Lartie komentáře u knih
Skvělý životopis katolického krále Španělska. Publikaci nechybí nic - osobní život, společenské klima, vzpoury. A to vše opředené o osobní korespondenci krále. Knihu moc doporučuji, i laik by její propracovanost a detailnost ocenil.
Publikace o Karlu V. je obecně vzácností už jen kvůli tomu, že moc publikací týkajících se španělské větvě Habsburků není. Autor zná osobnost, o které píše - tudíž ačkoliv se může stát, že staví na polemikách, všemu dává faktický rámec, opřený o reálné důkazy a prameny. Zároveň je zde skvěle popsán tehdejší chod říše a počátky reformace (troufnu si říct, že výborně popsáno). Osobně jsem byl zklamaný spíš z minimálního popsání španělské vlády a bojů s Osmanskou říší. Každopádně se mi kniha skvěle četla a mohu vřele doporučit.
Velmi dobrá kniha. Líbí se mi autorovo demontování předchozích, někdy až demonizačních děl. Zcela bych vynechal část knihy věnovanou artušovským legendám - přišla mi nadbytečná.
Jako u prvního dílu - velmi dobře napsáno i popsáno. Určitě kladně hodnotím podrobnější popis švédské války a sporů na italském území. Vřele doporučuji.
Velmi pěkný vstup do problematiky. Čekal jsem více podrobnější popis bitev i politického postavení. Třeba menších států a knížectví v SŘŘ, to by byl zajímavý pohled na jejich politiku v této době. Zaměření na říšské kurfiřty aj.
Každopádně dobře napsáno a popsáno. Určitě doporučuji.
Velmi hezky zpracovaná a čtivá kniha. Vybral jsem si ji kvůli bližšímu přiblížení se k tématu Baskicka, které dosti ovlivňovalo španělské dějiny. Jsem rád, že autor značně využívá nejen dobových dokumentů a literatury, ale že se opírá i o tehdy nejnovější studie. Autor v díle sleduje nejen národ jako takový, ale i silnou nacionální stránku národa - což jsem velmi vítal. Velmi doporučuji pro čtenáře se zájmem o historii/ národní politiku.
Velmi pěkné a zajímavé čtení. Ke knize jsem se dostal náhodou, zaujalo mě téma raně středověkého anglického křesťanství. Čtenáři kniha přibližuje blíže počátky raně středověkého šíření křesťanství, nejdůležitější osobnosti a světce. Každá kapitola, věnovaná dané osobnosti, je zakončena i úryvky z raně středověkých děl, což přidává práci na preciznosti. Rozhodně doporučuji. :-)
Kniha velmi zajímavá, čtivá.
Četl jsem to tedy kvůli maturitě, ale i tak - celkově zaujalo. :)
Pro mě ta kniha byla celkem zklamáním.
Historický kontext od toho opravdu nečekejte, to ta kniha nejspíš viděla pouze z rychlíku. Je také škoda, že celou tu knihu jsem prostě věděl, co se stane.
Jediné, co bych ohodnotil kladně, je asi styl psaní. Na tom není co vytknout, bylo to dobře napsané.