kikidok kikidok komentáře u knih

Společenstvo Prstenu Společenstvo Prstenu J. R. R. Tolkien

Pán prstenů je prostě skvělá fantasy! Ta květnatost jazyka, styl kterým Tolkien vypráví je prostě dokonalý! Čte se to překvapivě strašně pomalu, ale ten svět mi prostě sedí. Dokonale promyšlené. Vidím jisté rozdílnosti s filmem - hlavně ve vykreslení postav. Frodo - ve filmu uplakaný pako a v knize někdo, kdo nese těžké břímě. Sam to má přesně naopak. V knize je uplakaný, ale v knihu vždy ví co dělat a jak zachránit situaci. Tato série je podle mě spíš o učení se o tom světě a ne o příběhu, což je velmi originální.

09.04.2021 5 z 5

Rudá jako rubín Rudá jako rubín Kerstin Gier

Podle mě v celku průměrná odpočinkovka. Děj je takový obyčejný, bez zvratů, ale četlo se to dobře a nic mě nerozčilovalo ani nerušilo. Prostě zlatý průměr.

05.04.2021 3 z 5

Nimbus Nimbus Neal Shusterman

Skvělé pokračování série Smrtka! Jak už jsem říkala u knihy Smrtka, originální svět. Autor nevytváří klišoidní scény, postavy se chovají opodstatněně a děj se dá jen těžko předpokládat. Za mě je jediné mínus, za které bych strhla půl bodu to, že nevidím hlavního padoucha nezbytně jako padoucha. Naopak musím uznat, že ač svoje myšlenky až přehnaně a neobjektivně posazuje, v nich zásadě nevidím velký problém. Mám z toho spíš pocit, že autor udělal padoucha aby prostě byl. Ale jinak ve mě kniha jako vždy vyvolala emoce a mohu doporučit.

29.03.2021 5 z 5

Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Tohle byla opravdu pecka. Jen škoda toho mediálního šílenství, které kolem knihy bylo. Člověk bohužel čekal nadupaný akční příběh s dobrodružnou zápletkou. Kniha je podle mě mistrem v oboru. Nemůžu se rozhodnout, jestli ji zařadit spíše do románového nebo naučného žánru. Ke všem postavám jsem přilnula, protože autorka dokonale popsala jejich motivy a osudy a proto jsem jim naprosto rozuměla. Chtělo se mi plakat radovat se, smutnit i smát se. Skvělé!

23.03.2021 5 z 5

Paganiniho smlouva Paganiniho smlouva Lars Kepler

Bohužel druhý zkušenost s Keplerem a mě autoři asi úplně nesedí. Příběh mě vůbec nevtáhl, k postavám jsem nijak nepřilnula a vůbec mě nezajímalo, jak to dopadne. Žádné zvraty se nekonaly, všechno šlo tak, jak to bylo od začátku dáno. Za mě zbytečně dlouhý, průměrný kriminální příběh. A bohužel haló okolo dvoje Keplera nesdílím.

14.03.2021 3 z 5

Habermannův mlýn Habermannův mlýn Josef Urban

Hezký příběh o válce z úplně jiného pohledu. Bohužel jsem knihu četla společně s jinými knihami, což nebyl dobrý nápad, protože jsem se chvílema v příběhu ztrácela. Nakonec to na mě nezapůsobilo tak, jak pravděpodobně mělo.

04.03.2021 3 z 5

Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Skvěle promyšlená kniha, která přináší pár zajímavých námětů na přemýšlení, jak je ovšem u autora známo. Skvěle stvořený - řekla bych spíš dystopický než fantasy svět, který prostě funguje. Nepřistihla jsem se ani jednou kroutit hlavou nad nesmyslností situace, vše bylo velmi přirozené a nebylo to přitažené za vlasy. Za mě skvělá kniha.

28.02.2021 5 z 5

Psí poslání Psí poslání W. Bruce Cameron

Strašně milá knížečka, dost oddechová. Myslela jsem si, že to bude hodně k zamyšlení a hodně smutné, ale nakonec to byla milá oddechovka, kterou by si každý majitel psa měl přečíst. Začala jsem se na svého psa prostě dívat jinak, přestavovala jsem si jak pokaždé když něco dělá něco říká. Skvělé, ale asi si nemám potřebu přečíst další díl.

23.02.2021 5 z 5

Bez šance Bez šance Neal Shusterman

Kniha plná zajímavých nápadů a námětů na přemýšlení! Nejdřív jsem si říkala, že mi v knize chybí příběh a tím pádem i napětí. A musím uznat, že kniha nebyla silná na příběh. Nakonec ale přece jen vzbudila napětí a chtěla jsem vědět, jak dopadne. Kniha není obyčejná a má svůj zvláštní styl. Prozatím to je pro mě nejpotentnější kniha co se týče citátů a námětů na přemýšlení, kterými je kniha narvaná. Asi to není čistých 5 z 5, díky tomu příběhu, ale blíže to má k pětce než ke čtyřce.

14.02.2021 5 z 5

Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien

Tohle byla strašně hezká pohádka. Měla jsem pocit, jako kdyby mi maminka četla pohádku před spaním a ataky proto mi strašně dlouho trvalo, než jsem knihu přečetla. Furt jsem u ní usínala. Je to zároveň jedna z těch knih, o kterých po pár stránkách víte, že budou prostě skvělé. Za mě je velká chyba, že jsem viděla nejdřív film a tím pádem jsem věděla jak to dopadne - přesto, že některé věci nebyly s filmem identické. Například Gangalf mi nepřišel tak vážený, jako ve filmu a nebo Thorin mě tolik nevytáčel, jako ve filmu. Myslím ale, že je škoda, že knížka není trošku popisnější. Například nebezpečí, kterému se hrdinové vystavují působí jako lehké překonatelné. Škoda, že kniha není trošku o této napínavé strany delší.

28.01.2021 4 z 5

Lakomec Lakomec Molière (p)

Tak tohle byla humorná, příjemná jednohubka. Kolikrát jsem se i v duchu zasmála. Lakomec má moc hezkou myšlenku, sice ne úplně hlubokou - nebo alespoň tak není podaná - ale mám z toho pocit, že to tak je schválně. Konec je velmi divadelní, proto ho knize odpouštím.

21.01.2021 5 z 5

Imaginární přítel Imaginární přítel Stephen Chbosky

No, tohle bylo rozhodně překvapení. Přijde mi, že knihu psali dva autoři. Ten první vymyslel koncept a ten druhý ten konec. Začneme tím pozitivním. Kniha mě v podstatě až do stránky 500 bavila. Obdivuju, jak autor zvládl proplést celý svět a seznámit nás s velkým množstvím postav, které byly všechny rozdílné. Znovu a znovu se vracel ke stejným postavám a vytvořil skvěle propletený svět. Kapitoly byly krátké, což mám ráda a styl psaní byl... no zvláštní... velké a malé písmenka, zdůrazňování slabik. No ale ten konec, to byla slátanina. Přišlo mi to nepromyšlené, autor si prostě něco vymyslel a ukončil to. Vůbec nic tam nesedělo. Byly tam fyzicky nemožné věci. Pokus o hlubší myšlenku tam sice byl, ale velmi povrchově. No prostě toto za mě teda vůbec ne. Dávám 2 hvězdičky za ten povedený svět, který mě fakt bavil a bylo to i dobře napsané. Ale je to opravdu podprůměrná hororovka, kterou bych asi nedoporučila.

21.01.2021 2 z 5

Navždy plynule: Jak se rychle naučit cizí jazyk a nikdy ho nezapomenout Navždy plynule: Jak se rychle naučit cizí jazyk a nikdy ho nezapomenout Gabriel Wyner

Po dlouhé době rozvojovka, které jsem se upřímně dost bála, protože z mých pokusů o čtení rozvojových knížek většinou nic nebylo. Tohle ovšem bylo skvělé. Nemyslím si, že autor přišel na univerzální způsob, jak se neučit jazyk bez práce, ten neexistuje. On jen shrnul a odůvodnil proč jsou některé způsoby, které jsem znala už předtím účinné. Některé rady jsem opravdu začala používat. Navíc to je skvělá motivace, když se vám nechce něco dělat.

21.01.2021 5 z 5

Dcera ztracených bohů Dcera ztracených bohů Alžběta Komrsková

Velmi dlouho jsem váhala, jestli dám knize 4 nebo 5*. Kupodivu na to, že není vůbec dlouhá jsem ji četla celkem dlouho. V podstatě jediná věc, kterou bych jí mohla vytknout je to, že mohla být trochu delší. Na druhou stranu se mi moc líbilo, že nebyla zdlouhavá a proto za to žádnou hvězdu nestrhnu. Romantická linka byla velmi jemná, což je pro mé potřeby ideální a námět velice zajímavý a originální. Měla jsem někdy podezření na to, co se stane, ale většinou se to nevyplnilo. Není to taková ta cliché fantasy a proto si těch 5* zaslouží, i když to asi nebude patřit mezi mé nejoblíbenější. Na to jí ještě něco nespecifikovatelného chybí.

07.01.2021 5 z 5

Meta Meta Pavel Bareš

Nemůžu moc pochopit ten hype okolo téhle knihy. Jo, je to čtivě napsaná kniha, která je posazena do verze superlidí našeho světa, ale nemůžu pochopit, proč by to pro někoho měla být kniha roku 2020. Není špatná, to říct nechci. Jak jsem řekla, je celkem čtivě napsaná, z těch názorů jsem místy měla pocit, že to píše feministická autorka - čímž mě trochu fascinovaly. Ale nevidím tam žádnou přidanou hodnotu. Asi jsem zklamaná jen proto, že jsem tam tu hodnotu čekala - i když mi ji nikdo nikdy neslíbil. Řešení patové situace mě napadlo ihned, jakmile jsem se dozvěděla jak se věci mají a nakonec se to tak i stalo - jen o 100 stran později. Jak na Ne-Alexe přišla mi přijde absurdní - není vysvětleno kdy ji vůbec napadlo, že to mohl být on. No nevím, neuspokojila mě.

04.01.2021 3 z 5

Ptačí sněm Ptačí sněm Ransom Riggs

Zatím nejlepší kniha ze série! Přelouskala jsem ji za dva dny, žádné zbytečné scény, jak bylo u autora zvykem. Prostě perfektní!

30.12.2020 5 z 5

Ocelové město Ocelové město Jules Verne

Z této knihy mám velmi smíšené pocity. Dle mého názoru je v ní na mě až moc politiky - nenávist Francie vůči Německu a pravděpodobně i obráceně. Na druhou stranu má člověk alespoň tak trochu ponětí o mezinárodních vztazích koncem 19. století. Pojetí dvou rozdílných světů, které v podstatě ukazuje dva extrémy mi přijde velmi zajímavý, avšak dle mého názoru absolutně nerealistický. Tím mám samozřejmě na mysli dokonalost France-Ville, která by za mě nefungovala. Netuším proč, ale do knihy i přes to, že je kraťoučká, jsem se musela nutit. 3,5*

27.12.2020 4 z 5

Balady Balady Jiří Wolker

Moje první poezie a super! Asi mi to vyhovuje víc než povídky, protože to není tak popisné. Poezie jsem se bála, ale minimálně tahle je dobrá.

26.12.2020 4 z 5

Křest ohněm Křest ohněm Andrzej Sapkowski

Tak tohle bylo příjemné překvapení! Nevím čím to je, ale tahle kniha mi přišla mnohem lepší než knihy předešlé! Byla tam akce, konečně jsem se začetla do toho příběhu a držela jsem všem palce. Nedokážu říct, co tahle kniha měla a předešlé ne, ale doufám, že to budou mít i ty další. Silně přemýšlím o přečtení série od začátku.

15.12.2020 5 z 5

Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

Příběh z pro mě nepochopitelného a neuchopitelného světa (stařec stráví několik dní na moři chytáním velké ryby, vystavuje se všelijakým nebezpečím). Obdivuhodný příběh o vytrvalosti, trpělivosti a lidském bohatstvím. Mám možná jen jedno doplnění. Autor tvrdí, že jediné mladé na starci jsou jeho oči barvy moře. Já s ním nesouhlasím. Myslím si, že i jeho duše.

11.12.2020 5 z 5