Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 přehled

Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520493/bmid_sudetsky-dum-ii-64ce2df234c32.jpg 5 774 774

Sudetský dům série

V podhorské vesnici Skláře se po válce zabydlují české rodiny. Mezi nově příchozími je i rodina mladé dívky Jarmily Lukešové. Maminka jí zemřela za války, a tak se Jarmila musí postarat o dva malé bratry, ale také o otce, který rodinné úspory prohrává v kartách. Jarmila se v novém domově zamiluje do Františka Smolíka, ten však její city neopětuje. Věří, že se z Německa vrátí jeho milovaná Paula. Stále více se také dostává do sporu s místními komunisty. Po událostech února 1948 je však jeho boj stále marnější. Komunisté předepisují Smolíkovým pro jejich hospodářství nesplnitelné dodávky, navíc se mluví o plánované kolektivizaci. Jarmila je v těch těžkých časech jediná, kdo při Františkovi pevně stojí. Ten tak poznává, jak statečná žena to je. Dokonce se zdá, že by společný život s ní mohl být útěchou před tím, co se chystá. Ale žádné štěstí netrvá věčně, zvlášť když kolem krouží všemocná strana a její tajná policie…... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950. Přihlašte se a napište ho.

AlbionFoxyFox
předevčírem

Příběh, který by si měl přečíst každý volič a účastník internetových diskuzí. Jsem ráda, že mám rovnou 3. díl, takhle bych konec nerozdýchala.

marli58
17.12.2024 5 z 5

Úžasně napsané, úžasný zážitek. Jako bonus nové informace do mezer v našich dějinách. K neuvěření, jaké ti, kteří se dostali k moci, dovedli být bezcitné s...ě. Tu beznadějnou aroganci vyvažuje hezký vztahový příběh. Láska nemá národnostní problém. Doporučuj a těším se na další díl.

marti7729
11.12.2024 5 z 5

*Audiokniha k pečení cukroví*

Po poslechu Sudetského domu jsem si říkala, že jeho pokračování bude těžké překonat. Štěpán Javůrek mě ale opět mile překvapil. Sudetský dům 2 je napínavější, propracovanější a ještě silněji vtahuje do děje. Příběh plynule navazuje na první díl, přičemž rozvíjí postavy i jejich osudy v hlubších rovinách. Autor si pohrává s historickým pozadím a dokáže jej skvěle proplést s napětím i emocionální hloubkou.

Velký podíl na zážitku z audioknihy má opět výborná interpretace Kamily Janovičové. Její čtení je dokonale vyvážené – dokáže být klidné a soucitné tam, kde je třeba, a zároveň dramatické v okamžicích napětí. Posluchačům tak nabízí opravdu silný zážitek, který dodává příběhu další rozměr.

10 nejprodávanějších knih (41. týden)

18.10.2023

10 nejčtenějších knih (říjen)

15.10.2023

10 nejprodávanějších knih (40. týden)

11.10.2023

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Kniha Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 v seznamech

v Přečtených1 129x