Kulhajs
![Nevysvětlené záhady Nevysvětlené záhady](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321147/nevysvetlene-zahady-3un-321147.jpg?v=1479933021)
Stará klasika, kterou jsem nejspíš kdysi četl (pod stejným názvem žlutá knížka, nejpíš první vydání, ale nejsem si jistý), která ve mně vzbudila zájem o záhady. Krátké záhadné příběhy všeho druhu, knížka na dva večery, ale příjemná. Vhodné pro začátečníky v záhadách.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Energie bez konce: Vynálezy, koncepty, řešení Energie bez konce: Vynálezy, koncepty, řešení](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/217227/energie-bez-konce-vynalezy-koncepty-zMz-217227.jpg?v=1407559182)
Složitější kniha (téma není pro každého, je úzce zaměřené a v rámci edice se nezabývá záhadami) zabývající se energiemi a jejich využitím, avšak napsaná co možná nejpochopitelněji. Koupil jsem v levných knihách za pár kaček a určitě nelituji, byť po přečtení je spíš člověku smutno, že chytré mozky nedostávají šance dotahovat své nápady, jsou jim házeny klacky pod nohy, jsou zesměšňovány a pokud výzkum ohrožuje rozmnožení peněz, je utnut.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Miluji celý svět Miluji celý svět](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48991/miluji-cely-svet-48991.jpg?v=1295890329)
Předchůdce Zlomku času (rozšířené o několik historek), stejné přiběhy. Kdybych to věděl, tak jsem nesháněl.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Neuvěřitelné jevy a podivuhodné bytosti Neuvěřitelné jevy a podivuhodné bytosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35098/neuveritelne-jevy-a-podivuhodne-bytosti-35098.jpg?v=1272307774)
Příjemné čtení o záhadách, mýtech, strašidlech a folkloru převážně z našeho území. Kniha může sloužit i jako tip na výlet.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Důkazy o přítomnosti mimozemšťanů na Zemi Důkazy o přítomnosti mimozemšťanů na Zemi](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/184468/dukazy-o-pritomnosti-mimozemstanu-na-zemi-184468.jpg?v=1386824171)
Pro začátečníka skvělý prvotní zdroj informací, pro sečtělejšího se v knize nachází dost nových nebo doplňujících informací k již obehraným tématům, což oceňuji, stejně tak přístup autora, který k záhadám přistupuje více kriticky a snaží se zohlednit vícero názorů a pohledů na dané téma, což mi bohužel trošku poupravilo pohled na Sitchinovo dílo, do kterého jsem se chtěl pustit. Škoda, že autor již nemůže ve své práci pokračovat.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Skrytý svět záhad a tajemství Skrytý svět záhad a tajemství](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342597/skryty-svet-zahad-a-tajemstvi-65a9775908544.png?v=1705604953)
Knihu jsem přečetl, ale nebavila. Neustále jsem měl pocit, že tohle už jsem někde četl a byl jsem nucen přeskakovat statě i stránky. Pak jsem se podíval do seznamu použité literatury - autor použil víceméně záhadologickou klasiku, kterou (kdo se o téma zajímá) má každý doma, přičemž přestože knihu autor napsal v roce 2007, tak nejnovější použitá je z roku 98, což mi přijde jako dost slabé, takže pro mě kniha neměla žádnou hodnotu, nic nového jsem se nedozvěděl, kniha nejde do hloubky a je spíše úvodními slovy k různým tématikám jako je vznik vesmíru, původ člověka, Daniken, upíři, Tunguzka, UFO......... Nejspíš to tak i autor zamýšlel. Na druhou stranu, pro nováčka v tématice záhad kniha určitou informační hodnotu má.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Planeta lhářů Planeta lhářů](https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65221/planeta-lharu-2LF-65221.jpg?v=1450430920)
Jako akční, mysteriozní a špionážní thriller docela dobré, ale kdo má rád klasického Danikena, tak je to neskutečná kravina a asi zbytečná kniha.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Tajemství pražského Golema Tajemství pražského Golema](https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87587/tajemstvi-prazskeho-golema-rlI-87587.jpg?v=1628632124)
Pěkná knížka, která člověka zasvětí do tajemství kolem Golema, ale nenásilně i do problematiky postavení židů v Evropě, pogromům, mýtech o ritálních vraždách, kabbale, atd. Líbilo se.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Poselství Mayů 2012. Skonání věků a nový začátek Poselství Mayů 2012. Skonání věků a nový začátek](https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75483/poselstvi-mayu-skonani-veku-a-novy-zacatek-75483.jpg?v=1303302085)
Klišovitý název knihy mě od přečtení dlouho odrazoval a o Mayích se dočtu skoro v každé knize, ale nakonec se mi knížka líbila, první polovina pojednává o možné existenci a zničení Atlantidy a katastrofách na Zemi, což se z názvu knihy moc nedá vyčíst a pak následuje a navazuje druhá polovina týkající se mayského kalendáře, počítání a jejich náhledu na svět a jednotlivé cykly. Mayská půle pro mě hůře uchopitelná, ale jako celek pro mě překvapení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Světy v kolizi Světy v kolizi](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/177092/svety-v-kolizi-jli-177092.jpg?v=1646152544)
Vzhledem ktomu, kdy byla kniha napsána, tak se mi četla nějak obtížně, ale téma je to zajímavé. Z Velikovského pak vychází Zillmer, který se rovněž zabývá katastrofami Země (někdo to má za bludy a nesmysly), ale různé záhady a nevyřešené otázky zaniklých civilizací pak začínají dávat větší smysl, než některá vysvětlení nebo teorie "pravých" vědců, ale názor si musí udělat každý sám. Každopádně v době vydání to musela být velká pecka.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Velice čtivá kniha, která obsahuje hodně nových doplňujících informací k již profláklým tématům. (Voynychův rukopis, Knihy Henochovy, Kniha Mormon, Jeskyně Tayos a výzkum nadace na Nazce)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Egyptské záhady 2. Egyptské záhady 2.](https://www.databazeknih.cz/img/books/96_/9669/egyptske-zahady-9669.jpg?v=1235829362)
První díl byl možná lepší, ale jinak stále vyníkající knížečka na jedno odpoledne. Je to taková klasika - 90 procent už jsem někde četl, 10 procent jsou nové informace. Vše čtivě podáno.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Výbušná archeologie Výbušná archeologie](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31154/vybusna-archeologie-9Ku-31154.jpg?v=1578156022)
Přestože se jedná o souhrn článků více autorů a některá témata/články jsou jen výtažek z jejich knih (Fiebagové - stroj na manu, Hausdorf - zase Čína), překvapivě kniha obsahovala i hodně nových témat, o kterých jsem zatím jinde nečetl. Některé rozhovory nebo úvahy jsou trošku nudné, přesto je kniha jako celek výborná.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Nevyřešené záhady posledních 5000 let Nevyřešené záhady posledních 5000 let](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/350981/nevyresene-zahady-poslednich-5000-l-2vN-350981.jpg?v=1503265383)
Soubor záhad pro nováčky, kde se poutavou a rychlou formou dozví o různých záhadách a pak se mohou zajímat hlouběji. Pro někoho, kdo má již něco načteno to moc není - o arše úmluvy, stroji z Antykythéry, zelených dětech atd. jsem už četl mnhokrát.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Nejslavnější popravy Nejslavnější popravy](https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79081/nejslavnejsi-popravy-79081.jpg?v=1308051619)
Velice čtivá rychloknížka na jedno odpoledne. Takový úvod k tématu poprav...