katy238 komentáře u knih
Poctivý detektivní příběh z Německa roku 1933, kdy hnědá nacistická hrozba pevně uchopuje vládu a moc nad lidskými životy. Kdo je proti nim, je proti všem. Jenže Země se točila i před jejím nástupem, a vražda bezdomovce, ze kterého se vyklubal voják bojující za 1. světové války, zaujme některé vyšetřovatele kriminální policie v Berlíně. Rozplétají klubko podlosti a zrady a jednotlivé konce vedou mezi postavičky berlínské nastupující smetánky stejně jako mezi nejnižší bezdomoveckou vrstvu Berlína. A právě vyšetřovatel Gereon Rath musí napnout všechny síly, aby se nezamotal do nebezpečných osidel, které jej vedle hnědé tupé síly hrozí uchopit a svrhnout. Kniha je jednoduše báječná a příběh ubíhá rychlostí dobře udržovaného Buicku. A nacistická hrozba nenápadně rostoucí v pozadí dodává příběhu velmi temnou atmosféru.
O cestování po vlastní ose i po vlastních nohou jak nejvíc je to v dané destinaci a situaci možné. Popis cest i lidí s nadhledem a vtipem a popis úspěchů i peripetií Čecha na dlouhé cestě přes Nepál a Čínu. U knihy jsem se hodně pobavila a rozhodně se s Ladislavem Ziburou podívám i do dalších míst jeho očima. Oddechové čtivo, které nesoudí a jen předkládá obraz o životě v daleké zemi. Grafika knihy i vložené malby jsou hodnotou navíc, která mě hodně bavila.
Jednoduché vyprávění o složitých časech. Autor zachycuje své vzpomínky na Krakov a utrpení židovského obyvatelstva v něm žijícím. V knize se autor netají svým obrovským obdivem a vděkem k Oskaru Schindlerovi a vypráví o svém životě i po konci války, kdy hledal mnoho let sílu otevřít zavřenou bránu do části své duše, kde měl shromážděny vzpomínky na nesmírné utrpení, hrůzu a nikdy nekončící strach. Kniha šetří drastickými popisy a je vhodná pro zájemce o danou tématiku se slabšími nervy a je to také zajímavé čtení pro návštěvníky Krakova, kteří mnoho míst v knize ze svých procházek poznají.
Obsáhlý příběh, který splétá dohromady rozdílné osudy, které začaly na jednom místě - v sirotčinci u moře. Příběh místy může působit rozvláčně a nelogicky, ale vše má svůj smysl a každý dostane, co si zaslouží. Kniha však není psána pro masy a je nutné příběh číst beze spěchu a přemýšlet nad ním. Sprint ve čtení od této knihy není možné očekávat, ale pokud jste ochotní ve čtení zpomalit, bude pro vás Sedmé dítě zajímavým a temným zážitkem.
Temné vyprávění příběhu o tom, že každý nakonec dostane to, oč si koleduje nejvíce... Další výborná kniha mistra nejen hororů.
Vyprávění a myšlenky lékaře na misi v Jižním Súdánu není běžným čtením. Autorův styl psaní také nenajdetev každé knize. Obojí dohromady tvoří výtečný koktejl, kterého si každý den rádi loknete a po jehož dopití zažijete mírný absťák. A to je dobře. Tomáš Šebek je totiž návykový a jak jeho zápisky jednou okusite, rádi se vracíte. Díky za to, Tome. A za všechno, co děláš.
Viola vypráví o svých válečných i rodinnych strastech bez výčitek a nenávisti. Události klade za sebe, jak se staly a popisuje hrůzy, kterým se jen těžko věří. Bohužel o nich existují záznamy, proto když jsem si uvědomila, že nečtu fikci, ale vzpomínky, otřáslo mnou. Viditelně. I v plném autobuse. Naproti tomu umí Viola vyprávět o sve první lásce a dívčím snění tak, že jsem se u této části musela usmívat. Většina z nás si toto prožila, o to se nás Violin osud dotýká více. A já autorce děkuji za zprostředkování svých vzpomínek. Mnohdy hrůzných. Ale nikdy nesmí být zapomenuty.
Začala jsem sérii číst od třetího dílu a už v polovině knihy jsem věděla, že potřebuji nutně vědět, co bylo předtím i co bude poté. Erika Fosterová je lidská a přímá. Její dedukce stojí tváří v tvář pohřbenému tajemství a odmítavým tvářím, svou odvahou se však pravdy dokáže dobrat. Erika je sympatickým detektivem a její tým si vás získá a po několik stranách zjistíte, že sotva dýcháte a jen rychle otáčíte stránky, že vás nezajímá, zda musíte druhý den vstávat, ale pouze to, jak Erika vyřeší další neřešitelnou záhadu.
Bryndza uhodil hřebíček přímo na hlavičku a sérií s detektivem šéfinspektorem Erikou Fosterovou si získal mnoho čtenářů. Tato série je totiž po čertech dobrá a pokud máte rádi chytré zápletky, břitký humor, šokující zvraty a nečekané konce, je právě pro vás. Nepřejděte ji, já to málem udělala a byla by to velká chyba.
Šokující zpověď mladého pomocníka KGB, jehož úkolem bylo likvidovat setkání věřících v SSSR, konkrétně na Kamčatce, za dob hluboké totality. Myšlenkové pochody zfanatizovaného mladého člověka jsou alarmující a přesahují svou dobu. I dnes jsou mladí a nezkušení lidé využívání pro svou naivitu a nevědomost pro otřesné skutky. Kniha mnoho řekne i ateistovi, náboženská linka je pouze konstatována, není vnucována. Těžko uvěřitelné čtení.
Výborná kniha, napínavá od začátku do konce se zajímavým rozuzlením Kniha se otevírá dalšímu pokračování a já pevně doufám, že autor se do něj brzy pustí.
Něžné dívčí čtení z jiných časů o problémech, jaké se dějí i dnes. Milá kniha, nenáročná.
Kniha byla příjemným překvapením. Příběh probíhající v několika časových úrovních, dotýkající se rozumného množství postav. Inspirující kniha, která mě skutečně oslovila. Téma druhé světové války bylo zobrazeno ve velice zajímavým souvislostech a neotřelým způsobem.
Deaver je jeden z mých zamilovaných autorů, a i když se jedná o skutečně brilantní a nezvyklé dílo, bohužel je to spíše slabší kousek. I tak jej mohu doporučit milovníkům zvolna stoupajícího napětí a poradit, nedokládejte knihu uprostřed jejího čtení, vydržte až do konce. Stojí to za to.
Výborná anglická detektivka s mnoha nečekanými zvraty. Kvalitní příběh, který vás nepustí, dokud všem nepřijdete na kloub.
Opravdu těžká kniha. Najdete zde všechno, co je úžasné. Záhadu, cesty časem, lásku i bolest. Neskutečný příběh s uvěřitelným hrdinou.
Svědectví své doby. Nelehké čtení o nelehkých časech. Je škoda, že osud rodině nepřál jiný konec.
Nádherná kniha mého velice oblíbeného spisovatele. Mistr King vám dovolí nahlédnout do svého nitra a na oplatku dostanete několik nočních můr. Já si ty své našla. Snad ony nenajdou mě...
Karel Čapek je autorem, který překonal svou dobu. Jeho povídky i dílo jsou stále smutně aktuální, nikdy mě však neomrzí.
Kniha je krásná, pojetí příběhu zajímavé, zápletka chytlavá, ale... Moc klišé, některé věci příliš zjednodušené, navíc mi hlavní hrdinka polovinu knihy lezla na nervy. Vše ovšem zachránila babička Minka, jak už to babičky dělávají. Její příběh mi pomohl slepit střípky knihy dohromady a pochopit sílu jejího příběhu. Jodi Picoult pro mě touto knihou nekončí. Výjimečná spisovatelka.
Skutečně výjimečná kniha. Příběh mě pohltil od začátku až do konce. Doporučuji každému, kdo má rád detektivky a překvapivé obraty děje.