Ladasom komentáře u knih
Z počátku lehce naivní hrdina poznává skutečnou realitu války, které postupně nahlodává jeho psychiku. Jediné, co mi v knize chybělo, byla mapa Sicílie a Itálie s vyznačenými bojišti, aby se dalo lépe orientovat v postupu spojenecké armády.
Z knihy mám trochu rozporuplné pocity. První dvě třetiny byly napínavé, měly spád a těšila jsem na to, co přijde. Poslední třetina byla ovšem utahaná a dle mého názoru zbytečně popisná. Popisná ovšem ne ve smyslu slova krajiny či prostředí, ale především zbytečných odstavců o tom, co se dělo v jednotlivých dnech, když se v podstatě nic moc nedělo.
Snow je celou knihu stavěn před určitá rozhodnutí, ale když jsem knihu dočetla, zjistila jsem, že to rozhodnutí byla vždy, i když si to možná neuvědomoval, hnána jediným cílem. Ten nebudu rozvádět, nechám na ostatních čtenářích, aby posoudili sami, co bylo jeho motivací v osobních "Hladových hrách".
Krásný příběh o myšce, které se nebála a šla do světa. Ničeho se lekla, dokud... to si musíte přečíst, protože pointu Vám přece neprozradím ;)
Krátké příběhy (bajky, pověsti), které jsou vždy zakončeny ponaučením. Celá kniha je doplněna kouzelnými ilustracemi, díky nimž je text více autentický a Vy máte pocit, že každou chvíli na Vás některé ze zvířat v knize promluví.
Měla jsem pocit, že autorce vše nevěřím. Možná za to mohl styl jejího psaní, ale v jejím podání pobyt v zařízení nepůsobí tak děsivě, jaké to pro ni ve skutečnosti určitě muselo být. Je možnost, že její styl vyprávění s lehkým nadhledem příběh odosobňuje a to na mě vytváří výše zmíněný dojem.
Silný příběh o lidské vytrvalosti a naději, o utrpení a hyenismus. O životě a smrti.
I když jsem v oblasti psychoterapie laik, tak se mi kniha četla dobře. Není to čtení na jeden zátah, je potřeba se u jednotlivých příběhů zastavit a zamyslet se. Velmi kladně hodnotím uvedení do problematiky terapie z pohledu psychoterapeuta.
Příběhy nezbedné Elly velmi pobaví. Mým takové to žáčky, tak nevím, jak dlouho bych vydržela vyučovat :)
Kouzelnou Provence provoní vílí příběh o přátelství a lásce. Knihu doplňují jako vždy dokonalé ilustrace Evy Chupíkové.
Dětské knihy čtu ráda i v dospělosti. A bubák, který je ve skutečnosti spíše roztomile zaprášená koule? Holčička, která si povídá se županem? Nikde žádní dospělí? Ideální kouzelný svět, již teď se těším na pokračování.
Ella a lumpárny, které provádí ona a její spolužáci pokračují. Jako u předchozího dílu, se čtenář zasměje a pobaví, chudák pan učitel :)
Jaká je ta pravá maminka? Taková, která Vás má ráda, i když se jí vzhledově nepodobáte. Milý příběh je doplněn krásnými ilustracemi.
V dětství jsem komiksy příliš nevyhledávala, ale jako dospělá dokážu ocenit ilustrace i chytré postřehy, které nejlépe vyniknout v kombinace s obrazem vystihující situaci. Takovým chytrým komiksem je i "Introvertka". I když je člověk jen částečně introvert, najde v knize podobné situace a chování, které zažil. A být introvert není žádná vada, naopak v mnoho případech je to velká přednost. Knihu doporučuji všem introvertům (ale i extrovertům) všemi deseti.
Nebojácný Špunt se rozhodnete, že se stane zločincem a není nic lepšího než se učit od mistra, kterým se pro něj stane hrozivý a ukrutný rytíř Rodrigo Raubíř. Je ovšem Rodrigo tak ukrutný, jak o něm říkají zvěsti? Také tu máme princeznu, kterou je potřeba zachránit, nebo ne? To vše a mnohem více se dětský čtenář dozví v knize, která není jen o strachu, jeho objevování a překonávání. Je také o síle přátelství a rodiny. O podpoře, kterou si navzájem prokazujeme.
Příběh o malém vynálezci Štěpánovi, který tráví prázdniny u babičky a dědy, je doplněn krásnými ilustracemi. Příběh nepoučí jen děti, ale i dospělé. Čtenář se seznámí mimo jiné i s různými typy nářadí, které se běžně najde v dílnách pro šikovné ruce. Ideální kniha k předčítání pro předškolní děti nebo k procvičování čtení začínajícího čtenáře.
Další z knih od Petra Horáčka, která rozhodně nezklame. Jako vždy krásné ilustrace jsou tentokrát doplněny prostřihy jednotlivých stran, které doplňují příběh o "hladové" myšce.
Anotace navnadila k přečtení (což byl její účel), ale výsledek mě zklamal. Úvodní část v letadle pro mě postrádala smysl, záhada v minulosti a milenec hlavní hrdinky také zklamali. A to už vůbec nemluvím o názvu - nějak jsem nepostřehla, že by v knize byla zmínka o ztracených dopisech, ale to už je jen mála vada, která na celkové hodnocení stejně nemá vliv. To si totiž kniha zcela vysloužila sama za svůj obsah.
Od knihy jsem očekávala pouze humorný příběh o peripetiích spojených s pohřbem hraběnky, ale kombinace s lidským hyenismem a komunistickou zlovůlí překvapila. Možná to chvilkami drhlo, ale život je taky chvíli zábava k pokukání a vzápětí na Vás někde čeká pořádná facka.
Kniha, která pohladí po duši, vykouzlí úsměv na tváři a přivede čtenáře k zamyšlení.
Krátký příběh plný fantazie a něhy. Překrásné ilustrace, díky kterým se kniha může řadit mezi skvosty.