Langosh Online Langosh komentáře u knih

Přiznání Přiznání John Grisham

(SPOILER) Tempo knihy jako blázen, úžasně napsané.

SPOILERY JAKO BLÁZEN!!

Čekal jsem dobrý konec. Dočetl jsem to do té chvíle a nevím, jestli se mi to chce dočíst, protože mám hrozný vztek. Jak k tomu mohlo dojít? Nechce se mi věřit, že by se něco takového mohlo stát. Přihlásí se opravdový vrah, jediný svědek odvolá svědectví, tím se vlastně přizná k trestnému činu a všichni to zametou pod koberec? S podepsaným přiznáním jim zavřou dveře před nosem. Přitom stačilo pár hodin. Celou dobu jsem čekal, že někdo na poslední chvíli zavolá a zastaví to. A pak to přišlo a bylo po všem. A to přiznání, které z něho dostali ve vězení, ve kterém ho museli několikrát opravit, to bylo do očí bijící, že to není v pořádku. Si říkám, že jsou všichni blbý nebo navedený! A že Boyette nebyl důvěryhodný a měl být lhář proto, že měl kriminální minulost a už seděl? Ale vždyť logicky! Kdo jiný by mohl Nicole unést a zavraždit, než člověk, co již seděl za násilnosti? Co by těm soudům a guvernérovi udělalo popravu odložit třeba jen o týden o dva? V sázce byl lidský život, proboha!

03.09.2024 5 z 5

Napoleonovi jezdci Napoleonovi jezdci Jiří Kovařík

Životopisy několika jezdeckých velitelů, protkané několika zajímavými příběhy, popisy, atd. Člověku by klidně stačily další díla pana Kovaříka, hodně se toho opakuje a toho nového, co by nebylo v jiných jeho knihách, moc není. Ale pokud by někoho zajímaly vyloženě jen Napoleonovi jezdečtí velitelé, tak je na správné adrese!

02.06.2024 5 z 5

Válka a naděje Válka a naděje Peter Englund

Zajímavě pojatá kniha o 1. světové válce. Čtivá, zajímavá. Osudy několika účastníků války na obou stranách. Co beru jako hlavní pozitivum, že zde byla zaznamenaná válka vlastně téměř na všech frontách, i osud námořníka.

Zaujal mě osud R. Nogalese, který do války ani nemusel, ale přijel jako dobrovolník z Jižní Ameriky a hledal, kde by ho chtěli, nakonec ho chtěli jen v Osmanské říši.

Dále minitažení v Africe v podání osudu A. Buchanana. O této oblasti se příliš neví, nešlo o žádné velké bitvy, ale spíš taková partyzánská válka, nahánění nepřítele, lov. Krom vojáků jsou zde zastoupeni také civilisté na obou stranách, letec.

11.12.2019 4 z 5

Jurský park Jurský park Michael Crichton

Kniha čtivá, zajímavá, napínavá (nikdy nevíte, odkud se vynoří Raptor a koho zabije), úplně jiná než film. Jen mě štvala Lex s tím jejím věčným "mám hlad", zatímco kolem zuří boj s dinosaury :D

14.08.2019 5 z 5

Arnhem 1944 Arnhem 1944 Jaroslav Hrbek

Ctivy a podrobny popis operace Market-Garden.

25.12.2017 4 z 5

Bitva o Rýn 1944 Bitva o Rýn 1944 Robin Neillands

Kniha o bojích na západní frontě za 2. světové války po dobytí Normandie a osvobození Francie přes bitvy v Arnhemu, o Antverpy, až k Ardenám. Jen Ardeny nejsou popsány tak detailně, což si myslím, že je škoda. A autor opomenul fakt, že kvůli ruské ofenzívě museli Němci přeložit některé jednotky na východní frontu a tím pádem bitva v Ardenách skončila.

Autor poměrně dost kritizuje americké vedení. Američtí velitelé se dopustili mnohých chyb, chybná strategie, podcenění protivníka a některé taktické chyby. Autor vše analyzuje a popisuje.

Člověk méně znalý o dané problematice najednou čte, že ti velcí američtí generálové měli své chyby, že vztahy mezi Američany a Brity nebyly tak bezproblémové a láskyplné a že přecijen Němci nebyli ještě demoralizovaní a poraženi, ale že ještě mohli odporovat.

Problém se zásobováním je pro mě nová věc. Člověk by si myslel, jakou měli západní spojenci převahu, že mají plno zásob a tak, ale kvůli problémům s logistikou to zas tak žhavé nebylo. Autor i toto důležité téma rozvádí.

22.11.2017 4 z 5

Blázni umírají Blázni umírají Mario Puzo

Kniha zajímavá, čtivá. Nejdřív jsem myslel, že bude hlavním hrdinou Jordan, nakonec to byl Merlyn a za ním Cully. Merlyn mi byl dlouho sympatický, ale zkazil si to u mě tím, jak přišla Janelle. Kniha možná trochu víc o sexu, každý spí s každým, věrnost se moc nenosí (nevím jestli to byla přehnanost díla nebo to tehdy takové v té Americe bylo, ale nelíbí se mi to).
Nicméně zajímavě vykreslené prostředí jak heren, tak Hollywoodu. Meziobdobí Merlynova podvodů taky zajímavé a napínavé.

28.06.2017 4 z 5

Zelená míle Zelená míle Stephen King

Pěkná kniha, čtivá. Film jsem viděl několikrát, je také pěkný, ale kniha je kniha, kniha je vždy nejlepší. Hodně věcí je ve filmu stejných, jen konec je jiný. Mám jen malé výhrady k některým vulgarismům, které by tam být nemusely, ať ta literatura vypadá na úrovni a ne, že to psal nějaký buran, výrazy kolem "ptáků", "koulí" a podobně, trochu to rušilo (nevím, jak moc za to může překlad). Autor se hned na začátku přiznává, že vlastně o celách smrti nic neví a nic nezjišťoval, což je podle mě škoda a trochu to kvalitu sráží, ale jen malinko.

Moje první kniha od Kinga. Nezklamal. Nemohl jsem se kolikrát odtrhnout od čtení, i když jsem byl unavenej. Včera mi zbývalo dočíst 100 stránek. Povedlo se, tak moc je to čtivá kniha. Rozjezd možná trochu pomalejší (popis ohledně myšáka, musel tam vůbec ten myšák být? trochu zdržoval děj), ale pak to stálo za to.

Škoda jen, že jsem nečetl jako první knihu. Koupil jsem si knihu, když jsem byl v Praze na školení a měl jsem čas, tak jsem se mrknul do jednoho knihkupectví, kde jsem Zelenou míli koupil.

Možná už znám dobře film nebo jsem necita, ale nebrečel jsem, jako se tu mnozí přiznávají.

05.06.2017 4 z 5

Hranice placená krví: Sovětsko-finské války Hranice placená krví: Sovětsko-finské války Karel Richter

Škoda překlepů a některých chyb. Ale je to česky psaná kniha o rusko-finských válkách, což je u nás unikát. Nic jiného u nás o zimní válce není napsané (o pokračovací válce je ještě detailnější dílo Hloupost nebo agrese, ale to není české dílo). Kniha byla čtivá a přinesla řadu nových a zajímavých informací.

02.11.2016 4 z 5

Povídky z jedné kapsy / Povídky z druhé kapsy Povídky z jedné kapsy / Povídky z druhé kapsy Karel Čapek

Pěkná kniha, velmi čtivá. Zajímavé povídky, snad všechny jsou z prostředí policie, soudů a podobně. Moje první kniha od Čapka a jeho styl mě zaujal. Aspoň tuto knihu napsal čtivě a zajímavě. Uvidíme další knihy, které od něho budu číst. Škoda jen, že ty povídky jsou krátké. Mám radši dlouhé příběhy.

02.07.2016 4 z 5

Řemeslo urozených Řemeslo urozených Pierre Boulle

Zajímavý příběh, pěkné rozuzlení, byl jsem napjatý až do konce, jak to dopadne! Zajímavé zvraty. Přeskoky z budoucnosti do minulosti mi nevadily. Ze začátku to šlo pomalu, ale pak se děj rozjel a nemohl jsem se odtrhnout od čtení.

17.05.2016 5 z 5

Robinson Crusoe Robinson Crusoe Daniel Defoe

Kniha byla čtivá. Myslel jsem, že bude jen o Robinsonově pobytu na ostrově, ale Robinson toho prožil daleko více.

11.04.2016 4 z 5

Spalovač mrtvol Spalovač mrtvol Ladislav Fuks

Na to, že to není příliš dlouhá kniha, je začátek takový zdlouhavý. Ano zajímavé myšlenky o smrti, to se mi líbilo, ale vedle toho občas plky o ničem. Kolikrát náš hlavní hrdina opakoval myšlenky někoho jiného, není divu, že se nechal zmanipulovat i když ten přerod byl nějaký rychlý a konec taky, čekal bych ten konec trochu propracovanější. Takhle dlouho nic a najednou rychlý konec.

Nicméně tato kniha se čte dobře a rychle (za tři dny jsem jí měl přečtenou), zajímavé myšlenky, náhled do tehdejší situace v naší zemi a varování před takovými lidmi, kteří se dají takto snadno zmanipulovat a kteří pod falešnou vidinou dobra konají zlo a ani si to neuvědomují. Konec rychlý, ale o to mrazivější, nejdřív něžné řeči a pak...

16.09.2015 4 z 5

Válka na východě - Historie jednoho německého pluku Válka na východě - Historie jednoho německého pluku August von Kageneck

Pěkné vyprávění o osudu vojáků na největším válčišti při největším světovém konfliktu v dějinách. Člověk si tak vlastně uvědomí, že sice nacisti byli hyeny, byli to vrahové, ale němečtí vojáci, co bojovali na frontě, tak to byli obyčejní lidé s normálními city a vesměs vůbec netušili, co se děje doma, že tam jsou vyhlazovací tábory. Vyrazili do boje proti nebezpečnému bolševismu a chtěli mu zabránit proniknutí do Evropy, bojovali za svou vlast. Byli udatní, odvážní, vytrvalí, často bojovali proti přesile. Je to krátká kniha, ale čtivá a zajímavá.

16.07.2014 4 z 5

Ves Štěpančikovo a její obyvatelé Ves Štěpančikovo a její obyvatelé Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Docela srandovní dílo, často jsem se smál. Pohodové, dobře se to četlo, dramatické.

28.12.2012 4 z 5

Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Pěkná kniha. Některé pasáže více čtivé, některé méně, hodně teologických diskusí. Některé takové diskuse nebyly na škodu, zajímavé věci, třeba zajímavý příběh fraDolcina a jeho stoupenců. Jinak film jsem viděl jen kousek, začátek a konec, a ten konec si filmaři pěkně vymysleli, úplně rozdíl oproti konci knihy.

11.03.2012 4 z 5

Strýčkův sen Strýčkův sen Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Perfektní kniha, čtivá, nic zbytečného kolem, hned začíná hlavní děj. Trocha legrace, trocha tragédie, vypočítavost, pýcha, touha po mstě, touha po skandálech a sňatku kvůli penězům, a taky jak se dá využít choré mysli ubohého stařečka.

04.03.2012 5 z 5

Anna proletářka Anna proletářka Ivan Olbracht (p)

No! přečetl jsem jí taky spíše ze zvědavosti. Některý pasáže dobrý, nejzáživnější byla eskapáda s maďarským komunistou. Jako číst se to dá, to zas ne že ne, pokud nejste až tak moc proti socialismu a proti ideologickým kecům.

11.08.2011 3 z 5

Vítězství v Pacifiku Vítězství v Pacifiku Miloš Hubáček

Pěkně popsaná bitva o Guadalcanal, jedna z nejdůležitějších bitev 2. světové války, mohu doporučit.

09.08.2011 5 z 5

Rodina Rodina Mario Puzo

Pěkně napsaný příběh rodiny papeže Alexandra podle skutečných událostí.

09.08.2011 4 z 5