Laifaner
![Stroj fantazie Stroj fantazie](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/133791/stroj-fantazie-133791.jpg?v=1349209277)
Jestli je někdo stroj fantazie, tak Ladislav Szalai. Navíc stroj s širokým záběrem jak co do originality, tak co do formy ‐ nevíte jestli přijde dobrodružství, poetika, vtípek nebo horor, jestli se pobavíte, zamyslíte nebo uroníte slzu.
Abych parafrázoval jeden notoricky známy film ‐ je to jako bonboniéra ‐ každý bonbón je jiný, ale všechny sladké
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Druhá výprava na planetu Čtyřka Druhá výprava na planetu Čtyřka](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454581/druha-vyprava-na-planetu-ctyrka-MVi-454581.jpg?v=1601638339)
Nedá se nic platný, Ivan Mls mne prostě baví, baví a baví! A přitom si obvykle vystačí s jednoduchými ingrediencemi, ovšem vždy okořeněnými skvělou představivostí a kupou humoru.
Ve svých povídkách předhodí hrdinům, kterými jsou většinou Češi, nějakou vcelku jednoduchou myšlenku, zápletku, aby ji pak dovedl do krajnosti či k nějakým nečekaným, byť v podstatě logickým důsledkům. A napíše to tak, že se u toho musíte chechtat.
Vše je protknuté typickými "Mlsnými" detaily (jako pohon ALARM, Evropská kosmická agentura pod vedením Ludvíka Součka či kosmodrom v Bechyni) a hrátkami se jmény (například Mirek Paroubek, soudce zpravodaj Standa Gross, ředitel kosmické agentury Vlad Remeck a podobně). Dokonce se mu povedla i jedna legrácka prorocká, a to pilot Hamáček (kniha ale byla vydána už v roce 2010).
A další výborná věc je ten osobní pohled (vynechme žánrové libůstky k Perry Rhodanovi a k Julesi Verneovi) - vy nesledujete hrdinu, jak on "něco" dělá, není vám "vyprávěn příběh", vy jste přímo tam, u toho, takhle byste taky jednali, tohle byste taky říkali, jsou to vaše myšlenky, a i možná proto vás to baví, protože jste to pak vlastně vy, kdo je vtipný!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Marťanský elixír Marťanský elixír](https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56261/martansky-elixir-MQb-56261.jpg?v=1640844017)
Souhlasím s Geramonem, Mimozemšťané v Guslaru je geniální kniha, ale Marťanský elixír to měl těžší v tom, že se nejedná o povídky (kde může být co povidka, to další nápad, takže vlastně několik pobavení v jednom), ale o ucelený příběh, takže si musíte vystačit s jedním nápadem a ještě ho dost košatě a věrohodně rozepsat.
A to se myslím povedlo, včetně těch šťouchů do socialistického hospodářství i do lidských vlastností, které mne na tom v podstatě bavily nejvíc
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zabij / zachraň svého mimozemšťana Zabij / zachraň svého mimozemšťana](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42801/zabij-zachran-sveho-mimozemstana-meO-42801.jpg?v=1534788634)
To by jeden neřekl, z jakých všech možných pohledů se dá na toto téma podívat. I když koneckonců - čekali byste od českých autorů něco jiného než "něco jiného"?
Naštěstí to ale zase není něco "úplně" jiného ‐ vždycky (no dobře, skoro vždycky) je to ve své podstatě obyčejný člověk, který i v konfrontaci s nastalou, něčím mimořádnou situací, dokáže jednat lidsky a logicky, byť to ne vždy dopadne zrovna ideálně (a ne, Švejk v tom není).
Co se ale liší je způsob ‐ nabízeny jsou nám kousky akční, vtipné, zoufalé, objevující nebo bojující. Různé je i to, jak k onomu zabití/zachránění dojde - prosté zabití zlého mimozemšťana, zabití, které vše ale jen zhorší, zabití, které ani jako zabití nevypadá, zabití, které je vlastně zachráněním, nebo zabití mimozemšťana v sobě.
No řekněte, nevypadá to jako pestrá sbírka?
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Panelfix̌n Panelfix̌n](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17668/panelfix-n-17668.jpg?v=1384798756)
Tahle kniha mne fakt bavila!
Jednak proto, že má ilustrace (kde to dnes potkáte), jednak fontem písma (z raných porevolučních dob, kdy byla snaha namačkat co nejvíc písmenek na stránku ‐ porovnej s dneškem, kdy víc stran znamená víc důvodů si říct o vyšší cenu za knihu) a jednak provázaností jinak nesouvisejících povídek (především přes jistého J.N.Kaprála, případně Ludvíka Rumplbrechta a jeho sličnou dceru Eriku).
Dalším spojovacím prvkem je sídliště (v textu často Sídliště), nejen jako lokace, ale i jako symbolika velkého přelidněného domova, kde se jeden člověk může mezi fůrou lidí cítit sám, ale kde také ve své samotě může najít spřízněné duše a vytvořit o to hlubší přátelství, anonymitě sídliště navzdory.
Kniha je zvláštní mix hravých hříček, melancholických zamyšlení z konce socialistické éry, lehkých nápadů, a to vše zakončeno fiktivní korespondenci spojující sci-fi povídku a fandom.
Dokonalost knihy jakožto medailonku pak dotahuje rozhovor (díky kterému poznáte, že autor je přesně takový jako jeho povídky) a bibliografie.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vítejte, milí mimozemšťané! Vítejte, milí mimozemšťané!](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454582/vitejte-mili-mimozemstane-jiN-454582.jpg?v=1601639185)
Sázka na absolutní jistotu, pokud hovíte humoru ve sci-fi. Výborné nápady, vypointovaný děj, k tomu lokace na Šumavě, v Bechyni nebo kolem Temelína a pokud už opustíme matiku Zemi, tak tam jsou Češi nebo v tom aspoň mají prsty.
Klasikou je sice tradičně odfláklá (auto)redaktorská práce (překlepy), já se snad panu Mlsovi nabídnu jako korektor, ale mnohem důležitější je, že se u téhle knihy člověk bavi!
A hlavně ‐ konečně vím, co je to ten stříbřitě lesklý halmochron!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha je napsaná v roce 1889 a je třeba podle toho k ní přistupovat (staré výrazy, obšírné opisy, cudné konverzace). Není to klasické dobrodružství jako u Julese Verna, spíše mix vědy, filozofie a pohledů do budoucnosti zabalené do prostého příběhu. Prý měli pana Flammariona (jinak též astronoma a přírodovědce) v jeho době za snílka, dnes by byl spíše popularizátorem vědy.
Náročnější na četbu s ohledem na dobu vzniku, ale jinak někdy až překvapivé, co v té době už znali a kolik představ se splnilo (tedy kromě toho, že vzdělání a poznání vyhraje nad pachtěním za kusem žvance).
A jedna facka všem těm dnešním septikům, realistům a Sisyfům: Nemá smysl zatracovat nic nevysvětlitelného a záhadného kolem nás, protože tak jako si vědci před sto lety nedokázali představit to, co my víme dnes, jistě totéž platí i pro vědce dnešní.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Panorama SF – Svět, fakta, fantazie Panorama SF – Svět, fakta, fantazie](https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56268/panorama-sf-56268.jpg?v=1291470151)
Takhle nějak se rodil časopis Ikarie, dnešní XB-1!
Nejedná se totiž jen o sbírku, ale opravdu o magazín - jednotlivé povídky jsou proloženy několika odbornými články, nechybí zpráva o tehdejším fandomu a časopiseckému stylu odpovídají i ilustrace - jsou hned od několika autorů, například Neprakta, Michal Hrdý, Jan Vyčítal (no není to jak v Dikobrazu?), Kája Saudek, František Skála či Adolf Born.
Magazínu odpovídá i výběr povídek tak, aby čtenář mohl ochutnat od každého kousek ‐ trochu legrácek, trochu psychologie, jedna až skoro báseň, nechybí ani "tvrdá" sci-fi, zkratka pro každého něco, každopádně velmi čtivé.
Inu, to byly doby, kdy ediční plány (omezené) vedly ke koncentraci kvality. Přesto ale sláva dnešku, širokému podhoubí a možnostem pro každého!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![(Ves)mírná patálie (Ves)mírná patálie](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454578/ves-mirna-patalie-ZNi-454578.jpg?v=1601637781)
Tato útlá kniha tvořená jedinou středně dlouhou povídkou je nepatrná co do rozsahu, ale zásadní co do obsahu pro lidstvo! No dobře, tak pro Čechy určitě ale!
Zkrátka je to o tom, že nás malí zelení mužíčci opravdu pozorují, že i u nich bují protekce, neschopnost a nezodpovědnost a že někdy se průšvih nejlépe ututlá tak, že se řekne všem. A co s tím vším má společného Karel Jaromír Erben? A kdo to vůbec je Karel Jaromír Erben? A proč vlastně sbíral všechny ty pohádky? A o Dänikenovi ani nemluvě.
Ivan Mls je podle mne geniální fabulátor, který se i na banální a notoricky známou událost dokáže podívat z úplně jiné strany a naopak dlouholetou záhadu vysvětlit zcela triviálním způsobem. Je také mistr zkratky, a tím myslím opravdu zkratky, s ním si rovněž uvědomíte, kolik běžně používaných obratů prostě u mimozemšťanů nemůžete použít a také pochopíte, že spousta věcí bylo námi lidmi špatně pochopeno, protože byly myšleny v dobrém.
Asi takhle: kdo má rád humor ve sci-fi, pro toho bude tahle kniha (a vůbec cokoliv od Ivana Mlse) mana nebeská, vlastně přímo vesmírná!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hokej, můj osud Hokej, můj osud](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262764/hokej-muj-osud-262764.jpeg?v=1441459051)
Pro hokejové nadšence úžasná záležitost - zrod hokeje v Čechách od přímého účastníka, navíc čtivým stylem zkušeného novináře - úplně vás to vtáhne!
Jo a věděli jste, že první český hokejový gól vstřelil Jan Palouš se zavřenýma očima? Není to celkem české? A co na to Jan Tleskač?
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Neviditelní zloději Neviditelní zloději](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33304/neviditelni-zlodeji-33304.jpg?v=1271084356)
Povídky z dob postupného rozkvětu sci-fi u nás (1980), napětí nechybí, ale hlavně vedou k zamyšlení, kam nás může věda také dostat. A perlička na závěr aneb kdo z vás věděl, že Theodor Rotrekl zabrousil i do psaní?
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nezlomnej lidskej duch Nezlomnej lidskej duch](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17676/nezlomnej-lidskej-duch-17676.jpg?v=1243974049)
Alexandr Kramer je mistr krátkých povídek, vynikající ať svým humorem (často), originalitou nápadu či pohledu (velmi často) nebo myšlenkovým přesahem (vždy). Ale hlavně se výborně bavíte!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Stručná historie dobytí Pluta Stručná historie dobytí Pluta](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454577/strucna-historie-dobyti-pluta-JnE-454577.jpg?v=1601638542)
Touhle knihou si, podle předmluvy, chtěl autor udělat radost - mně ji udělal určitě a ještě jsem se náramně bavil! Vy byste se nebavili - ve vesmíru, kde Češi hrají skoro první housle? A jak si jistě dovedete představit, ne vždy je z toho zbytek světa nadšený. Ale to už je jeho problém.
Každopádně se u každé povídky pochechtáváte, přitopí i časté odkazy na české reálie, narážky na známé osobnosti nebo česká mazanost. A vtáhnou vás i společné detaily napříč více povídkami, například kosmodrom v Bechyni nebo český převratný vynález, raketový pohon ALARM (Akademický Levný Atomový Raketový Motor), vedlejší produkt výzkumu vlivu elementárních částic na tlející biomasu.
No řekněte, nezní to úžasně?