konicekbily komentáře u knih
Autor byl tehdy šéfem izraelských tajných služeb a sám osobně řídil supertajnou operaci, jejímž cílem bylo odhalit válečného zločince a provést jeho únos do Izraele. Pěkné dokumentární čtení bez příkras a zbytečné "vaty". Pokud chcete přesně zjistit, jak to tehdy bylo, zde je podle mne jenom pravda, nic než pravda.
Kniha přináší potřebné informace o historii nejen současné Ukrajiny, ale i o historii jejího okolí - Litvy, Polska, Rumunska, Maďarska, Ruska, (také Sovětského svazu), Rakouska-Uherska, Německa a také i částečně Československa. Na vztazích se sousedy, a nebyly vždy jednoduché, se formoval vnitřní život na území současné Ukrajiny. A mnohdy proti sobě uvnitř této země stály (v mnoha případech) antagonistické síly. Například ve vztahu s Polskem, Ruskem, Rakouskem-Uherskem Německem za druhé světové války a zejména po dobu, kdy byla Ukrajina včleněna do Sovětského svazu. A vztahy se po staletí neřešily formou usmíření, ale naopak se negativa prohlubovala. Za poskytnuté informace autorům děkuji.
Ještě před měsícem jsem nevěděl, že autor existuje, ani to, čemu se věnuje. Díky kolegům z databáze jsem si knihu vypůjčil a jsem spokojen. Lehkou formou přibližuje svůj pobyt se svou rodinou na své chatě v Kanadě - vzdálené 200 km od nejbližší osady Velice poutavé!
Tři detektivní povídky amerického střihu napsané v roce 1935, tedy po hospodářské krizi a po prohibici. V každé povídce vystupuje jiný soukromý detektiv - jakoby autor hledal svého hlavního detektivního hrdinu. Tím se stal později Phil Marlowe.
Kniha se zabývá pro čtenáře velice zajímavý tématy - u nás často dosud opomíjenými: vztah státu k církvím a vztahem k ženám - jednak vztahem církve k ženám a také vztahem společnosti k ženám za minulého politického zřízení. Ohromné úsilí badatelky! Někdy se mi zdálo, že chce své úsilí "prodat na trhu" a tak mi té vědecké a dokumentační práce připadá až moc a má to vliv na celkový dojem z knihy a mě to vyrušovalo při čtení. A tak se může stát, že tento nepoměr mezi vědeckou či dokumentační studií a románem bude dalším čtenářům vadit. Další knihy autorky si přečtu.
Od jisté doby před čtením nějaké knihy nečtu doporučení vydavatelů, literárních kritiků a ani upoutávky či reklamy k dílu. Tak někdy nevím, co přesně, pokud je to neznámý autor, budu číst. A zpočátku četby tohoto díla jsem byl poněkud zmaten: co to je? Je to vědecká studie, literatura faktu, příběhy z policejní praxe, biografie - ale koho? Je to pro mne pěkně napsaný biografický román na pozadí historických událostí z překrásného prostředí na pomezí Moravy a Slovenska ukazující, že pokud člověk "nezapadne do průměrné šedi - jak je od něho požadováno", a moc z tohoto vybočuje, tak to má za každého režimu těžké!
Knížka obsahuje pět povídek s různými hlavními postavami pracujících v odlišných podmínkách. Děj je převážně situován do předválečného období před druhou světovou válkou. Doporučuji pouze pro ty, kteří znají autora, pro jiné byto bylo nezáživné čtení.
Restituovaný šlechtic, bydlící na svém zámku, je vtažen do malířského prostředí a pomáhá vyřešit komplikované mezilidské, tvůrčí, obchodní a podvodné vztahy této komunity. Kolem něj se vyskytnou dvě úmrtí a autorka mu vnutila úlohu, aby vše objasnil. Ale neusnadnila mu to - na cestě za pravdou je spousta překážek a kličkování. Pěkné čtení na dovolenou.
Román byl napsán v roce 1834. Tomu odpovídá i styl psaní - pomalejší začátek a seznamování čtenáře s prostředím a hlavními postavami. Pompeje jsem navštívil v roce 1990, autor v první polovině devatenáctého století a obdivuji jeho fantazii s jakou je v knize dokázal oživit. Autor musel být hodně vzdělaný, že dokázal napsat tento příběh ve své době.
Pěkně ilustrovaná a obtížně pochopitelná knížka. Dá se vykládat mnoha způsoby - já si vybírám ten, že osud před nás může postavit těžké situace, ve kterých si myslíme, že tak špatně jako je teď, snad nemůže být. A když přijdou v životě další těžké rány, vzpomínáme si na situace, kdy to nebylo tak zlé. Třeba ta tma v novoluní o samotě doma v závěru knihy je hodně zlá - nebyla tma v knihovně nějak příjemnější?
Tenoučká knížečka o povstání otroků na Sicílii proti Římanům. Autorka pěkně vylíčila prostředí, děj i postavy - ale myslím si, že historické romány o povstání Spartaka se mi líbily více.
Pokus o popsání života Angely Merkelové před tím, než se stala v Německu kancléřkou se vydařil. V knize jsou zmiňovány události, jimiž byl ovlivněn život a osud Angely. Na některých místech pamětník historických událostí (to jako já) se musel zastavit ve čtení a zamyslet se, zda to odpovídá tomu, co si pamatuje. Odpovídá to. Samotné zpracování ale moc čtivé není.
Je to pokus o literaturu faktu napsanou stylem amerického thrilleru duem amerických autorů - ze studování jiných prací a knih - a sestaveno tak, aby kniha měla jakýsi "děj". Dokonale je zde vylíčen osu Adolfa Eichmanna - ostatní se mi jevilo jako přívažek. Je uvedeno více pro mne dosud neznámých informací a kniha byla pro mne přínosem.
Autor vymyslel další velkou postavu svých knih - soukromé očko. Detektiv po splnění svého úkolu, za který má odměnu, se mu nezdají okolnosti smrti- sebevraždy - jeho objektu pátrání. A chystá se vlézt do pasti., aby na vše přišel. Celkové hodnocení: zdá se mi to o něco slabší než začátky série s Lincolnem.
Autor knihou zamířil opět mimo svou obvyklou tvorbu a ovlivněn, kubánskou krizí v roce 1961, atentátem na JFK v listopadu 1963 a aktivní kubánskou emigraci v USA a jejím podílu na ovlivnění politického vývoje napsal jeden z prvních politických thrillerů. A při tom si zachoval svůj styl, jaký je v jeho knihách.
Hlavní hrdinou románu není žádný policista z 87. revíru, ale mladý zločinec - tedy záporná postava první kategorie. Autor nás s lumpem seznámí, stručně popíše historii jeho života, proč se dostává na scestí a poté po jedné nezdařené akci s ním strávíme jeho posledních pár hodin života. Krásný pohled do života kriminálních živlů v tehdejším New Yorku.
Poprvé v mládí a nyní po padesáti letech jsem přečetl a ocenil autorovo nádherné vyobrazení francouzské společnosti devatenáctého století. Krásně popsané vztahy mezi hlavními postavami dají vyniknout hlavní záporné postavě, plné bezcharakternosti, podlosti, touhy po moci, chamtivosti, a až nezdravé touze po moci a po majetku! A klidně se dá dílo aplikovat do současné doby - je stále aktuální.
Návrat ke kořenům. Autorka se rozhodla, že nás seznámí (spíše se rozhodne) jak se Kim a její nejbližší spolupracovníci uvedli u policie. Přichystala si pro nás přes stovku krátkých, někdy super-krátkých kapitol a úprkem nás prohnala dějem. Je to její styl a mám ho rád!
Skvělý popis prostředí současné a minulé Šumavy, vztahů mezi lidmi - zejména těch, kteří přišli na toto území po druhé světové válce a také porovnání s dnešními vztahy mezi obyvateli a zjišťování, jak velký vliv má minulost (autorkou postupně odhalovaná) na vývoj vztahů až po současnost. Spíše než detektivka je to sonda do historie a moc hezký pohled na naši poválečnou minulost.
Své spisovatelské umění můj oblíbený autor vložil tentokrát do vyprávění vlekoucího se příběhu - navíc rozděleného na více vrstev - jak časových, tak z hlediska "vypravěče". Autor se zaměřil na rozpitvávání "proč?". I když v závěru na tuto otázku odpověděl, a pěkně vše napsal - dojem je ale průměrný!