Kudík Kudík komentáře u knih

Stalo se při zásnubách Stalo se při zásnubách Abby Green

Leonora Flores de la Vega měla s Lazarem Sanchezem oznámit své zasnoubení, ale to jim jistá Květina (Skye) přerušila. Přítomen byl i jeho nevl. bratr Gabriel Ortega Cruz y Torres, který byl zvědavý, o co jde. Děj titulu začíná a běží souběžně s "Všechny vůně Madridu". Předchozí dvojice se mi zamlouvala více, ale zde zase bylo trochu více dramatu v podání sourozenců a zvratu v závěru.

30.06.2024 4 z 5

Pravidla hry Pravidla hry Nora Roberts

Raději mám od Nory díla, která mají propracovanější děj, zajímavější postavy a detektivní zápletku, tohle je opravdu slabší odvar.
Brooke Gordonová se od děvčete pro všechno možné, vypracovala přes klapku a asistentku režie na režisérku samotnou. Když jí Claire Thortonová před deseti lety přijímala, jako sotva osmnáctiletou žabku, netušila, že si tak v její společnosti Thorton Productions povede. Nyní mají nabídku na reklamní spoty pro oblečení značky de Marco, kde vyžadují namísto herce sportovce. A výběr padne na baseballistu Parkse Jonese. Přiznám se, že Parks byl o chlup lepší než Brooks. Jejich interakce a občasná choleričnost mi nesedla a v závěru ta neuváženost při požáru byla asi poslední kapka.

30.06.2024 2 z 5

Marco Marco Marcy Jell

Apokalyptičtí jezdci jsou Válka, Hladomor, Mor a Smrt jako bájní Čtyři jezdci na koních, a to z knihy Zjevení, kde jsou symbolikou soudného dne. Jezdci v této sérii mají ty koně max. pod kapotou. :)
Bratři Delaneyovi v podání od nejstaršího Marca, Hectora, Ricciho po benjamínka Lucase, jsou mafiáni po českošpanělsku. Knihu jsem četla s nadsázkou s nijak velkým očekáváním, a proto nejsem překvapená ani zklamaná. Dá se říci, že stockholmský syndrom se opakuje v tomto i následujícím díle, části jsou opravdu krátké a bohužel se nedostaneme moc do hloubky (ehm, v jistém ohledu vlastně i dostaneme :) ). Přesto je to čtivé a osobně zdolám sérii celou, protože mě osudy a protějšky ostatních bratrů s úžasnou abuelou zajímají. Bonus jsou pro mě i 4 dobrmani s Fifi. 3,5*

12.06.2024 4 z 5

Každý rošťák má svůj šarm Každý rošťák má svůj šarm Susanna Craig

Nejlepší díl z celé série s parádním epilogem. Máme zde dokonce dvojice dvě, a to Maximiliena lorda Chesleigha a lady Caroline Brentovou zvanou Caro, dále i špionský pár, který má na pokyn generála na první dva dohlížet. Caro se díky své lásce ke knihám dostala do situace, ze které vzešel sňatek s mužem, který měl mnoho povrchových i vnitřních jizev. Jejich svazek trval pár dní, než byli na šest let zbytečně odloučeni. Maxim se vrátil, aby uplatnil nárok na titul vévody z Hartwellu a využil to i k návštěvě Caro. Co z toho všechno vzešlo byl hezký příběh, kdy se v závěru setkáme i s předchozími páry na zahradní slavnosti při příležitosti generálova odchodu na odpočinek.

04.05.2024 4 z 5

Láska, nebo čáry? Láska, nebo čáry? Kristine Grayson

Jednoduché, čtivé, úsměvné a kouzelně magické. Nora Barrová jako neuvěřitelně zásadová právnička, která potká dva záhadné cizince, a to v podání Alexe (Aethelstan Blackstone) a Sancho Panzu (Andvari/Merlin). Od té doby nic není jako dřív, protože díky těmto dvěma a jedné čarodějnici musí deset let ukrývat "Šípkovou Růženku" Emmu (o které je 2. díl z 10, a které již u nás v překladu nevyšly). Pohádek a mýtů se zde setkává vícero, dokonce dojde i na začarované jedince ze současnosti, kde jsem se u scény doslova odhalených lidí na trávníku dobře bavila. Sudičky asi následně taky. :)

25.06.2023 4 z 5

V pravém světle V pravém světle Jayne Ann Krentz

Z anotace jsem chybně pochopila, že Cade Santerra poštval policii na bratra Jamie Garlandové, ale chyba lávky, opravdu se jednalo o bratra její zaměstnavatelky Isabely Fitzgeraldové, Hadleyho. Navíc je přímo nepoštval, respektive je spíše nasměroval, když si Hadley zvolil nevhodnou oběť. Zápletka je celkem zajímavá, i když je zde v rámci děje jistá nelogičnost a cca 85% je pouze dějství mezi Jamie a trošku přeslazeným Cadem se špetkou rychlé akce. Autorka je má oblíbená, a tak vím, že to umí lépe. 2,5*

18.04.2023 3 z 5

Dokonalá nevěsta Dokonalá nevěsta Louise Allen

Joanna Fulgraveová byla velmi zvláštní stvoření...., ale pro její chování na plese, když viděla a slyšela plukovníka Gilese Gregoryho jsem měla dost pochopení, protože i když se to autorka následně snažila vysvětlit, tak část mi přišla neobhajitelná. :) Joanna sice utekla z domova, ale to co jí potkalo po cestě a z čeho se měla poučit, hlavně na danou dobu, se nějak míjelo účinkem a ona byla na útěku bezmála neustále. U plukovníka Gregoryho obdivuji jeho trpělivost, a co vše musel při honbě za Joannou překousnout. Hebe z předchozího dílu s Alexem zde mají také dost prostoru, protože ona je její sestřenice a pánové jsou nejlepší přátelé.

29.03.2023 4 z 5

Nevěsta na tři roky Nevěsta na tři roky Barbara McMahon

Cole Langford se v nouzi obrátí na kamarádku své mladší sestry Becky, a to čerstvě osiřelou Trishu se žádostí, aby si jej na tři roky vzala a jela s ním za prací do Kuvajtu. Protože Trish aktuálně nemá stání a pracovat na svých knihách může kdekoliv, souhlasí.
Po cca roce jsou však okolnostmi donuceni se vrátit, a zde začíná změna z nepřekonatelné manželky kamarádky v manželku vamp. :) V rámci edice lehčí nadprůměr. 3,5*

29.01.2023 4 z 5

Vdaná a nevinná Vdaná a nevinná Maureen Child

Donna Candellová před 4lety nedala na svého otce, kterému se volba jejího snoubence nepozdávala, a poté mu jiného podřízeného zahnala až do Grónska. :) Proto otci v hodnosti plukovníka zmizela na tento čas z očí a hlásila se mu pouze telefonicky. Když sebrala odvahu a přiletěla, dala si něco na posilnění s tím, že se ráno vzbudila v pokoji neznámého muže. Starší seržant Jack Harris se sice zachoval jako gentleman, ale tvrdě na to dojel, protože jej viděli jeho nadřízení a jejich manželky vstupovat s Donnou do pokoje. Jak zachránit pověst plukovníka Candella (nikoliv Donny) jinak, než se vzít, že? :) A tak celý příběh začíná. Zatím to bylo nejvtipnější čtení, protože Donna měla dobré hlášky a reakce na osmadvacetilenou pannu. 3,5*

30.08.2022 4 z 5

Splněný sen Splněný sen Maureen Child

Kapitán Jeff Ryan si myslel, že mu před bytem řvou kočky, ale jaké bylo překvapení, že na prahu bylo dítě, a to cca 6měsíční Miranda, která tragicky přišla o rodiče. Seržant Powell ustanovil opatrovníkem zrovna Jeffa. Ten sice, díky své setře Peggy, byl trojnásobným strýcem, ale děti znal v podstatě jen z rychlíku. Jeho vtipná sestra mu přesto sežene pomoc, a to v podobě třicetileté učitelky z jeslí Laury Morganové, která žila již 8 let v jistém vakuu a změna jí v podstatě pomohla. Jeffova sousedka, stará paní Agnes Butlerová, která má přesný přehled jeho tradičních dámských návštěv, Lauru varuje. I přes tuto informaci to dopadne tak, že se z něj nestane nejmladší generál v armádě. 3*

30.08.2022 3 z 5

Nejmenší námořník Nejmenší námořník Maureen Child

Od této autorky jsem zatím (asi) nic nečetla, anebo si to již nevybavuji, a tak jsem se vrhla na tuto sérii, protože proč ne zrovna námořnictvo? Aktuálně mám za sebou 3 díly a trochu mě děsí, že jsou si tak moc podobné. V podstatě hrdinky otěhotní jako přes kopírák, anebo to námořníci provádí dle scénáře. :) Zde je hlavní hrdina hlavní seržant Harding Casey, pro přátele Tvrdý hoch, pozván na svatbu svého již 20 let nejlepšího přítele Mikea, který si bere mladší sestru Elizabeth, Terry. Harding se s Lizzy fyzicky poznává až na této svatbě, ale vzájemně o sobě poslouchají už bezmála rok, právě od této beroucí se dvojice, která se usilovně snaží je dát dohromady. Naplánovali jim ještě posledních pár úkolů, než si řeknou ano..... Jak to dopadne je jasné už z anotace, jen mě pobavilo, jak se Harding snažil Lizzy přesvědčit, aby také řekla ano, a to ještě než na 6 měsíců odjede. Průměrný příběh 2,5*.

30.08.2022 3 z 5

Šokující odhalení Šokující odhalení Jennifer Crusie

Na nic moc obálce je sice uvedeno, že je to poutavé, proklatě napínavé a plné lásky, ale autorka má zaručeně mnohem lepší knihy. V této je až násilná snaha o humor, který se zde úplně ztrácí a obsah tak postrádá jakýkoliv vtip. Láska? Tak se asi říká promiskuitě a léčbě jednorázovkou, kde neplatilo co je v domě, není pro mě. A napětím jsou mrazáky a porcelán.
Máme zde tři ženy (švagrové), a to Nell, Suze a Margie, které jsou, anebo byly, provdány za tři bratry, Tima, Jacka a Stewarta. Jack Dysart je současně i společníkem v advokátní kanceláři s Trevorem Ogilviem, který je otcem Margie a Olivie. Dále je zde i Gabe McKenna se svým bratrancem a současně spoluvlastníkem detektivní agentury, Rileym. V kostce se jedná o hlavní postavy, protože je zde i hodně dalších, jak současných, tak i nových partnerů, včetně potomků. Chvílemi jsem se v tom ztrácela a autorka možná také. Únos "týraného" jezevčíka měl být asi top, ale spíše to celé zabil. Od autorky doporučuji sáhnout po jiné knize, tato by mohla mít odrazující tendenci, i když je v závěru pár vražd a vyjasnění jisté sebevraždy, kterou to vše vlastně začalo, na záchranu celku to nestačí.

26.08.2022 2 z 5

Léčka na šejka Léčka na šejka Julianna Morris

Doporučuji si předem přečíst předchozí díl, a to od Sandry Paul - Přeměna asistentky.

Tento příběh vypráví o Julii, která je již ve vyšším stupni těhotenství (vlastně je hned za Jen, která už má svého malého Jasona). Julie byla před šesti měsíci na konferenci ve Washingtonu a přivezla si chtěný a vytoužený suvenýr, jehož otec je nyní nově zaměstnancem účetní firmy Kane Haley Inc. Protože Julie pomalu přibírá na váze, není její těhotenství skoro znát, ale Kane to přesto vyslídí, a opět nebohou budoucí matku konfrontuje s tím, že je to jeho dítě. :) A opět je zde znovu neuvěřitelný hrdina jako z Harlequinek tentokráte dokonce šejk Raoul Oman. :)
Bohužel v tomto díle bylo dost chyb, ať již v rámci překladu nebo neznalosti autorky. Např. v prologu je Lauren těhotná, ale ona otěhotněla až cca rok po svatbě, takže pokud nejsou její kamarádky slonice to neodpovídá předchozím částem a zase v průběhu děje se na těhotenství teprve chystá. Další je to, že Andrew/Andy Huffman v prvních dvou dílech vozíčkář, zde chodí.

24.08.2022 3 z 5

Když zhasla světla... Když zhasla světla... Judy Christenberry

Tuto knihu jsem četla již někdy před lety a přišlo mi zvláštní, že jsou zde neobjasněné záležitosti, např. ohledně majitele firmy Kanea Haleyho a jeho otcovství.
Shodou náhod jsem si nedávno všimla, že podobnou anotaci má i jiný titul, a tak jsem si dohledala celou sérii, i když to jako série vedeno nikde není:

1. Judy Christenberry: Když zhasla světla..., postava Sharon Daviesová
2. Elizabeth Harbison: Falešné těhotenství, postava Jennifer Martinová (Jen)
3. Sandra Paul: Přeměna asistentky, postava Lauren Connerová
4. Julianna Morris: Léčka na šejka, postava Julie Parkerová
5. Raye Morgan: Šéfovo malé tajemství, postava Margaret Stewardová (Maggie)

Příběh Sharon je o tom, jak s neznámým mužem uvízne na x hodin ve výtahu. Myslí si, že zde umřou a Jack (jak se muž představí) se jí snaží uklidnit. Z tohoto "uklidnění" zjistí cca po dvou měsících, že je těhotná, ale otce vlastně vůbec nezná, jen jeho hlas a kolínskou. Do toho se její zaměstnavatel Kane Haley dozví, že bylo jeho uchované sperma ve spermobance nedopatřením nedávno aplikováno, ale příjemkyně je anonymní, pouze ví, že je to některá z jeho zaměstnankyň. Kdo to asi tak bude, je vlastně jasné hned v tomto díle, ale přesto se v každém díle ptá potencionální příjemkyně. :) Zápletka je přesto celkem originální, postavy až na věčně nespokojenou Sharon sympatické. V rámci žánru celkem čtivý průměr.

24.08.2022 3 z 5

Záhadná mozaika Záhadná mozaika Jayne Ann Krentz

(SPOILER) Pohodové čtení z oblasti uměleckých galerií, obchodováním se starožitnostmi a rizik falzifikátů, kde Vesta s praneteří Cady měly podobné nadání v jejich odhalování. V rámci knihy jsem nepřišla na to, proč se Vesta (možná až na její jméno :) ) zdála svým příbuzným tak moc výstřední. V samotném závěru, po otevření té správné šperkovnice, protože bylo od začátku jasné, že ji Cady objeví, mi bylo pratety celkem líto a mnohé se z jejího chování objasnilo. Já osobně podezřívala pouze část z pachatelů, hlavního strůjce nikoliv.
V samotném závěru je uvedeno kdo s kým skončil, anebo spíše začal.

25.07.2022 4 z 5

Náhlá vzplanutí Náhlá vzplanutí Nora Roberts

Někdy mám pocit, že má autorka rozdvojenou osobnost, protože její romány v rámci harlequinek jsou až moc naivní a hůře uvěřitelné oproti jejím klasickým detektivním románům. :) Každopádně přečíst jsem to zvládla a výhrady mám k oběma příběhům podobné, hlavně to, že se moc tlačí na pilu a protějšky chtějí slyšet vyznání bezmála ihned.

03.07.2022 3 z 5

Zamilovaná a zoufalá Zamilovaná a zoufalá Sharon Sala

(SPOILER) Znovu čtení jen na chvilku s tím, že jsem se dle anotace těšila na zápletku. Překvapilo mě, jak se z pokusu o únos během okamžiku stane pokus o vraždu. Strůjce, resp. organizátor nebyl žádným překvapením. Zde mi však nesedělo chování u Kinga, které bylo na rančera dost emotivní, a také ty "bezkontaktní" 3 roky. Jinak příběh s napínavějším dějem v úvodu a následně až v závěru.

25.05.2022 3 z 5

Ideální snoubenec Ideální snoubenec Teresa Southwick

Průměrný příběh, kde se káčátko proměnilo v labuť. Nějak jsem nepobírala chování a nápad jejího otce, ale jinak je to celkem předvídatelné a nepřekvapující čtení.

25.05.2022 3 z 5

Utajené city Utajené city Jayne Ann Krentz

(SPOILER) Přiznávám, že se kniha dělí na dvě části, a to na první polovinu, která se místy celkem vlekla a vlastně jen postupně představuje "rodiny" Caleba a Serenity. Druhá polovina je zaručeně lepší, protože již je již plná akce a vtipu, hlavně co se týče neuvěřitelného osazenstva malé horské komunity zvané Witt’s End. Nejvíc mi dali zabrat Blade a Zóna. Blade byl dle popisu tzv. bezkrký, vysoký, hranatý, po zuby ozbrojený vojenský týpek se dvěma rotvíky jmény Styx a Cháron, Zóna zase zjevení zahalené do splývavých šafránově žlutých a oranžových hávů s oholenou hlavou a kroužkem v nose, která neustále řešila aury, vibrace a vesmírné síly. U "vypuštění" Bladea na Lloyda Radburna jsem nemohla. :) U mě tyto vedlejší postavy naprosto zazdily ty hlavní. Přestože Serenity byla mírně naivní, byla hlavně hodně empatická a neváhala každému podat pomocnou ruku, no a Caleb měl prostě smůlu, že se pro svojí rodinu stal v podstatě obětním beránkem a velké štěstí, že do místa Witt’s End tak skvěle zapadl.

31.10.2021 4 z 5

Nedokončená záležitost Nedokončená záležitost Nora Roberts

(SPOILER) Od autorky mám raději romány s detektivní zápletkou, anebo s troškou napětí, ale tento titul omlouvá jeho délka (resp. krátkost) a dále to, že je to chvílemi až roztomile naivní romance. Prostě spadá to do kategorie harlekýnek, takže hodnotím v jejím rámci. Hlavní postavy jsou sympatické, i když Vanessa to neměla zrovna jednoduché. Být vlastně jakýmsi "nástrojem pomsty" svého otce a zjistit co to obnášelo až po 12ti letech nemohlo být nic povzbudivého. Každopádně se s ní ostatní mohli spojit i jinak, než formou dopisů. Líbila se mi druhá dvojice, a to Joannie s Jackem. Popis jejich seznámení a vražení jej mezi neštovice a bolavé ucho by vydalo na vlastní román. :) No a Bradyho nevycválaný Kong byl tou pomyslnou třešničkou na dortu.

23.08.2021 4 z 5