Ladiva komentáře u knih
Zvláštna kniha. Tri príbehy zastupujúce minulosť, súčasnosť a budúcnosť - dosť dlho som čakala, aká bude ich vzájomná súvislosť. Všetky tri boli zaujímavé, ale na mňa pôsobili takmer depresívne.
Príbeh je nesporne zaujímavý, dej má spád a dobre sa číta. Mne sa však záver zdal až príliš prekombinovaný a nemôžem si pomôcť, ale detektívna séria autora ma bavila viac.
Veľmi dobré pokračovanie vydarenej série s pútavo vykresleným historickým pozadím.
Bolo to zaujímavé a napínavé, ale pre mňa až príliš. Takú dávku psychického a fyzického týrania som nezvládala. Knihám tohto autora sa preto v budúcnosti radšej vyhnem. Prekážal mi aj príliš prekombinovaný záver, keď vyriešenie prípadu viedlo k inému a opäť inému riešeniu.
Táto kniha mi poskytla dosiaľ najucelenejší a veľmi vierohodný obraz Jany Seymourovej. Hoci bola (pravdepodobne) úplným opakom vášnivej a zrejme aj veľmi charizmatickej Anny Boleynovej, autorka dokázala jej osobu, život a dobu priblížiť veľmi pútavým a čitateľsky príjemným štýlom.
Aj štvrté pokračovanie Cliftonovskej ságy sa číta príjemne, len to už stratilo svižnosť prvých častí. Dej sa posúva len zapletaním a rozplietaním rôznych dejových liniek. Trochu sa mi to mení na "knihonovelu".
Príbehu dominujú ťažké témy, ako choroba, či nevydarené manželstvo, napriek tomu však nepôsobí depresívne. Postavy Kamily a Ilony ukazujú, že život nám môže zlomiť telo, či srdce, ale kým nezlomí dušu, ešte môžeme bojovať. Možno pomaly, potichučky - bez hlasných motivačných hesiel, iba tak po troche - krôčik za krôčikom, kým opäť nenájdeme svoje drobné radosti.
Veľmi príjemná trilógia pre milovníkov historických románov v kombinácii s dobrodružstvom a detektívnou zápletkou. Zaujala ma, a rada siahnem aj po ďalších knihách od tohto autora.
Druhý diel trochu spomalil dejovú líniu, príbeh sa odohráva iba v období druhej svetovej vojny. Časť postáv v deji skončila a zvyšok tak nejako stagnuje. Skoro akoby autor premýšľal, kam osudy postáv posunúť. Koniec ostal otvorený.
Je to príjemné, oddychové čítanie. Celkom ma to bavilo, viac ako prvý diel.
Kniha ma veľmi bavila. Bolo to akoby som znovu sledovala Panstvo Downton, pritom to však bol úplne iný príbeh. Autorka striedala scény ako filmový scenár, ale čítalo sa to príjemne a nepôsobilo to rušivo. Mňa osobne by ďalší diel rozhodne potešil.
Príbeh je rozprávaný striedavo Klytaimnéstrou a Helenou, ale mne v ňom chýbalo viac vnútorného prežívania žien, ktoré sú jeho rozprávačkami i hlavnými aktérkami.Celé to na mňa pôsobilo, akoby boli iba pozorovateľkami zvonka. A hoci autorka uvádza, že preštudovala množstvo prameňov k zvolenej téme, nedozvieme sa veľa o prostredí, v ktorom tieto ženy žili. Za mňa je to jedno zo slabších spracovaní tejto nesporne zaujímavej témy.
Príbeh sa číta veľmi dobre a je zaujímavý aj tým, že je zasadený do reálií Indie v polovici 50-tych rokov.
Pre mňa to bolo ľahučké, zábavné čítanie. "Vyvetrala" som si pri ňom hlavu a dokonca som sa pri niektorých situáciach nahlas smiala a to mi v dnešných časoch (keď sa odvšadiaľ valia samé "jobovky") vyslovene dobre padlo.
Je to síce čierny humor, ale bolo to také absurdné, až ma to bavilo. Boli tam okamihy pri ktorých som sa nahlas smiala. Je to už druhá kniha, ktorú som od tohto autora čítala a celkom rada siahnem aj po ďalšej.
Táto kniha bola taká náhodná voľba a nijak zvlášť ma neupútala. Charaktery postáv boli pomerne plytké a vražedná zápletka aj spôsob vraždy dosť pritiahnutý za vlasy. K autorke, ani ku knihe samotnej sa už určite vracať nebudem.
Spočiatku ma príbeh vtiahol do deja: zaujímavý prípad, dej odohrávajúci sa v mojich obľúbených Košiciach, zmiešaná dvojica mladých vyšetrovateľov a ... to bolo všetko. Z dvojice vyšetrovateľov sa o jej ženskej časti dozviete iba jej meno a to, že je pekná a jej mužský kolega sa celý čas utápa v seba ľútosti nad tým koľko pije, s koľkými ženami sa vyspal a že je v skutočnosti zamilovaný do svojej kolegyne. Bolo pre mňa záhadou, kedy ten človek stíhal pracovať a riešiť prípad. Prípad sám o sebe je prekombinovaný, rozťahaný a na konci si autorka neodpustila melodramatický záver. Rozhodne sa k tejto knihe vracať nebudem.
Druhý diel série nepriniesol nič nové. Je to iba variácia témy z prvého dielu.
Literatúra faktu, v ktorej sa autorka poctivo snažila zmapovať život a činy významnej kráľovny z 12.storočia. Autorka sa striktne snaží čerpať len z doložených historických prameňov a bola som veľmi prekvapená, koľko mýtov časom vzniklo okolo tejto ženy a ako málo pozornosti jej v svojich dielach venovali súdobí kronikári, resp. ako málo priamych faktov sa o jej živote dochovalo. Nebola to kniha, ktorú by som čítala jedným dychom, ale poskytla mi, zatiaľ, najucelenejší pohľad nielen na dobu, v ktorej žila a pôsobila, ale aj na ďalšie historické postavy, ako Henrich II, Richard Levie srdce, či Ján Bezzemok.
Záverečná časť trilógie ma nesklamala. Bola napínavá a akčná, dejové línie vedené postavami hlavných hrdinov sa paralelne vyvíjali, až kým sa nepretli vo finále. Musela som sa však vrátiť k predošlým dielom trilógie, pripomenúť si jednotlivé udalosti, pretože pri tom množstve postáv by som sa v deji orientovala ťažšie. Spôsob písania mi trochu pripomínal film, keď v najnapínavejšom okamihu autor kapitolu ukončil a dej pokračoval osudmi inej postavy, aby sa autor potom opäť vrátil k predošlej postave a pokračoval v prerušenom okamihu, čo ma pri čítaní trochu vyrušovalo. Napriek tomu sa mi celá séria veľmi páčila.