Katy_vKnihách komentáře u knih
I druhý díl se veze na té pohodové vlně, jako díl první. Pořád je to ta samá Peadbodyová a ten samý Emmerson. I když tentokrát měli cestu do Egypta komplikovanější, přes to se jim tam podařilo prožít další skvělé dobrodružství. Jsem opět spokojena. Nezměněná charaktery hlavních postav, opět úžasné prostředí Egypta (i kdyby jste to nečetli ve vedru, tak vám vedro bude), krimi zápletka (a podle mě tentokrát lepší než v prvním díle), to vše znovu s humorem. Doufám, že na stejné vlně bude i třetí díl :)
Takový Peter Mayle po Řecku. Ale z téhle knihy nesálá ta tamní pohoda, která sálá z Peterových knih. Nemůžu si pomoct, ale celé to vyprávění mi nakonec vyznělo tak do ztracena, a ještě s tím, že Řekům jako národu, by se nemělo asi jen tak něco věřit. Což tedy vyzní dost neuctivě, vzhledem k tomu, že se tam autor rozhodl žít. Chápu, že popisuje, co se mu tam přihodilo. Ale, zrovna takový příběh bych na papír neházela, pokud mám tu zemi ráda. Spíš, jako by chtěl tou knihou upozornit na to, jací Řekové opravdu jsou. Takže extra o velký cestopis opravdu nejde. Spíše biografická kuchařka.
Tedy, představovala jsem si to lepší. Nepřišlo mi to ani poučné, ani zajímavé a už vůbec ne humorné. Je to nemastné, neslané. Takové šíleně obyčejné vyprávění...všechny historky mají společnou jen Francii. Ale, nepřijde mi, že se z té knihy dá o Francii opravdu něco dozvědět, či se nad tím zasmát. I mě se na dovolených stali vtipnější věci, než tu autor popisuje. Nemůžu si pomoct, ale tohle mi přišlo trochu zbytečně napsané.
Celkem čtivá detektivka! Nebylo by na škodu trochu víc napětí, ale to rychle měnící se prostředí - od luxusních hotelů po otevřené moře, močály, za to si to zaslouží čtyři hvězdy. Děj díky tomu plyne rychle a nenechává vás nudit. Bahamy popsány skvěle, a matikáři si tu přijdou opravdu na své.
Nebylo to špatné čtení, ale trochu urychlené. Vzhledem k délce knihy to asi potřebovalo jet v rychlém sledu, ale bylo to dost na škodu. Děj je hodně popisný a člověk se do něho tak nedokáže začíst. Námět se mi ale hodně líbil, detektiv sympatický, dovolená v Itálii, kterou jsem ani nečekala! A to je teprve začátek. Jak jsem řekla, nebyla to špatná kniha, ale kdyby autor napsal víc stránek, mohl se do toho víc položit. Mohlo tam být víc všeho - více prostředí, ve kterém se autor podle mě vyžívá, více rozhovorů mezi hrdiny...nemuselo to být bráno tak hákem. Dost věcí se opravdu jen v rychlosti přejelo. Za mě 3,5 *.
Mám ráda starší hrdinky, které už nejsou žádné dvacítky, příběh pak vyzní úplně jinak. Řekla bych, ne tak povrchně a obyčejně. Ale, i v této knize jsem tu hloubku postrádala. Za celou dobu jsem se bohužel nezačetla. Ono je to docela těžké, když hrdinka skáče z Anglie do Francie, a nikde nevydrží dlouho. Stejně tak samotné scény mi přišli krátké na to, abych se do nich položila. Ano, je to celé o rodinném tajemství, ale ani to autorka nenechala nijak gradovat, aby to upoutalo čtenářovu pozornost. A když to vezmu jako celek, nakonec mi to přišlo jak příběh z telenovely. Čekala jsem opravdu úplně odlišnou knížku, a nepomohla mi k tomu ani milovaná Francie, kvůli které jsem se do knížky pustila. Kdo má rád vykreslené rodinné vztahy, a rád se do nich vloží, ať jsou sebevíc komplikované či zamotané, tomu se kniha bude líbit. Ale, jako oddech to nefungovalo.
Vážná témata zabalená rádoby do odlehčené, úsměvné verze...no na mě to nepůsobilo. A to ani trochu. Podle anotace jsem se opravdu těšila na ten "ráj", alespoň nějaký. Ale, toho se mi nedostalo ani trochu. Pokud do toho někdo půjdete kvůli Havaji, budete zklamáni. Havaj je tam bohužel jen jako vsuvka. Na mě se prostě tahle kniha minula účinkem, vůbec mi nepřišla odlehčená, ba co víc, řekla bych že jsem po ní zabředla do deprese z témat, které se tam probírala. Depresivní, nějaká části absolutně nezajímavé. Moje první kniha od autora, a myslím, že i poslední.
Tak trochu mi to připomínalo film Honbu za diamantem. Tedy, mělo to podobné črty. Spisovatelka, která byla nejdál ve Francii se vydává "zachránit" svou sestru, a přijede do země, na kterou vůbec není připravená. Ale, samozřejmě touto zemí nebyla Kolumbie, nýbrž Indie. A já jsem si její popisy naprosto užila. Podle názvu jsem se trochu bála, aby to nebylo jen romantické klišé, ale vůbec tomu tak nebylo. První polovina knihy mě bavilo moc, hrdinka byla vtipná, mělo to spád. V té druhé půlce, už mě ty její myšlenkové pochody někdy lezli na nervy. Ale i tak, nebyla to jen plytká romantika, kdy hrdinka někam jede, potká chlapa a je konec. V tomhle bylo o moc víc. Byla to opravdu úsměvné, chvíli dobrodružné, trochu emotivní, rodinné...je tam od každého něco. A jako celek z toho vyšla opravdu dobrá kniha. Pokud nepočítám cestopisy, tak jsem příběh z Indie ještě nečetla, a to si cením. Zase jsem trochu poznala jinou zemi. Povedené.
A to je vše, přátelé. A je to velká škoda, že už jsme u posledního dílu. Jelikož ani jeden díl nebyl špatný! Moc ráda se budu vracet k celé sérii, protože každý díl je jiný, každý pár je jiný a ani jeden nebyl nudný. Oceňuju, že autorka ani poslední díl neodbyla, a dala tam něco, co nebylo v těch předchozích. I když já osobně jsem tu postrádala trochu větší chemii mezi hlavními hrdiny, i tak mě díl nezklamal. A určitě, pokud jste se vrhli do této série, musíte to tu také ukončit. V tomto žánru je to opravdu top série, po které se mi bude stýskat. Ale, teď je konečně možnost dát si pěkně díl za dílem, a přečíst si to jako celek. Už se těším! :)
Tohle je vždycky 100% oddechovka a relax. Ne-jinak je tomu i u tohohle dílu. Stále je to na té šíleně pohodové vlně, kde chvíli nemusíte nic řešit. Ničím se nemusíte rozčilovat...knih z pohledu chlapa je jako šafránu, proto je třeba si je maximálně užít. A já jsem si tenhle díl opět skvěle užila. Sice mi chviličku trvalo se ponořit do děje, ale Lauren nezklamala ani tentokrát. Úžasná hate to love story, kde nejen, že mi sedl hlavní hrdina, ale ani hrdinka nebyla žádná ukňouraná fiflena. Však ono i samotné prostředí napovídá tomu, že to bude více méně celá chlapská záležitost. A tak to u téhle série má být. Těším se už teď na závěrečný díl :)
Nebylo to úplně nejhorší čtení, na tu délku to dost odsýpalo. Ale, můj styl to opravdu nebyl. Na můj vkus to bylo moc ukecané, a málo skutečné akce. Pokud si někdo potrpí na sáhodlouhé vyprávění o životě s mnoha postavami, to celé přikrášleno o krimi zápletku, tak se mu to bude líbit. Ale, Nora má jistě lepší knihy. Tohle bylo opravdu moc rozvleklé a ne moc zajímavé. Bohužel, ani závěr mě nepřekvapil. Průměrná kniha, která zapadne mezi ostatní.
Peter to umí lépe. Mám jeho knihy ráda, ale tohle mi extra nesedlo. Kniha mohla být o dost kratší, jelikož měla dost hluchých, až bych řekla nezajímavých, míst. Na můj vkus se moc extrémně pitvala v práci hlavního hrdiny, a málo se soustředila na zmíněný hotel Pastis. Čekala jsem více francouzského prostředí, více té odpočinkové části na kterou si Peter potrpí, ale tady se tak nedělo. Plus bych na konci čekala lepší vyvrcholení děje, to mě zklamalo dost.
Dovolenkové, odpočinkové čtení si představuju trochu jinak. Neříkám, že to bylo vyloženě špatné. Ale, moc jsem si u toho psychicky neodpočinula. Nejde tak ani o užívání si léta v Řecku, jako o postupné nacházení toho, co od života chce hlavní hrdinka. Dotkne se to i vážného tématu, zápletka v Řecku na mě osobně moc nezapůsobila - i když mohla být trochu víc rozvedená a věnovat se tak víc tomuto tématu, a ne těm "životním peripetiím", které hrdinka stále řešila. Zkrátka a dobře, za mě moc málo Řecka, hodně problémů, které si hrdinka potřebovala vyřešit...u toho já si osobně neodpočinu. Až moc to připomíná běžný život od kterého si chce člověk na chvíli oddechnout. Za mě průměrné čtení, ke kterému už se nevrátím.
Jsem jediná, kdo se u téhle detektivky nudil? Podle zdejšího hodnocení asi ano. To vysoké hodnocení mě vážně zlákalo, vtipný detektiv s kocourem a tetičkou dohazovačkou mě celkem lákal. Ale, asi úplně nesdílím autorův humor. Protože mě to nepřišlo ani úsměvné. Je to sice jedna z těch odpočinkových detektivek, ale že by mě případy, které Joe řešil v tomhle díle, nějak nalákali na další díly, to opravdu ne. Já potřebuju v detektivce aspoň špetku napětí. Potřebuju si chvilku zapátrat po podezřelých, ale tady k tomu nebyla ani moc možnost. Plus kdyby se soustředil na vyloženě jeden případ, bylo by to podle mě detektivně čtivější. Ale, toť můj názor. Není to můj styl, toť vše. Ale, na odpočinek do upršeného dne, ideální volba.
Proč psát druhé díly něčeho, co bylo v prvním díle tak pěkné? Je jasné, že druhý díl už tak dobrý být nemůže. Nebo, mohl by, ale většinou není. Protože to pozitivum už se musí nutně vytratit, jinak by to bylo to samé. Nemám ráda, když se autoři snaží pokračovat ve vykreslování vztahu nějakého páru, většinou se jim nepodaří optimisticky navázat. A to je i případ tohoto dílu. První díl byl příjemný s krásnými popisy Paříže. Tady mi chyběli jak ty popisy (ač tedy venkova), tak ten příjemný optimismus, který byl v první knize. Podle mě autorka zbytečně natahovala něco, co nebylo potřeba.
Chtěla jsem zkusit japonskou literaturu, ale asi jsem si na poprvé nevybrala úplně nejlíp. Příběh mě opravdu nebavil. Knihy o knihách mám velmi ráda, vždycky jde o odpočinkové čtení, kde se najde každý knihomol. Nicméně tady to ani trochu nepůsobilo. Děj mi přišel hrozně ponurý, spousta filozofování. Autor se tam snažil vměstnat prostě takové ta skrytá moudra, aby si z toho čtenář vzal nějaká ponaučení, tak je stavěná celá kniha. Ale, ten příběh prostě strádal, protože tam nebylo do čeho se začíst. Hrdina tam dělal jedno a to samé, kóča se podle mě taky extra nepředvedla, na to, že se kniha jmenuje podle ní. Ne, tohle bylo sáhnutí hodně vedle.
Peter do svých knih stále dává to samé, stále to, co on sám má rád. Čímž je skvělá francouzská gastronomie, francouzský venkov okořeněný krimi zápletkou s humorným hlavním hrdinou, který si daný případ vždycky vede podle svého. I když na sérii se Samem Levittem to u mě nemělo. Protože Bennet si u mě nezískal ani zdaleka takové sympatie, i tak jsem si to náramně užila. Protože i já tuhle kombinace, kterou vždycky Peter umíchá mám neskutečně ráda. Příjemná letní detektivka s mnoha krásnými popisy a mnoha francouzskými lahůdkami.
Abych pravdu řekla, mě Agatha ani trochu nesedla. Jako charakter byla vyloženě nepříjemná a nesympatická, a celý děj mi přišel trochu jako z rychlíku. Do detektivky je potřeba se trochu položit, ale tohle jelo jak namydlený blesk. Styl autorky mi tedy vůbec nesedl. Určitě je to odpočinková série, ale když nesedne hlavní postava, nemá cenu číst dál.
Nevím úplně, jestli se tohle dá považovat za knihu jako takovou. Spíš jednoduchá povídka, která postrádá jakoukoliv hloubku. Na začátku to bylo velice povrchní, v té druhé půlce se autor snažil o jakési navodění pocitů, jenže na to už nebyl prostor vzhledem k délce. Přijde mi to dost odbyté a patrně vám to dlouho v hlavě ani nezůstane. I tak, snaha byla. Za mě tedy průměrné.
Myslela jsem si, že dám čtyři hvězdy, protože první polovina knihy mě velmi bavila. Chemie mezi klukama byla skvělá, ale v té druhé polovině to dost upadalo. A ty závěrečné dvě bonusové kapitoly? Ty mi bohužel knihu dost zprotivili. Bez toho konce bych šla i výš. A tedy Márty mi zrovna do noty taky nepadl, ta jeho do očí bijící natvrdlost hlavně v první polovině knížky, a na konci se z něj stala vážně až moc zženštilá postava. A tyhle knihy čtu hlavně proto, abych si od ženských odpočinula. Ńakonec tedy za 3,5 *.