kirkpatrick
![Holanďanka Holanďanka](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387140/holandanka-6wE-387140.jpg?v=1534498357)
Oceňuji komentář od Andrey S. , protože se hodně přibližuje k mému názoru k této knize, kde je vidět neobvyklý pohled na fungování koncentračních táborů.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Nůž Nůž](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407982/nuz-Lx9-407982.jpg?v=1565188542)
Tohle je moje první knížka ze série HH a musím se omluvit pro fanoušky tohoto detektiva, že pro mě to byla docela průměrná detektivka ničím zcela výjimečná.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Vzestup a pád agentury DODO Vzestup a pád agentury DODO](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399328/vzestup-a-pad-agentury-dodo-VTt-399328.jpg?v=1553530846)
Tato kniha mi připomněla knížku od Blakea Crouche Temná hmota, která se taky zabývala kvantovými vlákny, ale agentura DODO je obsáhlejší a pro mě dost nepříjemně dlouhá. Děj se pohybuje něco mezi příběhem a odborným výkladem o tomto projektu. Ze začátku docela zajímavá otázka, kam zmizela magie a vývoj příběhu, ale potom různé dohady a technické zprávy, ke konci jsem se už velmi nudil.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Hlavní město Hlavní město](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404933/hlavni-mesto-gCm-404933.png?v=1551880833)
Těžko říct o čem tahle kniha byla. Jestli je to detektivka nebo pojednání o Evropské unii, nevím. Vzdal jsem tuto knihu na 35% (na čtečce).
![Laila Laila](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406582/laila-Psu-406582.jpg?v=1553621010)
Zajímavý futuristický román nebo thriller. Zvláštní děj, který se pohybuje mezi slátaninou, jak už tu někdo poznamenal v komentářích, až k sofisticky napsanému příběhu. Chvilku jsem si to užíval a chvilkami jsem nevěděl o co jde, ale jako prvotina se mi to líbilo.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Špionova dcera Špionova dcera](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399400/spionova-dcera-ZdQ-399400.jpg?v=1547136723)
Tento díl z celé trilogie mi připadal nejzajímavější a docela dobře přehledně napsaný oproti předchozím dílům, proto dávám pět hvězd.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Střih Střih](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/375715/strih-nuV-375715.jpg?v=1683385779)
Zajímavé čtení, které se vine ve dvou liniích roku 1968 a 2011. Příběh učitele a jeho matky, s jejich osobními příběhy na panoramatu války ve Vietnamu a voleb na prezidenta. Díval jsem se na web autora a zaujala mě více originální obálka než u českého vydání a snad by se i dalo souhlasit o názvu, jak píše v komentáři Sandy007. Opravdu dlouhá kniha za kterou jsem chtěl dát původně čtyři hvězdičky, ale vše vysvětlující závěr změnil mé rozhodnutí na pět a ještě ji zařadím do doporučených.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Načítání Načítání](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396323/nacitani-opm-396323.jpg?v=1543764040)
Opět krátká kniha, přečetl jsem ji za dva dny. Autor sice knihu napsal jako příběh, ale především jde o palčivá témata dnešního světa ve kterém se děj odehrává nebo v rozhovorech hlavních postav. A to potvrzuje i doslov na konci knihy.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kde se skrývá ďábel Kde se skrývá ďábel](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390814/kde-se-skryva-dabel-VQk-390814.jpg?v=1538339147)
Už jsem četl od tohoto autora jednu knihu ze série komisaře Fabela a zařadil jsem ji do doporučených knih, nejinak to bude u tohoto horroru i když ne každému se budou líbit morbidní a mrazivá popisovaná témata. Je to barvitý příběh z Československa roku 1935 o pevnosti Orlí hrad a jeho tehdejších chorých obyvatelích.
Sice mě trochu zklamal závěr knihy, ale přesto je to výborná kniha.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dětská hra Dětská hra](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390711/detska-hra-9Dq-390711.jpg?v=1538234657)
V této knize je vymyšlen fiktivní příběh, jak se můžou vyvíjet vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy americkými. Velice aktuální kniha, kde je vidět diplomatická hra a informační válka. Spletitý příběh kde se neví co je pravda a co fake news a co může ve svých následcích ovlivnit celý svět.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Konec Evropy: Diktátoři, demagogové a doba temna před námi Konec Evropy: Diktátoři, demagogové a doba temna před námi](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373623/konec-evropy-diktatori-demagogove-a-MJj-373623.jpeg?v=1587122749)
Při četbě této knihy se mi zjevovaly souvislosti o kterých jsem neměl ani ponětí. Nesledoval jsem politiku do takových detailů, jaké jsou vykresleny v této knize, ale začal jsem je tříbit do nového pohledu. Stav světa a nejen Evropy se vyvíjí takřka každodenně, kdo ví, jaké situace nastanou v dalších letech.
![Až moc blízko Až moc blízko](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/354613/az-moc-blizko-LF0-354613.jpg?v=1505288663)
Tato kniha sice je psaná jako thriller, ale spíše bych řekl, thriller pro ženy, protože se děj neustále točí v ženském světě a občas se tam připlete nějaký chlap.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Nelítostná Nelítostná](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/350284/nelitostna-QSG-350284.jpg?v=1501239521)
Skvěle vykonstruovaný špionážní thriller v němž, oproti jiným podobným knihám, vystupuje v hlavní roli americká teenagerka, která se snaží zachránit nezvěstného diplomata, tedy svého tátu, ve spleti tajných služeb a organizovaného zločinu. Některé pasáže jsou těžko uvěřitelné, ale zajímalo by mne jaképak by bylo asi pokračování :-).
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Touha po absolutnu - Svatí muži Indie Touha po absolutnu - Svatí muži Indie](https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/99392/touha-po-absolutnu-svati-muzi-indie-EqL-99392.jpg?v=1615572659)
Tato kniha nás zasvěcuje do tajů Indie, Tibetu a Himaláje prostřednictvím budhismu a hinduismu. Jsou zde představeni slavní svatí, jež navštěvuje i mnoho západních turistů. Je zde věnovaná kapitola Dalajlamovi s nímž je uveden i rozhovor a připomínka jeho přátelství s Václavem Havlem. Ke konci knihy je ukázána slavnost Mahá Kumbhaméla, na níž se setkává několik miliónů poutníků z celého světa. Publikace je vydána i s několika fotografiemi poutních míst a svatých mužů.
![Odvaha nebýt oblíbený Odvaha nebýt oblíbený](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448887/odvaha-nebyt-oblibeny-T9f-448887.jpg?v=1596020467)
Tato kniha chce zpřístupnit široké veřejnosti myšlenky Adlerovské psychologie. Určitě zajímavé úvahy, ale moc jsem se do toho rozhovoru mladíka a filozofa nedokázal vcítit. Možná se ještě k tomuto učení dostanu prostřednictvím jiné knihy odkazující na stejného autora.
![Paralelní vesmíry Paralelní vesmíry](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533158/paralelni-vesmiry-65df3b8b400c7.jpg?v=1709128587)
V této knize se podíváme do „králičí nory“ Matrixu opravdu hluboko. Hodně jsou zde uvedena díla, jak literární tak i filmová, i někteří spisovatelé, kteří ovlivnili lidskou společnost na pohled paralelních vesmírů. V úvodu hojně popisovaný Mandela efekt, o kterém jsem se dozvěděl poprvé, se zamýšlí o více časových liniích které se ovlivňují. Je tu hodně teorie a diskuse o minulosti, přítomnosti a budoucnosti, jež se vzájemně ovlivňují a kvantovém vesmíru a černých dírách. Dále je tu vysvětleno fungování počítačových her a jak by to mohlo souviset s fungováním multivesmíru, zda žijeme v Matrixu? Jaký mají vliv různá náboženství a dále překročení limitu, kdy duše opustí tělo a její zpětné hodnocení života a podle tibetské nauky postavení duše v tzv. Bardu.
Zajímavá kniha, ale pro mě některé znalosti byly dost odborně vysvětleny a ne zcela jsem porozuměl, přesto ji ale dávám do doporučených knih.
![Milenec Milenec](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535508/milenec-660c39d6d81bb.png?v=1712077272)
Vzpomínka na lásku, mladého izraelského vojáka Ejala, kterou prožívala o málo starší kanaďanka, která dostala stipendium na izraelské univerzitě a která díky této lásce prodloužila pobyt v Izraeli. Voják Ejal odjíždí do vojenského pásma okolo Gazy a neustále myslí na svou lásku.
Zajímavý pohled na izraelsko-palestinský konflikt ze současnosti.
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
![V poutech systému: Cesta zpět k sobě V poutech systému: Cesta zpět k sobě](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537829/v-poutech-systemu-66375db5f0058.jpg?v=1714904502)
Další jedna z knih, která dává rady jak se zprostit uchycení v pavučině Matrixu. Některé myšlenky byly pro mě nové a některé dobré pro zopakování.
Četl jsem tuto knihu na čtečce a vadilo mi, že to bylo špatně zpracováno, že se často opakovaly chyby, kdy byly spojeny dvě různé slova a chyběly mezery mezi nimi.
Po obsahové stránce jsem spokojený.
![Podraz Podraz](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535503/podraz-660c369acc835.jpg?v=1712076443)
Trochu drsný příběh od agenta Roberta Mazura, který se infiltroval do drogového kartelu. Našel jsem na netu o něm pár odkazů a jeho fotografie ukazuje na vzezření tvrdého chlapíka. Jen by mě zajímalo jak se oprostil od náročné profese a užívá dalšího života v těchto dnech.
Kolem 80% knihy je zaměřeno na samotnou akci v utajení, ale více mně zaujalo shrnutí autora na konci knihy a jeho názory jak by se dal zlepšit svět. Celkem zajímavá kniha.