kuba95
![Květy zla Květy zla](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/3673/kvety-zla-3673.jpg?v=1255632807)
„Zde spí, jenž miloval kdejakou sprostou plínu, on proto sestoupil, mlád ještě, v říši stínů“.
- náhrobek Ch. B.
Jedinečná sbírka básní úžasně vystihující kontroverzního Baudelaira a jeho zálibu "v morbidní kráse". Podle mě určitě jedno z děl, bez kterého by poezie nebyla poezie, a které po přečtení vyrazí dech naprosté většině čtenářů.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Walden aneb Život v lesích Walden aneb Život v lesích](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13858/walden-aneb-zivot-v-lesich-y8x-13858.jpg?v=1502901637)
Výjimečná kniha jednoho z největších intelektuálů své doby, který v sobě jako jeden z mála dokázal najít sílu a "vybočil" z řad konzumní společnosti, aby mohl zrealizovat prostý a jednoduchý život v sepětí s přírodou a zabývat se hlubšími hodnotami než je vydělávání peněz na splácení hypotéky. Výborné čtení pro všechny, kterým se nelíbí způsob dnešního života v uspěchané společnosti, a kteří stejně jako Thoreau touží po návratu k přírodě a absolutní svobodě, která je na úkor vyspělé civilizace čím dál tím omezenější. Jeho filozofie podstatně ovlivnila subkulturu Hippies a také mnohá ekologická hnutí.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Malý princ Malý princ](https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/606/maly-princ-1a9-606.jpg?v=1566229658)
Jedno z nejlepších, největších a nejkrásnějších děl v dějinách literatury.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO](https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/550/my-deti-ze-stanice-zoo-gZX-550.jpg?v=1434793445)
Jako literatura faktu nebo varování pro voly, u kterých by mohlo dojít ke chvilkovýmu "zatmění mysli" a následnýmu podlehnutí partě zfetovaných vrstevníků, intenzivně nabádajících k užití drogy je to určitě dobrý. Ale absolutně v tom postrádám sebemenší náznak umění, který by neměl chybět u žádného druhu literatury. Nějak prostě nedokážu spatřit tu estetickou hodnotu "ono krásno" v záznamu výpovědi nějaký čtrnáctiletý smažky, která si určitě musela před rozhovorem s pány novináři šlehnout, aby se naladila na potřebnou vlnu a vylíčila nám tu "nepředstavitelně syrovou" atmosféru, ve které se ten magický, duchaplný a neobyčejně barvitý příběh mladých feťáčků odehrává.
Učiněný balzám pro duši, stejně jako Můj druhý život, kterej vyšel jen tak tak, aby uznávané autorce zajistil peníze na další a další přísun dávek H.
![120 dnů Sodomy 120 dnů Sodomy](https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/8802/120-dnu-sodomy-Dbx-8802.jpg?v=1498315085)
Encyklopedie všemožných úchylek a anomálií, která se podle mého názoru dostala až za hranice toho, proč ji markýz psal. Pro něj to byla jen jakási studnice, do které vyléval z jedné strany své zvrácené touhy a z druhé strany to, co se dělo okolo něj. A pro nás to je zcela jistě trochu nevšední analýza lidské sexuality, tehdy ještě daleko předjímající Freudovo učení.
![Pěna dní Pěna dní](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/1172/pena-dni-pv3-1172.jpg?v=1453250420)
Jedna z mála knih, u které jsem šíleně trpěl a čím dál víc věřil, že ji nedokážu dočíst dokonce. Překvapivě jsem to dokázal, a s vidinou nepatrné naděje na zlepšení nálady jsem sáhnul po filmu, kterej mě dorazil úplně.
![Alchymista Alchymista](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413/alchymista-zdB-413.jpg?v=1586504721)
Román kratšího rozsahu, podle mě psaný poměrně nízkoúrovňově, avšak přinášející v sobě důležité poselství o posvátnosti světa, ve kterém žijeme, a také o cestě životem, která by bez překážek nevedla vůbec nikam. Určitě stojí za přečtení.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Nahý oběd Nahý oběd](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/200/cesty-tam-a-zase-zpatky-nahy-obed.jpg?v=1733602419)
Absolutní absurdita, nedávající dohromady žádnej ucelenej obraz. Nic víc než patok feťáckých myšlenek, hrající si na umělecký dílo. Nedalo se to číst.
![Quo vadis? Quo vadis?](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/285/quo-vadis-285.jpg?v=1316957846)
Bejval bych dal klidně 5*, kdyby nebylo ústředním motivem křesťanství. Jinak zajímavý, stylisticky hezky napsaný dílo. Sienkiewicz to ani jinak neumí.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Atala / René Atala / René](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/111570/atala-rene-AT5-111570.jpg?v=1560104221)
Silně zidealizovaná forma lásky umírající pod tehdy velmi populárním, nesmyslným plevelem "křesťanstvím", mě vůbec nenadchla. Jednu hvězdičku dávám jen díky barvitým popisům severoamerické krajiny.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Cesta kolem světa za osmdesát dní Cesta kolem světa za osmdesát dní](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32263/cesta-kolem-sveta-za-osmdesat-dni-32263.jpg?v=1268999370)
Krásná a oddechová četba z pera jednoho z nejlepších spisovatelů dobrodružné literatury.