Kontryhelka Online Kontryhelka komentáře u knih

Zahrada Zahrada Jiří Trnka

Úžasná kniha, na kterou velice ráda vzpomínám. Milovala jsem podlého kocoura a litovala kluky, kterým pořádně dával kocour zabrat. Opravdu milé čtení pro děti. A jako seriál pecka.

29.01.2023 5 z 5

Romeo, Julie a tma Romeo, Julie a tma Jan Otčenášek

Krásný a velice smutný příběh, při kterém jsem brečela. Těžká, zlá doba ve které se našli i tací, kteří měli srdce a nebyl jim lhostejný osud druhých, přestože riskovali svůj vlastní život.

Tajuplný ostrov Tajuplný ostrov Jules Verne

Knihy pana Vernea jsou nezapomenutelné. Skvělé čtení a krásný svět fantazie do kterého jsme se jako děti s radostí přenesly. I filmové zpracování je výborné.

Rozmarné léto Rozmarné léto Vladislav Vančura

Rozmarné léto je taková stará dobrá nostalgie. Tři dědkové nemají co dělat, tak vymýšlejí blbosti. Ale je to vtipné. Dobré je i filmové zpracování, tak kdo měl těžkosti s knihou, filmem si spraví chuť.

Říkali mi Leni Říkali mi Leni Zdeňka Bezděková

Dojemná, smutná a přesto krásná a velice čtivá kniha.

26.01.2021 5 z 5

Metráček Metráček Stanislav Rudolf

Prima kniha. V době svého dospívání jsem se cítila stejně jako hlavní hrdinka, měla její váhu a já navíc byla líná a nesportovní. Hodně jsem se s knihou ztotožnila a byla ráda, že v tom nejsem sama. Sice starší kniha, ale já se ráda vracím do dětských a pubertálních let, takže za mně určitě top.

13.01.2021 5 z 5

Ferda Mravenec Ferda Mravenec Ondřej Sekora

Úžasná klasika, krásné vyprávění, hezky ilustrované. Nádherný svět broučků, berušek a ostatních zástupců čeledi hmyzu. Ferda mravenec byl a je pro mě srdeční záležitost a neuvěřitelný dětský svět. Kouzlo, které nemizí ani po létech.

11.01.2021 5 z 5

Čachtická paní Čachtická paní Jožo Nižnánsky

Úžasná knížka, dost temná a ponurá, ale pěkně napsaná a velice hezky se mi četla. Zajímavé byly hlavní postavy kolem Čachtické paní. Všechno pěkně odsýpalo a spousta překvapujících okamžiků a přátelství, zrady a intriky.

29.12.2020 5 z 5

Obrázky z českých dějin a pověstí Obrázky z českých dějin a pověstí Zdeněk Adla

Jednoduše ucelená kolekce pověstí národa českého snadno pochopitelných již od mladšího věku. Pěkně zpracovaná kniha, která má hodně co nabídnout i těm, co nechtějí číst rozsáhlé české pověsti. Každý si v kostce udělá představu o našich dějinách a minulosti. Nedávno jsem se přistihla, že se mi jakýmsi záhadným způsobem dostala opět do rukou a já s velkou chutí se začetla.

05.12.2020 5 z 5

Vražda v Orient-expresu Vražda v Orient-expresu Agatha Christie

Geniální román geniální autorky. Tato paní spisovatelka má nadání pro vše, co dobrá kniha má obsahovat. Napíná čtenáře do posledního dechu a vrah je vždy veliké překvapení. Vše od Agathy Christie je moje srdcovka od mládí.

01.12.2020 5 z 5

Kluci, holky a Stodůlky 1 Kluci, holky a Stodůlky 1 Eva Bernardinová

Tak další kniha mého dětství v době minulé. Knihu jsem dostala za vysvědčení asi ve 4 třídě a mohu říci, že jsem si jí opravdu oblíbila a ráda četla. Příběhy vesnických dětí a jejich dobrodružství byly vlastně i naším světem. Kniha popisuje dětství a vše kolem v době, kdy jsme sami v tom období byly dětmi. Tahle kniha byla opravdová, takto jsme žily.

Neználkovy příhody Neználkovy příhody Nikolaj Nikolajevič Nosov

Tuhle knihu jsem jako dítě milovala. Četla jsem jí pořád, až jsem ji skoro prodřela. Krásný svět Malíčků a Malenek, příjemné pohlazení na dětské duši. Výlet do říše snů.

Jak Krtek ke kalhotkám přišel Jak Krtek ke kalhotkám přišel Eduard Petiška

Milovaný krteček, jeho příběhy a krásné nezapomenutelné kresby. Stará dobrá klasika, která nikdy neztratí své kouzlo.

01.02.2022 5 z 5

Patnáctiletý kapitán Patnáctiletý kapitán Jules Verne

Nádherná klasika, která ani nepotřebuje představovat. Knihy a příběhy v nich neuvěřitelným kouzlem čtenáře vtáhnou a laskavě pohladí. Moc hezké vzpomínkové a krásné.

22.01.2022 5 z 5

Osada Havranů Osada Havranů Eduard Štorch

Klasika. Knihy mého dětství. Netřeba představovat, kdo zná, jistě ví, co před více než 40 lety tyto knihy pro menší čtenáře znamenaly.

Pět malých prasátek Pět malých prasátek Agatha Christie

Opět další vynikající lahůdka od paní Agathy. Od začátku do konce čtenář napnutý jak kšandy v očekávání, jak to všechno dopadne. A závěr opět nezklamal. Agatha prostě umí a na její spisovatelský um jen tak někdo nemá.

26.01.2021 5 z 5

Honzíkova cesta Honzíkova cesta Bohumil Říha

Na této klasice jsem v 80 letech vyrostla a knihu jsem měla ráda. Líbilo se mi dobrodružství malého Honzíka u babičky a dědy. Prostě Honzík si užil parádní prázdniny a s krásným pocitem se vrátil zase do města a těšil se na příští prázdniny u babičky a dědy. Vyprávění se mi líbilo, psáno srozumitelně a poplatné době, která nám dětem přišla naprosto normální, protože v době JZD a jiných jsme vyrostly a žily.

Poklad byzantského kupce Poklad byzantského kupce Václav Erben

Kapitán Exner a jeho kriminální případy jsou pohlazením pro duši čtenáře. Kniha ani filmy nemají chybu a hlavní představitelé kapitána mají své osobité kouzlo a charisma.

09.06.2023 5 z 5

Krkonošská pohádka Krkonošská pohádka Božena Šimková

Velmi krásné pohádky našeho dětství. Byla radost na ně koukat a každý večer se těšit, až zase uvidíme další skvělý příběh, co zase hloupý Trautenberk vymyslí, aby zavařil pánu hor Krakonošovi. Úžasný počin, který mně fascinoval už jen tím, že to není klasický kreslený či loutkový Večerníček, ale hraný opravdovými herci. Skvělé herecké výkony našich výborných a nezapomenutelných pánů herců té doby a samozřejmě skvělé interiéry a suprová užalovaná Krakonošova donašečka Sojka. Nádhera.

28.01.2023 5 z 5

Jak voní tymián Jak voní tymián Marcel Pagnol

Kniha se mi příjemně četla, úplně na mně dýchal francouzský venkov provoněný levandulí a pohodou. Milé čtení pro každého, kdo se rád nechá unést létem, sluncem, Francií a venkovem. Nostalgické čtení s návratem do dětských let, kdy léto bylo opravdu léto, děti si ho užily a nepotřebovaly k tomu berličky dnešní doby tzn. telefony, internet apod.