konicekbily konicekbily komentáře u knih

Noční rozhovor Noční rozhovor Ladislav Mňačko

Téma "zločinu a trestu" mimořádně kvalitně zpracované a až k úplnému jádru rozpitvávané otázky konání zločinů proti civilnímu obyvatelstvu - ať už na straně OSY nebo Spojenců - a potrestání či nepotrestání zabíjení nevinných lidí. Stylem podobným jako psával Remarque, Greene či Dostojevský vytvořil autor ve své době jedinečnou novelu! A mne nutí k přemýšlení o této době válečné, ale i poválečné, ještě i dnes.

10.03.2021 5 z 5

Zimní oheň Zimní oheň Anders de la Motte

Třetí díl dvojice autorů napsala dobře, snad až moc dobře. Připadá mi totiž, že autoři záměrně brzdili vyprávění, aby příběh co možná nejvíce natáhli. A celá zápletka je podivná, pokud se budu chtít někomu pomstít, tak to udělám přímo a nebudu to maskovat odbočkami požárů a vraždami jiných lidí. Ale vypravěčská dovednost autorů je špičková. Budu je číst!

02.03.2021 4 z 5

Dokonalé ticho Dokonalé ticho Helen Fields

Pěkně vypracované zápletky (dvě) byly dobře vypracovány a v průběhu knihy a na závěr dokonale vysvětleny. Místy mi připadá, že autorka se vychyluje od hlavního směru, například opakovanými střety mezi super-komisařkou a super-inspektorkou. Oceňuji její snahu se přibližovat k sociálnímu románu (prostituce, drogy, náboženství) ve Spojeném království. Pěkné čtení - očekávám další díl!

01.07.2020 4 z 5

Sleduji tě Sleduji tě Michael Robotham

Promyšlená a propracovaná zápletka od počátku hlavní hrdinku uvrtá do skoro neřešitelných problémů - ona sama neví, která bije - a do zhruba poloviny knihy neví ani čtenář, která bije. Posupně jak se děj rozvíjí, se zápletka ještě více zamotává a čtenář neví kam se vše ubude ubírat. Moc pěkný thriller, možná i trochu sociální román!

15.01.2024 5 z 5

Palác zrady Palác zrady Jason Matthews

Nepřemožitelná dvojitá agentka vyřeší spoustu problémů, je to Superžena - dokáže nemožné! Hezky napsaný román: nelze odhalit, kde je možná skutečnost a kde začíná fikce!

30.10.2023 4 z 5

Druhá sestra Druhá sestra Peter Mohlin

Propracovanost zápletky a propojení dvou dějových linií je dokonalé! A objasnění nemá chybu. Uvítal jsem umírněnější vylíčení napínavých scén a také úvahy autorů prostřednictvím významných postav. Například o seznamování, o těžkostech při rozhodování v kritických situacích, o vině a trestu, o případných nutných obětech. Špičková severská - tedy švédská krimi!

22.11.2022 5 z 5

Člověk za oponou Člověk za oponou Martin Goffa

Zápletka je opřena o nejznámější korupční českou kauzu - autor si dovolil jemné vylepšení. Hlavní postava využívá své široké kontakty, které se věnují získávání dat k objasnění trestné činnosti a metodou jasné úvahy - stejně jako jiní slaví detektivové v knihách - odhalí, jak to ve skutečnosti bylo. Novinář Vráz podal opět excelentní vákon.

29.10.2022 4 z 5

Nedokončený život. John F. Kennedy 1917–1963 Nedokončený život. John F. Kennedy 1917–1963 Robert Dallek

Snaha o napsání co možná nejpravdivější biografii jednoho z nejznámějších prezidentů USA se podle mne podařila na výtečnou. Je to ale náročné čtení pro ty, kteří se zajímají o celosvětovou historii dvacátého století do roku 1963 a zároveň znají základy fungování americké demokracie. Je až zarážející, co osobně musel Kennedy zkusit či protrpět se zdravotními problémy při svých náročných funcích jako senátor a prezident. Pokud si pamatuji z dětství, bylo to tak, že celý svět měl ohromné štěstí, že to byl on, který dokázal krotit Sověty a i CIA a Pentagon, že nedošlo k atomové válce. A podle mne za to zaplatil svým životem.

23.12.2021 5 z 5

Fotograf z Osvětimi Fotograf z Osvětimi Maurizio Onnis

Biografie a literatura faktu zároveň jako světectví o životě v nejhroznějším koncentračním táboru za druhé světové války. Spousta maličkých příběhů či událostí probíhající na hranici života a smrti, nebo příběhy končící život vězňů. To vše zachyceno v myšlenkách fotografa, který měl svými snímky vše podstatné zdokumentovat. Nejen zdokumentoval, ale zajistil i jejich zachování pro budoucnost.

26.04.2021 5 z 5

Zmizení Zmizení Charlotte Link

Hodně spletitá - zamotaná - zápletka je v závěru plně objasněna, ale cesta k jejímu vyřešení je čtenáři znemožněna spoustou rafinovaných fíglů autorky. Aby to dokázala zpomalila úvod a přichystala nám tím návnady. V některých případech mi připadalo, žr tomu svému záměru obětovala i jednání některých postav - bylo hodně nelogické. Každopádně hezký román pro ženy s detektivní zápletkou!

20.03.2021 4 z 5

Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Štěpán Javůrek

Po druhé světové válce v krátké době nadšení z nově nabyté svobody neuvadalo, ale vrcholná politika se moc nepovedla a přinesla s sebou "Vítězný únor". Jeho dopad na hlavního hrdinu Františka je námětem druhé knihy této řady. Bylo špatně a podle otevřeného konce očekávám, že pro Františka by mohlo být v dalším díle i hůř!

22.07.2024 4 z 5

Poslední případy slečny Marplové Poslední případy slečny Marplové Agatha Christie

Krátké povídky se slečnou Marplovou potěšily. Její selský rozum v různých situací pomůže potřebným v díle slavné autorky a potěší čtenáře! Zábavné odpočinkové čtení pro toho, kdo ví, co může očekávat.

17.05.2024 4 z 5

Případ přelétavého starožitníka Případ přelétavého starožitníka Miroslav Macek

Není to detektivka - jak jsem předpokládal podle názvu. Je to poklidné autorovo rozjímání nad téměř idylickým životem starožitníka. Přemýšlel jsem nad tím, proč autor tuto knihu napsal a v závěru jsem našel : "Věnováno památce mého otce, znalce a sběratele umění a milovníka veškerých pozemských krás." Domnívám se tedy, že knížka je mozaikou příběhů jeho otce.

04.05.2024 3 z 5

Druhá žena Druhá žena Michael Robotham

Joseph v hlavní roli. Jeho otec je těžce zraněn a on rozmotává klubko záhad kolem jeho života. Jde o Josephovu soukromou akci, policie stojí trochu bokem. A tak řeší věci složitěji, než by bylo možné je vyřešit jednoduše s policií. Zde vidím překročení reálnosti a proto mi nestačí skvělý styl, zamotaná série zápletek a napínavé scény.

16.01.2024 4 z 5

Hořící pokoj Hořící pokoj Michael Connelly

Autorovi se tento díl povedl náramně! Harry po návratu do služby zacvičuje nadějnou a talentovanou detektivku a spolupráce jim svědčí. Autorovi vděčím zato, že píše svým klasickým stylem, vyšetřování působí reálně a čte se velice dobře!

02.12.2023 5 z 5

Uteč, dokud můžeš Uteč, dokud můžeš Rebecca Zanetti

Úvodní díl řady od pro mne nové americké autorky přinesl zhruba to, co jsem očekával. Seznámení se s celou škálou postav - budoucího okolí hlavní hrdinky, spoustu dialogů víceméně k seznámení se s hrdiny příběhu a možná i celé řady a nepříliš složitou zápletku - čtenář nemá moc šancí něco odhalovat či předvídat, hodně romantiky pro ženy - a na závěr napínavý scénář - moc není k uvěření. Ale celkově dobrý dojem z oddychové knihy.

06.10.2023 4 z 5

Jedno malé prasátko Jedno malé prasátko Rob Ashman

Autor si zvolil stejný styl vyprávění jako u úvodního dílu série. Monolog vraha je vysvětlováním jeho životní cesty a sdělení motivu jeho konání současně s pohledy do minulosti a také s popisem jeho činnosti o oběťmi. Popis práce policie je podle mne druhořadý: ve všem vyniká hlavní vyšetřovatelka a okolí jí pouze plete pod nohy při jejím "super-woman" výkonu. Nenáročné, ale odpočinkové čtení, i když zápletka je o něco horší.

07.09.2023 5 z 5

Tajemství genů - Od vzniku života po genom člověka Tajemství genů - Od vzniku života po genom člověka Eduard Kejnovský

Velice zajímavá knížka o vzniku života na Zemi, od přerodu anorganické hmoty v organickou, popis struktury živých organizmů, jejich vznik a další vývoj na základě dědičných informací. Vysvětlení základních pojmů a principů fungování genomu, jeho přečtení a možná úprava genomu. Nevím, zdali se mám radovat, že jsme jako lidstvo dospěli tak daleko, nebo se mám spíš obávat, že obavy že vědecké objevy budou zneužity proti člověku. Moc pěkně napsaná publikace pro širší okruh čtenářů.

08.08.2023 5 z 5

Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda / Markheim / Kumpáni Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda / Markheim / Kumpáni Robert Louis Stevenson

Poprvé jsem knihu přečetl před šedesáti lety - ještě na základní škole. Již tehdy mé znalosti o chemii a podobných vědách stačili, abych vše pochopil. Nyní jsem se k příběhu vrátil s tím, že jako zkušenější čtenář posoudím kvalitu práce spisovatele. Tak tedy: na dobu, kdy byl příběh sepsán je to prvotřídní výkon. Jeden ze základů moderní jak sci-fi tak i detektivní literatury.

06.06.2023 5 z 5

Lov Lov Bernard Minier

Série se otáčí - z původního kriminálního románu prvních dílů toho mnoho nezůstalo - a nyní už je to sociální román ze současné "covidové" Francie. Velké rozdíly sociální se stávají velkým problémem a jejich řešení není jednoduché. Jak se domoci "SPRAVEDLNOSTI" - to je otázka, kterou si pokládá nejen autor, ale i některé hlavní postavy. A někteří si jí berou do vlastních rukou. Je to námět k zamyšlení nejen pro SERVAZE, nejen pro Francii, ale možná už i pro nás.

20.05.2023 4 z 5