katy238 katy238 komentáře u knih

Křižovatky 20. století Křižovatky 20. století Vojtěch Mencl

Náročné čtení pro náročné čtenáře, kterým už nestačí povrchní vzpomínaní na staré dobré časy a chtějí znát daň za ně. Autoři jednotlivých statí dali dohromady obraz dějin našich i evropských od dob monarchií přes nacismus a hlavně přes sovětské područí, kdy se rozum rozcházel s ideologií a počítá účty za ekonomickou neznalost pohlavárů dosazených na vysoké posty díky věrnosti straně a ne díky rozumovým schopnostem. Jejich vláda pokusů a omylů a hlavně věrnosti mrtvým myšlenkám přinesla mnoho zbytečných ztrát a český národ musí i nyní překonat nikdy nechtěné dědictví za tyto časy. Kniha přehledně shrnuje vše podstatné o těchto nelehkých časech, nepatří však do rukou nezkušeného čtenáře, nejsou to žádné jednoduše psané memoáry, ale historická studie s mnoha odkazy přesahující dobu, kdy byla napsána. Není to také kniha na jedno přečtení, ale kdo s ní zasloužený čas stráví, bude obohacen o mnoho zajímavých faktů a postřehů, na jaké se dnes již neklade důraz.

14.06.2020 5 z 5

Aglajina zem Aglajina zem Petra Variant (p)

Aglajina země je vyprávěním o jednom světě, propojeném s tím naším. Je mezi nimi však zásadní rozdíl. V Aglajině zemi se nikdo za ničím nehoní, žijí tam vyrovnaně a v souladu s krásnou přírodou a na oplátku její obyvatelé jsou stále mladí, krásní a vyrovnaní. Jenže i v dokonalé zemi se mohou vyskytnout problémy a Melinda, česká pracovnice v knihkupectví, je musí vyřešit a najít opět své spojení s minulostí a dědictvím Aglajiny země, které si s sebou nese kamkoliv. Fantasy příběh pro méně náročné čtenáře a věčné snílky, kdy všechno má šanci dobře dopadnout a nic není nemožné. Knihu bych však doporučila spíše mladším čtenářům jako kulisu k jejich prvním láskám a lepší šanci sžít se s pocity hlavní postavy. Mně, jako pomyslné vrstevnici hlavní hrdinky, se to již nepodařilo.

21.05.2020 3 z 5

Cena facky Cena facky Josef Holcman

Cena facky je opravdu malá, útlá a nenápadná knížečka. Příběhy v ní jsou však silné, plné bolesti a většinou končí smířením. Smířením obětí se svými trapiteli a vrahy, smířením z daní za dobu, kdy se dle soudruhů měli všichni mít dobře, ale platit za to měli jen někteří. Mnohdy daň nejvyšší. Kolektivizace venkova je dosud palčivé téma, protože pamětníci stále žijí a ne vždy mají čisté svědomí. Tenkrát to bylo tak a tak a my jsme museli... Za komunistu... Pohled z druhé strany, vyprávění obětí, na kterých se "muselo" páchat bezpráví a museli být v zájmu kolektivního blaha zbaveni domova, rodiny i zázemí a bez důstojnosti potrestáni za zločin tradice rodiny v sedlačení, je jedním z nejsilnějších souborů příběhů, jaký se mi dostal do rukou. Na tyto zločiny by se nemělo nikdy zapomenout a je nutné stále připomínat, že svoboda je křehká věc a vždy závisí jen na možnosti jiného prosadit kolektivní zvůli k vlastnímu prospěchu. A to se může stát kdykoliv znovu.

24.04.2020 5 z 5

Marocké království Marocké království Charif Bahbouh

Jednoduchý průvodce po kultuře Maroka. Pokud nemáte čas ani náladu studovat rozsáhlejší průvodce, ale přitom si přejete znát alespoň základní fakta o Maroku, tenoučký průvodce je výborná volba. Navíc zabere v kufru minimum místa, což hlavně cestovatelé na motorkách ocení, kdy je každý centimetr místa rozhodující. Text je rozdělen do hesel a vysvětluje základní fakta o zemi a přibližuje kulturní odlišnosti, doplněn je černobílými fotografiemi. Nehodí se však jako samostatný místopisný průvodce.

27.03.2020 5 z 5

Žena: Jak (ne)zvládnout život Žena: Jak (ne)zvládnout život Erma Bombeck

Starosti a radosti vdané ženy podané skvělou a nezapomenutelnou Ermou Bombeckovou. Kdo má rád její ironii a sarkastické přehánění, opět nebude zklamán. Oproti jiným knihám však tato není nadčasová ani všeobecně přenositelná na starosti každé ženy na Zemi, ale týká se výhradně problémů vdaných žen na americkém předměstí 70. a 80. let. Ale i tak se starosti mnoha žen periodicky opakují a nikdo nemůže namítat, že boom motivačních knih se opět vrátil, pokud někdy přestal a že děti jsou radost, pokud zrovna spí. A přesně na toto i mnohem více Erma poukazuje s humorem sobě vlastním. Je však nutné připustit, že autorčin humor je charakteristický, ne každému sedne a tato kniha není nejvhodnější na první seznámí s její tvorbou.

21.03.2020 4 z 5

Dary Vladimíra Menšíka aneb Stromeček mého veselého života Dary Vladimíra Menšíka aneb Stromeček mého veselého života Vladimír Menšík

Vladimír Menšík byl velkou osobností své doby a i přes profesní nepřízeň k závěru svého života se dokázal smát, bavit a rozdávat optimismus. Jeho život však nebyl dlouhou estrádou veselých chvil, naopak. Čím větší byl jeho boj s vnitřními démony mysli, tím větší je jeho síla vyvolat smích. Vladimír Menšík byl smutný klaun, bohužel i opilý klaun... Kniha je silně rozporuplným dílem, Olga Menšíková diváka nechá v první třetině knihy vstřebat čtenáře manželova veselá vyprávění, aby jej pak uvrhla přímo do Menšíkova nitra, sžíraného alkoholovou závislostí. Šokový moment i ostrá slova, to vše se k Menšíkovi nehodí a i s tím Vás kniha seznámí. Silné dílo, které poodhalí Vladimíra Menšíka i jinak, než jako ve své době populárního herce a baviče, ale i jako osobnost rozervanou, která odešla příliš brzy, než mohla dopovědět svůj příběh vcelku v jiné atmosféře, než té před rokem 89.

07.01.2020 5 z 5

Vladivostop - Zápisky z cesty na Dálný východ Vladivostop - Zápisky z cesty na Dálný východ Kateřina Mandulová

Zápisky z jednoho stopování, které mělo šanci stát se sondou do života Rusů i jiných národů, které se střetávají na hranicích... Jenže tu šanci nevyužilo. Zápisky jsou skutečně "jen" zápisky a pouze s povrchní znalostí Ruska a kultury vzdálenějších míst nemá čtenář mnohému šanci porozumět. Popisy nesmírně strohé a pro plné pochopení textu je nutné sedět v jedné ruce s knihou a v druhé s otevřeným internetovým vyhledávačem pro dohledávání souvislostí, které v knize nejsou uvedeny. A bohužel také s překladačem, protože polovina ruských slov a všechny ruské věty nejsou přeloženy. Je mnoho knih, kde si čtenář řekne, že hubenější o 100 stran a bylo by to lepší. Vladivostop by potřeboval dalších 100 stran navíc a byl by příjemnějším čtením. Fotografie z cest jsou však nádherné, bohužel v drtivé většině v textu nejsou popsána zobrazená místa, což knize ubírá další potenciál. Škoda.

08.12.2019 3 z 5

Podat ruku ďáblovi: Příběh poslední genocidy 20. století Podat ruku ďáblovi: Příběh poslední genocidy 20. století Roméo Dallaire

Šokující a těžké čtení o genocidě probíhající v závěru 20. století. Svědectví lhostejnosti, byrokracie, arogance a lhaní beze studu. Kniha nešetří drastickými popisy, není pro slabší povahy.

13.09.2019 5 z 5

Neznámé Rumunsko Neznámé Rumunsko Stanislav Richter

Knihu jsem si vzala jako naději na skutečného průvodce na cestu po Rumunsku a inspirovaly mě k tomu krásné černobílé fotografie v knize. Knihu jsem opravdu začala (vpravdě, na-přeskáčku), číst až na cestě a hodně jsem se nasmála. Autor dostal očividně jednu přesnou cestu nalajnovanou režimem s tajnými v patách a z toho musel vytěžit více než 300 stran vyprávění o zemi, kterou ani nesměl skutečně poznat. S ohledem na nelehkou dobu a upřímnou snahu autora nepadat jen do chvály režimu nelze hodnotit skutečně nízko, ale spíše než sonda do zvyků a geografických zajímavostí Rumunska se jedná se naivní vzpomínku na cynické časy, kdy se nesmělo nikam jezdit, ale musely se vydávat cestopisy.

06.09.2019 3 z 5

Securitas Imperii 33 Securitas Imperii 33 Lukáš Babka

K výtisku jsem se dostala náhodou a právě tento způsob mi nepřijde u tohoto typu literatury šťastný. Svědectví o svévoli režimu (zvláště toho minulého) by totiž měla být volně dostupná všem a výpovědi v knize uvedené se stále opakovat. Drobné mínus je odborné pojetí, které bohužel není určeno masám, ale i tak se jednalo o zajímavé čtení, které mě nasměrovalo dále k literatuře disentu.

27.06.2019 5 z 5

Valašsko v područí hákového kříže Valašsko v područí hákového kříže Zdeněk Kment

Neotřelý a upřímný pohled na okupaci, osvobození a odbojovou činnost na Valašsku a na Moravě. Ne každému se bude autorova upřímnost zamlouvat, ale v záplavě chvalozpěvů je takový pohled nutný. Skvělé čtení, které je vše, jenom ne líbivé. Nikdo z nás totiž neví, na které straně pozná svého příbuzného....

20.04.2019 5 z 5

Já, Bahia, zázračně zachráněná Já, Bahia, zázračně zachráněná Bahia Bakari

Kniha je jednoduchým čtením o životě jedné rodiny, kterou krutě poznamenalo letecké neštěstí. Bahia přežila jako jediný cestující a své utrpení jednoduše popisuje na stránkách útlé knihy. Kniha si na nic nehraje a nemá žádné velké ambice kromě jediné, a to podat svědectví o jednom přežití, které se rovná zázraku.

13.02.2019 5 z 5

Děvče - Mé dětství a druhá světová válka Děvče - Mé dětství a druhá světová válka Alona Frankel

Má první kniha k tomuto tématu, kterou hodnotím jako velmi slabou. Vzpomínky na válku samotnou jsou opravdu malé, autorka byla tou dobou opravdu malé dítě a mnoho si pamatovat nemůže, ale stavět na tomto knihu a prokládat to pubertalnimi mindraky a nesmyslným opakováním již řečeného stále dokola sráží i ty části knihy, které tak zle nejsou. Nechci devalvovat ničí vzpomínky, ale kniha mi přijde jako pokus svézt se na vlně memoárů z období okupace, i když z toho vypravěč vzhledem ke svému věku nemohl mít mnoho. Nehledě na to, že některé části knihy jsou vyloženě nevkusné.

12.02.2019 3 z 5

Navštivte planetu Zemi! Navštivte planetu Zemi! Jaroslav Veis

Útlá knížečka z roku 1987, ve které najdete výběr sci-fi povídek s různým zaměřením a tématy. Cesty časem, konec světa, setkání různých druhů nebo i šílené nápady vynálezců v budoucnosti, to vše může čtenář zažít. Je však nutné pamatovat na dobu, do které byl spisek vydán. Navštivte planetu Zemi je knížka podnětná, ale milostné avantýry ani optimistické vize budoucna v ní nenaleznete, jen různé nápady autorů, co bláznivého může budoucnost přinést a jak se s tím lidstvo popasuje. Některé povídky jsou zábavnější, jiné složitější, všechny dohromady však vytvářejí zajímavou mozaiku, která stojí za přečtení, pokud však jste ochotni otevřít svou mysl něčemu jinému (pokud nejste fanoušci těchto knížeček, kterých lze nalézt např. po antikvariátech obrovské množství za pár korun) a ponořit se do zajímavých úvah autorů.

08.01.2019 5 z 5

Kniha Ester Kniha Ester Marek Piętoň

Ester a její život v meziválečné Ostravě osloví, způsob jejího života už méně. Souložení v knihách příliš nemusím, ale bylo prokládáno příjemným, byť temným vyprávěním o nelehkém životě v popílkovém městě. Ale autor dokázal zaujmout a stylem vyprávění mě u knihy udržel. Nezvyklé čtení.

29.11.2018 4 z 5

Nejčastější věty před smrtí Nejčastější věty před smrtí Petr Kapoun

Taková ta kniha, co si koupíte ze dvě dvacetikoruny, přečtete ani ne za dva večery a smějete se u ní za dva.
Nejčastější věty před smrtí nejsou žádná vysoká literatura, ale příjemná oddechovka, u které se nablble chechtate a co chvíli budete dloubat do kohokoliv vedle Vás se slovy: "Hele, to říkám taky!"

18.08.2018 4 z 5

Playground Playground Lars Kepler

Playground je zajímavý počin. Opravdu mohu napsat, ze je to thriller "o něčem jiném." A právě díky tomu málokomu dá to, co od něj čeká i díky autorství známe dvojice populární série.
Jasmin se pro záchranu syna vydá do míst, kde je bída, zmar, bolest, chlipnost, láska a věčná naděje na návrat do života. Pro záchranu svého chlapce je ochotná pohnout celým světem a zastavit kohokoliv. I cokoliv. Jako své srdce...
Playground je zvláštní kniha. Po jejím dočtení jsem měla pocit neúplnosti. Něco mi v závěru chybělo. Asi ji budu muset přečíst znovu, abych našla, co to bylo.

10.05.2018 4 z 5

Neznámí hrdinové: Překvapivé příběhy Neznámí hrdinové: Překvapivé příběhy Pavel Taussig

Neznámí hrdinové, strhující kniha o činech samozrejmych. Nebo ne? Jak malí jsou lidé, kteří dokáží vykonat velký činy? Pavel Taussig nás provází historii ne tak dávnou a připomíná příběhy lidí slavných i méně známých. Všichni mají jedno společné. Dokázali v sobě najít sílu překonat příkoří a stát velkými.
Nádherné čtení o ošklivých věcech. Tyto příběhy nesmí být zapomenuty.

09.04.2018 5 z 5

Klemen Gottwald - rudý tyran s dýmkou Klemen Gottwald - rudý tyran s dýmkou Tomáš Belica

Zajímavá a jednoduše psaná kniha o jedné z mnoha hanebných částí českých dějin. Pro zájemce o české dějiny nejen z řad laické veřejnosti.

24.02.2018 5 z 5

Prokletí Prokletí Lisa Jackson

Výborná kniha, zajímavá zápletka a několik dějových rovin. Knihu sráží náhlý konec bez bližšího vysvětlení.

09.12.2017 4 z 5