knihomolka_eli Online knihomolka_eli komentáře u knih

Mafiánska poprava? Mafiánska poprava? Peter Šloser

Mafiánska poprava? je mojou prvou prečítanou šloserovkou. Hoci som ich na knižných pultoch registrovala už dlho, k ich prečítaniu som sa dostala až vďaka knižnej štafete.

Dej príbehu sa odohráva v malej pohraničnej dedine Híd. Začína sa podpálenými kamiónmi a výbuchom auta podnikateľa Imricha Takácsa. Tento prípad si kompetentní prehadzujú ako horúci zemiak. Pri jeho ne/vyšetrovaní sa stretávame s rôznymi typmi policajtov - leniví, skorumpovaní, s pokriveným charakterom, či ohnutým chrbtom, hlúpi, no aj tí spravodliví, čestní, pre ktorých je pravda na prvom mieste.
Vyšetrovanie prípadu naberá grády až príchodom Vila Stracha, Oskara Hermana a ministerkinej sestry Emy Harisovej.

Tipy na možného páchateľa som mala dva, jeden mi nevyšiel vôbec a jeden v podstate čiastočne.

V knihe bolo aj veľa vtipných momentov a hlášok, ktoré pobavili :)

Páčilo sa mi záverečné zhrnutie v epilógu, kde nám autor odkrýva, čo sa dialo neskôr a ako skončili niektoré postavy.

Pri čítaní knižky som mala najskôr zmiešané pocity. Chýbalo mi tam svižnejšie tempo a napätie, na aké som zvyknutá pri ,,bežných" krimi. Neskôr som si uvedomila, že ona ani nepatrí do ,,bežnej" krimi, zaslúžila by si vlastnú kategóriu :)

Mafiánska poprava? je akýmsi pomyselným zrkadlom toho, ako veci na Slovensku (ne)fungujú - zdĺhavé vyšetrovania, prieťahy, dôležitosť ,,dobrých" štatistík, vplyv volieb na políciu - dosadzovanie svojich ľudí na kľúčové miesta, vplyvní politici, ktorí určujú tempo a smer vyšetrovania prípadov, korupcia, mafia...

Keby bolo pravdou len mizivé percento toho, čo sa v knihe dialo, Slovensko má vážny problém. Obávam sa však, že tej pravdy tam bolo, žiaľ, oveľa viac :-/ :(

Ďakujem veľmi pekne za možnosť prečítať si knižku autorovi Petrovi Šloserovi, ktorý ju poskytol do štafety a jej organizátorke Lucii Svobodovej :)

05.05.2024 5 z 5

Skvelý úlovok Skvelý úlovok T. M. Logan

Skvelý úlovok je moja prvá prečítaná knižka od tohto autora. Chytila ma hneď od začiatku. Dej bol napínavý a hoci som nejaké veci čakala, tak ma záver trochu prekvapil, myslela som si, že to dopadne inak.

Abbie sa bezhlavo zaľúbi do Ryana. Zasnúbi sa s ním a predstaví ho svojim rodičom. Claire sa jej budúci zať páči, no Ed má z neho veľmi zlý pocit a je odhodlaný si naňho posvietiť.

Od začiatku som bola zvedavá, či je Ed taký paranoidný alebo Ryan skutočne skrýva nejaké temné tajomstvo.

Knižku hodnotím na 4*. Bol to skvelý, napínavý triler, ktorý ma bavil. Jediné, čo mi vadilo, bolo, že nebol úplne uveriteľný. Veľa vecí, ktoré sa v knihe udiali, by v reálnom svete nikomu takto neprešli. Určite sa ale pustím aj do ďalších kníh od autora.

12.01.2024 4 z 5

Vojvoda a ja Vojvoda a ja Julia Quinn

V prvej časti série Bridgertonovci sú hlavnými postavami Daphne Bridgertonová (4. dieťa v poradí z 8 súrodencov a zároveň najstaršia dcéra) a Simon Basset (priateľ Anthonyho - najstaršieho brata Daphne). Daphne je vo veku, kedy by sa mala vydávať, no zatiaľ žiadosti o ruku vytrvalo odmieta. Jej nápadníci totiž nie sú žiadna výhra a tí prijateľnejší ju vnímajú len ako dobrú priateľku. Simon sa zas zaprisahal, že sa nikdy neožení a nikdy nebude mať deti (čo som pre jeho detstvo vedela plne pochopiť). Keďže zdedil titul vojvodu z Hastingsu, je pre slobodné ženy viac ako zaujímavým adeptom na sobáš.

Daphne a Simon sa prvýkrát stretnú na plese ešte skôr než sú oficiálne predstavení. Neskôr uzavrú medzi sebou dohodu. Simon sa bude tváriť, že má o Daphne vážny záujem, začne jej dvoriť. Predpokladajú, že Daphne vďaka tomu získa lepších nápadníkov a Simon sa zbaví dotieravých, vydajachtivých žien a ich matiek.
No človek mieni...a nebýva všetko tak, ako si naplánuje :) Medzi Daphne a Simonom to začne iskriť. Odolá jej Simon aj keď netúži po manželke a deťoch?

Priznám sa, že seriál ma zatiaľ obišiel a do kníh som sa pustila len na základe pozitívnych ohlasov. Určite si ho ale po prečítaní celej série pozriem. Kniha ma bavila, bolo to ľahké romantické čítanie. Dala by som jej aj 5*, no čo mi najskôr nevadilo, to mi už neskôr trochu liezlo na nervy - teda to, ako veľa priestoru autorka venovala tomu, ako Daphne túži po rodine, možno by sa tam hodilo dať aj trochu inú zápletku, alebo proste menej tlačiť na pílu s touto...mala som pocit, že sa to rieši 2/3 knihy.
Z postáv mi okrem hlavných hrdinov bola veľmi sympatická Violet. Presne tak si predstavujem mamy z tej doby :). Páčil sa mi aj Anthony a jeho ochranársky inštinkt voči svojej sestre, jeho dialógy so Simonom ma bavili počas čítania celej knižky a tiež sa mi páčil nezbedný Colin, ktorý sa na všetkom dobre bavil :)

Knižku určite odporúčam a hneď sa púšťam do pokračovania.

08.01.2024 4 z 5

Zlovolné bytosti Zlovolné bytosti Nelly Černohorská

Knižka Zlovolné bytosti sa skladá z dvoch častí - prvú tvorí novela a druhú balady. Autorka sa inšpirovala slovanskou mytológiou, čo oceňujem :)
Novela je postavená na motíve rozprávky o Medovníkovom domčeku vo verzii pre dospelých (jednoznačne nie je vhodná pre mladších čitateľov). Dej sa odohráva v dedine, kde každý rok miznú deti. Hovorí sa, že ich unáša čarodejnica. Žiadne dieťa nie je v bezpečí.
Príbeh sa zameriava na postavu Mariany a jej syna Adama.
Mariana je ťažko skúšaná osudom, v jej živote jedno nešťastie strieda druhé. Adam preukáže svoju odvahu, keď sa nebojí postaviť čarodejnici, o ktorej kolujú hrôzostrašné povery.
Čo sa týka novely, páčila sa mi, bola zaujímavo napísaná a vlastne som ešte nič podobné nečítala. Niektoré scény boli fakt nechutné, pre slabšie povahy možno až príliš, ale u mňa sa nedostavil hororový efekt, či pocit strachu (asi mám už prečítaných príliš veľa trilerov a krimi :) ).

Druhú časť knihy tvorili balady. Niektoré sa mi páčili viac, iné menej. Najviac ma zaujali: Čarodějnice, Spolubydlící, Komůrka, Nebožtík a O zakletém klavíru.

Jednoznačne sa mi ale páčila viac novela ako balady. Jej obsah si budem pamätať určite dlhšie, bola originálna. A hoci nie som celkom cieľovka a tento žáner bežne nevyhľadávam, určite poteší každého, koho tento žáner baví.
Moje hodnotenie je 3,5*/5.

Ďakujem za príležitosť prečítať si túto knižku v rámci autorskej štafety autorke Nelly Černohorskej a organizátorke štafety Terulke Sopúškovej.

19.12.2023 4 z 5

Echoman Echoman Sam Holland

Cara a Noah vyšetrujú sériu brutálnych vrážd. Vraždy navonok nijako nesúvisia, no podobajú sa na vraždy najznámejších sériových vrahov. Páchateľ nerobí chyby, počet obetí rýchlo stúpa a Cara ho musí čím skôr zastaviť.
Jessica je obvinená z vraždy svojho manžela a tak je na úteku pred spravodlivosťou. Niekto založil v ich dome požiar. Jessice sa podarilo zachrániť svoju dcéru, no jej manžela niekto spútal a tak nemal šancu ujsť a zahynul. Nate Griffin (suspendovaný detektív) Jessice verí a snaží sa jej pomôcť. Obaja majú za sebou ťažkú minulosť a spája ich viac vecí než sa na prvý pohľad zdá. Spoločne prídu nato, ako vražda jej manžela súvisí s prípadom Echomana. Podarí sa vyšetrovateľom zistiť, kto ním je?

Knižka Echoman sa mi veľmi páčila. Bola napínavá od začiatku po koniec. Detektívka Cara mi bola sympatická a viem si s ňou predstaviť kľudne aj celú sériu. To, že si nevšimla isté veci jej nezazlievam, niektorí ľudia proste vedia nosiť rôzne masky dosť presvedčivo.
Najviac som si obľúbila postavu Griffina...tieto typy ja môžem :) a bola som zvedavá, ako sa to vyvinie a či vôbec, medzi ním a Jess.
Tip na vraha som mala asi tak od polovice knihy. Dúfala som ale, že som sa sekla. A ono som sa v podstate nesekla, aj keď to nebolo úplne tak, ako som si myslela. V epilógu totiž autorka nachystala menšie prekvapko a zároveň vysvetlila, ako to celé začalo a prečo (a ja som celý čas dúfala, že to Cara bude počuť :D).
Záver ostal taký kadejaký, v podstate autorke ostala možnosť napísať ďalší diel :) možno sa ho časom dočkame :)

09.12.2023 5 z 5

Prekliata Prekliata Stacey Halls

Knižku som prečítala veľmi rýchlo. Príbeh ma zaujal od prvej strany. A obálka? Jedným slovom nádherná.

Príbeh sa odohráva v 17.storočí v Anglicku. Šľachtičná Fleetwood je 4.krát tehotná, no žiadne dieťatko zatiaľ neprežilo. Veľmi ju rozruší list od lekára s prognózou, že ďalšie tehotenstvo neprežije. Spozná sa s Alice Greyovou, ktorá tvrdí, že je pôrodná babica a spraví všetko preto, aby bola Fleetwood a aj jej dieťatko v poriadku. Ľudia v krajine sú posadnutí honom na čarodejnice a aj Alice sa ocitne na zozname obvinených. Fleetwood sa snaží očistiť jej meno, dôveruje Alice a je presvedčená, že len ona môže zachrániť ju a jej dieťa.

Veľmi sa mi páčilo priateľstvo medzi dvomi úplne odlišnými ženami - Fleetwood a Alice. Fleetwood bola veľmi inteligentná mladá dáma a klobúk dole ako niektoré veci zvládla (povedala by som, že až s noblesou). To, aké ,,prekvapenie" jej pripravil jej manžel Richard, by nechcela zažiť žiadna tehotná žena.
Veľmi ma zaujala aj téma čarodejníc a skutočne ma vždy zaráža, aké jednoduché bolo obviniť ženu liečiteľku z čarodejníctva a zniesť ju zo sveta pre samé nepodložené tvrdenia. Strašné. V knihe vystupuje muž menom Roger, ktorý je úplne posadnutý honom na čarodejnice, aby sa blysol v očiach kráľa. A postaviť sa mu, chce skutočne veľkú odvahu.

Veľmi ma potešili aj autorkine poznámky na záver, kde nám objasnila, ktoré postavy boli skutočné a ktoré udalosti sa reálne v histórii stali. Keď som po tejto knihe siahla, vôbec som netušila, že je postavená na reálnom základe.
Knižku určite odporúčam a veľmi rada siahnem po ďalších autorkiných dielach.

31.03.2023 4 z 5

Zoznam hostí Zoznam hostí Lucy Foley

Jules a Will pôsobia ako dokonale krásny pár. Po krátkej známosti sa rozhodnú vziať. Svadba je netradičná a koná sa na írskom ostrove. Na ostrov postupne prichádzajú hostia. Starí priatelia sa po rokoch opäť stretávajú a zabudnuté tajomstvá vyplávajú na povrch. Na ostrove zúri víchrica. Krátko po krájaní svadobnej torty vypadne prúd....a nájde sa 1 mŕtvy.
Každý človek na svadbe má svoje tajomstvá, každé je závažné a každý má motív vraždiť. Kto je vrah?

V knihe striedajú kapitoly z pohľadu rôznych postáv. Netrvá ale dlho a ľahko sa v nich zorientujete. Dej bol napínavý. Príbeh každej postavy sa postupne odhaľoval, až kým nebolo odkryté celé jej tajomstvo. Niektoré tajomstvá boli veľmi, veľmi smutné a iné zas neskutočne temné. Najviac ľúto mi bolo určite Hannah, ktorá mi bola vlastne aj najsympatickejšia :).
Kto bude obeť som tušila cca. od polovice knihy, ale stále boli pochybnosti, keďže ich do úvahy pripadalo viac. Nuž a páchateľ? Toho by som neuhádla...a som rada, že sme sa dozvedeli kto ním je ako to s ním bolo (myslela som si, že nám ho autorka neprezradí). Knižku odporúčam a určite prečítam od autorky aj ďalšie.

01.12.2022 4 z 5

Auris Auris Vincent Kliesch

Mathias Hegel je forenzný fonetik. Je špička vo svojom odbore. Pri mnohých prípadoch bol veľmi nápomocný. No po poslednom sa prekvapivo prizná k vražde bezdomovkyne. Odsúdia ho.
Jule pracuje v rádiu, robí podcasty. Sama nemá ľahkú minulosť. Odsúdenie Hegela jej vŕta v hlave a začne vyšetrovať jeho prípad na vlastnú päsť, hoci tým ohrozí aj seba a svojich blízkych.

Záver ostal tak strašne otvorený vo všetkých smeroch, že sa už neviem dočkať druhého dielu. Som zvedavá na Jule a takisto na Hegela a to, kým vlastne je.

Knižka bola napínavá od prvej strany a prečítaná veľmi rýchlo. Bolo z nej cítiť Fitzeka a táto spolupráca medzi ním a Klieschom je veľmi zaujímavá.

27.11.2022 5 z 5

Chyžná Chyžná Nita Prose

Za mňa super knižka. Páčilo sa mi, že je písaná z pohľadu Molly, ktorá má Aspergerov syndróm - o to zaujímavejšia je, pretože Molly sa správa inak, myslí inak a je úžasné, že autorka dokázala túto ,,inakosť" takto zachytiť a priblížiť.

Tiež sa mi páčilo veľmi veľa myšlienok, ktoré boli v tejto knihe zachytené, najmä vo forme rád úžasnej starej mamy pre ľahší život svojej vnučky. Z Mollyných spomienok na ňu je cítiť ako veľmi svoju vnučku ľúbila a snažila sa jej vysvetliť fungovanie ,,nášho" sveta.

Molly je hotelová chyžná, svoju prácu miluje, hoci sa v nej cíti ,,neviditeľná". Čo ma nútilo sa skutočne zamyslieť nad tým, ako spoločnosť vníma niektoré profesie. Molly sa riadi heslom: ,,Ak zbožňuješ svoju prácu, už ani jediný deň v živote nebudeš pracovať."
Práca je pevný bod v jej živote, chodí do nej rada a pristupuje k nej naozaj dôkladne.
Až jedného dňa nájde v hotelovej izbe mŕtveho muža - vplyvného klienta. Keďže Molly vníma svet trošku inak, nereaguje úplne štandardne a dôveruje nesprávnym ľuďom - vo všetkých vidí dobro a verí, že ho aj konajú rovnako ako ona, rýchlo sa stáva hlavnou podozrivou. Už nemá na svete starkú, ktorá by ju usmernila, či poradila.
Molly má okolo seba pár ľudí, ktorým na nej skutočne záleží a chcú jej pomôcť očistiť jej meno.

Záver ma inak dosť prekvapil, mala som iné tipy na to, ako to skončí a kto bol za vraždou v hoteli. V podstate v mnohom prekvapila aj samotná Molly a niektoré skutočnosti, ktoré sa dozvedáme ku koncu knihy.

Na knižku som nepozerala ako na klasický triler alebo krimi, viac ako prípad ma zaujala Molly a to, že ,,všetci sme rovnakí rôznym spôsobom".

17.11.2022 5 z 5

Geiger Geiger Gustaf Skördeman

Agneta sa lúči so svojimi dcérami a vnúčatami, keď jej zazvoní telefón. Ozve sa z neho len ,,Geiger". Agneta si ide po zbraň a zabije svojho manžela.
Policajtka Sara sa pozná s touto rodinou a hoci prípad nie je jej, venuje mu všetok svoj voľný čas a pomáha svojej kolegyni Anne, pri vyšetrovaní tejto nejasnej vraždy a ďalších starých tajomstiev.

Nuž, čo k tejto knihe povedať. Na začiatku ma bavila, vyzeralo to veľmi sľubne a potom sa to nejako ,,pokazilo".

Sara mi bola sympatická, jej patálie s pubertálnymi a čerstvo dospelými deťmi boli vykreslené úplne reálne a aj jej obavy o ne v tejto dobe. Tiež bola veľmi inteligentná a zapálená pre svoju prácu a spravodlivosť, aj keď práve preto niekoľkokrát porušila predpisy.

Sara natrafí na veľmi dobrú stopu a jej súkromné pátranie ide správnym smerom. No a vtedy prišlo veľa politiky, veľa informácii, čo ma až tak nezaujímalo. Bolo toho naozaj toľko, že ma prešlo aj napätie zo samotného prípadu. To historicko-politické pozadie bolo okrem toho dosť nešťastne vykreslené a čitateľ sa v tom celom veľmi strácal.

Kniha ma v pár bodoch prekvapila. Jednoznačne ma prekvapilo, kto vlastne bol Stellan, čo alebo kto sa skrýva za pomenovaním Geiger, tiež ma prekvapili zistenia zo Sárinho súkromia, ktoré vysvetlia aj jej divné kamarátstvo z detstva s Agnetinými dcérami.

A čo ma totálne naštvalo - bol záver. Totiž autor sa asi rozhodol,že už stačilo z riadka na riadok. Nie je to ukončené poriadne. Veľa vecí ostalo nezodpovedaných nielen, čo sa týka prípadu, ale napr.aj Sarinho manžela, či info o situácii v práci.

Po ďalších knihách od autora nesiahnem. Táto ako sľubne začínala, tak mi nakoniec nesadla.

21.09.2022 2 z 5

Cukráreň v Paríži Cukráreň v Paríži Julie Caplin

Knižka bola super oddychovkou, určite odporúčam pribaliť na dovolenku, ja si balím ostatné autorkine knihy.

Nina sa v detstve zaľúbila do najlepšieho kamaráta svojho brata. Zažila ale trpké sklamanie, pre ktoré na Sebastiana navonok zanevrela.
Nina má pocit, že jej život príliš organizuje jej rodina a chcela by sa viac osamostatniť. Sebastian po úraze hľadá pomoc na svoje cukrárenské kurzy. Najskôr obaja odmietajú, čo i len pomyslieť na to, že by to spolu skúsili, na druhej strane tým obaja môžu niečo získať.
Nina sa rada učí novým veciam, no jej priateľská a optimistická povaha priťahujú aj rôzne situácie, ktoré by sa Sebastianovi zrejme vôbec nepáčili. Dokonca sa mu dosť zamieša do jeho biznisu.
Čo na to Sebastian?
A čo Ninine city k nemu? Nájdu k sebe cestu?

Podľa mňa naozaj super romantická kniha na vypnutie a oddych, všetko to bolo okorenené atmosférou Paríža a samých sladkých pochúťok, na ktoré sa vám budú zbiehať slinky. Teším sa na ďalšie knižku od autorky.

29.06.2022 5 z 5

Snehulienka musí zomrieť Snehulienka musí zomrieť Nele Neuhaus

Knižka sa mi páčila trošku viac ako Deň matiek, v príbehu síce vystupuje tiež veľa postáv, ale dalo sa v nich pekne vyznať, boli dobre vykreslené.

Tobias si odsedel 10ročný trest za vraždu 2 dievčat, nič z osudného večera si nepamätá, ale dôkazy ho usvedčili dosť na to, aby bol obvinený a uznaný za vinného, hoci telá sa nikdy nenašli.Jeho rodina to mala v malej dedine po jeho zatknutí naozaj veľmi ťažké. Situácia sa ešte viac vyhrotí po jeho prepustení, každý mu dáva najavo, čo si o ňom myslí. Jeho matku napadnú a dedinčania im neskutočne strpčujú život. Krátko po jeho prepustení zmizne ďalšie 16ročné dievča - Amelie,ktoré sa veľmi podobá na jedno zo zavraždených dievčat. Práve ona sa veľmi zaujímala o Tobiasov prípad.
Vyšetrovania napadnutia Tobiasovej mamy sa ujmú detektívy Pia a Oliver. Pia nájde prepojenie so starým prípadom Tobiasa a pri študovaní spisu si všimne nejaké nezrovnalosti. Nedá jej to a postupne začína vyšetrovať aj vraždy spred 10 rokov.

Trošku pomalší, ale tiež zaujímavý začiatok, dobrá zápletka a zaujímavé a prekvapivé rozuzlenie.
Veľkým plusom je aj rozprávanie z pohľadov viacerých postáv, čo vlastne poskytuje ucelený pohľad na situáciu. Celé odhalenie pravdy bolo zaujímavé, v priebehu čítania som mala niekoľko tipov na páchateľov a ich motívy, autorka stále navádza na ďalšie a ďalšie stopy a na záver čitateľa prekvapí ako to s kým naozaj bolo. Za mňa dobre napísané a happy end potešil :)

27.06.2022 4 z 5

Proti vetru Proti vetru Kristin Hannah

Knižka Proti vetru je príbehom Elsy, ktorá zažíva útrapy Hospodárskej krízy a obdobia sucha. Knižka mi rozšírila moje obzory a vedomosti z americkej histórie.

Elsa mala ťažke detstvo. V puberte prekonala ťažkú chorobu a prognóza lekára spôsobila to, že ju rodičia držali ako v klietke. Nepovažovali ju za pekné dievča, čo jej aj často dávali pocítiť. Elsa sa raz vzbúrila proti vôli rodičov a ostala tehotná. Jej rodičia ju absolútne odpísali a odviezli ju za otcom svojho dieťaťa. Získať si jeho rodinu a svoje miesto v nej tiež nebolo jednoduché.
Po rokoch driny na ich farme, prišlo obdobie sucha a s ním aj Hospodárska kríza. Elsin syn, Ant, mal z prachových búrok veľmi vážne problémy. Elsa s deťmi odíde za lepším životom....bude ale lepší? Je pravdou všetko, čo migrujúci farmári hovorili? Alebo ich čaká ešte horší život? A poradí si sama Elsa s 2 deťmi v úplne cudzom prostredí?

Elsa, ktorá bola menej sebavedomá sa postupne stávala silnejšou a silnejšou. Jej dcéra Loreda bola veľká bojovníčka a aj vďaka nej sa z Elsy stávala odvážna a silná žena.

Kniha niesla príbeh so silnými posolstvami. Elsu postretlo toľko zla a útrap, že som jej a jej deťom celý čas priala lepší život. Záver ma prekvapil, čakala som iný.

Knižka sa dobre čítala, hoci dej bol pomalší, nejaké veľké neočakávané zvraty sa nediali, ale čitateľ pri nej zažije množstvo pocitov. Chvíľami prežíva pocity nádeje, strachu, dojatia, no aj nevýslovného hnevu pri jednaní a vykorisťovaní chudobných ľudí, ktorí chceli čestne pracovať.

Od autorky odporúčam obe knižky, ktoré som čitala, Slávik aj Proti vetru. Nad obomi budem ešte dlho premýšľať.

01.05.2022 5 z 5

Netopierí muž Netopierí muž Jo Nesbø

Harry Hole prichádza vyšetrovať prípad zavraždenej Nórky do Austrálie. Spoznáva austrálsky vyšetrovací tím, kultúru a históriu Austrálie a aj jej odvrátenú stránku (bary, predaj drog, prostitúcia, boxeri atď.). Vo vyšetrovaní tápe a nevie prísť na to, kto by mohol byť vrahom. Jeho kolega sa ho snaží naviesť na správnu stopu, sám vraha z istého dôvodu označiť nemôže. Harrymu sa čas kráti a vraždy pribúdajú. Odhalí kto za všetkým stojí?

Sériu s Harry Holom registrujem už roky a tiež som čítala, že prvé 2 časti treba pretrpieť a potom prídu lepšie...tak pevne verím, že to tak bude.
Prvých 200 strán bolo pre mňa neskutočnou nudou. Kopec informácii o Austrálii, kultúra, história, mytológia....ale s prípadom vraždy Nórky, ktorý prišiel Harry vyšetrovať, sa nijako nehýbalo a do čítania som sa musela nútiť. Zvrat nastal až po úmrtí jedného člena tímu (čo ma fakt mrzelo, lebo to svojím spôsobom bola zaujímavá postava). Vraha som tipla podstatne skôr, ako bol odhalený, ale nevedela som, či je môj tip aj správny a chýbal mi motív. Každopádne zvyšná polovica knihy sa už čítala rýchlejšie a bola napínavejšia, no celkový dojem z knihy to nenapravilo. Dúfam, že ostatné knihy zo série ma nadchnú viac.

07.04.2022 2 z 5

Rodina v podkroví Rodina v podkroví Lisa Jewell

Veľmi dobre napísaný psychotriler.
Jedna bohatšia rodina žije usporiadaným spôsobom života, deti chodia do dobrých škôl a majú celkom bežný život. Až do momentu, kým ich rodičia neponúknu pomoc, resp. miesto v dome cudzím 4 dospelým ľuďom a 2 ich deťom. Tí túto pomoc zneužijú a nehodlajú odísť. Jedným z nich je muž, David, ktorý je absolútne chorý, domácnosť sa začne riadiť jeho pravidlami, pomaly si vytvára svoju sektu, a od každého člena vyžaduje neuveriteľné veci. Za každé porušenie príde trest. Deti nebudú viac pochopené a milované, ale uväznené, bité a týrané. Podarí sa im oslobodiť?

V tomto príbehu jedna zvrátenosť striedala druhú. Knižka bola napínavá a bola som zvedavá ako nakoniec skončí. Psychicky chorí tu boli očividne skoro všetci. Ktorí normálni rodičia by si nechali zdevastovať domácnosť cudzími ľudmi a prispôsobili by svoje životy ich pravidlám? Dospelí, ktorí sa k nim do domu nanominovali to nemali v hlave v poriadku už vôbec. A nakoniec deti, ani pri jednom som nemala pocit, že je úplne ok. Niektoré mali správanie, ktoré naháňalo hrôzu. Príbeh je písaný z 3 pohľadov a tak čitateľ dokáže preniknúť do 3 myslí. Postupne sa informácie dopĺňajú a pravda vypláva na povrch.

Čo sa týka postáv najviac mi bolo ľúto Libby, ktorej by snáď bolo lepšie bez jej ,,staro-novej" rodiny. Veľmi sympatickou postavou bol novinár, ktorý Libby pomáhal.

Príbeh sa uzavrel, temné tajomstvá domu sa odhalili, ale samotný záver ostal otvorený, uvidíme, či príde aj pokračovanie.

28.01.2022 4 z 5

Chlapec vo svetle reflektorov Chlapec vo svetle reflektorov Samuel Bjørk (p)

Knižka Chlapec vo svetle reflektorov ma bavila rovnako ako predchádzajúce dve. Škoda, že je v podstate zakončením série, určite by ma chytili aj ďalšie prípady tohto vyšetrovacieho tímu. Bolo to napínavé, bolo to zauzlené najviac ako mohlo a opäť všetko sadne na svoje miesto až na konci. Netušila som ani kto bol vrah, ani aký by mohol mať motív.
Vyšetrovatelia mi boli sympatickí a tak som bola zvedavá aj na celkový vývoj ich postáv. Holgerovi sa v súkromnom živote otvoria nové dvere a konečne prestáva žiť v minulosti. Mrzelo ma len, že sa v tejto časti neobjavilo viac informácii o Miriam a Marion. Mia Krugerová sa tiež pohne ďalej. Keďže od začiatku prechádza zložitými obdobiami, bola som rada, ako nakoniec naloží so svojím životom. Dosť mi prekážalo, ako ju tí ,,vyšší" pohadzovali hore dole a nepáčilo sa mi, že to Munch vlastne za každým ako ich ,,vyslanec" skúšal. Je jasné, že s ňou pracuje rád, ale toto suspendovanie/nesuspendovanie podľa toho,či sa im Mia nateraz hodí alebo nie, už bolo trápne....vlastne ju len využili, keď mohli a hneď zas odkopli. Keby k takémuto ,,omylu" došlo raz, ok, ale stále?! Príjemným prekvapením bol pre mňa Garbiel, ktorý bol veľmi aktívny pri rozuzleniach prípadov.
Keby bolo viac častí, nevadilo by mi, že v týchto troch knihách bolo vyšetrovanie vždy späté s nejakým hlavným vyšetrovateľom, ale takto mi to prišlo už trochu prehnané. Hoci príbehy vôbec neboli zle, pridalo im to na nereálnosti. Aj keď pri takýchto psycho páchateľoch je reálne asi všetko. Knihy mi sadli, aj autorov štýl písania, za mňa to síce neboli top krimi trilery v mojom živote, ale boli napínavé, plné zvratov a naozaj rýchlo sa čítali.

23.09.2021 4 z 5

Rosnička Rosnička František Kozmon

Rosnička ma bavila ešte o čosi viac, ako Potkan. Možno preto, že bol v prípade nechtiac zaangažovaný aj samotný Marek Wolf a bola som zvedavá, ako sa z tohto vyhrabe. Cca. v polovici knihy som začala mať tušáka, kto by mohol byť vrah a moje tušenie sa potvrdilo, ale nijako mi to nepokazilo zážitok z knihy, pretože ma zaujímali aj podrobnosti a motív a to bolo objasnené až na posledných stranách. Knižka bola napínavá a čítala sa rýchlo. Bavila ma aj dejová linka odohrávajúca sa v Chorvátsku a neskôr aj tá na Slovensku. Páčilo sa mi, že rovnako ako aj v prvej knihe, aj tu sa vyšetroval aj prípad z minulosti. A dokonca som bola rada, že Marek očistil jedného podozrivého, pretože mi bol napriek všetkým okolnostiam v podstate sympatický. Mareka a aj ostatných v tíme som si už stihla obľúbiť a teším sa na ďalšie časti.

24.08.2021 5 z 5

Krst ohňom Krst ohňom Andrzej Sapkowski

Krst ohňom sa mi páčil viac ako predchádzajúci diel, ale to je hlavne tým, že sa podstatne menej venoval politike. Cesta Zaklínača za svojím cieľom bola zaujímavá, miestami napínavá. Pri niektorých situáciách s Milvou a Blyskáčom som sa aj nahlas zasmiala. Ciri a Yen bolo venovaného o niečo menej priestoru, ale pribudli vedľajšie postavy, ktoré boli zaujímavé a obohatili príbeh. Na veľa otázok, ktoré som mala po prečítaní predchádzajúcich častí, som dostala odpovede. Pobavil ma aj pôvod Geraltovho mena a paradox na záver :) . Dej postupne graduje a ja sa už teším na ďalšiu časť. Sama som zvedavá, čo sa napokon stane z Levíčaťa z Cintry.

09.08.2021 4 z 5

Talent na smrť Talent na smrť M. J. Arlidge

Najskôr som sa trochu obávala a premýšľala, či ísť do tejto knižky. Talent na smrť je samostatným príbehom mimo série s vyšetrovateľkou Graceovou, ale musím skonštatovať, že Arlidge opäť nesklamal. Pokiaľ má čitateľ rád tento žáner, napätie, napínavý dej a silnejší žalúdok (vraždy nie sú popísané povrchne, ale dosť podrobne), tak táto knižka je tá pravá. Zanechala vo mne asi najväčší dojem zo všetkých jeho kníh. Čítala sa rýchlo a ľahko. Mám rada tento štýl písania - krátke kapitoly písané z pohľadu rôznych postáv. Nevadilo mi ani mysterióznejšia atmosféra, Kassie som si dokonca dosť obľúbila, hoci som nepochopila, prečo nezasiahla pri jednej dosť smutnej udalosti, uzavrela som si to ale tak, že možno to bolo jediné východisko pre danú postavu a ak by to skončilo inak, možno by len bez duše tápala životom. Niektoré udalosti som si trúfla tipovať dopredu, niektoré by ma nenapadli ani náhodou, záver by som neuhádla, nakoľko som pri čítaní naozaj netušila, komu veriť, čo môže s čím súvisieť, aký je motív a ako to dopadne s Kassie. Faith sa mi tak nejak podarilo odhadnúť. Skôr ma prekvapil Adam, predsa len ako dlhoročný uznávaný psychiater podľa mna nevenoval fosť pozornosti svojim najbližším a vlastne koniec koncov mi ho bolo stranu za stranou viac a viac ľúto. Nechcem spojlovať, ale udalosti, ktoré prežil boli snáď až príliš na jednu osobu. Hlavná vyšetrovateľka ma štvala, robila príliš veľa chýb a hoci jej zaplo aspoň na záver, mňa uz nejak nepresvedčila. Na konci som čakala väčší happe end...ale napriek tomu som nebola sklamaná. Kapitola s Kassinou starou mamou pekne uzavrela celý príbeh Kniha ma bavila od prvej po poslednú stranu, prečítaná bola doslova v rekordnom čase a ja jej dávam plný počet hviezdičiek. A teraz po tejto dávke napätia a strachu, ktorý vo mne nevyvolá hocijaká kniha, je asi načase siahnuť po nejakej príjemnej romantickej oddychovke :) .

02.08.2021 5 z 5

Americká zem Americká zem Jeanine Cummins

Ku knihe som sa dostala prostredníctvom jednej zaujímavej recenzie a som rada, že som na ňu natrafila. Nevedela som ju pustiť z ruky. Hltala som očami stranu za stranou. Dosť sa čudujem nízkemu hodnoteniu, ale pri každej knihe platí 100 ľudí 100 chutí. Slovenský preklad vyšiel na výbornú, čo nie je u nás až tak samozrejmé. Kniha sa čítala dobre a rýchlo. Lýdiin príbeh, hoci fikcia, no veľmi uveriteľná a bohužial aj možná, ma absolútne zaujal. Už prvá kapitola, kde Lýdia príde o 16 členov svojej rodiny behom pár sekúnd, neskutočne vtiahne do deja. Cítila som nesmierny smútok, súcit, prežívala som s ňou chvíle, kým cartel neopustil miesto svojej pomsty. Prežívala som s ňou jej strach, nie o seba, ale hlavne o jej syna, všetky materinské ochranné inštikty sa vo mne zapli a ostali zapnuté až do konca. Neuveriteľné, čoho všetkého je schopná matka, ktorá bojuje o život syna. A jej syn, 8-ročný chlapec, ktorý je nesmierne rozumný, preukázal neuveriteľnú odvahu (pri naskakovani na Beštiu som za každým tŕpla). V priebehu príbehu sa snažia prežiť a zároveň sa každý po svojom vyrovnávajú so stratou najbližších.
Čitateľ sa dozvedá o fungovaní cartelov, odkrýva sa komplexná osobnosť (pozitíva aj negatíva) hlavy jednej organizácie...a vlastne to potvrdzuje, že každá minca má dve strany. Nech bol ale Javier akokoľvek inteligentný, rozumný, priateľský, nadaný atď . stále mal svoju čiernu stránku, ktorá ďaleko presiahla tú dobrú...činy jeho cartelu vraveli za všetko...mne nebol sympatický v ničom, i keď musím uznať, že keby nebol tým, kým bol, bol by zaujímavým človekom. Preto som chápala aj pocity Lýdie a vnútorný boj, ktorý musela sama so sebou zvádzať okolo jeho osoby.
Popri príbehu hlavných hrdinov sa čitateľ dozvedá aj príbehy ďalších migrantov, osudy niektorých sa uzavrú, osudy niektorých ostanú otvorené, všetky sú ale zaujímavé.
V dnešnej dobe je téma migrantov viac ako aktuálna, v spoločnosti prevládajú isté stereotypy a možno aj táto kniha môže niekomu pomôcť pri vnímaní týchto vecí a rozlišovať jednotlivé individuálne príbehy. Nie každý imigrant je zločinec. Hrdinovia tejto knihy nestretli na svojej púti len tých dobrých, dôležité ale je, aby ich vždy bolo viac ako tých zlých. Pre mňa bol tento príbeh plný smútku, strachu, odvahy ale aj nádeje a chuti žiť lepší život.

30.07.2021 5 z 5