Leído komentáře u knih
Kniha mi nepřinesla to, co jsem od ní očekávala. Chtěla jsem o Remym zjistit víc, poznat jeho příběh, jeho vztah ke své nemoci. Čekala jsem rozvinutí nějaké části z předchozího dílu tak, abychom zjistili něco nového, překvapivého, co věděl jenom Remy. Doufala jsem, že konečně pochopím proč zrovna Brooke! Že ji jeho očima začnu mít ráda. Nic z toho se nestalo, převyprávění stejného příběhu z rychlíku pro mě bylo nudné.
Knihy z pohledu chlapa miluju, protože mě baví vcítit se do jejich kůže. Takovým knížkám jsem ochotná leccos odpustit. V tomto případě jsem tomu ale nevěřila. Jediný rozdíl mezi pohledem ženy a muže bylo doplnění popisu věčně modrých koulí a to je za mě málo.
Vysoké hodnocení knihy moc nechápu. Trochu mi přijde, že víc než samotnou literaturou je to způsobené tím, že všechny toužíme po tom silném, milujícím, věrném muži, který nás bude mít na prvním místě, zbožňovat, opatrovat a chránit. Já mám ale v knížkách daleko raději ty zlé hochy, ze kterých ve finále může být taky "ideál", ale předchází tomu něco víc, než jen pohled do očí, po kterém má jasno, že je to láska jeho života, aniž by o ní cokoli věděl.
I když jsem byla k této autorce skeptická a dvě předchozí knížky mě moc nebavily, znovu jsem šáhla po její knížce a to jen díky anotaci, která mě zaujala. Jak by to mohla být skvělá knížka, kdyby ji napsal někdo jiný. Přišlo mi to jako pokus o román třináctileté školačky.
Spoiler: hrdina s temnou minulostí, bývalý elitní voják, nejlepší bodyguard se nechová ani minimálně profesionálně. V hlavě roztěkaný, nedokáže se soustředit, zamiluje se na první pohled jako puberťák. Sice pěstmi rozbije pět chlapů (kteří asi stojí ve frontě, protože na něj z pětice útočí vždy jen jeden a po první ráně lehne a nastoupí druhý), ale hned třetí den ztratí hlídanou osobu. Ač do té doby střídal v posteli jednu ženu za druhou, co se vyspí s NÍ (hned druhý den), pozná nepoznané. Nejdřív si o ní myslí, že je rozmazlená bohatá holčička, ale po prvních deseti minutách rozpozná její skutečný charakter. V podstatě od prvního dne ji za tento charakter hluboce obdivuje. Od druhého dne to už pro něj není jen práce, protože ji co? Ano, hluboce miluje. Ona je skvělá terapeutka, protože dokáže odhalovat krok po kroku jeho tajemství jen svou empatií a láskou a on drsný tajemný muž jí všechno třetí den vyslepičí, protože když to nechce udělat, ona se urazí. Toť jejich první tři společné dny. Co se dělo dál, nevím, nechala jsem si ujít.
Já vím, že je potřeba se nad toto všechno povznést, ale já to bohužel neumím. Mám radši když drsný muž je drsný, když jsou tajemství odhalována postupně a logicky a to i čtenářem, když mají postavy nějaký charakter, příběh nějakou gradaci a posloupnost a spoustu dalších věcí, které tady chybí.
Omlouvám se za negativní komentář, ale třeba mně tu podobné varování chybělo.
Během mého života se mé čtenářské preference mění. Celkem dlouhou dobu jsem milovala historické romány a přečetla jich několik desítek. Chtěla jsem si jeden po čase koupit a ověřit si, jestli mě nadchne i dnes. Ale šáhla jsem vedle. Tohle nemělo s jiskrnými milostnými příběhy na pozadí historických událostí, které jsem si pamatovala, nic společného. To jak se zkušený muž po dvou manželkách naivně zamiluje na první pohled, bylo jak nereálné, tak z mého pohledu nudné. I když příběh doprovázel jisté tajemství, nebylo z mého pohledu bohužel tak zajímavé, abych knihu dočetla. Byla jsem zvědavá, jak tento žánr pojme spisovatel muž, ale byla jsem zklamaná. U svatby jsem byla rozhodnutá knihu odložit, ale ještě jsem si počkala ze zvědavosti na svatební noc, které byla k mému zklamání věnovaná jedna věta. Asi platí, že našim skutečným (byť literárním) touhám nemůže muž rozumět :). I když je z hodnocení i komentářů zřejmé, že své čtenářky má. Já až budu mít příště chuť na historický román, raději šáhnu po ověřené autorce.
I když i v této knížce je plno klišé a věci se zde značně zjednodušují, byla tato kniha o poznání lepší, než první díl. Vlastně se mi do této knížky po přečtení Zakázaných nocí vůbec nechtělo, ale koupila jsem si je zároveň a doufala jsem, že dítě udělá příběh zajímavějším, což se taky stalo. Taky se mi líbilo, že ta sexuální touha byla gradována dlouho, což čtenáře udržuje v napětí. I když samozřejmě všichni víme, kam se to bude ubírat, stejně se na ten okamžik těšíme. Ona ta fáze knihy po tom, co se dají dohromady, bývá totiž často docela nudná a málokterá autorka se s ní dokáže poprat tak, aby nebyla přeslazená. Oblíbíme si "zlého" hocha a on se nám pak kolikrát promění v beránka podpantofláče. Tady toho naštěstí nebylo ke konci tolik. Hodnotila bych 3,5 hvězdičkami, do hodnocení ale tu chybějící půlhvězdičku přidám, i když je to možná jen proto, že jsem měla od knihy nízké očekávání, takže mě čtivostí vlastně mile překvapila. A to i přesto, i tady máme mladičkou chudou moudrou dívku s čistou duší zachraňující ztraceného sexi miliardáře středního věku.
Tahle pohádka o puberťačce bohyni a bohatém mimozemšťanovi se srdcem přetékajícím láskou s neexistující zápletkou zakázané lásky mě bavila. Jako opravdu. Někdy jsem se i za břicho popadala. Jak už to u parodie bývá. Dávám krásné dvě hvězdičky.
Při čtení jsem byla rozpolcená. Chvíli jsem to viděla na dvě hvězdičky, chvíli na tři a chvíli na čtyři. A ani po přečtení jsem nevěděla, jestli se mi to líbilo nebo ne. Je to asi proto, že mi tam dost věcí vadilo:
1. ten nespisovný jazyk tam byl přehnaně a na sílu, nebylo to přirozené
2. první setkání mě zklamalo, mohlo být osudovější, nebo alespoň s větším dialogem, ale fascinace jen na základě pohledu do očí, to mi přišlo málo
3. člověk takto posedlý pořádkem by nikdy neplatlal čokoládu po kuchyni. Mě nechává nepořádek často chladnou (zvlášť když mám rozečtenou dobrou knížku) ale i mně vstávaly vlasy na hlavě když chodil po bytě mokrý po koupeli.
4. pořád si neumím představit, jak vypadá, když ji neustále vodí za krk
5. některé dialogy byly až trapné, hlavně ty postelové
6. i to "uctívání" si osobně představuji jinak
Přesto všechno jsem tu knihu zhltla docela rychle a zvědavost mě hnala dopředu. Když jsem zjistila, že druhý díl se nedá sehnat ani jako e-kniha, ani tištěná ani v bazaru, brala jsem to jako osud, že tahle kniha stačila. Pak mi to ale nedalo a o dva dny později jsem si koupila e-knihu ve slovenštině, což asi znamená, že čtyři hvězdy jsou zasloužené. Dostala mě :)
V tomto případě nadšení nesdílím. Mně se kniha nelíbila. Postavy si moje sympatie nezískaly, jejich chování mi přišlo rozporuplné. Téma bylo bezesporu silné, ale podle mě mohlo být zpracované lépe. Necítila jsem chemii, nesvíral se mi žaludek ani mi neukápla slza. Něco mi tam chybělo. Do dočtení jsem se nutila.
Zaujala mě anotace, ale tím to bohužel skončilo. Zpracování podprůměrné. Ona vážně nepoznala, koho má v posteli? Kdyby mlčel, dobře, ale on na ni celou dobu mluvil. Jeden Ital, druhý Angličan. To jde zaměnit? Tady jsem poprvé protočila panenky. A pak znovu a znovu... Ten námět měl rozhodně potenciál, ale při čtení velké zklamání.
(SPOILER) Četla jsem v recenzích dva protichůdné názory. Buď že je druhý a třetí díl ještě lepší než první a nebo že je to po odhalení hlavního tajemství v prvním díle nuda. Já se kloním k tomu druhému názoru. Bylo to táhlé, linky nedokončené, protože ať začali cokoli, vždy to bylo přerušené sexem. Drama bylo neustále ve vzduchu: údajní nepřátelé, bývalé klientky, stalker, ale nic z toho nebylo rozvinuto v akci. Když jí dal z těžkým srdcem kopačky aby ji ochránil, těšila jsem se, že se konečně bude dít něco jiného než neustálé vyznávání nekonečné lásky, ale tři stránky na to se dali dohromady a zas to bylo ve starých kolejích. Čekala jsem skutečnou zápletku, ale nedočkala jsem se. Třetí díl si nechám ujít.
Knihu jsem si pořídila tak trochu omylem. Byla zařazená v erotických románech a krátká anotace mi přišla zajímavá. Když jsem zjistila, že v žánrech je esoterika a okultismus a přečetla si zdejší dlouhý popis, přešla mě na čtení chuť, protože to opravdu není můj šálek kávy. A tak trvalo nějaký čas, než jsem jí dala šanci. A mile mě překvapila. Možná to bylo jen mým negativním naladěním. Kdybych se těšila na jiskrný erotický román, mohla bych být zase zklamaná. Kniha rozhodně vybočuje. Oné esoteriky tam není zas tak moc, aby mi to zásadně vadilo. Většinou jsem naopak v knize cítila velmi racionální úvahy o vztazích. Situace, ve kterých se občas poznáme všichni, zvlášť introvertové. Příběh byl čtivý, kniha není nijak dlouhá, takže jsem jí zhltla najednou. Erotický nádech mě taky velmi bavil, nutil mě překročit mou komfortní zónu a to mě na knihách baví mnohem víc, než když je posté opsán stejný vzorec sexuálního chování. Kniha byla nenásilně doplněná i o odborné výklady ze sexuologie, abychom se dozvěděli něco víc tom, co se děje v příběhu. Takže něco zajímavého jsem se dozvěděla, k tomu dostala čtivý příběh s erotickým nábojem a zamyšlení nad partnerskými vztahy. Ve výsledku jsem spokojená. Váhala jsem mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, ale rozhodla jsem se pro čtyři, taky proto, že jsem první hodnotící a nechci knihu pro ostatní podhodnocovat jen proto, že je částečně mimo můj žánr. S klidným svědomím doporučuji k přečtení.