katy87 katy87 komentáře u knih

Hotel svět Hotel svět Ali Smith

Autorka se zaměřuje na postmoderní prvky v literatuře, takže průměrný čtenář orientovaný na "mainstream" bude mít problém její knihy pochopit a ocenit. Hotel World je první kniha, kterou jsem od této spisovatelky četla a kniha mě uchvátila. Nicméně jsem ji četla v originále (angličtině) a vzhledem k tomu, že je kniha mimo jiné postavená na hrátkách s jazykem, nejsem si jistá, jestli třeba nebylo něco ztraceno v českém překladu, což by byla škoda... Knihu navíc musíte číst mezi řádky, je třeba u ní přemýšlet... Pro náročné čtenáře doporučuji :-)

17.12.2017 5 z 5

Do vody Do vody Paula Hawkins

Spousta postav a některé naprosto zbytečné, děj se vůbec nikam neposouval. Myslím, že to mělo větší potenciál, škoda.

07.12.2017 2 z 5

Panstvo Edenbrooke Panstvo Edenbrooke Julianne Donaldson

Myslím, že vysoké hodnocení u této knihy není úplně adekvátní (knihu jsem si koupila na jeho základě..), o žádný literární skvost se nejedná. Nicméně četba je to příjemná, nenáročná. Prakticky tam chybí nějaká sofistikovaná zápletka a je to celé romantická slaďárna, ale kniha se ani netváří, že by slíbila něco jiného. Jako oddychové čtení je to dobré, víc bych za tím nehledala.

24.08.2016 3 z 5

Všechny staré nože Všechny staré nože Olen Steinhauer

Není to špatné, ale jak už tu zaznělo, čekala jsem víc, větší "trhák". Vlastně tam nebylo nic, co by mi zas až tak vzalo dech, ale dobře se to četlo.

31.07.2016 3 z 5

Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Velice dobře se to četlo, nicméně vraha jsem odhadla v cca 65% knihy zřejmě kvůli nepříliš šikovně napsanému rozhovoru mezi dvěma postavami. Pět hvězdiček nedávám, protože po dočtení jsem měla pocit, že tomu přece jenom něco chybělo.

27.02.2016 4 z 5

Fangirl Fangirl Rainbow Rowell

Kniha se mi moc líbila, myslím, že nejenom já jsem se našla v povaze hlavní hrdinky :-).

27.12.2015 5 z 5

Nečekané setkání Nečekané setkání Gail McHugh

Samozřejmě od toho člověk nemůže čekat nějaké literární dílo, je to oddechová kniha pro ženy, nicméně ani tak mě neoslovila, naprosto nereálné prostředí, postavy ne moc dobře vykreslené, děj skoro žádný, velice plytké, předvídatelné. Jen pro opravdu nenáročné čtenářky, které nic neočekávají.

27.12.2015 2 z 5

Pekelná třída řádí Pekelná třída řádí Vojtěch Steklač

Čteno v dětství a jsem strašně ráda za opětovný návrat :-). Tyto knížky jsem si musela opatřit všechny do domácí knihovny (předtím vše půjčeno v knihovně), protože se prostě... nedá jinak!

13.07.2024 5 z 5

Mirek & spol. Mirek & spol. Vojtěch Steklač

Ležel jsem mezi rodičema a všichni tři jsme se dívali na bílej strop, jako by tam mělo být plátno a měl se tam pouštět film. Jestli pohádka, horror, nebo příběh ze současnosti - každý z nás si mohl vybrat. Ja osobně bych byl pro příběh ze současnosti, kombinovaný s pohádkou, jelikož takový příběh by šmahem mohl vyřešit problémy naší rodiny. Máma s tátou mlčeli. Držel jsem se obou pevně, levou ruku pod máminou hlavou, pravou pod tátovou a bylo mi krásně. Protože takový je život. Težký, ale fajn. A já vždycky udělám všechno, co bude v mých silách, aby takový byl.

04.05.2024

Sfinga Sfinga Robin Cook

Četla jsem na doporučení kvůli egyptským reáliím (moje první kniha od Cooka) a mně se to tedy líbilo :-). Při čtení jsem se úplně ocitla u pyramid, na tržišti, u Nilu, představovala jsem si ty krásné teplé noci a do toho poměrně napínavý příběh - za mě doporučuji!

07.07.2023 5 z 5

Kapsa plná žita Kapsa plná žita Agatha Christie

Za mě slabší, ale určitě ne špatné. Dneska by se Marplovka asi těžko nastěhovala na místo činu a spolupracovala v takovém měřítku s policií :-)

06.11.2022 3 z 5

Boříkovy lapálie. Kniha druhá Boříkovy lapálie. Kniha druhá Vojtěch Steklač

Na rozdíl od prvního dílu na sebe jednotlivé kapitoly víceméně navazují. Je škoda, že má kniha tak málo hodnocení. Ten literární styl, jazyk, humor... V dětství jsem ty knížky zbožňovala, stejně tak i teď :-).

18.07.2022 5 z 5

Markéta Lazarová Markéta Lazarová Vladislav Vančura

Knihu jsem četla na základě filmu, který mě nadchnul. Trvalo mi, než jsem si zvykla na styl psaní a také jsem postupně začala objevovat rozdíly s filmem. Čeština nádherná. Člověk k tomu musí přistupovat specificky a rozhodně to neporovnávat s běžnými knihami, pak bude příjemně překvapen.

07.03.2019 4 z 5

V Hitlerově bunkru V Hitlerově bunkru Tim Carroll

Název knihy je víceméně zavádějící, protože o ději v Hitlerově bunkru je pouze zhruba čtvrtina knihy. Z větší části se autor věnuje popisu svého dětství a mládí, členství v Hitlerjugend, zajímavostech o nacistických pohlavárech. Armin byl jako 16letý mladík převelen jako poslíček do Berlína a strávil v závěru války hodně času přebíháním mezi bunkrem a ostatními lokacemi, aby doručil zprávy. Jsme tedy svědky jeho popisu ulic při bombardování a utrpení civilistů i vojáků. Armin byl do konce války zarytým příznivcem Hitlera i režimu, je proto zajímavé vidět, jak tenkrát přemýšlel, když se např. dozvědět o Hitlerově sebevraždě.

28.12.2018 5 z 5

Vánoční vražda a jiné povídky Vánoční vražda a jiné povídky P. D. James (p)

Není to vůbec špatné, ale povídkám chybí detailní rozpracování a silnější závěr.

16.11.2018 3 z 5

Pětka  a prázdniny v maringotkách Pětka a prázdniny v maringotkách Enid Blyton

Pětka tentokrát netráví prázdniny u někoho doma, ale vezme dva karavany, dva poníky a brázdí anglickým venkovem vstříc dobrodružství. A ta kupa jídla, kterou si vždy dokupovali po cestě na místních farmách! :)

26.09.2018 5 z 5

Jak prokouknout druhé lidi Jak prokouknout druhé lidi Joe Navarro

Velice povedená kniha, která systematicky popisuje jednotlivé oblasti neverbálního chování a vede čtenáře k tomu, jak začít tyto znaky vnímat u ostatních lidí. Nesouhlasím s jedním z komentářů, kde někdo zmiňuje, že se max. dozvíme, že když si někdo kouše nehty, je nervózní. Ano, je to tam zmíněno asi v jedné jediné větě, ale zbytek knihy je plný užitečných a zajímavých poznatků. Doporučuji!

31.07.2018 5 z 5

Modrá jako safír Modrá jako safír Kerstin Gier

Druhý díl toho nabídl ještě méně než první, kromě otevřeného konce, který navnadí z principu už všechny čtenáře na závěr triologie. Dobře se to četlo, ale i tak mi uniká tak vysoké hodnocení...

24.05.2018 3 z 5

Čarodějův synovec Čarodějův synovec C. S. Lewis (p)

Přečteno jako první ze všech knih, abych to měla chronologicky :-) (další mě teprve čekají). Chápu, že je kniha mířená pro děti, nicméně i tak mi děj připadal docela plytký. Uvidíme, jaké budou pokračování...

25.12.2017 2 z 5

Kdo má pod čepicí Kdo má pod čepicí Marie Rejfová

Povídka byla strašně krátká, což je škoda, protože aspoň rozuzlení by zasloužilo více než 2 věty. Jinak ale dobrý úvod do série s Josefínou, navazující román se mi moc líbil

15.06.2017 4 z 5