konicekbily konicekbily komentáře u knih

Smiech na lane Smiech na lane Ivan Bajo

Po přečtení poslední knížky pana Šmída jsem si vzpomněl, že jednu knížku související s horolezectvím a vysokohorskou turistikou mám ve vlastnictví. "Smiech na lane" patřil k naší základní výbavě při cestách do Tater. A nebyl nikde k sehnání! Kvůli tomu, abychom si každý z naší party pořídili výtisk, jsme museli pozměnit plán výšlapů v Tatrách - vložili jsme Východní vysokou - abychom na Sliezskom dome pořídili tento literární poklad! Skvěle zachycená atmosféra ve vztahu k horolezectví a k horám!

15.06.2022 5 z 5

Proč bychom se nepotili aneb Jak se chodí po horách Proč bychom se nepotili aneb Jak se chodí po horách Zdeněk Šmíd

Žasnu nad autorovým "dokumentaristickým" stylem vyprávění! Zachytil tehdejší atmosféru života "Horáků" tak dokonale, že s jeho historkami určitě souzní mnoho mých vrstevníků. Jako kdybych spoustě jeho příběhů souvisejících s vandrování po slovenských horách byl přítomen. Vzpomínky na toto období před čtyřiceti- padesáti lety paří mezi mé nesilnější zážitky. Tehdy jsem žil v Havířově a do slovenských hor jsem vyrážel nejméně jednou měsíčně na "vandry". Navíc jsem měl možnost kdykoliv přenocovat ve Štrbě.

Titanic: Nikdo nechtěl uvěřit Titanic: Nikdo nechtěl uvěřit Václav Králíček

Velice podrobně popsaná historická skutečnost se všemi souvisejícími fakty, doplněná množstvím dokumentů. O historii e zajímám celý život - a tuto knihu o Titaniku považuji o jednu z nejzdařilejších. Je zajímavé, kolik dobových fotografií se podařilo shromáždit v souvislosti s Titanikem.

Encyklopedie fyziky Encyklopedie fyziky Martin Macháček

Je to encyklopedie, není to učebnice. Potřeboval jsem si ujasnit, jak fungují nové moderní výdobytky lidského pokroku, které běžně lidstvo používá! Ve škole-maturoval jsem z fyziky v 30.5.1967- to ještě nebylo probíráno, anebo jsem vše pozapomněl. Uvedu příklad: tepelné čerpadlo naši mladí instalují při rekonstrukci rodinného domu a zeptal jsem se na princip, jak to funguje. Nevědí. Tak jsem se podíval do encyklopedie a pochopil: tepelné čerpadlo je "obrácená lednička". A dobře vymyšlené. Jsou tam i jiné příklady. Potřebná kniha pro rychlou orientaci pro ty, kteří něco z fyziky již znají!

14.06.2022 5 z 5

Kocour z Montmartru Kocour z Montmartru Michaela Klevisová

Vypadá to na nenáročné čtení, ale je tam skryto něco, , co bych mohl nazvat "nenásilnými filozofickými úvahami" o životě - nejenom obecně, ale i jiném způsobu života, než je ten spotřebitelský shon kolem. Tedy i o mém životním postoji, lásce, pohodě a klidu. A věřím, že i autorčině.

14.06.2022 5 z 5

Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování Haruki Murakami

Neustálé myšlenkové návraty hlavního hrdiny do mládí jsou mu velice nepříjemné a působí mu veliká traumata - co to bylo a proč? Sám není schopen se s tím vším smířit a až jeho současná přítelkyně ho navede k tomu, aby se s tím jedou provždy vypořádal a hledal cestu zpět ke kořenům. Další zajímavý román od japonského autora mne přiměl k přemýšlení.

13.06.2022 4 z 5

Než jsem zemřela Než jsem zemřela S.K. Tremayne (p)

Originální zápletka dávala předpoklad, aby autor do pochmurné krajiny mohl rozvinout zajímavý příběh. Domnívám se ale, že se mu to úplně nepodařilo - chvílemi jsem se trochu nudil. Asi nejsem naladěn na tento typ příběhu - nejasný rozvíjející se děj s těžko pochopitelnými náznaky. Ale další knihu autora si rád přečtu.

13.06.2022 4 z 5

Štěstí je zadarmo Štěstí je zadarmo Michaela Klevisová

Knížka vypadá jako odpočinková - maličký soubor kratičkých povídek - některé již dříve různě publikované a v každé z nich vystupují domácí zvířata, většinou kočky, dvakrát psi a jednou kotě. A v každém kratičkém příběhu na mne kouká lidskost a láska - nejen ke zvířatům, ale i mezi lidmi. A styl psaní a krásná slovní zásoba je prožitkem pro nespěchajícího čtenáře.

08.06.2022 5 z 5

Doktorka Viktorie Doktorka Viktorie Markéta Harasimová

Druhá kniha od autorky. Příjemná odpočinková četba, psychologický s detektivní zápletkou se závěrečnou napínavou scénou - vše namícháno s červenou knihovnou. Zápletka byla již mnohokrát využita zahraničními autorkami - zde není nic nového.

08.06.2022 3 z 5

Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Román beru jako moc hezky napsanou fikci na pozadí historických událostí. Není mým úkolem řešit, kdo a za co je zodpovědný, ať už je to období před Mnichovem, Protektorát, a doby po válce - do roku 1948, komunistický puč, před rokem 1968 a po něm. A temný osud hlavní hrdinky se takto mohl odehrát a je pěkně vyobrazen. Připadá mi ale, že je trochu nevyvážený - některé historické události jsou probírány až moc podrobně - a jejich vliv na životní osudy hlavní hrdinky mi nebyl zcela objasněn. Na rozdíl od jiných obdobných románu vztahujících se k této době.

07.06.2022 4 z 5

Prosté umění vraždy Prosté umění vraždy Raymond Chandler

Výběr detektivních povídek, ve kterých jsou hlavními hrdiny soukromí detektivové, a tito se vždy postaví na stranu slabších a pomáhají jim z potíží. Všechny jsou bez autorovy hlavní postavy - bez Philla Marlowa - a děje se odehrávají na západním i východním pobřeží Států před více než sedmdesáti lety. A tomu odpovídá i prostředí, do něhož autor příběhy posadil a i vztahy mezi lidmi.

05.06.2022 4 z 5

Výstup na Eiger Výstup na Eiger Ota Pavel

Sbírka povídek či příběhů o sportovcích, ať jednotlivcích nebo kolektivech, je autorem pojata tak profesionálně, že se tomu opakovaně musím poklonit i po té strašně dlouhé době, která uplynula od chvíle, kdy byly příběhy sepsány. Mnohé z historických úspěchů si pamatuji, a dokáži posoudit, jak pestrá, poutavá a pravdivá vyprávění pan Pavel stvořil.

04.06.2022 5 z 5

Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Pokus o science fiction podle mne není moc zdařilý. Byl bych potěšen, pokud by byl děj zasazen do raného období "budování komunismu" po roce 1948 - tam se děla spousta nepravostí! Celkově je román napsán velice hezky - reportážní styl je vhodně smíchán s osudy hlavních postav a mám ze čtení hezký pocit.

01.06.2022 4 z 5

Sestřička Sestřička Raymond Chandler

Jedna z nejzamotanějších zápletek detektivní literatury, až se mi zdálo, že to autor trochu přehání! Ale toleruji mu to, chápu, že se potřeboval vyřádit v množství dialogů a situačního humoru a i ironických hlášek a potřeboval popsat charaktery osob, které se motají zejména v okolí Hollywoodu a ukázat nám, jak to kolem LA bylo v době, kdy knihu psal. Výborná klasika!

01.06.2022 5 z 5

Satan Satan Mario Mendoza

Thriller z kolumbijského prostředí nás seznamuje se současným životem v této latinskoamerické zemi, lidskými vztahy, každodenními problémy vybraných postav a jejich skvělým popisem, vše napsané pěkným stylem a uvěřitelnými dialogy. Několik linek probíhajícího děje je spojeno v závěru a po celou dobu autor nutí čtenáře k zamyšlení.

31.05.2022 5 z 5

Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Pohádka o tom. jak být odvážný a vědět, že chci něco více od svého života a jít za svým cílem, podle autora snem, a případně se nechat nějakými náznaky vést, ve mně emoční bouři nezanechala. Ani styl vyprávění mi moc nesedl - takže průměr.

30.05.2022 3 z 5

Amerikou od severu k jihu Amerikou od severu k jihu Leoš Šimánek

Pokud má člověk nějaký cíl, musí mít na jeho splnění předpoklady a potom si udělat na splnění cíle čas. Autor se patrně rozhodl, že má rád přírodu a cestování a udělal si na to čas. Prožil spoustu pěkných chvil na svém vandru Amerikou od severu k jihu a s některými zážitky se s námi podělil. Kdo někdy vandroval opuštěnou krajinou prostou lidí - například já Slovenskem a Rakouskem v době, kdy jsem na horách tři dny nepotkal člověka - vrací se při čtení této knihy do svého mládí a ocení autorovy zážitky.

28.05.2022 5 z 5

V první linii: Z Leningradu až do Berlína V první linii: Z Leningradu až do Berlína Nikolaj Nikolajevič Nikulin

Pravdivý příběh jednoho vojáka Rudé armády, který přežil druhou světovou válku. Nic nepřikreslil - takové to bylo. Osobně jsem před čtyřiceti lety vyslechl dva příběhy vojáků, kteří bojovali na ruské frontě - každý na opačné straně - proti sobě. Tvrdili, že měli obrovské štěstí, že ty hrůzy přežili. Stejně jako autor této knížky.

27.05.2022 5 z 5

Marie Curie: Průkopnice, nositelka Nobelovy ceny, objevitelka radioaktivity Marie Curie: Průkopnice, nositelka Nobelovy ceny, objevitelka radioaktivity Richard Gunderman

Průřez životem asi nevětší vědkyně v pěkné knize na křídovém papíru doplněný spoustou fotografií a mnoha informacemi o dalších význačných vědcích v souvislosti s prací a životem Marie Curie. Pro mne je téměř nepředstavitelné za jakých podmínek pracovala, kolik toho v životě dokázala, co vše musela obětovat, aby si zajistila čas pro výzkum a zároveň výchovu svých dcer! A to vše v době, kdy nebylo vítané, aby ženy se zúčastňovaly vědecké práce.

26.05.2022 5 z 5

Gottland Gottland Mariusz Szczygieł

Rekapitulace některých okamžiků českých dějin a připomenutí osudů některých našich význačných spoluobčanů z celého dvacátého století - sestavená polským autorem. Většinu toho moje generace zná, nebo si přímo pamatuje a doporučuji mladším k přečtení jako malou encyklopedii toho, co jsme jako národ prožívali.

25.05.2022 4 z 5