím prokousávat. Mě jeden díl bohatě stačil.

11.09.2024 3 z 5

Případ komisaře Losta Případ komisaře Losta Gil Ribeiro

(SPOILER) Kdyby se dal Rain man k policii, asi takhle by vyšetřoval v ulicích Portugalska. Velice příjemné čtení. Zároveň odpočinkové (ale ne moc, aby to nerušilo krimi linku), a zároveň zajímavé. Komisař Lost je určitě velmi unikátní knižní postava, která vám v hlavě dlouho zůstane. Stejně takové jsou jeho metody vyšetřování. Autor nezapomínal, vedle skvělé zápletky, která byla zamotanější, než by se na první pohled zdálo, ani na skvostné popisy míst, kde se děj odehrává. Což tedy oceňuji, když už si vybral takovou zemi. Mě se to opravdu líbilo, naprosto ideální čtivo na konec léta. Pokud to bude série, půjdu určitě i do dalších dílů.

09.09.2024 4 z 5

Mé falešné italské manželství Mé falešné italské manželství Romy Sommer

Knížku jsem si vybrala kvůli prostředí, a to mě tady nezklamalo! Konečně někdo, kdo zase umí navodit tu správnou letní atmosféru úžasné Itálie. To přesně jsem od knihy chtěla. Děj mě zase tolik neuchvátil, protože to není nic originálního, co by nebylo napsáno předtím. Ale nedá se tomu upřít, že z toho sálá velká pohoda a sympatické postavy. Za mě spokojenost, hlavně díky Itálii. Kdo v knihách preferuje hlavně prostředí, ten by se do ní měl hned pustit.
PS: Taky jste měli celou dobu pocit, jako by jste četli druhý díl?

06.09.2024 4 z 5

Gomora Gomora Roberto Saviano

Jako by si autor nemohl vybrat jestli tuhle knihu bude psát formou příběhu nebo prostými fakty. Na mě to působilo jako taková směs obojího. Ale, asi nikdo se u téhle knihy nebude pozastavovat nad její formou. Myslím, že to není hlavním předmětem knihy. Koho mafie zajímá, měl by si to každopádně přečíst! Musím říct, že je to děsivé, je to asi pro ty, kteří mají silnější žaludky, ale taky je to nesmírně zajímavé a poučné. Nemyslete si, že se o mafii něco dozvíte z Kmotra. V porovnání s touhle knihou mi Kmotr přišel, jak pohádka pro děti. Je neskutečné kolik toho mafie má vůbec pod kontrolou, ta šílená čísla zavražděných, o jejich praktikách je známo, to asi mnoho lidí nepřekvapí. Ale, kolik se toho děje v tak malé oblasti je prostě šokující. Že pouze Camorra strčí do kapsy celou Ruskou mafii, to by taky člověka nenapadlo. Pro mě tam bylo opravdu dost zajímavých věcí. Z knihy mi vyplývá hlavně jedna podstatná věc, mafie tu byla, je a vždycky bude. Protože tohle nemá šanci nikdo, nikdy ukončit. A velice se divím, že po napsání je autor (ať už pod ochranou nebo ne) stále naživu. Vůbec by neškodilo zmínit co ho vedlo k napsání téhle knihy, a trochu víc rozebrat jeho zdroje. Ale chápu, že už takhle riskuje život, proč se v tom ještě víc pitvat. Každopádně doporučuju všem, kteří chtějí opravdu vědět, jak to v mafii vůbec funguje. Z filmů (ač mnohdy dost podobných a dobrých) se to nikdy nemůžete dozvědět. Tohle se musí jedině zažít, aby to člověk mohl napsat. A to také autor udělal.

04.09.2024 4 z 5

Každá ráda kamaráda Každá ráda kamaráda Christina Lauren

(SPOILER) Třetí kniha autorek za krátkou dobu, a asi mi to na dlouho stačí. Hazel byla tak hyperaktivní, tak bláznivá, tak hlučná, že z té knihy nevím skoro nic jiného. Nějak mi přehlušila veškerý děj knihy. Opravdu jí bylo až moc a nezvykla jsem si na ní až do samotného konce. Josh naprostý protiklad, divila bych se, kdyby spolu v reálném životě vydrželi, ale budiž. Spíš jsem se u téhle knihy těšila taky na to kamarádské pouto, nejen to partnerské, a to tak nějak v každé knize nakonec zvítězí, což to je škoda. Prostě čekala jsem trochu odlišný příběh a tím, jak byla popsaná Hazel nemůžu jít na víc než na průměrné hodnocení.

03.09.2024 3 z 5

Medvídek s falešným srdcem Medvídek s falešným srdcem John J. Lamb

Po prvním díle už jsem věděla, co od této neobvyklé detektivky čekat. A opravdu se to nese na stejné vlně. Což znamená velice oddechovou záležitost sem tam proloženou nějakou hláškou hlavního hrdiny. První díl se mi líbil o něco víc, nebo spíš zápletka mi přišla lepší (víc venkovního prostředí). Ale nezklamal mě ani tento díl, a už teď asi vím, že tuhle sérii pojedu úplně celou.

01.09.2024 4 z 5